abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (65%)
     (8%)
     (13%)
     (14%)
    Celkem 173 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Kancelářský balík Hancom Office - II

    8. 1. 2003 | Robert Krátký | Recenze | 5908×

    Dokončení recenze kancelářského balíku Hancom Office.

    Minule jsem se vám pokusil přiblížit textový procesor Hancom Word 6. Podívejme se, jak si stojí zbývající tři aplikace, které dotvářejí celou sadu: tabulkový kalkulátor, prezentační nástroj a kreslící program.

    Tabulkový kalkulátor - Hancom Sheet 2

    Pokud jsem si u Wordu postěžoval na nestandardní ovládání, tak v případě Hancom Sheet již nemohu mít námitek. Uživatelské rozhraní by nemělo žádnou zvláštností překvapit nikoho, kdo je zvyklý pracovat v MS Excelu nebo třeba OpenOffice.org Calcu.

    Co nám tedy nabízí Sheet navíc a v čem pokulhává za svými rivaly z jiných kancelářských sad? Program je, podobně jako Word, bleskově rychlý ve srovnání s OOo. Platí to především pro spuštění, ale i při chodu je Sheet velmi svižný. Marně nebudete hledat žádnou z obvyklých vlastností, kterými jsou obyčejně vybaveny tabulkové kalkulátory. Naopak. K dispozici je množství předdefinovaných funkcí, nechybí mezisoučty. Ke standardu patří mimo jiné i statistické výpočty, konsolidace, uzamykání buněk i listů a hledání řešení (Goal seek). Nastavené filtry lze editovat přímo v buňkách pomocí rozbalovacího menu. Komfortní nástroj na vytváření grafů, samozřejmě i trojrozměrných, má podobu klasického průvodce, pomocí něhož není obtížné navrhnout a předem prohlédnout graf - vše během několika vteřin. K buňkám lze vkládat poznámky, u obrázků začleněných do tabulky se nabízí možnost základní grafické manipulace (ořez, nastavení jasu a kontrastu nebo třeba konverzní filtr "Water Mark" - vodoznak a přidání okrajů). Je s podivem, proč nemá Sheet integrovanou vydařenou kontrolu pravopisu, kterou se může pyšnit Word. A naopak ve Wordu by se zcela jistě neztratil jednoduchý, ale o to intuitivnější, rekordér maker, jaký má Sheet.

    Horší to je s importem dat. Sheet vám dovolí načíst svůj vlastní formát (.hsf), je možný import .xls souborů MS Excelu a obyčejného .txt, ale načíst údaje z databáze, to bohužel nejde. Což je škoda, protože funkčnost je tím výrazně omezena. Na druhou stranu nás to nemusí tolik mrzet, protože ani Word neobsahuje možnost vytvoření byť i prostého adresáře (žádný mail-merge), takže mezi aplikacemi balíku by ani nebylo co sdílet. Ani propojení tabulky s objektem na síti není možné, čímž je vyloučena možnost tohoto druhu sdílení dat a případné vzdálené spolupráce tak, jak to umožňuje Excel nebo OOo Calc.

    Kompatibilita s MS Excel

    Dá se říci, že Sheet se pohybuje ve dvou extrémech. Není problém importovat prostou tabulku s nastavenými výpočetními funkcemi. Celkem dobře si Sheet poradí i s nezvyklým formátováním, odlišnou velikostí jednotlivých buněk a barevným pozadím nebo ohraničením řádků a sloupců. Tím však kladné hodnocení importu končí. Obrázky v tabulkách vytvořených v Excelu Sheet ignoruje. Grafy sice přečte správně, ale je nutné je pracně znovu nastavovat, protože barva jejich pozadí ani samotných prvků grafu většinou zachována nezůstane (často vznikne jen černý obdélník, který v sobě někde skrývá váš graf). Obrázky a grafy mají rovněž za následek rozhození sloupců a řádek, takže se pak v tabulce není možné orientovat.

    S exportem textových tabulek nejsou zásadní problémy, jen ta grafika vyvádí všelijaké nehoráznosti. Koláčový 3D graf uložený v Sheetu zobrazí Excel jako 2D sloupcový a podobně. Občas se však stane, a to už legrace není, že soubor obsahující větší obrázek, otevře Excel jako úplně prázdný.

    Hodnocení

    Hancom Sheet se nemusí stydět za své vybavení funkčními vlastnostmi, které lze s úspěchem využít k tvorbě a tisku i pokročilých tabulkových nástrojů. Žel, co si nenapíšete, to nemáte. Protože například dBase soubor by bylo nejprve třeba v jiném programu exportovat do excelového formátu a pak doufat, že následný import do Sheetu bude mít uspokojivé výsledky. Konečný dojem je proto takový, že program trpí zbytečnou polovičatostí: nebýt nedotažené komunikace s okolím, nenašel bych kromě nespolehlivého importu .xls moc co vytknout.

    Nástroj na tvorbu prezentací - Hancom Presenter 2

    Začnu od konce. Presenter hodnotím jedničkou. A hned vám řeknu proč. Program se ovládá velice snadno, vytvořit kostru prezentace je dílem okamžiku. Slušný počet základních šablon, přehledné prostředí a opět velmi rychlá odezva dělají z Presenteru zdatného pomocníka.

    Hancom Presenter 2

    Do prezentace lze kromě textu, clip artů a vektorových objektů vytvořených třeba pomocí funkce Autoshape vkládat tabulky, grafy a multimediální soubory (MPEG video, MP3 a WAV audio). Bohužel není možné začlenit list tabulkového kalkulátoru. Mezi snímky mohou být přidány jednoduché přechodové efekty. Ty samé pak můžeme použít pro nastavení způsobu zobrazení jednotlivých elementů snímku.

