abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Liberix

    28. 3. 2005 | Tisková zpráva | Tiskové zprávy | 4482×

    Nedávno byla založena nezisková společnost Liberix, jejímž cílem má být podpora svobodného softwaru ve všech oblastech. Mezi její aktivity bude patřit mj. přímá podpora pro vývoj vybraných SW projektů, podpora komunity a prosazování používání svobodného softwaru ve školství, státní správě i soukromé sféře.

    Vedle softwaru nám půjde také o prosazování otevřených standardů, ať už v oblasti dokumentů, webu či technologií, na kterých se staví informační systémy pro komunikaci s veřejností. Společnost se samozřejmě bude snažit legální cestou bránit softwarovým patentům a jiným formám omezování svobody při používání výpočetní techniky.

    Prostředky pro naše aktivity hodláme získávat ze soukromých i veřejných zdrojů nebo prodejem služeb. Využívat je budeme buď přímo k dosahování našich cílů nebo formou příspěvku konkrétním osobám, které realizaci zajistí. Podpora by měla směřovat hlavně tam, kde je prostředků pomálu - do komunity.

    Jde o vážně míněný pokus podpořit svobodný software. Další informace se již můžete dočíst na internetové stránce http://www.liberix.cz. Budeme rádi, když nám dáte vědět, co si o této aktivitě myslíte, a zda byste se chtěli také zapojit. Zapojením myslím např. podporu, spolupráci, náměty, kontakty apod.

    Bohdan Milar

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.3.2005 03:28 ABCLinuxuIsAlive | skóre: 12 | blog: Cubix | Nodnol
    Rozbalit Rozbalit vše Nice, nice ..

    Tak to je krásné, myslím, že to je výborný nápad, nebo jsem aspoň neslyšel, že by u nás něco takového fungovalo. Nemůžu sice říct, že by mě nějak extra přitahoval status o.p.s. (mám s jednou, kterou studuju mooc špatné zkušenosti ..)

    Zapojit bych se samozřejmě zapojil rád, ale yaak? Webík máte hezounký, peníze nemám. Kdyby mě něco napadlo, dám určitě vědět.

    Nejsem povinen byt takový, jaký bych podle ostatních měl být. Je to jejich omyl, ne moje selhaní.
    7.4.2005 10:40 Bohdan Milar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nice, nice ..
    Jsem rad, ze se Vam nase aktivita a web libi. Komunita je bezva vec. Je to lidsky rozmer naseho konicku - free softwaru. Zpusob, kde si muzeme s ostatnimi popovidat o tom, co nas zajima. Velke firmy a urady ji ovsem neberou jako plnohodnotneho partnera. Obecne prospesna spolecnost by mela byt dost reprezentativni pro jednani s velkymi podporovateli free softwaru a zaroven dost pruzna na to, aby si rozumela s komunitou. Jak konkretne pomoci / zapojit se dame vedet ve vyzvach, ktere zacneme brzy zverejnovat. Pokud Vas neco napadne, radi si to vyslechneme. Setkat se muzeme treba na LinuxEXPO.
    no super! jsem rad, ze neco oficialniho vzniklo! Web je luxusni, fakt. Taktez doufam,ze my smrtelnici budeme moci nejak pomoci ;)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    7.4.2005 10:33 Bohdan Milar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: :)
    Dekujeme za pochvalu. Ale i my jsme jen obycejni smrtelnici (mozna si mne pamatujete ze serialu "GNU nastroje v praxi" nebo "Bash" :). Jinak jste to ale vystihl - duvodem naseho vzniku je, aby tady bylo neco oficialniho, protoze pro urady a velke firmy neni komunita dost hmatatelna. Pomoci muzete hned - napiste nam, co byste si predstavoval, ze by mohl Liberix pro komunitu konkretne delat, dodejte dalsi zajimave odkazy nebo jine materialy pro nas web, ale predevsim reagujte na vyzvy, ktere zacneme v nejblizsi dobe zverejnovat.
    28.3.2005 16:32 Jakub Hegenbart
    Rozbalit Rozbalit vše Faktické chybky na webu?
    „Z uvedeného vyplývá, že v množině všeho softwaru existuje podmnožina takového, který je šířen s otevřeným zdrojovým kódem (open source). Část této podmnožiny pak zajišťuje software šířený se zdrojovým kódem, který je dovoleno upravovat a šířit dál - svobodný software (free software).“

