abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    22.5. 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 520 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE

    9. 6. 2008 | Robert Krátký | Rozhovory | 4687×

    Ve společném rozhovoru odpovídali Michal Švec a Vojtěch Pavlík na otázky týkající se například novinek v openSUSE 11, Hackweeku, Zypperu nebo openSUSE Build Service.

    suse michal svec
    Michal Švec

    1) Představte se prosím čtenářům: co vás přivedlo k Linuxu a co k SUSE? Jak dlouho už pracujete pro SUSE a čím se zabýváte?

    Michal Švec: pracuji v současnosti ve společnosti SUSE LINUX, s. r. o., na pozici Director Platform/openSUSE, kde jsem odpovědný za instalaci a konfiguraci systému nebo distribuci openSUSE. V prostředí otevřeného softwaru jsem aktivně činný přes deset let; začínal jsem jako programátor, v minulosti jsem měl na starosti vedení týmu vyvíjejícího v ČR konfigurační a instalační systém YaST.

    Vojtěch Pavlík: pracuji též ve společnosti SUSE LINUX, s. r. o,, na pozici Director SUSE Labs. Toto oddělení lze nejlépe vystihnout jeho mottem "Driving core technologies upstream" - SUSE Labs pracuje na vývoji jádra Linuxu, Samby a vývojových nástrojů pro Linux, včetně GCC, v úzké spolupráci s vývojářskou komunitou.


    2) Co bude nového v připravovaném openSUSE 11.0 (obecně i konkrétně)?

    : Hodně změn je v instalaci, která má jednak úplně nový vzhled, ale také je výrazně rychlejší díky použité technologii připravených obrazů systému, které se po nakopírování jen upravují podle toho, co si uživatel vybere.

    VP: Další změna je výrazné zrychlení instalace balíčků (ZYPP, zypper), čehož by si měli všimnout všichni. Ta se pozvolna řadí k těm nejrychlejším, které jsou vůbec dostupné.


    3) Proč tam bude KDE3 i KDE4, proč nečekáte na KDE 4.1? V čem vidíte hlavní výhody nového prostředí oproti 3.5.x?

    : Obě verze tam budou zejména proto, že se tak rozhodla openSUSE komunita. KDE 4.1 jsme bohužel nestihli, nicméně čekat na další (lepší) verzi příliš nemůžeme, jelikož bychom mohli čekat v podstatě neustále. Nové KDE 4.1 bude rozhodně dostupné přes openSUSE Build Service, hned jak vyjde.

    Výhody nového KDE4 jsou převážně v nové infrastruktuře, byly přepracovány a vytvořeny nové základní komponenty (například Plasma), na kterých se nyní dají stavět lepší a zajímavější aplikace. Základní prostředí je nyní funkční, takže nastává čas se věnovat aplikacím na něm postaveným.


    4) Poslední dobou se mluví o razantním zrychlení Zyppu v nové verzi. Co tomu doteď bránilo?

    : Převážně nedostatek času, nápadů na vylepšení a zrychlení by bylo hodně, ale čas je omezený. Aktuálně už ZYPP poskytuje dostatečnou flexibilitu, podporuje různé repozitáře, instalační zdroje nebo kombinace produktů, tak jsme se soustředili na stabilitu a rychlost, v čemž také chceme pokračovat.

    VP: Zásadně byl přepracován "mozek" ZYPPu, který nyní pro nalezení řešení závislostí, požadavků uživatele a updatů na nové verze používá tzv. SAT Solver, neboť řešení závislostí je NP-úplný problém převeditelný snadno právě na problém splnitelnosti booleovských formulí (SAT). To samo o sobě přineslo velké zrychlení a zároveň zjednodušení, a následně bylo dalších zrychlení dosaženo běžnějšími optimalizacemi paměťové, procesorové a diskové náročnosti ZYPPu.


    5) Verze 11.0 mimo jiné přešla na systém PulseAudio. Jaké máte další plány do budoucna? Co přibude a co bude odstraněno?

    : Chceme stále integrovat existující i nové komponenty a držet tak krok s vývojem mimo distribuci. V poslední době jsme například začali používat PackageKit, do kterého přidáváme chybějící funkcionalitu, abychom jej mohli naplno integrovat do distribuce.


