abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (86%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 698 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    VMware 4.0

    7. 5. 2003 | Robert Krátký | Recenze | 16287×

    Windows v linuxovém okně (a další Linux v okně těchto Windows). Co všechno dokáže virtuální počítač.

    Abych se přiznal, vždy mě fascinovala možnost otevřít si okno, ve kterém mi poběží úplně kompletní jiný systém. Nikdy jsem něco podobného nepotřeboval, ale jakmile jsem si vyšetřil trošku času, rozhodl jsem se vyzkoušet poměrně čerstvou novou verzi programu VMware Workstation. Není to sice nikterak levný program, ale během třicetidenní zkušební lhůty svou zvědavost určitě ukojím. Tož jsem se tedy zaregistroval, stáhnul linuxovou verzi a zavolal kamarádovi, jestli by mi na pár dní půjčil své nablýskané CD s Windows XP.

    VMware funguje jako virtuální počítač v oblasti, kterou zprostředkovává programová vrstva mapující skutečný hardware na zdroje virtuálního stroje. Systém instalovaný do této vrstvy má tedy přístup k vlastním komponentům tvořícím kompletní x86 stroj (procesor, paměť, vstupní a výstupní zařízení, atd.).

    V tomto článku/recenzi se nebudu snažit o vyčerpávající popis všech funkcí. Jak jsem zjistil, VMware je velice dobře použitelná aplikace, která svůj základní účel plní více méně s přehledem. Zaměřil jsem se proto spíše na případné nedostatky a rovněž otestování stability (tj. co všechno to snese...).

    Instalace

    Instalace samotné aplikace VMware Workstation je velmi jednoduchá. Instalační skript vám sám nabídne zkompilování jaderných modulů, které VMware potřebuje ke svému chodu, a pokud máte správně nastavený symlink gcc na verzi kompilátoru, se kterým bylo kompilováno právě běžící jádro, neměli byste narazit na žádný problém.

    V této fázi také proběhne základní nastavení sítě, přičemž nejzajímavější je možnost instalace Samba serveru pro případ, že byste jej chtěli použít pro sdílení dat mezi hostitelským a guest systémem. Jediná chybka je, že tento server patrně není zcela bezkonfliktní, aby se dal použít pouze pro potřeby VMware, jelikož jeho instalace není doporučena, pokud už náhodou jinou Sambu v systému máte.

    Soubor README by potřeboval trochu aktualizovat (jako poslední podporované verze distribucí jsou v něm zmíněny RedHat 6.2 a SuSE 6.4 ;-) )...

    Instalace tzv. guest operačních systémů už je mnohem zajímavější.

    Mandrake 9.1

    Bojácně jsem se rozhodl nepokoušet příliš štěstí a jako první jsem se pokusil o instalaci Mandrake 9.1. Při vytváření nového virtuálního stroje vám VMware pomůže se základní konfigurací jednoduchým "wizardem" (průvodcem). V něm určíte druh zamýšleného operačního systému (nabídka je docela bohatá - obzvláště co se týče různých verzí Windows) a způsob připojení tohoto guest OS na síť (včetně možnosti úplně zakázat připojení). Můžete vybírat z

    • Bridged Networking - neboli "přemostění" hostitelského OS. Guest systém bude připojen přímo na "vnější" ethernetovou síť, ve které mu musí náležet vlastní IP.
    • NAT (Network Address Translation) - guest systém bude na síť přistupovat prostřednictvím připojení, které používá hostitelský OS. IP bude tedy totožná s vaší dosavadní. Pravděpodobně nejvhodnější volba, pokud chcete využít např. vytáčené nebo kabelové/radiové připojení.
    • Host-Only Networking - připojí guest systém na privátní virtuální síť na hostitelském OS.

    Máte možnost ovlivnit i množství přidělené paměti, která bude představovat virtuální RAM - musíte však na počátku průvodce zvolit druh konfigurace "Custom" nikoliv "Typical".

