abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 982 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Fedora Core 6

    2. 10. 2006 | Filip Bartmann | Recenze | 16613×

    Blíží se vydání nové Fedora Core, tentokrát už s číslem 6, takže je na čase vyzkoušet novinky poslední testovací verze před vydáním stabilní. Přečtěte si o instalaci a prvních dojmech z používání.

    Instalace

    Nejprve si ukážeme, jaké novinky nám přináší instalátor Fedory. Hned nás nejspíše zaujme nové grafické téma nazvané Fedora DNA. Protože se jedná o testovací verzi, tak jsme na to hned v prvním kroku upozorněni. Následuje výběr jazyka, samozřejmě si vybereme češtinu. Klávesnici si můžeme vybrat jak qwerty, tak qwertz. Pokud si pozorněji prohlédneme okno instalátoru, tak zjistíme, že z levého kraje zmizely podrobnější instrukce k instalaci.

    fedora core 6 fedora core 6 fedora core 6

    Dále na nás čeká ten nejdůležitější krok a to rozdělení disku na oddíly. Zde přibylo tlačítko Pokročilé nastavení ukládání dat, které zobrazí dialogové okno s možností Přidat ISCSI target a Zakázat zařízení dmraid. Jinak můžeme nechat instalátor vymazat všechny linuxové oddíly, celý disk, použít jenom volné místo anebo si oddíly nadefinovat sami. Pokud si oddíly vytváříme sami a nastavíme velikost swapu na hodnotu menší, než je velikost RAM paměti v počítači, tak se vypíše varování, abychom to napravili. Jako užitečné rovněž hodnotím, že před definitivním ukončením rozdělování disku se zobrazí seznam formátovaných oddílů.

    fedora core 6

    Následuje nastavení zavaděče systému, kterým je u Fedory tradičně GRUB. Zde se již delší dobu nic nezměnilo. Můžeme si vybrat pouze, jestli chceme zavaděč instalovat nebo ne. Dále Přidat/Upravit/Odstranit položky zavaděče a Použít heslo pro zavaděč systému, aby nikdo jiný mimo administrátora systému nemohl nastavení GRUBu měnit. Hodilo by se ještě zaheslování jednotlivých položek. Pokud zaškrtneme Nastavit pokročilé volby zavaděče, budeme si v následujícím kroku moci vybrat, kam chceme GRUB nainstalovat (do hlavního zaváděcího sektoru nebo do Prvního sektoru zaváděcího oddílu). Také můžeme použít LBA32 a předat jádru nějaké další parametry. Pokud se častěji přepínáme do konzole, tak zde můžeme připsat parametry vga=.

    fedora core 6

    Po kliknutí na Další se dostaneme ke konfiguraci síťové karty, kde narazíme na další novinku instalátoru - na možnost nastavení IPv6 adresy. Následuje výběr časové zóny, která je, pokud jsme si na začátku instalace vybrali češtinu, správně nastavena. Pak stačí určit, jestli jsou hodiny BIOSu nastavené na UTC, což je, v případě, že máme na počítači nainstalovaný jenom Linux, doporučováno. Ještě nastavení hesla pro superuživatele roota a již se řítíme do finále instalace - výběru balíčků.

    fedora core 6 fedora core 6

    Nejprve si můžeme vybrat pouze základní okruh balíčků Kancelář a produktivita, Vývoj softwaru a Web server. Hned pod tím se nachází vylepšení instalátoru a to možnost přidání dalších repozitářů se sw. Implicitně je zde úložiště Fedora Extras. V případě, že nám základní okruh balíčků nevyhovuje, tak si vybereme Upravit teď a budeme si moci balíčky, které chceme nainstalovat, vybrat podrobněji. To je nutností v případě, že chcete používat grafické prostředí KDE, protože, ve výchozím stavu se nainstaluje pouze GNOME. Pro podrobnější nastavení balíčků slouží tlačítko Volitelné balíčky.

