abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS

    3. 4. 2015 | Martin Stančík | Hardware | 2549×

    Společnost Rethink Robotics představila nového výrobního robota s názvem Sawyer, který je rychlejší, silnější a preciznější, než předchozí model.

    Když společnost Retink Robotics v roce 2012 představila pracovního robota Baxter s cenou začínající na 25 000 dolarech, vznikla zcela nová kategorie malých, relativně levných robotů určených pro lehké pracovní úkoly a sestavování produktů. Robot byl díky svým dvěma pažím velmi flexibilní, tudíž poptávka od výrobců na sebe nenechala dlouho čekat. Nyní Rethink Robotics představil novou generaci robota s názvem Sawyer, jehož cenovka začíná na 29 000 dolarech. Sawyer má namísto dvou pouze jednu paži, ale jeho výhodou je to, že je menší a lehčí a jeho paže je rychlejší, pevnější a přesnější.

    Sawyer umí nahradit člověka u montážní linky a obsluhovat nástroje nebo manipulovat s materiálem, což větší Baxter nezvládal. Stejně jako jeho předchůdce, i Sawyer se učí úkoly tak, že jeho paži vede celým procesem člověk a podle Rethink Robotics může bez problémů a obav z bezpečnosti pracovat u montážní linky vedle lidí.

    „Baxter je ideální pro přenášení materiálu a balení balíčků, zatímco Sawyer je určen pro sestavování produktů pomocí částí, které sjíždějí po montážní lince,“ říká produktový manažer Rethink Robotics Brian Benoit. „Baxter pásy naplní, zatímco Sawyer následně pomocí tohoto materiálu sestaví produkt. A Baxter může opět přebrat práci na druhém konci linky a produkty přesouvat na určené místo.“

    Sawyer (stejně jako Baxter) běží na softwaru od firmy Intera, který kombinuje Linux s tzv. Robot Operating System (ROS). Rozdíl mezi roboty je v tom, že počítač s „mozkem“ Baxtera je umístěn uvnitř robota, zatímco do Sawyera jsou data přenášena ze samostatného kontrolního počítače. Tato změna byla provedena z toho důvodu, aby robot mohl zůstat dostatečně malý a lehký.

    Na produktových stránkách Baxtera ani Sawyera nejsou o zmíněném kontrolním počítači k dispozici podrobnější informace. Kompletní data jsou dostupná pouze u Baxtera. Toho pohání procesor Intel Core třetí generace, k dispozici jsou 4 GB DDR3 RAM a 128 GB místa na SSD disku. Baxter (a pravděpodobně i Sawyer) běží na Ubuntu 14.04 a ROS Indigo. Po vizuální stránce se Sawyer od Baxtera liší v tom, že má animovaný „obličej“. Podle Rethink Robotics se Sawyer stejně jako Baxter dokáže „rychle přizpůsobovat měnícím se podmínkám.“ Jak dodal Benoit, schopnost rychleji zapadnou do pracovního prostředí a preciznost srovnatelná s lidskýma rukama oproti jiným výrobním robotům značně snižuje náklady na integraci Sawyera do pracovního procesu v továrně.

    Hardwarové specifikace Sawyera

    Sawyer je velký 1,5 x 0,6 x 0,6 metru a váží pouhých 19 kilogramů, zatímco hmotnost Baxtera je 75 kilogramů. Oproti Baxterovi je Sawyer odolnější proti prachu a poletujícím malým částicím. Jak již bylo zmíněno, na rozdíl od Baxtera je Sawyer navíc opatřen informačním displejem, který zobrazuje animované obličeje. Stejně jako Baxter, i Sawyer má ve své hlavě integrovanou kamerku. Nový robot však má také novou kamerku Cognex se zabudovaným světlem u zápěstí. V budoucnu by robot podle Rethink Robotics měl umět například také skenování čárových kódů.

    Paže robota má dosah jeden metr a stejně jako u Baxteru, i paže Sawyera je vytvořena tak, aby umožňovala plynulé pohyby. Podle CTO Rethnk Wireless Rodnyeho Brookse však paže doznala značných změn. Sawyer má paži ve tvaru písmena „S“ vytvořenou z titanových pružin, zatímco Baxter je opatřen ocelovou paží ve tvaru písmene „C“. Díky novému designu pružin spolu s novou kabeláží mezi klouby a snímači síly s vysokým rozlišením integrovanými v každém spoji robot dokáže správně provádět dané úkony, i když se jednotlivé části či jejich poloha liší. Nová paže je také opatřena jednotkami, které výrazně snižují odpor, čímž se dále zvyšuje její přesnost a trvanlivost. Zatímco Baxter byl primárně navržen jako robot určený pro akademický výzkum a prodalo se jej pouze několik set kusů, Sawyer míří rovnou do továren. Podle Brookse jsou hlavním cílem Rethink Robotics čínské továrny a testovací zařízení, v nichž se neustále zvyšují náklady na pracovní sílu. Podle Rethinku „spolu Baxter a Sawyer umí zvládnout 90 % výrobních úkonů, které nelze zautomatizovat pomocí tradičních řešení.“

    Baxterem se inspirovaly i další společnosti vyrábějící roboty jako třeba Fetch Robotics, který plánuje vydat dva vlastní roboty postavené na ROS a Linuxu ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Za Fetch stojí ti samí lidé, kteří dříve pracovali ve firmě Unbounded Robotics, jež vyvinula linuxového výrobního robota UBR-1. Ten však nebyl nikdy uveden na trh. „Díky řešením od Rethink Robotics mohou pracovníci a stroje spolupracovat v ještě větší míře a navzájem využívat svých silných stránek," okomentoval představení Sawyera John Dulchinos ze společnosti Jabil, která je jednou z prvních, jež tohoto robota ve svém výrobním procesu testovala.

    Sawyer se začne prodávat již v létě.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.4.2015 11:46 Kedluben
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    ...a má plán!
    6.4.2015 01:47 B.E.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    odkaz na "Retink Robotics" nefunguje spravne... za http chybi dvojtecka...
    6.4.2015 15:29 Nonsence | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    díky za postřeh, opraveno
    7.4.2015 11:20 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    Kdy se bude vyrábět Huckleberry...?
    http://bandzone.cz/_90972
    Bystroushaak avatar 7.4.2015 14:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    Sawyer má namísto dvou pouze jednu paži, ale jeho výhodou je to, že je menší a lehčí a jeho paže je rychlejší, pevnější a přesnější.
    Tohle pozitivní myšlení by mohli zkusit i na chirurgii.
    7.4.2015 21:26 rrrrr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    dobrovolnik?
    6.4.2021 13:10 ajtacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový robot od Rethink Robotics běží na Linuxu a ROS
    Kúpi si človek výrobok s vlastnosťou Made by robot, alebo Made by (bio)robot?

    Keď človek vynájde koleso, ešte neznamená, že vie jazdiť na aute a že to auto je aj k svetu... Prípadne že to auto nevyšperkuje...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.