    Nakonec je třeba pro nový operační systém zařídit virtuální harddisk. Kromě vytvoření nového (který se ve vašem filesystému bude prezentovat jako jeden velký soubor) můžete také využít nějaký již dříve připravený (třeba předchozí instalací VMware). Je tu i možnost povolit guest systému přímý přístup na stávající filesystém, což by však prý měli zkoušet pouze "advanced users" (pokročilí uživatelé) - z toho soudím, že to asi nebude nejstabilnější varianta (i když by mohlo být zajímavé pokoušet se přemluvit třeba právě ty WinXP, aby fungovaly z ext3...).

    Konečně vlastní instalace

    Nechal jsem tedy DVD mechaniku spolknout CD#1 Mandrake Bamboo, zadal "Start this virtual machine" a hned stisknul F2, které spouští setup VMware "BIOSu" (proč ne Del?). Zadal jsem správnou posloupnost zařízení, ze kterých se měl program pokoušet načíst systém. Pak už vše běželo jako na drátkách. S jedinou výjimkou - doufal jsem totiž, že budu moci základní systém s KDE nainstalovat pouze z prvního CD, ale instalátor si nakonec vyžádal všechny tři disky. Vzhledem k charakteru instalace mě to však tolik netrápilo, protože jsem prostě přepnul do jiného okna a postupně CD na pozadí dovypálil. Pohoda. [Pozn.: V diskuzi pod článkem mne jeden čtenář upozornil na to, že jsem se vůbec nemusel trápit. VMware totiž umožňuje místo fyzické CD-ROM použít i ISO image. Jak prosté, milý Watsone... ;-)]

    Instalace MDK

    Provoz

    Mandrake nastartoval bez problémů, docela svižně a k mému překvapení byla i odezva programů velmi dobrá. Připojení na internet fungovalo (212 KB) od počátku bez chybičky a přestože ke své práci Mandrake nepoužívám, nezdálo se mi, že bych narazil na něco, co by bylo v nepořádku. Funkce "Snapshot" (uložení aktuálního stavu guest systému k pozdějšímu okamžitému obnovení) fungovala také bezvadně. Začal jsem tedy trochu experimentovat.

    Nejprve jsem zkusil funkčnost zvukové karty a výsledek byl potěšující. Přitvrdil jsem a nainstaloval MPlayer spolu s potřebnými knihovnami. Do mechaniky putovalo DVD s filmem a jaké bylo moje překvapení, když jsem ho chtěl pustit... Mandrake se poroučel během vteřinky a VMware mi sdělil, že takto fatalní chybu (související s přístupem na IDE disk 0:0) bych měl určitě nahlásit na technickou podporu. Vím, koho by vůbec napadlo pouštět si DVD podobně krkolomným způsobem, ale přesto mě ten bleskový pád poněkud zarazil. Nebyla to však natolik klíčová věc, abych se zabýval podrobnějším zjišťováním příčin. Spokojil jsem se s lehčím kalibrem - a když přehrávání DivX videa fungovalo bez jakýchkoliv zádrhelů (a dokonce plynule), byl jsem udobřen.

    Dojem jsem měl dobrý, a proto přišly na řadu WinXP.

    Windows XP Professional

    Nechal jsem tentokrát VMware nastavit vše podle jeho představ a rovnou spustil instalaci. A nic. Instalátor mi zobrazil hlášku o tom, že zjišťuje nastavení počítače a zatuhl. Spolehlivě několikrát na tom samém místě. Všiml jsem si však, že VMware ukazuje přístup na disketu, ačkoliv s fyzickou mechanikou se nic nedělo. Zkusil jsem tedy v konfiguraci pro WinXP zařízení diskety vypnout - a ejhle: instalace se rozběhla.