    Kompatibilita s MS Powerpoint

    Ani v tomto ohledu si Presenter nevede špatně. Ačkoliv bych byl nakloněn spíše věřit, že import prezentací je složitější záležitostí než import textových dokumentů, Presenter si s microsoftím formátem poradí nejlépe ze všech programů sady. Načtení i export formátu .ppt probíhá hladce. Všechny formátovací prvky zůstaly zachovány, vložené objekty byly na svém místě (kromě OLE, které není podporováno). V mnoha případech jsem dosáhl lepšího výsledku než s OOo Impress.

    Hodnocení

    Je velká škoda, že objekty vkládané do prezentace se ihned stanou statickými a chceme-li na nich tedy něco změnit, je třeba editovat originál a výsledek opět vložit. To je však jediný vážný nedostatek, který Presenter má. A vzhledem k tomu, že si výborně poradí s .ppt soubory, je připraven být dalším prezentačním nástrojům silným soupeřem.

    Kreslící nástroj - Hancom Painter 2

    Hned zpočátku se musím pozastavit nad skutečností, že HO vůbec nějakou aplikaci podobného zaměření obsahuje. Narozdíl od OOo Draw se totiž nejedná o vektorový, ale bitmapový nástroj (s jednoduchými vektorovými funkcemi). Nabízí se otázka, proč ztrácet čas vývojem programu, který má velice silnou a dlouho zavedenou konkurenci mezi free software. Ať již je důvod jakýkoliv, jisté je, že rozhodně není řeč o programu jen tak do počtu.

    Painter využívá oblíbený koncept samostatných okének pro zpřístupnění jednotlivých funkcí. Máme tak k dispozici: Information, Tool, Layers/Channels, Frames, Actions/History a Color. Podívejme se ně blíže.

    Hancom Painter 2

    Information (informace)
    Okénko poskytuje tři druhy informací:
    • Aktuální pozici kurzoru v námi zvolených jednotkách (mohou být i procenta).
    • Výšku a šířku výběru (včetně souřadnic pomyslného nejmenšího možného opsaného obdélníku).
    • Barvu, která je právě pod kurzorem ve formátu RGB i hexa.
    Tool (nástroj)
    Spodní část okna Tool se mění podle toho, jaký máme vybraný nástroj. Nebudu popisovat všechny možnosti a kombinace; stačí říci, že nabídka není nijak chudá - tedy lehce srovnatelná třeba s Gimpem nebo PhotoPaintem.
    Layers/Channels (vrstvy/kanály)
    Painter by konkurenci příliš na záda nedýchal, kdyby mu chyběla podpora vrstev. V dialogovém okně můžeme nastavit, zda se mají jednotlivé vrstvy zobrazovat a s jakou neprůsvitností (opacity). Kanály jsou přednastaveny tři (R, G, B), pro další můžeme vytvořit výběrovou masku.
    Frames (rámce)
    Pokud použijeme pro uložení vlastní formát Painteru .hif, může mít obrázek více rámců, které lze zřetězit do slideshow, případně později uložit každý zvlášť nebo jako animovaný gif.
    Actions/History (akce/historie)
    Umožňuje jednoduché zaznamenání a pozdější přehrání posloupnosti povelů. Zároveň lze každou uloženou akci otevřít jako nový obrázek.
    Color (barva)
    Výběr barvy popředí a pozadí pro právě aktivní nástroj. Volit (nebo zadat číslo) je možné ve všech třech běžných zobrazeních: RGB, CMYK a HSB.

    Ostatní

    Přestože Painter obsahuje podporu pro import i ukládání základních grafických formátů, svým zkušenějším vzorům v tomto směru na paty nešlape. Nabízí sice ne zcela běžnou možnost práce s animovanými gify, ale jinak je seznam formátů, které zvládá, dost skromný. Naopak komfortní je funkce snímání obrazovky a zabudovaný plnohodnotný file manager, který slouží především jako thumbnail browser.

    Hodnocení

    Hancom Painter 2 je překvapivě silný nástroj. Není to žádné pomocné kreslítko, ale velmi pokročilý bitmapový editor, který spolu s Presenterem představuje to nejlepší z celého balíku. Paradoxní vadou na kráse je fakt, že v zamýšleném kancelářském nasazení je více méně zbytečný, a jeho funkcí nebude pravděpodobně z větší části využito.

    Závěr

    Celá sada kancelářských aplikací působí trochu nedotaženě. Přes nesporné klady (rychlost) a zmiňované přednosti jednotlivých programů, nenajde asi většina uživatelů kancelářského software dostatečný důvod ke změně. Na druhou stranu, uvážím-li, jak velký pokrok je ukryt v krůčku 2.0 -> 2.0.2 (současná verze), dá se v příští verzi očekávat další výrazné zlepšení (zdokonalená kompatibilita s MS Office), které už by mohlo výrazně hovořit ve prospěch HO oproti free, ale pomalému OOo. Cena kolem půldruhého tisíce korun není za takové množství software nijak závratná. A protože zakoupením licence získáváte zdarma i aktualizace, není to myslím špatná investice.

    Související články

    Kancelářský balík Hancom Office - I

    Odkazy a zdroje

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.3.2019 07:17 computername
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kancelářský balík Hancom Office - II
    Just a simple visit at this most demanding homepage or if you have any problem to change username then you have to changing computer name in windows 10 follow and learn with this free and online tutorial.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.