abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (68%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 185 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    FTP klienti - I

    28. 6. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 10545×

    V minisérii si představíme komfortní FTP klienty. Dnes gFTP a JFTP.

    FTP protokol je sice starý, ale stále populární způsob přenosu dat v sítích. V dnešní době se používá zejména pro jednostrannou distribuci dat směrem k uživateli, nebo pro rychlou výměnů většího množství dat např. na firemním intranetu. V systému je k dispozici textový klient ftp, který sice požadovanou činnost splní, nicméně jeho ovládání je spartánské a rozhodně ne komfortní - alespoň ne pro uživatele, který je zvyklý na myš a ikony.

    Textový klient ftp

    Protože mě podobný program nebaví a používám tedy "klikací", rozhodl jsem se zmapovat scénu a seznámit vás s výsledky. Záměrně jsem vybral pouze několik nejlepších programů v pokročilých verzích, ne tedy kdejaký pokus programátorského amatéra. A začneme klasikou.

    gFTP

    gFTP je známý a zaběhnutý klient, který je postaven na rozhraní GTK+. Jinými slovy, zapadá do prostředí GNOME. Je lokalizovaný do mnoha jazyků, češtinu nevyjímaje.

    Osvědčený koncept pro práci jsou dva panely - v jednom je místní systém souborů, ve druhém vzdálený. Během sezení je možné pracovat pouze s jedním vzdáleným systémem. Není tedy možné otevřít si více oken, přičemž v každém by byl jiný vzdálený systém. Obvykle to ani není potřeba. Lze ale kopírovat mezi dvěma vzdálenými systémy. Pro tuto funkci slouží položky FTP/Okno 1 a FTP/Okno 2. Nepodařilo se mi ale přijít na to, jak se potom zase přepnout na lokální systém. Spíš to bude tím, že tuto funkci nepoužívám.

    gFTP a dva
vzdálené systémy

    gFTP a dva vzdálené systémy, cca 95 kB

    gFTP připojený do
archivu linuxového softwaru

    gFTP připojený do archivu linuxového softwaru, cca 135 kB

    Princip je tedy přímočarý: do adresního řádku napíšeme adresu (může to být klidně i číselná forma), můžeme zvolit i port, na kterém naslouchá ftp server, ale to bývá obvykle 21, takže netřeba nic měnit. Poté zadáme uživatelské jméno a heslo a stiskem enteru se připojíme. Tlačítka na obou koncích lišty slouží k následujícím akcím:

    1. Levá část lišty s tlačítkem

      Tlačítko v levé části slouží k připojení, pokud žádné neprobíhá. Pokud ano, současné připojení je ukončeno.

    2. Pravá část lišty s tlačítkem

      Červené tlačítko v pravé části ukončuje připojovací proces, je tedy použitelné pouze v okamžiku, kdy probíhá přenos nějakých informací. Pokud je připojení navázáno, ale data se neposílají, tlačítko je zašedlé (jako na obrázku).

    V dolní části okna jsou dva informační panely. V tom hořejším se zobrazují detaily o přenášených souborech a adresářích. V tom nižším se vypisuje komunikace se serverem, je to také výuka příkazů pro ftp komunikaci (kdybyste chtěli přejít na textového klienta).

    Zprávy
vypisované při přenosu souborů

    Zprávy vypisované při přenosu souborů

    Přesun souborů (ať už download, nebo upload) se provádí kliknutím na některou ze šipek, které jsou mezi oběma panely ve směru přenosu. Jasné, výstižné, praktické.

    Pokud například kopírujete soubory na svou domovskou stránku, obvykle chcete staré soubory přepsat novými. V tom případě se vám zobrazí okno, ve kterém určíte, jak se má konflikt verzí vyřešit.

    Přepis souboru na
vzdáleném systému

    Přepsání souboru na vzdáleném systému

    Soubor můžeme nechat přepsat, přeskočit, nebo na něj navázat. Poslední možnosti moc nevěřím, takže raději vždy přepisuji. Pokud by bylo souborů více, lze je všechny (od)vybrat a aplikovat akci na všechny vybrané soubory. Poté je nutné stisknout tlačítko Budiž, teprve pak se přenos spustí.

    Tím jsme v podstatě zvládli základní práci s programem, teď si můžeme ještě pohrát s nastavením. Dostaneme se do něj přes nabídku: FTP/Možnosti nebo stisknutím klávesové zkratky Ctrl+O. Standardní nastavení by mělo dostačovat, můžeme ale měnit různé parametry pro různé typy spojení, šifrování, prodlevy apod. Aplikace uživatele nijak nezahlcuje mnoha nesrozumitelnými parametry, navíc má každý prvek bublinovou nápovědu, která se objeví, když prvek zaměříme myší.

    Kromě toho disponuje program také nezbytnými záložkami a jejich celkem komfortní správou. Každý server lze nastavit zcela individuálně přes položku Záložky/Upravit záložku.

    Mezi nedostatky, které mi ztrpčují život, patří zejména z mého pohledu nedostatečné ovládání probíhajích přenosů. Lze sice zrušit transfer souboru, ale pouze přes lokální nabídku (kliknutím pravým tlačítkem myši a výběrem Ukončit přenos, případně Odebrat soubor). Přenos ale pokračuje dále dalším souborem, takže chceme-li zrušit přenos všech souborů, je lepší se raději odhlásit a teprve při ukončení se program uráčí vymazat frontu souborů k přenosu. To je velice nepraktické. Soubory při odstraňování navíc nelze označit, takže je musíme odstraňovat po jednom!

    Přesto se gFTP zařadil mezi programy, které běžně používám a je v mé nabídce programů na jednom z čelních míst. Má ale další konkurenty.

    JFTP

    Pro někoho možná nevýhoda, někomu je to jedno: program ke svému běhu potřebuje Javu, což je poznat i z toho "J" v názvu. Domovská stránka je z hlediska linuxového uživatele trochu nezvyklá, program se tváří jako komerční produkt za dolary. Naštěstí tomu tak není. Lze jej zcela zadarmo stáhnout. Soubor, který získáme, je spustitelný archiv. To znamená, že je nejprve nutné změnit jeho práva tak, aby jej šlo spustit. Nebo, alternativně, lze instalaci spustit příkazem bash ./jftp3_1_linux_novm.bin. Spustí se instalace, v podstatě stačí vše odklikat.

    Instalace
JFTP

    Instalace programu JFTP

    JFTP je pouze anglicky a jeho koncepce je také dvoupanelová, přináší ale některé drobnosti, které například gFTP nemá. Především program podporuje více sezení, tzn. můžeme mít otevřeno více spojení, která jsou reprezentována kartami v horní části okna.

    Program JFTP

    Program JFTP

    Nahoře také vidíme lištu s ikonami, která je pro ovládání klíčová. První ikona zleva otevře nové sezení, objeví se tedy nová karta. Další ikona zobrazí dialogové okno pro připojení. Zde je třeba vyplnit alespoň základní údaje pro připojení. Je možné specifikovat i podrobnější informace, jako je např. šifrování či chování klienta (např. příkazy, které se mají vykonat po připojení).

    Připojení k
serveru

    Připojení k serveru

    Dalším způsobem připojení je kliknutí na ikonu s hvězdičkou, která mi připomíná logo Mandrake Linuxu. Zobrazí se okno se záložkami, ve kterém je můžeme modifikovat, přidávat či mazat, nebo se připojit.

    Záložky JFTP

    Záložky JFTP

    Ostatní ikony - všechny mají bublinovou nápovědu - se vztahují k lokálnímu systému nebo k probíhajícímu připojení. Pod lištou se v informačním okně zobrazuje komunikace se serverem, opět tedy vidíme, jak spojení probíhá.

    Každý z panelů má v záhlaví lištu, která slouží k navigaci v souborovém systému. Považuji ji za velice praktickou. Ikona vlevo představuje připojené disky, následující část zobrazuje adresáře, které jsme procházeli na lokálním/vzdáleném systému, poslední ikona nás přesune o úroveň výš v adresářové struktuře.

    Lišta každého
okna

    Lišta každého okna

    Jako velkou nevýhodu ale vidím fakt, že pro přesun souborů (asi) neexistuje klávesová zkratka a ikony, které pro tuto akci slouží, jsou až úplně nahoře na liště (pátá a šestá ikona zleva). Při rozlišení 1280x1024 a maximalizovaném okně je to věc, která zásadně brání použití - než tam člověk tou myší najede...

    Aplikace mi připadá velice komfortní - pokud uživatel chce a má dostatečně rychlou linku, může zcela ignorovat fakt, že kopíruje soubory ze vzdáleného počítače. Informační okno lze skrýt a program potom vypadá jako jednoduchý souborový správce. Dole se pouze míhá "teploměr", který informuje o rychlosti komunikace se vzdáleným systémem.