    Instalace WinXP

    Musím však říci, že oproti rychlé instalaci Mandrake, která byla přerušovaná pouze zmiňovaným dovypalováním instalačních cédéček, byla doba instalace WinXP úmorně dlouhá. Nemám sice srovnání s běžným průběhem, takže za to třeba mohl VMware, ale každopádně to přesáhlo hodinu a půl, což byla dost otrava. Když mi po prvním restartu do grafického režimu instalace (asi po 5 minutách) instalátor ohlásil 42 minut do konce, nebyl jsem vůbec nadšený. Ale ten program musel mít o minutách nějakou zkreslenou představu, protože nakonec se to protáhlo na dvojnásobek.

    Dočkal jsem se však; systém chvilku nabíhal, až naběhl. Od té chvíle se zdálo, že vše funguje opět bez problému (až na vynuceně nepřítomnou disketovou mechaniku). Připojení k síti běželo (197 KB) dobře, takže jsem začal s dalším experimentováním.

    Hned jsem si všiml malé nepříjemnosti. Kdykoliv jsem použil myš nebo klávesnici v nastartovaných WinXP, ztlumilo mi to hlasitost hlavního ovladače alsamixeru přibližně na třicet procent - podivné, ale žít se s tím dá; pouze poslouchat hudbu při takové práci nejde. Druhý poznatek se týkal také audia: kvalita se zhoršila asi o sto procent. Když jsem zkusil přehrát empétrojku ve Windows, znělo to jako stará poškrábaná deska - já jsem to poslouchat nemohl a vsadím se, že reproduktory si také oddechly, když jsem ztlumil hlasitost na hodnotu 0.

    Nedal jsem se tak snadno odradit a i s vypnutým zvykem putovalo do mechaniky opět DVD. Stáhnul jsem win32 verzi VideoLan Client, ale překvapení se nekonalo... Windows sice nespadly, ale nepřehrály ani ň. S DivX jsem opět uspěl (samozřemě až na ten příšerný zvuk).

    Oproti zkušenosti s Mandrake fungovala ve Windows výborně možnost používat celé okno s jiným operačním systémem jako jakékoliv jiné okno na ploše. Myslím tím plynulý přechod kurzoru mezi oběma prostředími. V případě Mandrake bylo bohužel nutné vždy kliknout, aby okno s vloženým desktopem získalo "focus" a poté opět pomocí klávesové zkratky myš vysvobodit. VMware sice umožňuje tento druh chování nastavit, ale to mi nebylo nic platné. Tato situace přetrvala, dokonce i když jsem měl spuštěné oba virtuální stroje naráz - myš se chovala buď správně nebo špatně podle toho, jestli jsem byl přepnutý do Windows nebo do Linuxu.

    Ještě pro pořádek jsem vyzkoušel i český win32 build OpenOffice.org, ale všechno bylo v pořádku, takže jsem byl docela spokojen. Nastal čas k pokusu o další milník. Nainstalovat Linux do VMware, který běží ve VMware s WinXP.

    Musím vás však hned na začátek zklamat. Tahle drzost mi neprošla a VMware (ten nový ve Win) mě dost brzy vyplísnil. Nechtěl jsem se však vzdávat bez boje, tož jsem zabrowsil na bochs.sourceforge.net a pořídil sobě Bochs win32.

    Instalace je banální a příprava bohatě komentovaného konfiguračního souboru také, takže netrvalo dlouho a - heuréka. Rozběhla se instalace Mandrake 9.1 v Bochs puštěném ve WindowsXP, které běžely ve virtuálním stroji spuštěném v Debian unstable. Nádherná pitomost.

    Instalace MDK v Bochs ve WinXP

    Musím však přiznat, že krátce po úvodní obrazovce, která je zobrazená na screenshotu, se instalace zpomalila na neuvěřitelně hlemýždí tempo. Nevím, jestli jsem někde nepochybil při konfiguraci Bochs (třeba optimální nastavení IPS), ale musel jsem to odstřelit, protože doba reakce na kliknutí myší nebo úhoz na klávesnici se dostala asi tak na 3 sekundy a to už bylo opravdu moc...