    fedora core 6 fedora core 6 fedora core 6

    Po zkontrolování závislostí se zobrazí poslední doplňující informace o instalaci a stisknutím Další začíná formátování oddílů a instalace vybraných balíčků. Tato část závisí pouze na rychlosti našeho počítače a počtu vybraných balíčků. Pokud instalace proběhla úspěšně, můžeme počítač restartovat stisknutím tlačítka Restartovat.

    fedora core 6 fedora core 6

    První start

    Po restartu se zobrazí grafické bootování systému a Průvodce prvním nastavením, kde nás čekají poslední kroky, před startem. Potvrdíme zde obligátní licenční smlouvu, upravíme nastavení firewallu, SELinux, datumu a času (včetně použití NTP). Rozhodně nezapomeneme vytvořit obyčejný uživatelský účet, pod kterým budeme pracovat, a nakonec si ještě zkontrolujeme, jestli funguje zvuková karta.

    fedora core 6

    Fedora jako pracovní stanice

    Pro běžnou kancelářskou práci máme v základní instalaci k dispozici dvě nejrozšířenější grafická prostředí KDE 3.5.4 a GNOME v nejnovější verzi 2.16.

    GNOME

    Mezi horkou novinku jistě patří zařazení správce oken Compiz, který společně s akcelerovaným X serverem umožňuje mít plochy umístěné na krychli, opravdovou průhlednost oken, třepání oken při přesouvání a další. Toto můžeme zapnout v menu Systém->Nastavení->Další nastavení->Desktop Effects. Rovněž je k dispozici nový editor menu, který je již skutečně použitelný. V Nautilu byl upraven dialog pro změny oprávnění, kde byla přidána také položka, která zobrazuje kontext SELinuxu. Což v Nautilu si můžeme zapnout i jako sloupec při prohlížení souborů. Další vylepšení se týká přesouvání oken mezi plochami, protože stačí chytit danou aplikaci na pruhu úloh nebo v náhledu ploch a přesunout ji na požadovanou plochu.

    fedora core 6 fedora core 6

    Mezi další novinky v tomto prostředí patří program baobab pro grafické zobrazení obsazeného místa na disku. Správce napájení také nabízí rozšířené možnosti. Do dialogu Nastavení zvuku přibyla záložka pro konfiguraci zvukových zařízení. Pro jednodušší prohledávání počítače byl přidán Deskbar Applet, který lze propojit i s Beaglem, čímž se jeho možnosti značně rozšiřují. Toto grafické prostředí je postaveno na knihovně glib 2.12.3 a GTK+ 2.10.3.

    fedora core 6 fedora core 6 fedora core 6

    Co se týče programů specifických pro Fedoru, tak i zde se udály nějaké změny. Úplného přepracování se dočkal dialog pro nastavení tiskáren, který je založený na nejnovějším systému CUPS - nyní využívá více z jeho možností. Přibyl program setroubleshoot pro pohodlnější řešení problémů s SELinuxem. V této testovací verzi ale ještě nefunguje dobře a po otevření logu se zasekne. Další nový program slouží k práci s virtualizačním systémem Xen - jmenuje se Virtual Machine Manager. S jeho pomocí lze nyní jednoduše vytvářet nebo rušit virtuální systémy. Co se týče výchozího správce balíčků, tak ten stále nebyl od poslední verze ve FC5 opraven, aby při stahování a instalaci nevypadal zatuhnutě. Také byla přidána podpora pro šifrování swap a nekořenových oddílů.

    fedora core 6 fedora core 6

    Ostatní programy

    Co se týče ostatních programů ve Fedoře, tak musím nejprve zmínit KDE, které je zde obsažené v nejnovější verzi 3.5.4 - žádné převratné novinky oproti FC5 nepřináší. Dokonce ani podporu pro Compiz, což je škoda. Ale je to dáno tím, že hlavní desktopové prostředí je GNOME a tam se soustředí hlavní zájem vývojářů Fedory. Jako základ pro KDE byla použita knihovna Qt 3.3.6. Nachází se zde také Qt4 a to ve verzi 4.2.0-rc1. OpenOffice.org nese číslo verze 2.0.4, KOffice 1.5.2. Firefox je bohužel pouze ve verzi 1.5, i když díky tomu, že Firefox 2.0 již spěje do finále, tak by zde mohl být ten. Grafické prostředí je zajišťováno pomocí X.org ve verzi 7.1.