    Ještě je třeba vzpomenout na podporu šifrování, včetně správy certifikátů. Nastavení programu je příjemně srozumitelné a jednoduché, a přitom víme, že dostačující.

    Nastavení JFTP

    Nastavení JFTP

    Nejvíce si cením podpory více sezení, přehlednosti, jednoduchosti. Na druhou stranu se mi program zdá trochu pomalejší a velice mi vadí "zastrčené" ikony pro přenos souborů. Pokud uploadovaný soubor již na vzdáleném systému existuje, je implicitně přepsán - nepodařilo se mi najít volbu, která by tohle chování změnila; navíc mi vyhovuje. Příjemná je také bohatá nápověda, i když pouze anglicky.

    Také mi vadí, že nelze přenášet na pozadí - pokud probíhá přenos, nic nenaděláte, nezbývá než sedět a dívat se na hodinky kurzoru. Nelze ani změnit místní adresář, prostě opravdu nic. Na druhou stranu lze přidat další sezení a pracovat s jiným připojením, ale tím se věc neřeší.

    Tolik tedy první část, příště se seznámíme s další konkurencí.

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.6.2004 08:32 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Konqueror
    Zdravim

    Mozna jsem uchylny ale me proste vyhovuje sprava souboru tak jak ji nabizi uzivatelske rozhrani, v mem pripade KDE, takze do konqueroru pekne zadam ftp://user:heslo@server a spokojene si kopiruju tam a z5.

    Na downloading pouzivam ale vetsinou wget a na tahani balicku z ftp.slackware.at zasadne midnighta.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Bob Bobovich avatar 28.6.2004 15:43 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror
    Myslím, že nejsi úchyl. Konqueror nezatracuji od doby, co jsem si přečetl dokumentaci a objevil další, jinak netušené, možnosti jako třeba fish:// ;).
    28.6.2004 15:56 Antonín Slejška | skóre: 9 | Krásná Lípa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror
    Zkoušel jsem vícero FTP prográmků a nakonec jsem také došel k tomu, že nejlépe se mi pracuje v Konqueroru. Rozdělit si jej mohu na libovolný počet oken. Odkazy na FTP místa mám v záložkách...
    29.6.2004 15:33 ytree
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror
    no pod komfortni si teda predstavuji obvykle wget/ncftp rekurzivne/lftp mirror.

    protoze to obvykle byva opruz cekat na neco nez to prileze. nejhorsi jsou takovy ty linky ani dialup ani 10Gb/s proste netrva to vecnost nez se to stahne jako v pripade dialupu, kdy clovek proste vypadne od pocitace na vzduch a vrati se za tyden a zjisti, ze to slitlo v prvnich 10ti procentech ;-) a neni to ani gigabit, takze teoreticky rychlejsi nez lokalni disk.
    30.6.2004 10:26 watslaw | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror
    Konqueror me k srdci neprirost, ale pouzivam na to Krusader. Adresy stejne zpracovavaji KDE, takze co umi Konqueror, umi i Krusader
    1.7.2004 11:24 Glin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror
    Presne tak, Krusader je asi nejlepsi filemanager....neco co se aspon trochu vyrovna me nejoblibenejsi aplikaci z dob, kdy jsem jel na woknech - Total Commanderu.
    28.6.2004 09:46 Vraána
    Rozbalit Rozbalit vše neveřím nebo nevím?
    ... nebo na něj navázat. Poslední možnosti moc nevěřím, takže raději vždy přepisuji. Autor zřejmě ani netuší k čemu tato volba slouží a maskuje to nedůvěrou.
    28.6.2004 10:50 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neveřím nebo nevím?
    Och, děkuji za pregnantní vysvětlení, jsem já to ale bloud...

    Dozvíme se to, nebo tě mám prosit? Pouč mě...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    28.6.2004 15:32 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neveřím nebo nevím?
    :-)

    Já k tomu jenom dodám, že sem někdy navázání potřeboval, a po navázání a stažení kontrolní součet seděl. Na druhym konci byl nějakej neznámej Windowsí FTP server...
    28.6.2004 16:40 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neveřím nebo nevím?
    Ja pouzivam navazovani velmi casto a nikdy jsem zadny problem nezaznamenal. Nekteri klienti maji volbu automatickeho navazovani a ani nevite kolikrat jste navazali.

