abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Formát článků

    3. 11. 2002 | Leoš Literák | Novinky | 9286×

    Aktualizované informace o tom, v jakém formátu zasílat články.

    Úvod

    Články na AbcLinuxu.cz je nutné vydávat ve standardizovaném tvaru. Proč? Hlavním důvodem je konzistence vzhledu. Pokud by každý článek vypadal jinak, čtenáři by byli zmateni a nevytvořili si určité stereotypy. Navíc standardizace umožní dopřednou kompatibilitu. Pouhou změnou CSS je možné upravit vzhled všech článků.

    Kódování

    Veškeré články musí být zasílány v některém ze standardních kódování. Tj. Latin2 (ISO-8859-2) nebo Unicode (UTF-8) - preferujeme však UTF-8, protože v tom také na portálu vyjdou. Dávejte si také pozor na některé rádoby chytré editory, které nahrazují znaky s diakritikou HTML entitami. Například č. Články pište rovnou s diakritikou - pokud ji budete dosazovat později, nasekáte spoustu chyb.

    Formát

    Text pište v HTML podle níže specifikovaného formátu (nikoliv však HTML kód zapsaný v rámci jiného formátu, např.: OpenOffice.org (.sxw, .odt) nebo PDF - výsledkem nechť je .html soubor, který lze otevřít ve webovém prohlížeči). Všechny tagy a jejich atributy by měly používat malá písmenka. Například <P> je špatně, správně je <p> - je to přehlednější a stejně bychom to před vydáním sami převedli. Mezi blokové elementy (nadpisy (h2, h3), odstavce (p) či seznamy (ul, ol, dl)) dávejte prázdné řádky. Zlepšuje to čitelnost zdrojového kódu. Nezasílejte HTML generované z OpenOffice.org či Wordu, vypadá příšerně.

    Nadpisy

    Název článku uzavřete do libovolného blokového elementu. Nezáleží na tom, jaký zvolíte. Stejně jej umístíme do zvláštního políčka v redakčním systému a v článku se zobrazí podle aktuální šablony. Podobné pravidlo platí pro perex.

    Text čleňte do kapitol, před kterými jsou nadpisy. Zlepšuje to čitelnost i přehlednost článku. Nadpisy první úrovně ukládejte do tagu h2, podkapitoly do h3

    Odstavce

    Všechny odstavce uzavřete do tagu p. Odstavce by neměly být příliš dlouhé. Odstavec, který má více než deset řádků, se špatně čte a vyžaduje příliš velké soustředění od čtenářů. Proto se nebojte odstavce rozdělit. K tomu se ale nepoužívá tag br! Raději jej vůbec nepoužívejte! Obecně platí, že tam, kde byste chtěli dát BR, je lepší začít nový odstavec.

    Citace kódu či výpisů

    Z důvody lepší přehlednosti uzavírejte názvy souborů a proměnných do tagu code. Dávejte si pozor na některé znaky, které mají v HTML speciální význam. Například místo < pište &lt;, > nahraďte &gt; a & zase &amp;.

    Pokud chcete ukázat výpis programu či konfiguračního souboru, použijte tag pre. Při použití tagu pre se, pokud možno, vyvarujte řádků delších 75 znaků.

    Obrázky

    Obrázky jsou vždy vítány. Maximální šířka obrázku začleňovaného do článku je 550 pixelů. Pokud máte širší, netrapte se - vytvoříme vám z něj náhled. Obrázek v textu by neměl mít více než 25 kB a celkem by neměly mít začleněné obrázky více než 80-100 kB. Musíme přeci jen myslet na čtenáře používající pomalou linku či dial-up. Na obrázky, které nebudou přímo na stránce, se omezení nekladou. Ještě něco: Pozor na autorská práva!

    Screenshoty vytvářejte zásadně ve formátu PNG, tedy s příponou .png.

    Příklad

    <p>Jaderné HOWTO</p>
    
    <p>Tento článek obsahuje návod na zprovoznění
    nukleární elektrárny.</p>
    
    <h2>Úvod</h2>
    
    <p>Nebaví vás kupovat od monopolního dodavatele elektřinu?
    Poradíme vám, jak si za pomocí Linuxu postavit doma jadernou
    elektrárnu.</p>
    
    <h2>Postup</h2>
    
    <p>Co k tomu budete potřebovat? Libovolný počítač s Linuxem
    a generátor OOPS. Nejprve rozeberme konfiguraci jádra.</p>
    
    <h3>Jádro</h3>
    
    <p>Pro získání energie z linuxového jádra je třeba
    mít správně nakonfigurovaný soubor 
    <code>/boot/vmlinuz.</code>. Proto je nutné zkompilovat
    jádro:</p>
    
    <pre>
    make clean
    make config
    make dep
    make zImage
    </pre>
    
    <h3>Instalace</h3>
    
    <p>Zkopírujte soubor <code>vmlinuz</code>
    do adresáře <code>/boot</code>. Nezapomeňte
    zavolat <code>lilo</code>.</p>
    
    <h2>Generování energie</h2>
    
    <p>Po přebootování jsme připraveni generovat energii.
    Stačí najít nějakou chybu, která způsobí OOPS. Při jeho vzniku
    se z jádra uvolní spousta energie.</p>

    Závěr

    Předem děkujeme, že se budete řídit těmito pravidly. Ulehčíte nám práci při správě AbcLinuxu.cz. Díky!

           

    Hodnocení: 44 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.7.2023 18:57 floki12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Formát článků
    Zvuk kovárny stále rezonuje a vyvolává představu vikingských mistrů, kteří pečlivě vyrábějí mocný symbol své civilizace: vikingskou sekeru. Tato symbolická zbraň, používaná i jako nástroj v každodenním životě, je živou připomínkou odvahy, houževnatosti a vynalézavosti, které byly pro Vikingy charakteristické.

    Vikingská sekera, ve staroseverštině "øx", byla mnohem víc než jen zbraň. Byla věrným společníkem Vikingů, který ji používal jak ke kácení stromů na stavbu dlouhých lodí, tak ke statečnému boji při nájezdech a bitvách. Každá sekera, vyrobená s pevnou ocelovou čepelí a jasanovou nebo dubovou násadou, byla mistrovským dílem vikingského řemesla.

    Zdokonalení vikingských seker přesahovalo jejich funkčnost. Často byly zdobeny vyřezávanými motivy a posvátnými runami, které vzývaly mocné severské bohy, jako byl Thor, bůh hromu, a Odin, bůh moudrosti a války. Díky těmto ozdobám se každá sekera stala předmětem uctívání, posvátnou relikvií, která spojovala duchovní a hmotný svět.

    Ságy a epické básně vikingského světa jsou svědectvím o významu sekery ve vikingské kultuře. Od rozpoutané zuřivosti berserků na bitevním poli až po odvážné nájezdy vedené neohroženými mořeplavci byla vikingská sekera vždy přítomna. Byla symbolem vikingské odvahy, touhy po objevování a schopnosti překonat i ty nejnepřekonatelnější výzvy.

    Vikingská sekera je dnes hmatatelnou připomínkou bohaté a bouřlivé historie Vikingů. Symbolizuje nezdolného ducha těchto severských objevitelů, obchodníků a válečníků. Vzbuzuje respekt a obdiv a evokuje obraz civilizace, která navzdory výzvám své doby zanechala nesmazatelnou stopu v dějinách lidstva.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.