    Shrnutí

    Byl jsem příjemně překvapen. VMware Workstation pro Linux je velmi dobře použitelný produkt (a cena tomu odpovídá: $299). Provozování Windows, které by asi bylo nejpravděpodobnějším důvodem nákupu pro linuxového uživatele, je možné bez závažnějších nedostatků. Program kupodivu ani není přílišný žrout prostředků a s rozumným množstvím paměti se člověk ani nemusí omezovat jen na jeden spuštěný guest systém. Ačkoliv v případě Linuxu se mi nepodařilo zprovoznit šikovnější splynutí s ostatním desktopem, s Windows problém nebyl, a proto se dalo s programy puštěnými ve virtuálním stroji pracovat jako s každou další linuxovou aplikací (včetně akcí typu Cut&Paste).

    Otázkou zůstává, zda se vyplatí podobná investice (o domácím uživateli vůbec neuvažuji). Existují jiná řešení, která jsou díky své užší specializaci levnější, a přesto mohou být v určitých případech vhodnou alternativou (např. CrossOver Office). VMware má však poměrně velkou výhodu třeba oproti konkurenčnímu Win4Lin - lze jej totiž snadno spustit a provozovat na jakémkoliv systému, protože místo vyžadování již předkompilovaného celého jádra si sám zkompiluje své moduly na míru jakékoliv konfiguraci.