    6) Které místo je podle váš největší slabinou openSUSE/SLE{D,S} a jak byste to chtěli v následujících verzích vylepšit?

    : Různých drobných problémů je pořád hodně, nicméně nejvíce nám chybí propagace a marketing. SUSE Linux má spoustu technicky excelentních řešení, ale jen málokdo o nich ví. To bychom také chtěli změnit, snažíme se o nových věcech psát a upozorňovat na ně, aby o nich vědělo více lidí a mohlo je využít.


    suse vojtech pavlik
    Vojtěch Pavlík

    7) Co naopak SUSE zvládá nejlépe? V čem máte nad ostatními distribucemi navrch?

    : Hodně práce věnujeme integraci a testování různých komponent dohromady, přípravě distribuce tak, aby byla jak použitelná na servery nebo pro experty, tak i jednoduchá na správu pro neznalé uživatele, nebo prostě pro ty, kterým se detaily řešit nechce.

    VP: Jednou z velkých překážek většího uplatnění Linuxu obecně jsou problémy s interoperabilitou, a proto se SUSE (a Novell) zaměřují právě na odstranění této překážky. Příklady vylepšení mohou být například snadné nastavení pro provozování SUSE Linuxu v sítích Active Directory nebo podpora VBA v OpenOffice.org.


    8) Novell se hodně angažuje v provozu a dalším rozvoji OBS (openSUSE Build Service). V čem jsou výhody a v čem nedostatky takového vytváření balíčků?

    : Výhod takového řešení je několik, mezi nimi například to, že můžete spravovat software na jednom místě a vytvářet z jednoho místa balíčky pro všechny distribuce. Autoři nebo správci softwaru se tak nemusí zabývat detaily a instalací různých distribucí a mohou se soustředit na to hlavní, na funkcionalitu zmíněného programu.

    Hlavní nedostatek je, že funkcionalitu OBS můžeme rozšiřovat jen postupně, nápadů je hodně. Snad se nám také podaří přilákat více členů komunity ke spolupráci, myslím, že to může být zajímavé. Důležité je zmínit, že OBS je kompletně open source, takže se nejen mohou všichni podílet na jeho vývoji, ale také ho mohou potenciálně nasadit jinde, pro vlastní potřebu.

    VP: Jedním z výjimečných aspektů OBS je to, že je v něm možno vytvářet balíky nejen pro produkty SUSE, ale i pro většinu ostatních významnějších distribucí - proto doufáme, že menší i větší open source projekty budou OBS používat k tomu, aby poskytly hotové balíčky svého software svým uživatelům napříč distribucemi.


    9) Neplánujete vymyslet nějaká pravidla, po jejichž splnění by mohl i balíkář, který nepracuje pro Novell, protlačit svůj balíček do oficiálních repozitářů? Protlačit ve smyslu, že by se stal jejich správcem se vším, co to obnáší. Myslíte si, že by to mohl být přínos?

    : Takové otevření distribuce je stále v procesu, zatím ještě není takto daleko, nicméně už máme několik externích vývojářů, kteří s námi spolupracují velice úzce.

    Nicméně, stojí za to zvážit použití openSUSE Build Service, které funguje hodně podobně. Jednak odtud synchronizujeme balíčky do distribuce, ale také to dovoluje vývojářům větší flexibilitu aktualizovat balíčky stále, ne jen když vydáme distribuci, což si myslím je zajímavé i pro uživatele.

    VP: V OBS je mnoho zajímavých repozitářů, zaměřených specifickými směry, jako příklad mohu uvést třeba openSUSE::Edu, obsahující různé programy používané ve výuce a na vysokých školách. Tyto repozitáře je možno přidat do konfigurace správy balíků a balíky v nich obsažené jsou pak dostupné pro instalaci stejně jako balíky "oficiální". Protože "oficiální" distribuce nikdy nemůže obsáhnout šíři nabídky open source softwaru, doufáme, že právě tyto komunitní repozitáře budou dobrou cestou, jakou může kdokoli přidat další balíky.


    suse hackweek
    Hackweek

    10) Máte nějaký plán, jak posílit českou openSUSE komunitu, která se navenek nejeví moc aktivní?