    Cože? Že bych definici OSI byl pochopil špatně?
    7.4.2005 10:10 Bohdan Milar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Faktické chybky na webu?
    Definici OSI jste jiste pochopil dobre. Odstavec, ktery citujete je mym shrnuti laicke definice free softwaru, ktera mu na webu predchazi. Odkaz na exaktni definici OSI je v odstavci nasledujicim bezprostredne za tim, ktery jste citoval. Snazil jsem se poukazat na fakt, ze existuje vice vykladu terminu free software / open source.
    28.3.2005 23:34 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Les Editions Albert René
    Mikos avatar 29.3.2005 01:42 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Les Editions Albert René
    Pokud vím tak pokud daná firma nemá registrovanou obchodní známku v naší republice, tak podle našeho práva má prostě smůlu. Tudíž se Liberix z tohoto hlediska nemusí ničeho obávat (pokud tedy už u nás někdo nemá "Liberix" zaregistrováno, což ale asi ne, jelikož jinak by asi nejspíš nebylo schváleno založení o.p.s.)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 29.3.2005 01:52 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Les Editions Albert René
    Jinak to rozhodnutí německého soudu ohledně MobiliXu je opravdu stupidní, nevim jak celý ten proces probíhal ale je to idiocie, kdyby se odvolal (odvolal se vubec?) k vyššímu soudu podle mě by ti dementní frantíci neměli šanci uspět...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    7.4.2005 09:59 Bohdan Milar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Les Editions Albert René
    Vyber nazvu probihal bourlive. Jsme si vedomi, ze podobne nebo i stejne (viz www.liberix.org) nazvy existuji. Mezi nasimi navrhy byl napr. Liberux, ale byl zavrhnut pro prilisnou evokaci Linuxu (chceme prece jen podporovat free projekty obecne vcetne Hurdu, BSD, MiNTu apod.) a take proto, ze Liberix je libozvucnejsi.
    3.4.2005 08:08 sumak
    Rozbalit Rozbalit vše The requested URL /pics/logo_liberix.pdf was not found on this server
    The requested URL /pics/logo_liberix.pdf was not found on this server

    :-(
    7.4.2005 09:51 Bohdan Milar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: The requested URL /pics/logo_liberix.pdf was not found on this ser
    Dekuji za upozorneni. Uz by melo byt vse vporadku a pridali jsme i loga ve fromatu PNG.
    4.4.2005 13:06 David Zejda
    Rozbalit Rozbalit vše Prosím o více informací o orgánech společnosti
    Jsem určitě pro založení takové společnosti. Přeci jenom transparentnost je u o.p.s. klíčová, proto by mě zajímalo, kdo jsou ti pánové, kteří působí ve správní a dozorčí radě - především jaká je jejich účast v jiných společnostech.

    Konrétně by mě zajímalo třeba zda pan Ing. Petr Fric je ten stejný Ing. Petr Fric, který působí ve správní radě obecně prospěšné společnosti Region 2000, která je v souč. době v likvidaci, případně ve společnosti MERKURIA - Morava a.s., která je taktéž v likvidaci...

    Díky.
    6.4.2005 11:16 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prosím o více informací o orgánech společnosti
    Je to mozne. Pana inzeryna osobne znam, je to ekonom, ktery se pomerne aktivne angazuje v deni podobneho charakteru zde v Olomouci. Neni vylouceno, ze nektere ty spolecnosti jsou v zaniku. Nejake info o clenech rad urcite najdete na webu.
    7.4.2005 14:59 Bohdan Milar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prosím o více informací o orgánech společnosti
    Jsem rad, ze se o nasi spolecnost zajimate. Transparentnost je opravdu dulezita. Proto nyni na nasem webu najdete ke kazdemu clenovi spravni i dozorci rady kratkou informaci o jeho osobe. Zkusenosti pana Frice s rizenim krizovych situaci (ktere sam nezavinil) bereme jako pozitivum. Je to velmi schopny clovek, ktery nam dobre radil, ceho se pri zakladani spolecnosti vyvarovat, aby zase rychle neskoncila.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.