           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.5.2003 08:21 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše VMware ve VMware
    To je hezke snazit se zprovoznit WMvare samo v sobe :-) Jen me napada, zda by pak clovek nemusel platit dvoji licenci - kdyz to vlastne provozuje na dvou "strojich" zaroven :-)
    7.5.2003 08:30 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Proc je Bochs pomaly
    Bochs je pomaly sam o sobe. Je to nesmirne zajimavy projekt, bohuzel k ucelu, o kterem pise autor naprosto nepouzitelny. Zkousel jsem jen v Linuxu provozovat pres Bochs obycejny DOS a rychlost byla dost mizerna. Rozdil (zminovany i na jejich strankach) je v tom, ze VMware emuluje jen cinnost HW, kdezto Bochs je predevsim emulator procesoru, tj. emuluje kazdou instrukci. Dal to asi neni treba rozebirat... Jinak vybory clanek, diky. Snad jen v tom mohl autor zkusit i nejakou hru...
    7.5.2003 08:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Proc je Bochs pomaly
    ja na hry moc nejsem... ale chci vyzkouset USB tiskarnu - doplnim pak informaci o vysledku.
    Tomáš Bžatek avatar 7.5.2003 23:10 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Proc je Bochs pomaly
    Zkousel jsem nejake 3D aplikace pod win2k i win98 ve vmware (suse 8.1) a nejelo to. Ty ovladace z VMWare tools jsou jen na 2D, k zobrazeni se pouziva DGA. Jedine co jelo, tak SW emulovane OpenGL sporice obrazovky, 3DMark zahlasil error. Jeste se mne obcas stava, ze kdyz se prepnu do fullscreen modu, tak zatuhne klavesnice. Jedina moznost navratu zpet je pak guest system vypnout. Ale je uzasne videt spousteni W98 ve fullscreen modu pocinaje uvodni obrazovkou VMWare BIOSu. :-)
    Koupim litajiciho tucnaka
    9.5.2003 09:57 Zdenek Kaminski
    Rozbalit Rozbalit vše Proc je Bochs pomaly
    Hmm, jeste vetsi sranada je, kdyz si pustite napr. nejake mp3 ci treba nejake audio CD a instalujete nejake M$ ve fulscreenu a prijde k tomu nekdo, kdo nevi, jak to je. Ten clovek pak nespi par dni... To je teprve sranda!
    7.5.2003 08:55 Zdenek Kaminski
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace guest OS z CD
    No, VMware umoznuje misto skutecne CDromky pouzit iso image. Takze se nemusi vypalovat CDcka a instalovat z nich, ale instaluje se rovnou z iso image... Totez plati pro disketu :-) Nehlede na to, ze to je krute rychlejsi... Hezky clanek.
    7.5.2003 09:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace guest OS z CD
    to snad neni pravda... nemuzu uverit, ze jsem to prehledl. mohl jsem si usetrit spoustu casu a prace. zminim to jeste dodatecne v clanku, protoze takova bota je skutecne hloupa.
    7.5.2003 11:52 Smisek
    Rozbalit Rozbalit vše Raw device
    Je tu i možnost povolit guest systému přímý přístup na stávající filesystém... Nemate na mysli "raw device"? Pak hostujici system vidi partition popripade cely disk hostitelskeho systemu jako normalni disk. Zminka o "advanced users" tam nebude kvuli stabilite ale zrejme kvuli nebezpeci prepsani dat na skutecnem disku hostujicim systemem. K poznamce o ext3 a WinXP: to by neslo. Windooze by videly disk s "unknown partition". Pri pokusu o preformatovani na NTFS ci FAT byste prisel o data na te ext3.
    7.5.2003 12:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Raw device
    Mate pravdu. Puvodne jsem myslel, ze by VMware dokazal nejak Win osalit a podstrcit jim prostor na jiz existujici ext2/3 partition (vzpomnel jsem si na WINE, kdy Win programy pouzivaji primo linuxovy disk). Nedoslo mi, ze pri ciste instalaci je to blbost. V dokumentaci jsem se ted docetl presne to, co rikate - totiz ze by byla vyuzita cela partition/disk, ktery by si Win nove naformatovaly.
    8.5.2003 03:02 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Raw device
    No ja to treba pouzival tak, ze jsem mel pri bootu moznost rozhodnout se jestli budu pouzivat windows nebo linux a ten druhej system jsem byl z fyzickeho filesystemu schopen nabootovat ve vmware.. takze ve windowsech jsem si pustil linux stejne jako v linuxu windows a pritom jsem mel nainstalovane jen 2 systemy. Pro ty kdo by to chteli zkusit: v kazdem systemu je potreba mit profil pro hw, protoze ten se lisi ve vmware a ve skutecnosti. pak je jeste problematickej bootsector skutecneho disku, coz jsem obchazel pres virtualni vmware disk na kterem byl bootsektor ale bootovalo to uz z partisny skutecneho disku.
    12.5.2003 17:56 Petr Jezek
    Rozbalit Rozbalit vše Raw device
    Stabilni reseni to je. Ja si zase takto nosil svuj HDD do prace, kde jsem ho dal do supliku a z VMwaru jsem si spustil svoje W98 v okne. Jenom si nesmite na stejny disk zapisovat data jak z hostujiciho, tak z hostitelskeho OS (jde to namapovanim jako sitoveho disku a nebo v recenzovane verzi 4.0 lze namapovat nejaky adresar hostitelskeho OS jako sitovy disk). BTW, kdyz jsem to pred rokem kolegovy nastavoval, aby mu bezely W2K omylem se nam podarilo nabootovat hostitelske W2K jeste navic do VMware. No, ty W2K to pak uz ale nerozchodili.
    7.5.2003 13:13 Ivo Prikryl | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše WmWare tool
    Zkousel jsi instalovat WmWare tools? Ty by snad melo problem s mysi vyresit.
    7.5.2003 13:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše WmWare tool
    bohuzel... sice na tom screenshotu jeste nainstalovane nejsou, ale pak jsem je samozrejme pridal, ale nepomohlo to.
    12.5.2003 12:14 DuxforD
    Rozbalit Rozbalit vše WmWare tool
    Funguje to, musi bezet patricny demonek a pak v Xkach spustin neco jako "vmware-toolbox" ... Me to funguje ;-)
    7.5.2003 14:36 Michal Rysavy
    Rozbalit Rozbalit vše WmWare tool
    V dokumentaci (myslim ze to byla dokumentace k VMWare) jsem cetl ze automaticke prepinani mezi hostitelskym OS a OS ve VMWare pomoci mysi je mozny pouze v pripade ze ve VMWare jsou nainstalovany Windows. U jinych Guest OS to nelze.
    9.5.2003 09:54 Zdenek Kaminski
    Rozbalit Rozbalit vše WmWare tool
    Jako guest OS jsem mel chvili RH 9 (nekde jsem ho musel zkusit...) a mys mi prejizdela mezi skutecnym a guest OS uplne krasne. Nezkousel jsem cut and paste, ale nevidim duvod, proc by to nemelo jet...
    7.5.2003 17:59 Jajik
    Rozbalit Rozbalit vše Porty
    Zkoušel jsem starší verzi s účetnictvím na HW klíč a ten bohužel nefungoval. Nemate s tím někdo zkušenosti popřípadě ve WIN4LIN nebo v něčem podobném?
    10.5.2003 13:20 Svoboda Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Porty
    Provozuji jiz asi dva roky HW klic jak parallel tak usb (Money2000) a po vyreseni drobnych konfliktu to jede bez problemu
    7.5.2003 22:45 mARTin
    Rozbalit Rozbalit vše Vyuzitie VMware-u.
    Samozrejme, mat pustene Windows a sucasne pracovat v Linux-e je pekna moznost, ale za tie peniaze to pravdepodobne nestoji. Vela ludi pouziva este Windows kvoli hram a tie pokial viem tak vo VMware v podstate nefunguju, kvoli nefunkcnemu DirectX. Aspon kedysi to tak bolo.