    : Českou komunitu se snažíme podporovat různými akcemi, naposledy třeba otevřenéSUSE nebo účastí na akcích typu LinuxExpo, kdy mají šanci se setkat s vývojáři, zeptat se na to, co je zajímá, nebo se dozvědět něco nového.

    Také vzhledem k tomu, že tu máme celkem velké vývojářské centrum, má lokální komunita lepší podporu, jelikož se vývojáři snaží poradit nebo věci zlepšit tak nějak přirozeně.


    11) Co je to přesně Hackweek a jak funguje?

    : Hackweek je koncept podpory inovace; je to zhruba dvakrát do roka jeden týden věnovaný podpoře a práci na nových nápadech. Tento týden je na to kompletně vyhrazen, vývojáři mohou dělat v podstatě na čemkoliv, co se i jen okrajově týká jejich práce a je nějak zajímavé nebo užitečné.

    Hackweek je součástí času vyhrazeného na inovace (ITO, Innovation Time Off), což je doba, kterou mohou vývojáři strávit hledáním a prací na nových věcech, které bezprostředně nevyplývají z předchozích požadavků. Na toto mají vyhrazeno 10 % své pracovní doby.

    VP: Jedním z výsledků Hackweeků je právě ono výše zmíněné radikální zrychlení ZYPPu a tím i celého systému instalace balíků.


    12) Po podepsání smlouvy Novellu s MS mnoho lidí Novellu spílalo a spousta jiných jej naopak chválilo. Jak vidíte s odstupem času přínos této spolupráce pro (open)SUSE? Je už "na co si sáhnout"?

    Pokračování

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Ilfirin avatar 9.6.2008 00:34 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Teda, utnout rozhovor po položení otázky...
    To zítra obdobný článek začne rovnou odpovědí? :-D
    9.6.2008 01:00 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Ten konec mě taky rozesmál... úplně jako ze seriálů, takové to typické 'To be continued...' po nějaké nedořešené scéně (cliffhangeru). :-D
    9.6.2008 08:38 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Ale takhle je to i v Programmers at Work...
    9.6.2008 10:25 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Zelený mor..
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    srigi avatar 9.6.2008 10:31 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Takyto prispevok si nezasluzi inu odpoved ako:

    100x lepsie, ako hnedy bububu mor.
    Be kind to newbies.
    9.6.2008 11:04 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Dobře, tak jinak. SuSe jsem kdysi hodně dávno (zhruba v době kdy byl Athlon novinka) zkoušel, a přišlo mi to jako sice jakžtakž funkční, ale nesmírně pomalé, tak jsem se za pár dnů vrátil k Mandraku. Pak přišla mezinárodní ostuda v podobě české lokalizace OpenOffice, která byla-a-současně-nebyla uvolněna jako open source, tak šli do ignore listu. Tento rozhovor je velmi užitečným, protože je z něj poznat že jestli na něčem pracujou, tak sou to opět samý zbytečnosti jako "nový vzhled instalátoru", "další audio wrapper", "další zesložitění instalačního procesu" apod, takže na svých preferencích nemusím bohužel nic měnit.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    9.6.2008 11:25 Klara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Nebyla to lokalizace pro StarOffice 5.2?
    9.6.2008 11:39 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Možná ano. Je to jen identifikátor co na věci nic nemění..
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    9.6.2008 11:53 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Zeby licencia StarOffice? ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    9.6.2008 12:37 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Psst, nekaž mu tu milosrdnou selektivní paměť. ;-)
    9.6.2008 14:15 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Ano, šlo o Star Office. Proč na tom tolik záleží? A proč když nezapomenu na nějakou sviňáru jen proto, že stejný subjekt udělal i něco dobrého, říkáte selektivní paměť?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Nuphar avatar 9.6.2008 22:04 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    No, "kdysi dávno" nic neříká o stavu právě teď. :-) Nejde jen o "nový vzhled instalátoru" instalátoru (to je vedlejší produkt KDE4), ale hlavně o FUNKCIONALITU (a zjednodušení, viz. např významný pokles instalačních kroků). Aby to všechno fungovalo bez hodiny a hravě, ne aby musel člověk 3 dny čekat na kompilaci a modlit se ke Svatému Tunákovi, aby se to někde nepoto :-) Ave chameleon! :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    9.6.2008 23:19 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Nejde jen o "nový vzhled instalátoru"
    s/KDE4/Qt4/ ;-)
    Svatému Tunákovi
    Co to používáš za systém s rybama, neznatuxi jeden? Tux si Tě dá k obědu! :-D
    Nuphar avatar 9.6.2008 23:30 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Spelling war je nemorální! Inu, musím svůj spellchecker naučit novou automatickou opravu! ;-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    10.6.2008 12:50 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Pod "významným poklesem instalačních kroků" si představuju něco jako /arch/quickinstall (tj malý, jednoduchý, a čitelný skript, který do cílového mountu rozbalí core balíky, a provede nějakou minimální inicializaci. Ale obávám se že něco tak přímočarého v Suse vůbec realizovat nejde, protože si tam různá "usnadňovadla" navzájem radostně podrážejí nohy.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    10.6.2008 13:11 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Iste ze sa to da, ale to by si asi musel trosku pohnut tou vecou na krku
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    10.6.2008 13:28 heetly | skóre: 9 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Opravdu velmi jednoduchá věc :)
    10.6.2008 13:38 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Ku ktorej casti vety to patrilo? ;-) (recnicka otazka - neodpovedat ;-))
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    10.6.2008 13:56 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    1) Zjevně jste u onoho "jednoduchá věc" nepostřehl ironii :-)