    Multimédia

    Pro přehrávání multimédií je k dispozici Totem a Rhythmbox, které se instaluji jako výchozí. Jako další se dá doinstalovat XMMS nebo Amarok. Nejdůležitější linuxové multimediální programy jako MPlayer nebo Xine však scházejí a je nutné je doinstalovat s pomocí dalších repozitářů. Pro nahrávání obrazovky jsou k dispozici dva programy - to Istanbul a Byzanz. Kvůli patentovým omezením chybí podpora pro oblíbený formát MP3.

    Média CD a DVD můžeme vypalovat pomocí programů GnomeBaker, Graveman či přímo v Nautilu v GNOME. Pro KDE je k dispozici tradiční K3b.

    Fedora jako server

    Pokud byste chtěli použít Fedoru jako server, tak je k dispozici Apache 2.2.3, PHP 5.1.6 a MySQL 5.0.22. Samozřejmě nechybí ani grafické konfigurační nástroje, které zajistí základní správu serveru. Pokud preferujete PostgreSQL, tak ten je zde ve verzi 8.1.4. Přepravu mailů ve výchozí konfiguraci zajišťuje Sendmail 8.13.8. Jako alternativu lze použít mnohem lépe konfigurovatelný Postfix 2.3.3 nebo Exim 4.63. Správa LDAP je zajišťována pomocí OpenLDAP 2.3.27. Virtualizaci zajišťuje Xen 3.0.2.

    fedora core 6 fedora core 6 fedora core 6

    Vývojové programy

    Pro vývoj je k dispozici Eclipse 3.2.0 společně s pluginy pro programování v C/C++a přístup k CVS/SVN. Neškodilo by přidání pluginu pro vývoj pravidel SELinuxu. Mimo Eclipse nechybí samozřejmě ani KDevelop pro programování v nejběžnějších jazycích. Programování orientované na web zastane Quanta.

    fedora core 6

    O úroveň níže se nachází kompilátory. Pro jazyky C/C++ je to samozřejmě gcc 4.1.1. Javu zajišťuje gcj. Samozřejmostí je také Python 2.4.3 a Perl. Z exotičtějších jazyků můžeme nalézt třeba Ruby.

    Závěr

    Jak tedy vypadá závěrečné zhodnocení nové verze Fedory 6? Vyplatí se aktualizace, pokud již máme nainstalovanou Fedoru 5? Rozhodně si myslím, že ano, protože novinek je více než dost. Namátkou třeba WM Compiz nebo přidání programu LinEAK pro zprovoznění multimediálních klávesnic, vylepšená práce se SELinuxem a nové GNOME.

    Pokud používáte jinou linuxovou distribuci a vyhovuje vám, tak asi není důvod měnit, protože Fedora, na rozdíl od jiných distribucí, nenabízí nic, co by jinde nebylo (až na zabezpečení SELinuxem).

           

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.10.2006 08:13 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    nooo tesim sa, hlavne ten Gnome vyzera dobre ... uvidim ako to bude s updatom , lebo predchadzajuca fedora 5 silne odporucala cistu instalacku :/
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    13.12.2021 06:14 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Finally completed

    marriage counseling lincoln
    2.10.2006 10:47 joedoe | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    > > IMAP klient Cyrus je ve verzi 2.3.7.

    Cyrus imapd je server a neni soucasti Fedora Core. Je v Extras.
    2.10.2006 11:32 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Vím, že Cyrus je IMAP server, jenom jsem se nějak přepsal a když jsem se teď znovu díval na instalační DVD, tak je také v Extras, nějak jsem se přehlédnul. Díky za upozornění.
    13.12.2021 06:16 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Perfect installation