    Ovela zaujimavejsie sa mi zda pouzit VMware v tychto pripadoch:

    1. Otestovat instalaciu ineho OS, nez ktory pouzivam, bez toho, aby som musel na instalaciu vyhradit novy pocitac | disk | partition.
    2. Testovanie/naucenie sa spravovat napriklad Software RAID. Naklikam si kolko chcem mat harddiskov, ako zapojenych a pekne skusam/ucim sa. Bez toho, aby som musel kupovat nove disky.
    3. Vo VMware je vynikajuca podpora sieti. Napr. skusit spustit viacero virtualnych strojov, v roznych podsietach, medzi nimi skusat routovanie/firewaly, testovat nejake utoky na stroje, sietove zalohovanie, clustering a tak podobne. Beh viacerych strojov uz chce ale viac pamate.
    Myslim, ze nasadenie VMware smeruje skor k vyvoju, ladeniu a testovaniu, bez vynakladanie financii na PC a sietovy hardware. Potom sa investovane peniaze rychlo vratia, alebo cena sa nezda vysoka. Takze, ak napriklad potrebujem prilezitostne pouzivat Word, tak kvoli tomu potrebujem Windows, a preto si kupim WMware, sa mi zda dost uchylne. Ale mozte ma niekto vyviest z omylu. :-)
    7.5.2003 23:35 manas
    Rozbalit Rozbalit vše teda, clanek me vazne zklamal
    kdyz se to jmenuje vmware 4.0 workstation, ocekaval bych nejakou recenzi teto verze a novinky oproti 3.2.0. a ne lamerska (sorry) zjisteni cloveka, ktery vmware vidi poprve. Ze to funguje vime uz od 1.0 a zkouseni uchylnych kombinaci (jeste k tomu s kradenymi win xp) nema opodstatneni. nechapu to, tenhle produkt snad uz museli zkouset (trial zdarma) vsichni, pro ktere to muze mit nejaky prinos (vyvojari, technicka podpora). jak tu nekdo uz naznacil, cilova skupina produktu OPRAVDU nejsou ti, kteri by si do toho chteli dat widle kvuli wordu. pro odladeni aplikace v x distribucich linuxu, stranek v mnoha verzich IE, konqueroru a mozilly, technickou podporu aplikace v ruznych prostredich, demonstrace sitovani atd atd je to ale nenahraditelna vec. a to jeste nebyla rec o serverovych produktech, ktere pouziva i jedna ceska webhostingova firma (alespon co vim).
    8.5.2003 09:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše teda, clanek me vazne zklamal
    verzi 3.2.x jsem samozrejme kdysi taky zkousel (jenze to bylo tusim na freebsd), ale zcela zamerne jsem to napsal trochu uvolnene a neseriozne. sam v clanku zminuji, ze se nehodlam zabyvat vyjmenovavanim vlastnosti, ale spis si s vmware pohrat a vyzkouset ptakoviny, ktere by asi mnoho lidi ani nenapadly, protoze jsou vlastne uplne zbytecne. kdybych chtel opsat to, proc vmware doporucuji sami autori, nemusel bych psat clanek, ale stacilo by to zaradit do sekce software.