    2) Opravdu onen skript najdu na instalačním médiu? Že ne? Takže proč to vůbec zmiňujete?!?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Ilfirin avatar 10.6.2008 15:19 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Na instalačním médiu najdete "normální" instalátor. Pokud chcete instalovat scriptem, tu možnost stále máte a neříkejte, že nevíte jak.
    Tak, a co si vymyslíte teď? Zatím nic moc úspěch :-D ;-)
    10.6.2008 15:33 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Samozřejmě že vím- stačí zvolit rozumější distro .-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    10.6.2008 16:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Hm... a co takhle "zapnu počítač, zmáčknu F12 a za 20 minut je nainstalováno"? Je to dost jednoduché a přímočaré? :-)
    10.6.2008 16:47 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    To je ale v rozpore s tym, co som pisal ja ;-)
    BTW - naozaj mate pocit, ze prispievatel chce pocut odpoved?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    10.6.2008 17:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Nemám, proto jsem se také nesnažil odpovídat příliš vážně… Na druhou stranu ale většina instalací OpenSuSE, které jsem v posledních 2-3 letech prováděl, opravdu probíhala tak, jak jsem popsal výše (OK, na pomalejších strojích to může trvat až 45 minut, ale během nich nemusím hnout prstem, takže mne to moc nepálí).
    10.6.2008 20:55 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Což o to, jednoduché a přímočaré by to bylo. Ale čitelné, efektivní, a bohužel občas ani spolehlivé už ne :( Navíc na ty F12-kový instalace se exploity chytají skoro stejně dobře jako na good ol' windaz...
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    10.6.2008 23:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Kdyby to nebylo efektivní, nedělal bych to. :-) S těmi exploity tomu moc nerozumím, při automatické instalaci používám stejné instalační repository jako při ruční a stejné update repository jako při následném online updatu. Jediný rozdíl je v tom, že na rozdíl od ruční instalace neprovádím update až dodatečně, ale instaluji rovnou updatované balíčky. Takže nevidím důvod, proč by to mělo být náchylnější na exploity než ruční instalace.
    11.6.2008 10:35 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Kdyby to efektivní bylo, nepotřebovalo by to 96+ MB RAM. Ad 2 bylo míněno jako: jednou stisknu F12 -> žádná customizace -> monokultura -> snadnější cílení rootkitů.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Ilfirin avatar 11.6.2008 11:03 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Tak tohle už je schíza ale ;-).
    11.6.2008 11:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Používáte chybný předpoklad "žádná customizace". Customizace se jen provede předem v klidu na straně serveru.
    9.6.2008 14:01 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Nech sa pan boh zlutuje nad vasimi zubozenymi dusami ak stale nevidite jedninu spravnu cestu svetla danu Microsoftom....muhahahahahaa
    Ilfirin avatar 9.6.2008 10:35 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    To možná ano, ale nutno říci, že nákaza je velmi příjemná :-) aneb bez "zeleného moru" bych si to nedokázal představit.
    9.6.2008 11:23 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    SUSE Labs pracuje na vývoji jádra Linuxu, Samby a vývojových nástrojů pro Linux, včetně GCC, v úzké spolupráci s vývojářskou komunitou.

