abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    Linux - praktický průvodce

    8. 7. 2002 | Stanislav Musil | Recenze | 8111×

    Recenze zajímavé knížky z dílny Computer Pressu.

    Předem musím říct, že kniha stojí za svým názvem "praktický průvodce". Vše se vysvětluje opravdu na praktických příkladech. Není to jen suché omílání teorie, i když bez ní se to taky neobejde.

    Kniha začíná předmluvou samotného zakladatele Linuxu - Linuse Torvaldse. Ten zde píše o svém prvním setkání s počítačem a jak se dostal až k tvorbě Linuxu. Kniha je rozdělena na dvě větší části. První část je dělena na patnáct kapitol. Druhá část popisuje na praktických ukázkách 87 obslužných programů. Kniha obsahuje i pět dodatků ( Regulární výrazy, Nápověda, Emulátory: Spouštění programového vybavení z jiných operačních systémů a Standard POSIX).

    Obsah
    Začínáme s operačním systémem Linux
    Kapitola je určena pro úplné začátečníky, kteří sedí poprvé před Linuxem. Seznámí je s přihlašováním a řekne, kdo to vlastně je ten "root". Naučí vás používat vestavěnou nápovědu. Ukáže jak vypsat adresář a jak pracovat se soubory. Autoři nezapomněli i na užitečné zkratkové klávesy, které značně urychlují práci v textovém režimu.
    Úvod do obslužných programů
    Tato kapitola je takový malý předúvod do druhé části. Jsou zde popsány ty nejzákladnější programy, se kterými se budete setkávat téměř na každém kroku. Jde o programy pro manipulaci se soubory, identifikaci a komunikaci s uživately v systému.
    Souborový systém
    Dozvíte se, jak se vyznat v obrovské spleti adresářů, na kterou jste doposud nebyli zvyklí. Na konkrétní adresářové struktuře se dozvíte, co který adresář skrývá. Ale i to, jak používat přístupová práva k souborům a adresářům k tomu, abyste ochránili svá data před ostatními.
    Příkazový procesor
    Vysvětlí, jak je realizován standardní vstup, výstup, přesměrování, roury a obecné použití speciálních znaků v příkazových procesorech.
    Grafické uživatelské rozhraní
    Poměrně krátká kapitola, která se věnuje grafickému rozhraní Linuxu. Je zde stručně pohovořeno o systému X-window a o správcích oken tohoto systému. Podrobněji je popsán správce oken fvwm.
    Práce v počítačové síti
    Začíná základními pojmy a postupně se dostáváte z práce v místní síti až na síť Internet. Ukáže vám základní práci s telnetem, rsh, ftp. Dozvíte se i něco o DNS a NIS.
    Editor vi a emacs
    Tyto kapitoly mají výukový charakter, kdy se seznámíte s obsluhou celoobrazovkového editoru vi a Emacs. V závěru každé z těchto kapitol je seznam příkazů pro práci s editorem. Navíc u Emacsu je popsána i spolupráce se systémem X-Window.
    Příkazový procesor bash, TC shell, zshell
    Dopodrobna rozepsaná práce s jednotlivými příkazovými procesory. Jejich přednosti a zápory. Vyzdviženy jsou možnosti použití příkazového procesoru jako programovacího jazyku. Vše je řádně podpořeno spoustou praktických ukázek, které lze využít i v praxi.
    Programovací nástroje
    Jedná se o nástroje pro práci se soubory jazyka C. Tato jediná část knihy je spíše pro pokročilé uživatele a programátory.
    Správa systému
    Poslední kapitola první části je určena spíše pro ty, kteří mají práva super uživatele. Dozvíte se něco o zálohování, správě uživatelů, kontrole log souborů, rozdělování disku a zavádění systému.

    Každá kapitola je zakončena souhrnem toho, co jste probrali a opakovacími cvičeními. Každé cvičení je rozděleno do dvou částí (standardní a pro pokročilé). Pokud zvládnete po přečtení každé kapitoly odpovědět na opakovací cvičení, tak si můžete říci, že jste danou kapitolu zvládli.

    Na zhruba 360 zbývajících stranách budete podrobně seznámeni s 87 základními programy pro práci se soubory, prací v síti, programovacími nástroji, programy pro správu zdrojových kódů a dalšími pomocnými, ale i mocnými obslužnými programy. Každý program je uveden stručným popisem, za kterým následuje syntaxe programu. Dále pak argumenty, volby, poznámky a praktické příklady, na kterých je daný program předveden a vysvětlen. Vyjmenovávat je nemá smysl, ale uvedu jen pár: dd, tar, rsh, pine, nohup, fsck a další.

    Dodatek A se věnuje regulárním výrazům. Dodatek B obsahuje nápovědu formou 20 otázek a odpovědí na nejčastější dotazy začínajících uživatelů. Pro ty, kteří ještě trošku závisí na programech běžících pod operačním systémem DOS a Windows společnosti Microsoft, je věnován dodatek C. Ten obsahuje stručný popis a použití DOS emulátoru dosemu a programu Wine, který umožňuje spouštění některých aplikací pro Windows. Dále je tu zmínka i o executoru, ten umí spouštět aplikace pro OS Macintosh. A nechybí i iBCS, což je rozšíření jádra Linuxu umožňující spouštět programy přeložené pod SCO UNIX na počítačích Intel x86. Ovšem celý dodatek C se tomuto věnuje opravdu jen velice okrajově. Nechybí ani slovník pojmů a rejstřík, bez kterého by hledání v tak velké knize asi nebylo možné. Poslední dodatek D se věnuje standardu POSIX.

    Závěrečné hodnocení

    Kniha je určena především začínajícím a mírně pokročilým uživatelům, kteří se nebojí trochu za experimentovat. Je přímo prošpikována praktickými příklady, které pomohou k pochopení práce jednotlivých programů. A pomohou vám při konfiguraci a správě systému. Knihu vám mohu jen doporučit. Cena knihy je myslím přiměřená vzhledem k množství stran a kvalitě obsahu. Co bych vytkl je spíše droboulinká chybička, kterou lze přehlédnout. A to že u některých slov použitých např. u popisek obrázků je použit jiný než český font. A slova jsou špatně čitelná. Jedná se opravdu jen o jednotlivá slova.

    Název knihy: Linux - praktický průvodce
    Autor: Mark G. Sobell
    Vydalo: Computer press
    Doporučená cena: 745Kč / 1073SK
    946 stran

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.6.2023 13:12 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - praktický průvodce
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:56 jackyseo15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - praktický průvodce
    Incredible post I should state and much obliged for the data. Instruction is unquestionably a sticky subject. Be that as it may, is still among the main themes of our opportunity. I value your post and anticipate more. 먹튀검증
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.