    Ma autor nejaky duvod proc tomuto mechanismu neveri? Zebych priste az mi spadne stahovani po 600MB z 640MB tak zebych to radeji smazal a zacal stahovat znova? :-)
    28.6.2004 18:39 Petr Klima | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neveřím nebo nevím?
    Kdesi jsem cetl, ze presny mechanismus navazani je nedefinovany, nebo definovany, ale je to s nim jako s posilanim neanglickych znaku ftp serverem (mel by to posilat v UTF8 podle kterehosi RFC, ale obecne se to tak nedeje). Proto bych mu zas tak neveril. Uz se mi taky stalo, ze vysledek navazani byl paskvil. Vyjimecne, ale stalo.
    29.6.2004 13:48 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neveřím nebo nevím?
    No, nevim, co je na tom nedefinovaneho:

    RESTART (REST)
    The argument field represents the server marker at which file transfer is to be restarted. This command does not cause file transfer but skips over the file to the specified data checkpoint. This command shall be immediately followed by the appropriate FTP service command which shall cause file transfer to resume.

    Prislusne RFC 959 pochazi z roku 1985 (!!!) a jeho predchudce (RFC 765) je jeste cca o pet let starsi. Jak by to melo konkretne fungovat pri prenosu ve stream rezimu je definovano uz taky pekne dlouho. Takze pokud to jeste snad nejaky FTP server nebo klient neumi, tak by se jeho tvurci nad sebou meli vazne zamyslet. Pokud to snad nefunguje, tak je v drtive vetsine pripadu chyba na strane klienta, pripadne proxy serveru.

    Ono totiz rada stahnout to znova je v pripade nestastniku, kteri visi na dial-upu nebo napr. GPRS, opravdu "k nezaplaceni" napr. pri stahovani ISO souboru nejake distribuce.

    Josef Kufner avatar 28.6.2004 09:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše vice sezeni....
    gftp vice sezeni soucasne umi... proste a jednoduse se vicekrat spusti... ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.6.2004 11:16 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše graficka nadstavba
    Nevite nekdo, jestli existuje nejaka graficka nadstavba, ktera pouziva ftp z instalace? Jde mi o to, ze pro pristup na par serveru musim pouzivat Kerberos, ktery ma vlastni ftp program...
    28.6.2004 12:20 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše gFTP a velikost souboru
    nevite nekdo, jak gFTP donutit, aby zobrazovalo celou velikost souboru nebo alespon jednotku? dost mi vadi, kdyz napriklad vypisuje Preneseno 5 z 25, hned pod tim treba Preneseno 0 z 16 (a pritom prvni muze byt MB, druhe kB) diky za rady
    28.6.2004 16:51 Linear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gFTP a velikost souboru
    Predej to jako bug spravci programu
    28.6.2004 18:36 Petr Klima | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gFTP a velikost souboru
    je to uz nejakou chvili, co to tak je. Je to tim, ze nepouzivas kodovani UTF8. Kdyz ho nahodis, vse funguje, jak ma. Ale i pro me bylo trosku silne kafe menit codepage jen kvuli gftp...
    29.6.2004 13:51 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gFTP a velikost souboru
    díky za radu, tohle by mě teda nenapadlo
    28.6.2004 15:03 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše a co sifrovani?
    Nejak mi zde chybi popis moznost klientu co se tyka sifrovaneho prenosu dat, tedy ftp-ssh, implicit, explicit, atd..
    28.6.2004 20:05 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a co sifrovani?
    jFTP zvlada, kvuli tomu ho mam. Na vsechno ostatni tu mame Konqueror ;-).

    Martin
    4.7.2004 13:50 Martin Bodlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a co sifrovani?
    Vězte, že gFTP umí od verze 2.0.17 i ftps (pouze pro řídící kanál) - sám to používám. Taky umí už dlouho https a ssh, ale ty nepoužívám, tedy ani neposloužím zkušenostmi. Malá rada - pokud váš oblíbený ftp klient nepodporuje zabezpečené spojení, může vám pomoci např. TLSWrap, což je jednoduché řešení, báječně funkční...
    28.6.2004 15:40 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Překódovávání češtiny názvů souborů
    Co mi u FTP klientů hodně chybí je možnost nastavit si kódování názvů souborů na vzdáleném systému. FTP protokol todle totiž neřeší (a jediným možným řešením by bylo podle mě použití UTF-8 kódování, aby to chodilo i Číňanům, ale žádný FTP server, co znam, překódovávat názvy souborů neumí).