    Což docela dobře vysvětluje, proč už 5 let v GCC přetrvává bug, díky kterému nepatchovaný gcc-glibc toolchain nelze použít pro tvorbu binárek pro uclibc, přestože jde o totožnou architekturu :(
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Ilfirin avatar 9.6.2008 11:50 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    SUSE Labs pracuje na vývoji jádra Linuxu, Samby a vývojových nástrojů pro Linux, včetně GCC,
    Což docela dobře vysvětluje, proč už 5 let v GCC přetrvává bug
    Pochopil jsem vás správně, že GCC bylo bezchybné, ale od té doby, co do toho SUSE Labs začalo přispívat, zavedlo bugy a blokuje jejich opravu? Si děláte srandu nebo to myslíte vážně?
    9.6.2008 12:15 koty | skóre: 22 | blog: Koty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Říkáš 5 let? Tak to nevysvětluje, protože SUSE Labs se v tom rejpou už delší dobu. Hele, nemáš nějakou susefobii :-D ?
    9.6.2008 12:27 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Podle profilu je z Brna a věrný Fidorce, možná jen dělá pro konkurenci. ;-)
    michich avatar 9.6.2008 13:06 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Já pro ni dělám a můžu říct, že to, co tu ten troll předvádí, opravdu nemáme zapotřebí. Věřím, že to není nikdo od nás. A od tebe nebylo pěkné něco takového naznačovat, a to ani se smajlíkem.
    9.6.2008 13:17 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    No budiž. Koneckonců ti lidé s červenými klobouky na Linuxaltu na to rozhodně nevypadali. Jenže mně by nepomohla v některých směrech asi ani genová terapie. :-D (BTW, my zase "máme" Petra Tomeše. Co s tím dělat? Někdy jen humor ochrání člověka před pádem do frustrace. :-))

    Hmm, možná se mi to jen zdá, ale trollové jeho typu se vynořují čím dál tím častěji. ;/ Naštěstí hlavně na Rootu, sem to tak nějak neproniká.
    9.6.2008 14:07 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Někdy jen humor ochrání člověka před pádem do frustrace. :-))

    Vidí, mě zas před frustrací z toho, že zjevné chyby se stále dokola obcházejí, místo aby se jednou a provždy vyřešily, pomáhá občasné trollování.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    9.6.2008 14:00 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Podle profilu je z Brna a věrný Fidorce, možná jen dělá pro konkurenci.

    Skvělá dedukce! Dělám pro RH a proto je tak usilovně chválím .-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    9.6.2008 12:32 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE

    SUSE Labs "pracují na vývoji jádra Linuxu, Samby a vývojových nástrojů pro Linux". Uniká mi, kde v tom vidíš to "diktátorsky drží pod palcem vývoj kernelu, GCC a Glibc a bez jejich štemplu se nic nesmí dělat", které se nám zjevně snažíš namluvit.

    Taky bych mohl říct: "Na GCC a Glibc pracuje jiste i Red Hat. To docela dobře vysvětluje, proč už 5 let v GCC přetrvává bug, díky kterému nepatchovaný gcc-glibc toolchain nelze použít pro tvorbu binárek pro uclibc, přestože jde o totožnou architekturu." Nebo třeba že bychom si vzali na paškál IBM nebo HP? ;-)

    9.6.2008 14:27 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    diktátorsky drží pod palcem vývoj kernelu, GCC a Glibc a bez jejich štemplu se nic nesmí dělat