    a jeste pozn. ke kradenym windows. vim samozrejme, ze z pohledu microsoftu se v pripade popisovaneho zapujceni jiz jedna o trestny cin, ale predstavoval jste si, ze kvuli vyzkouseni 30-denni verze jineho software pujdu do obchodu a ty win si koupim? kdyz me nekdo obvini z kradeze windows, musim se zacit chechtat - nejen ze vmware mi za par tydnu vyprsi a windows v nem nainstalovane budou k nicemu, ale navic je to asi jako kdyby mi nekdo tvrdil, ze chci ukrast sousedovi jeho novou felicii, prestoze mam v garazi tri jaguary.

    8.5.2003 11:29 manas
    Rozbalit Rozbalit vše teda, clanek me vazne zklamal
    aha, tak to jo. uz rozumim. pak si ale musim opravit svoji predstavu o tomto serveru, o kterem jsem si myslel, ze je seriozni se serioznimi clanky. take si musim opravit predstavu o nekterych uzivatelich linuxu, o kterym jsem si myslel, ze jsou cestni a zcela dodrzuji texty kazde licence. stejne jako vy muze argumentovat kazdy, kdo si stahuje win warez, jenom aby si ho na chvilku zkusil. "vzdyt ja to nebudu pouzivat, ja to hned smazu!". mimochodem prirovnani pokulhava, vam nikdo nic netvrdi, udelal jste to a jeste se tim chlubite v clanku.
    8.5.2003 13:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše teda, clanek me vazne zklamal
    nerekl bych, ze jeden odlehceny clanek snizuje kvalitu celeho serveru. serioznich a fundovanych clanku tu vychazi cela rada. jen proto, ze nesouhlasite s mym pristupem k tomuto konkretnimu, nemusite zavrhovat vse ostatni.

    ad ukradene windows. tady asi nema cenu se dohadovat...

    v minulem prispevku jsem rekl, ze podle litery licence win jsem se provinil a jsem si toho vedom. kdybych to ale s neopravnenym uzivanim myslel vazne, asi bych to verejne nerozhlasoval.

    kazde prirovnani v necem pokulhava. moje v tom, ze trestny cin uz jsem spachal - chtel jsem tim prirovnanim vsak naznacit absurditu myslenky, ze bych si chtel ty windows k nelegalnimu vyuziti ponechat - nemam k tomu totiz vubec duvod, protoze jsem spokojenym uzivatelem linuxu.

    vase prirovnani s warez je take dost mimo, protoze v takovem pripade se jedna o nekoho, kdo ma tak ci onak o dany soft zajem - to vsak neni zdaleka muj pripad, protoze ja win pouzil pouze k otestovani JINEHO software.

    muzete me tedy smele obvinovat z necestnosti, ale zapojite-li take zdravy selsky rozum, vyjde vam, ze to nemuze byt strasne...