    marriage counseling lincoln
    corwin78 avatar 2.10.2006 11:41 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Kdysi před lety jsem RedHat opustil mimo jiné kvůli problémům s package managerem a vidím, že stále ty problémy jsou. Nu což, distribuce postavené na debianu mají něco do sebe.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Pavel Stárek avatar 2.10.2006 13:03 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Package manager ve Fedoře je program RPM. Vše ostatní jsou nadstavby (zrovna jako aptitude je nadstavba nad dpkg a apt v Debianu). Ovšem průšvih je v tom, že ačkoliv existují minimálně 3 celkem slušní správci balíčků (smart, synaptic a yumex), tak vývojáři Fedory (Redhatu) prostě opět vymýšlejí kolo tím, že tvoří jakéhosi vlastního správce balíčků, který je ovšem úplně na nic. Ač používám Fedoru, tak ten jejich grafický blbinec na správu balíčků je opravdu k ničemu. Nechápu proč tam nedají smart + smart-gui, bylo by po starostech.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Nikola Ciprich avatar 2.10.2006 14:07 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    no ja bych rekl ze samotny yum je celkem dost v pohode (i kdyz ta rychlost zatim pokulhava), a zvlaste rozsiritelnost pluginy se mi velmi libi. a jak rikate, yumex je celkem dobry a ve fedore je k dispozici, takze problem neni. i kdyz taky nechapu proc neni rovnou jako vychozi pro "konfiguraci balicku" a namisto toho vymysleji nejake totalne zjednodusene hruze ktere nic neumi :(
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    Daniel Kvasnička ml. avatar 2.10.2006 21:26 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Package manager ve Fedoře je program RPM.
    No a to je prave ten problem :-) DEB rulez! ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Nikola Ciprich avatar 3.10.2006 09:45 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    tak to mi reknete co ma deb co rpm nema?
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    3.10.2006 12:18 funik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Optional dependencies?
    3.10.2006 16:55 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Anebo ještě závislosti na jeden z x balíčků (typicky třeba java).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    9.10.2006 12:22 Yenya
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Jakoze virtualni baliky? Ty ma RPM taky. Co dpkg nema (nebo aspon donedavna nemel nebo nepouzival), jsou GPG podepsane baliky a checksumy vsech souboru v baliku uvnitr databaze nainstalovanych baliku. Dale triggery, rozumnou praci s makry, a jeste nekolik dalsich veci.

    Ovsem hlavni vyhoda RPM je, ze baliky se instaluji striktne neinteraktivne.

    Je toho urcite vic, dost veci RPM ma a dpkg nemel, ale debian uz dost dlouho nesleduju, takze si odpustim dalsi kategoricka tvrzeni.

    [ ad yum a jeho rychlost: nechcete-li pokazde aktualizovat databazi dostupnych baliku, doporucuji vasi pozornosti prepinac -C ].

    -Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/
    2.10.2006 21:07 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Instalator je opravdu slaby, mam pocit, ze na nem neni nic noveho asi tak 6 verzi zpet. Nechapu, proc vyhodili z instalace jednoduchou moznost instalace minima balicku a instalace vseho zaskrtnutim jednoho zaskrtavatka. Taky zmenseni win partition tam neni i kdyz mandriva/mandrake to tam maji uz pekne dlouho.
    Snilard avatar 3.10.2006 19:56 Snilard | skóre: 3 | blog: Zápisky Ještěrky | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Problémy s Fedora Core 6 RC 3
    Mám FC5 a chtěl jsem vyzkoušet novou Fedoru updatem stávajícího systému(samozřejmě jeho zálohy).
    Hned na začátku jsem narazil na nepřekonatelný problém. FC6 RC3 neobsahuje jaderné moduly pro Via Sata řadič. Nebo jsem někde udělal chybu já a ona je obsahuje? U FC5 mi ho to našlo automaticky.
    Nemáte někdo náhodou zkušenosti s přechodem z FC5 a s přenosem balíků z neoficiálnich repozitářů?
    Jsem velký zlý itčko. Jestli budeš zlobit, dostaneš přednášku o Hilbertových prostorech.
    brozkeff avatar 6.10.2006 14:43 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Duvod upgradu?
    Nevím, nakolik stojí za to upgradovat z FC5. Obzvláště tehdy, kdy nepoužívám Gnome ale KDE, a to jsem si s dalšími balíky právě updatoval na 3.5.4.

    Defaultní vzhled KDE vypadá pořád hrozně, package manager je nepoužitelný už historicky (přestože každá nová verze ho má "uplně nový")...