    To samozřejmě netvrdím. Jenže když se nějaká firma prsí tím, že "pracuje na vývoji" X, očekávám že jejich postoje mají mnohem větší váhu než názory obyčejných vývojářů. Proto jim přisuzuji i větší zodpovědnosti za současný stav X. Co je na tom špatně?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    9.6.2008 16:35 koty | skóre: 22 | blog: Koty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    SUSE se prostě prsí, protože může říct, že nemaká jenom na tapetkách a čudlítkách, ale také na něčem, co snad i ty považuješ za důležité. A proč by názor jedné firmy měl mít větší váhu?
    9.6.2008 17:50 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Red Hat se taky prsí. Dokonce i IBM se prsí. Hrozně bych se divil, kdyby se někdo z těch, co může, nikde neprsil. :-)
    stanger avatar 9.6.2008 15:08 stanger | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Je sice pekny, ze nastroj pro instalaci balicku je rychlejsi, ale me by zajimalo jestli umi odstranovat reverzni zavislosti a dalsi funkce, ktere maji spravci balicku v ostatnich distribucich a v minulosti jsem je v suse nenasel.
    9.6.2008 15:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Asi vás to zase tak moc nezajímá, protože jinak byste si to jistě našel v některé z těch asi tak padesáti předchozích diskusí na toto téma…
    9.6.2008 16:51 SeeM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    no vždy zkusím nové číslo, ale u mne je suse bída s nouzí a to dvakrát, mám normální stroj p4/945p/nvidia a distribuce se sotva vleče, nijak jsem to nikdy nezkoumal proč tomu tak je, verze 10 i 11, proto také raději nabízím buntu nebo pclos
    9.6.2008 16:58 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Nemůže to být nedostatkem paměti? Dokonce i ta šílenost jménem P4 by neměla mít problémy, ale pod 1 GB na oS 10.x (kvůli ZYPPu) a pod 512 MB na oS 11 bych nešel.
    9.6.2008 17:15 SeeM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    kdepak 10 jsem zkoušel ještě na starým to byl p4(?630?)/i915p a bylo tam sic jen 512mb, ale do nového jsem vyměnil desku za i945p a prescott 825 a 3gb paměti a furt to samé +/-, suse bych rád lidem nabízel ale sám mám bohužel špatné zkušenosti tak nechci aby mi to házeli na hlavu, jinak boardy beru od hp resp. asus p5gd1/gd2
    9.6.2008 17:33 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    To je zvláštní. Jedenáctka RC1 se chová stejně špatně? To by mě s Prescottem a 3 GB docela překvapilo. Dokonce i 10.3 se mi na Sempronu s 1 GB paměti chová dost bezproblémově, s jedinou výjimkou, kterou je ZYPP, ale to řeší nová verze.
    9.6.2008 18:01 SeeM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    10.2 i .3 a 11 beta? rc to nebylo, hrozně mne zajímalo to jejich klikátko, že bych nějakým svým otravům zavřel kušny skrze kodeky ale bohužel, samotného mne to zarazilo čím to je a hlavně v různých verzích, nejsem žádný slavný linuxák tak jsem rád, že jsem schopný něco udělat na debdistrech a von než se člověk odsudí a zas přisudí na něco jiného dá zabrat
    9.6.2008 18:24 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Beta by se měla asi chovat zhruba stejně jako RCčko. Můžeš ten problém zkusit pořešit na českém opensusím mailing listu. Přidání kodeků by neměl být takový problém, od verze 10.3 openSUSE podporuje "One Click Install", aneb metabalíčky. Link na metabalíček se otravovi dá poslat i mailem. ;-)
    9.6.2008 17:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Provozuji nenároční servřík s Athlonem XP 1800+ a 512 MB paměti a 10.2 zvládá v klidu a pohodě; dřív jsem tam měl dokonce 700 MHz Athlon a taky to šlo. Hororový zážitek byla pouze 10.1 na stroji s Athlon64 3000+ s 512 MB, kde běžel mimo jiné Squid a AMaViS s AVG, tam ten update byl zábava na dlouhé zimní večery, po posílení na 1.5 GB se i ta 10.1 dá snést.
    9.6.2008 21:40 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    No, mně jede slušně (i rychleji než pclinuxos - start KDE, aplikací). Athlon 900, 512 MB RAM, Radeon 9250 (ale občas blbne foťák).
    Nuphar avatar 9.6.2008 22:11 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    CeleronM 1.6, 1,5 GB RAM a je to havaj :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    srigi avatar 9.6.2008 22:18 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Neinstaluj beagle.
