abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 38/2008

    22. 9. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3448×

    SGI přelicencuje své příspěvky k OpenGL. Nokia chystá 3G internetový tablet. Greg Kroah-Hartman kritizuje Canonical. openSUSE 11.1 Beta 1. PLD Live 2008.09. Pardus Linux 2008.1. Distribuční rada: snadný přístup k fotkám s flickrfs.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Bylo dokončeno PC-BSD 7.0 s KDE 4.1.1, lepší podporou hardwaru a rostoucí knihovnou PBI balíčků. Ubuntu 8.10 Alpha 6 je další krok k říjnovému vydání Ubuntu. Foresight Linux 1.0 "Kid's" je speciální edice této distribuce orientované na GNOME; nabízí hromadu programů pro děti ve věku 2 až 10 let: Tux of Math Command, SuperTux, SuperTuxCart, GNU Chess a další. Mythbuntu 8.10 Alpha 6 opravuje spoustu chyb a uvádí testovací Personal Package Archive, který obsahuje software, který buď v repozitářích není, nebo je, ale pouze ve starších verzích. TinyMe 2008.1 Alpha 1 je začátkem snahy zmenšit ISO obraz distribuce na 150 MB, tato verze má 169 MB; přináší poslední novinky z testovacích repozitářů PCLinuxOS a jádro 2.6.24.4.

    SGI přelicencuje své příspěvky k OpenGL

    link

    Firma SGI oznámila uvolnění licence SGI Free Software License B. Ta téměř kopíruje licenci X11 používanou v X.Org a zajišťuje tak větší svobodu kódu, kterým SGI komunitě přispěla. Mezi jejich příspěvky patří vzorová implementace OpenGL, GLX API a různá GLX rozšíření. GLX zajišťuje vazbu mezi OpenGL a X serverem a je tedy nutná pro jakoukoliv OpenGL implementaci, která X potřebuje. Dá se očekávat, že díky tomuto kroku se dostane podpora OpenGL zpět do distribucí, kde je výhradně svobodný software, například tedy do gNewSense. Teď jen zbývá, aby byl rozvoj samotného OpenGL v silných rukách, které se nebojí dělat změny a potlačí API kupředu.

    Nokia chystá 3G internetový tablet

    link

    Nokia odhalila své plány na Maemo 5 - Maemo je linuxová platforma, kterou Nokia používá ve svých internetových tabletech. Nová generace přinese podporu 3G telefonních sítí a bude postavena kolem procesoru OMAP 3. Ten zajistí nejen výkon blízký laptopům, ale umožní příchod nových multimediálních funkcí - například fotoaparátu s vysokým rozlišením. Už nyní je vidět, že Nokia pilně pracuje, protože do upstreamu se dostávají první patche pro nové funkce. Linux se tak dočkal podpory sítí HSPA, a to právě ve zmiňovaných procesorech OMAP 3. Nokia je vedle firem jako AMD, Google nebo Cisco zlatým členem Linux Foundation, což znamená roční příspěvek ve výši 100 000 dolarů.

    Greg Kroah-Hartman kritizuje Canonical

    link

    Významný vývojář jádra Greg Kroah-Hartman se během Linux Plumbers Convention 2008 obul do Canonicalu. Kritizuje to, že téměř nepřispívají k vývoji Linuxu (jádra). Za poslední tři roky firma uvolnila jen přibližně 100 patchů, přičemž za toto období se do jádra dostalo celkem 100 000 patchů. 0,1 % podílu tak umisťuje Canonical na 79. místo v žebříčku přispívajících firem, přičemž první dvě místa patří Red Hatu a Novellu. