abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 532 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny

    2. 9. 2008 | Robert Krátký | Novinky | 2280×

    V průběhu léta jsme připravili množství nových funkcí a vylepšení, které vám v následujících dnech představí série článků. Jako první jsou na řadě Skupiny.

    Úvod

    Skupiny jsou naše odpověď na požadavky týkající se lepšího způsobu prezentace různých sdružení, organizací, spolků a komunit, které se v ČR kolem Linuxu a open source formují. Doposud bylo možné prostřednictvím AbcLinuxu.cz informovat o komunitních aktivitách jen v rámci zpráviček nebo blogů. Skupiny nabízejí úplně nový koncept: váš portál v rámci portálu AbcLinuxu.cz.

    Poznámka: Podporu pro skupiny naprogramoval Luboš Doležel (podobně jako většinu věcí, které se objevily přes léto). Vizte jeho zápisek v blogu, kde zmiňuje Skupiny.

    Skupiny na AbcLinuxu.cz jsme pracovně nazývali subportály – a je to výstižné označení. Každá skupina má svou unikátní adresu ve tvaru abclinuxu.cz/skupina, na které může vydávat články, spravovat wiki a diskutovat ve vlastním diskusním fóru/poradně.

    Věříme, že budou Skupiny přínosem pro nové i existující organizace. I v případě, že má vaše sdružení již své zavedené webové stránky, bude určitě ku prospěchu, když založíte svou skupinu na AbcLinuxu.cz – představíte tak svůj projekt většímu okruhu lidí a umožníte pravidelným i příležitostným návštěvníkům využívat všechny funkce, které AbcLinuxu.cz nabízí.

    Jak založit skupinu

    Založení nové skupiny je podmíněné schválením ze strany adminů AbcLinuxu.cz. Prosíme zástupce existujících organizací a ty, kdo by chtěli založit zcela nové skupiny, aby kontaktovali redakci na redakceZAVINÁČabclinuxu.cz a připojili stručný popis zamýšlené skupiny. Skupinu pak založíme obratem a budete s ní moci okamžitě začít pracovat.

    Používání skupin

    Snažili jsme se ovládání skupin připravit tak, aby bylo pokud možno intuitivní a jednoduché jak pro jejich správce, tak pro uživatele a návštěvníky. Přesto samozřejmě uvítáme vaše nápady a připomínky k vylepšení vzhledu, ovládání a funkčnosti celkově.

    Stránka /skupiny

    Na hlavní stránce sekce Skupiny najdete výpis všech skupin, které byly doposud založeny. Ve výchozím nastavení se zobrazuje deset prvních skupin, přičemž pořadí určuje výše skóre. Obojí nastavení můžete změnit na konci výpisu:

    skupiny poradi

    Stránky jednotlivých skupin

    Protože jsme chtěli, aby měly skupiny co možná nejatraktivnější URL, jsou adresy skupin vytvářeny podle vzoru abclinuxu.cz/nazev_skupiny (tedy nikoliv abclinuxu.cz/skupiny/nazev_skupiny). Na této adrese najdete popis příslušné skupiny, informace o počtu členů, článků apod. A také výpis článků, wiki stránek a v neposlední řadě vlastní diskusní fórum, které si můžete snadno „přilepit“ k ostatní poradnám přímo na hlavní stránku AbcLinuxu.cz.

    skupiny info

    Uživatelé AbcLinuxu.cz se mohou na hlavní stránce skupiny zaregistrovat a stát členem dané skupiny. Na e-mail vám pak budou chodit oznámení o nových článcích vydaných na stránkách skupiny. Kromě toho se můžete podílet na životu skupiny přispíváním do wiki nebo diskusního fóra.

    Skóre skupin

    Podobně jako registrovaným uživatelům, i skupinám se počítá skóre. Sčítají se body za aktivitu (články, wiki záznamy, příspěvky v diskusi), ze kterých je pak nelineární funkcí vypočítáno skóre. Hodnotu skóre můžete použít pro letmý odhad aktivity ve skupině, ale také je skóre výchozím kritériem pro určování pořadí skupin ve výpisu na abclinuxu.cz/skupiny.

    Další funkce

    Stejně jako vše ostatní na portálu, i Skupiny chceme průběžně vylepšovat. V tuto chvíli se soustředíme především na aktivnější prezentaci obsahu, který se objevuje ve skupinách, na dalších stránkách portálu. Chceme, aby se návštěvníci o skupinách dozvěděli co nejvíce. Zatím máme pouze skromný boxík na hlavní stránce portálu (pod výpisem blogů), což nám nestačí. Jak a kde byste informace o dění ve skupinách prezentovali vy? Kde byste takové info chtěli a kde by překáželo?

    Kromě toho je v plánu úplně nová sekce Distribuce, kde bude shromažďován obsah portálu týkající se jednotlivých distribucí. Skupiny, které jsou tvořeny kolem uživatelských komunit distribucí (z již založených je to Arch Linux a Ubuntu) budou mít možnost užšího propojení se stránkou příslušné distribuce a sdílení obsahu.

    Skupiny si také zanedlouho budou moci na svou hlavní stránku umístit svůj vlastní rozcestník, který bude načítat RSS novinky ze zvolených serverů. Kromě toho také vytvoříme pro každou skupinu RSS feed, z něhož bude možné sledovat dění ve skupině. RSS připravíme i pro všechny skupiny zároveň.

    Doufáme, že vám sekce Skupiny dobře poslouží. Těšíme se na další zajímavé skupiny.

    Příště

    Se Skupinami souvisí nová sekce Akce, která slouží jako plánovací kalendář pro pořádání akcí všeho druhu. Se Skupinami jsou Akce provázány, takže je možné jednoduše založit akci jménem určité skupiny.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pavel Půlpán avatar 2.9.2008 10:47 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Chělo by to někde přímej odkaz... nebo ho jenom nevidím? :-)
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    2.9.2008 11:11 mstarman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Odkaz je dole v hlavičce boxu. Jiný zatím asi není.

    Články ze subportálu bych zařadil přímo mezi články na HP a název článku by vypadal asi takto: "Skupina - Název skupiny - Název článku". Ikdyž je to možná dost dlouhý.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.9.2008 12:58 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Máme možnost takovou věc udělat, ale zcela rozhodně bych nezařazoval všechny.
    2.9.2008 13:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Články ze subportálů budou nejspíš zařazovány mezi běžné články jen selektivně, případ od případu.
    2.9.2008 17:24 06078 | skóre: 15 | blog: 06078
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Bude alespoň RSS pro všechny články nebo každá skupina bude mít svůj? A co využít k propagaci boxy vlevo na stránce. S každým načtením stránky by se v boxu zobrazily články, wiki, návody z jiné skupiny.
    2.9.2008 12:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Viz:
    Chceme, aby se návštěvníci o skupinách dozvěděli co nejvíce. Zatím máme pouze skromný boxík na hlavní stránce portálu (pod výpisem blogů), což nám nestačí. Jak a kde byste informace o dění ve skupinách prezentovali vy? Kde byste takové info chtěli a kde by překáželo?
    Určitě přibude odkaz do horní navigační lišty/menu.
    2.9.2008 12:06 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Podporu pro skupiny naprogramoval Luboš Doležel (podobně jako většinu věcí, které se objevily přes léto).
    Aneb vyberte si zábavu na léto ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    2.9.2008 20:16 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    OT: k cemu je dobry odkaz mailto: na adresu v nepouzitelnem tvaru?
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    2.9.2008 22:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Obecně třeba k tomu, aby z něj skript nebo člověk udělal adresu v použitelném tvaru. K čemu je konkrétně nevím, protože jste nenapsal, kde takový odkaz je.
    2.9.2008 22:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Kliknete na něj a poštovní klient vám otevře novou zprávu s přednastaveným adresátem, u kterého stačí dosadit zavináč.
    3.9.2008 02:57 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    ok, samozrejme vim co to udela ale pripadalo me podivne ze ten odkaz je v takovem tvaru protoze je to stejne potreba upravit. Ale asi to je zamer, no proc ne.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    3.9.2008 08:10 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Dělá se to běžně, aby e-mailovou adresu nemohl přečíst každý hloupý robot.
    Kovář David avatar 3.9.2008 08:12 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Problémy s novými stránkami
    Příloha:
    Zdravím,

    zhruba tak týden mám problém se stránkami ABC Linuxu. Při načtení každé stránky Firefox vytíží počítač na 100% a cca po 5s se objeví přiložená chybová hláška. Mám nainstalované rozšíření Firebug 1.2.0, které si očividně s novými stránkami nerozumí. Všechny ostatní stránky jsou v pořádku.

    Děkuji.
    3.9.2008 08:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s novými stránkami
    Díky za report.
    Mám nainstalované rozšíření Firebug 1.2.0, které si očividně s novými stránkami nerozumí.
    Takže pokud to rozšíření vypneš/odinstaluješ, tak je vše v pořádku?
    3.9.2008 09:47 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s novými stránkami
    Chyba je ve firebugu
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Kovář David avatar 4.9.2008 17:59 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s novými stránkami
    Díky za info. Bez Firebugu to jde samozřejmě OK. Tak ho do vydání té opravy deaktivuju. Jinak celkem mě pobavila ta dlouhá URL ;-)
    Fuky avatar 13.9.2008 13:48 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Skupiny
    Ve výpisu Poradny ze skupin není z názvu tématu vždy zřejmé o jakou skupinu se jedná. Možná by bylo dobré dát před název tématu skupinu. Např. TeX: prazdny obsah. Nebo alespoň přidat title, který se zobrazí po najetí myši.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.