    9.5.2003 09:06 Karel Splichal
    Rozbalit Rozbalit vše teda, clanek me vazne zklamal
    Manasi, ty moralisto hloupy. Pokud mas pocit, ze napises lepsi clanek, tak to udelej (kdyz mas takovy prirozeny talent kritizovat :-). Zahambi autora tohoto clanku necim lepsim nez arogantnim rozumovanim... Ad. tvuj nazor kolem win XP - ses debil.
    8.5.2003 09:01 Dan
    Rozbalit Rozbalit vše OS/2
    Pekny clanek :) To by mne zajimalo, jestli WMWare umoznuje konecne instalaci operacniho systemu OS/2, nebo jeho nastupce eCS. V Minule verzi jsem to zkousel a neslo to. Ve Virtual PC tato moznost je.... www.starhill.org Dan.
    10.5.2003 07:59 Mato
    Rozbalit Rozbalit vše OS/2
    Udajne ano, aspon kamarat mi tvrdil, ze ked pusti WinXP, Novell a OS/2 naraz, tak je to uz pomale. No ale neviem, ci ich ma nainstalovane len vo VMWare, alebo fyzicky na disku a vo VMWare ich len bootuje.
    8.5.2003 09:29 Jakub Chalupnik | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše F2 a BIOS
    F2 se pouziva v Phoenix BIOSu pro spusteni setupu, proto je asi tahle klavesa pouzita i tady.
    13.5.2003 16:00 kolisko | skóre: 21 | blog: prace
    Rozbalit Rozbalit vše rekurzivne pouzite vmware
    VMWare nikdy rekurzivne nefungoval, to je stara vec. Ani se o to nesnazil. Na druhou stranu nevim, jestli to melo byt v 4.0 novinkou nebo ne. kolisko
    10.9.2003 20:40 Vojtěch Král
    Rozbalit Rozbalit vše Nejede Fulskrýn
    Mam Mandrake 9.1 gpl. Instalil sem VMware 4.0 bez problemu a bezi ,ale nebezi fulscreen
    Pokousel sem se to nekolikrat reconfigurovat - bez uspechu

    Nevite nekdo cim by to mohlo by
    5.11.2003 17:01 Jan Antos
    Rozbalit Rozbalit vše Nejede Fulskrýn
    A zahlasi nejakou chybu, pokud nic nereknes tak muze byt chyba kdekoli. Me ale fullscreen nefungoval protoze spravne nedetekoval mou mys. mam totiz touchscreen.
    3.11.2003 13:02 Jan Antos
    Rozbalit Rozbalit vše USB PROBLEM
    Pouzivam debian 3.OR1 a VMWare 4.O ale nechodi mi USB tzn. ze nejde pripojit/odpojit device v menu. zkousel jsem snad vsechno (rmmod vsech modulu pouzivajicich usb, dokonce jsem vmware spustil i jako root abych mel opravdu 100% jistotu ze mam prava) Nevite prosim nekdo cim by o mohlo byt? opravdu uz nevim a Windows ma mem disku bydli jen kvuli sony minidisku a jeho usb a sw modemu, ale to jiz brzy skonci. Skoda ze vyrobci nepodporujou platformu UNIX. A tak mackam tady na ABCLINUXU kavesu F1 - help. diky za pomoc anja001 :-D
    5.11.2003 17:02 Jan Antos
    Rozbalit Rozbalit vše USB PROBLEM
    Uz jsem vyresil Chyba byla mezi zidli a klavesnici. :-D
    22.2.2006 20:03 lol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VMware 4.0
    nevíte jestli by to jelo i na ubuntu?
    15.9.2011 15:19 Macek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VMware 4.0
    Tak se mi podarilo po dlouhem experimentovani udelat universalni navod i pro slabsi linuxaky na instalaci a zprovozneni VMWare server 2.0. Stahovat muzete tady http://www.ulozto.cz/10275370/vm-iso

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.