    Be kind to newbies.
    Nuphar avatar 9.6.2008 23:31 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    A pak v kompu nic nenajdeš. Pokud tedy jsi stejné prase jako já... ;-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    9.6.2008 23:34 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Rozumný člověk se naučí nakonfigurovat si Holmese. ;-)
    Bluebear avatar 10.6.2008 00:16 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Hm... nechci na plnou hubu říkat, že je tu někdo nebetyčný bordelář :-) ale nikdy jsem nepochopil, jak je možné nenajít soubor ve vlastním počítači. Vždyť přece ukládáš soubory tam, kam patří - můžeš mít prakticky libovolně rozsáhlou hierarchii adresářů, a až budeš soubor hledat, tak prostě půjdeš po té hierarchii podle toho, čeho se ten soubor týkal, a z principu nemůžeš nikdy zabloudit.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    10.6.2008 00:24 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Nechceš mi uspořádat disk? ;-) Mimochodem, několikrát jsem přemýšlel o tom, jakou hirerarchii že bych si měl udělat, a nakonec jsem dospěl k tomu, že bych těch smysluplných hierarchií dokázal vymyslet i víc paralelně. Nebo tagovat soubory by se mi občas hodilo. A já si toho Holmese na disk stejně asi nasadím. :-)
    10.6.2008 10:54 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Když se jedná o fotku a nemůžeš si zaboha vzpomenout na datum?
    10.6.2008 16:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Na to je vhodné používat Picasu apod.
    Nuphar avatar 10.6.2008 11:45 Nuphar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    No, pořád mi přejde celkem fajn schopnost toho psího čmuchálka provézt obsah PDF, historii chatu, mailů, navštívených webových stránek a tak. A musím říct, že si na jeho přehnané nároky stěžovat nemůžu. A to nemám žádné dělo... ;-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    Ilfirin avatar 10.6.2008 12:02 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Navíc Miguel psal, že jej optimalizují (přece jen je to relativně mlaďoch). A pokud vím, umí prolézat i opendocumenty.
    10.6.2008 10:52 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    No jo, na to jsem zapomněl... pravda, beagle neinstalovat.
    10.6.2008 16:43 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Mně přišlo openSUSE pomalejší ve srovnání s Ubuntu jen když jsem instaloval spoustu balíků z DVD. Nainstalujte si to z CD a dohrajte jen to, co skutečně chcete, stejně jako v Ubuntu. Pak bude co srovnávat.
    Salamek avatar 10.6.2008 21:06 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    oSUSE ,Novell leze microsoftu do prdele ,omlouvám se za to slovo ale je to tak ,oSUSE považuji za špínu v linuxu ,zrádce co paktují s tím kdo chce OSS zničit !!! originálka oSUSE mi visí na lustru hned vedle origošky WOW vist , moc jim to tam sluší , když zafouká vítr pěkně o sebe cinkaj...
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    10.6.2008 21:15 heetly | skóre: 9 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    No, tak tohle je opravdu ubohej názor.

    Ta "špína" toho podle tebe dělá pro rozvoj Linuxu málo? A myslíš, že se bude zvětšovat podíl linuxu na trhu, když jeho uživatelé a vývojáři budou budou na MS nadávat a absolutně nespolupracovat? Prdlajz.
    Salamek avatar 11.6.2008 20:58 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    hase avatar 11.6.2008 07:26 hase | Hendaye
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    nadavky

    Zobrazit komentář
    11.6.2008 08:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Jen ať ji tam hezky nechá, aspoň každý uvidí, jak vážně ty výkřiky brát… :-)
    Salamek avatar 11.6.2008 21:01 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    aha, tak debil? budiž , já bych defekt viděl někde jinde ... já oSUSE používám ... jako okrasu na lustru ;-)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    11.6.2008 10:34 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Michal Švec a Vojtěch Pavlík o SUSE
    Tak doufám, že pokud ten výplod vůbec myslíš vážně, tak přestaneš používat všechny produkty, na nichž vývojáři Novellu/openSUSE pracují.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.