    Takže zatím zůstanu u FC5.
    9.10.2006 15:22 creon | skóre: 18 | blog: creonsnotes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Duvod upgradu?
    To ja bych upgrade chtel, gnome pouzivam a nejvice se tesim na novej beagle
    13.11.2006 07:03 iAdam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    mam mensi problem… nainstaloval jsem Fedoru, a po restartu jsem nabootoval do Fedory, ale pak mi monitor rikal “video mod not supported” to uz se mi stalo parkrat i ve Windowsech pac jsem nemel instalovanej ovladac na monitor.. monitor mam LCD Hyundai 17´ B71A.. prosim poradte.. jestli jste mi ochotni poradit tak mi kdyztak napiste na maila iAdam@centrum.cz moc dekuju
    27.11.2006 14:52 Milo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Chtěl bych se zeptat, jestli nová Fedora má ftp s podporou českých znaků? Díky Milo.
    27.12.2006 23:13 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Protokol FTP zadnou podporu ceskych znaku nema, takze ani "nova" Fedora ji mit nemuze. Protokol FTP nema zadne prostredky, jak sdelovat kodovani jmen souboru. Takze bud pouziva klient a server stejne kodovani a zda se, ze vsechno "funguje", nebo server a klient nema stejne kodovani a pak se zda, ze "to nefunguje".

    Kristalove koule sice dosly, ale dovolim si tipnout, ze mate potiz bud 1) s pristupem Windows klientu na Unix server pro soubory vytvorene primo na serveru, nebo 2) s pristupem Windows a Unix klientu na jeden server, kdy se vam nazvy souboru nahrane z Unixu ve Windows nezobrazuji spraven a naopak.

    Castecnym resenim je moznost pouzit tusim proftpd, kde lze explicitne nastavit kodovani, ktere pouzivaji klienti a filesystem a Proftpd provadi konverzi. Ale neni v tom zadna heuristika, takze jakmile nastavite, ze klienti pouzivaji cp850, pak budete mit s pristupem Unix klientu.

    Dalsi podobne polovicate "reseni" je prejit na serveru u prislusne partition na encoding, kteri pouzivaji klienti. Ale stale vam zustane problem u klientu, kteri pouzivaji jine kodovani.

    V konferenci linux(zavinac)linux(tecka)cz (cz.comp.linux) na tohle tema pred casem probehla velka diskuse.

    Preju prijemneho silvestra. :-)
    3.12.2006 18:06 dwbmb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    tak jsem si nadsene stahl Fedoru Core 6, nainstaloval a cerna obrazovka :) po vymene monitoru me vsak cekal jiz krasny pohled na funkcni a bezici system. po prvnim restartu ( zadne zmeny nastaveni ) uz ale nabihal jen do textoveho rezimu. nu coz - jsem trpelivy, preinstaluji. Nova, cista instalace a ejhle, fedora neni shopna precist vlastni partition table. Obrazek si udelejte jaky chcete, ja zustavam u win
    Snilard avatar 3.12.2006 19:14 Snilard | skóre: 3 | blog: Zápisky Ještěrky | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Zkus ubuntu, to ma skvelou podporu a hafo navodu v cestine na wiki:)
    Jsem velký zlý itčko. Jestli budeš zlobit, dostaneš přednášku o Hilbertových prostorech.
    29.1.2007 18:01 Adam Pribyl | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Preinstalovaval jste zbytecne, stacilo zmacknout Alt+F7.
    16.2.2007 19:38 lerros
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    no ja neviem, nahodil som si novu Fedoru, skusil som KDE i GNOME,XFCE, vsetko ide ako ma... dokonca je podla mna viac user-friendly oproti ubuntu, hlavne vdaka dobrej podpore na www.freesoft.cz, resp. www.fedora.cz a oproti fedore 5 je tiez o nieco rychlejsia, s yumom som doposial nemal ziaden problem

    fedora 6 rozhodne stoji za vyskusanie:))
    2.3.2007 17:05 migi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora Core 6
    Mám dotaz:můžu zároveň nainstalovat gnome i kde?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.