    Takže dotaz: existuje někde nějaký FTP klient a FTP server, který umí překódovávat názvy souborů?

    Zatím jsem našel klienta pod KDE - KBear. S tím mám ale občas problémy - místo adresáře vytvoří třeba soubor nulovou velikostí...
    28.6.2004 16:51 Linear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Překódovávání češtiny názvů souborů
    Predej to jako bug spravci programu
    28.6.2004 20:04 0lda | skóre: 10 | blog: chladime_router
    Rozbalit Rozbalit vše Tento clanek se minul jmenem.
    Gftp je totaly useless a ten zbytek je pod JVM coz je prace nejakeho studentika. Tesime se na dalsi pokracovani.
    12.7.2004 18:45 0lda | skóre: 10 | blog: chladime_router
    Rozbalit Rozbalit vše Tento clanek se minul jmenem.
    Musím opravit svoje tvrzení. gFTP 2.0.16 zdá se nepadá. S úspěchem použito. Akorát neumí vícevláknové přenosy.
    29.6.2004 09:28 Josef
    Rozbalit Rozbalit vše Jazyková připitominka
    Jen si rýpnu do oblíbené, leč velmí rozšířené chyby (zde se vyskytla dokonce hned v nadpisu):

    Nesprávné skloňování neživotného podstatného jména. Správně patří ...FTP klienty.

    Nevymyslel jsem to, netlučte mě:), stejný názor má i jazyková poradna Ústavu pro jazyk šeský ČAV:

    http://www.ujc.cas.cz/poradna/odpo.html#operator

    Kousek citace: "K neživotným podstatným jménům patří také manažer a správce, pokud označují programy spravující počítačové systémy. První pád plurálu zní manažery, správce (srov. průvodce po Itálii uvádějí, že Neapol...)."

    Pohoda, hezký den

    Josef http://www.polach.org
    29.6.2004 19:26 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazyková připitominka
    V podstatě souhlasím, ale myslím, že by zde bylo více poznámek, pokud bych použil nadpis 'FTP klienty'. Sice by to bylo 'správně', ale bylo by to nezvyklé. Navíc není dané pravidlo ani úzus, natož norma. Nikde jsem neviděl 'správce oken' (myšleno množné číslo), ale 'správci oken'. Taky by se mělo psát 'červy', ne 'červi' (myšlen program). Ale vypadá to ještě příliš 'nesprávně'.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    1.7.2004 09:03 Josef
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazyková připitominka
    Čekal jsem takovou odpověď a nedělám si ani moc iluze o tom, že by se dalo používání pravidel prosadit aspoň do této populárně odborné literatury. I zde to spěje k tomu, že se pravidla časem rozvolní a přizpůsobí obecné mluvě, vlastně se tak děje stále.

    Rovněž by se to dalo postavit tak, že to, co se hojně používá, co je rozšířené, považujeme za správné, za standard. Pro příklady nemusíme chodit daleko (Windows × unixové systémy, Word × TeX, televize × kniha, ...)

    Radši dost, nechci vyvolávat flame, spíše to berte jako podnět k zamyšlení. Je to OT, případně reakce raději na mejl nebo prostřednictvím http://www.polach.org

    Pohoda, hezký den

    Josef
    30.6.2004 13:17 Milan Cech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jazyková připitominka
    My si to proste personifikujem. "Mam rad sveho Linuxa". :-)
    1.7.2004 13:41 Vojtech Liska
    Rozbalit Rozbalit vše Zmena adresare
    Jde vam na enter ci jinou klavesu zmenit aktualni adresar(JFTP)? Prijde mne jako sileny opruz dvojklikat na ne. Na enter se mi pouze posune ukazatel o jednu radku. Moc bych ocenil, kdyby mi nekdo poradil jak to rozchodit nebo potvrdil, ze to nejde. Dekuji.
    13.7.2004 17:16 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zmena adresare
    Nejde mi to. Navíc v nápovědě jsem našel (Working with local files - Browsing Files and Directories):

    To display the contents of a directory that is listed in the table, just double click on that directory.

    Čili

    Pokud chcete zobrazit obsah adresáře, který je zobrazen v tabulce [míněn seznam souborů a dresářů], stačí na něj double-kliknout.

    Hm. :-(
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.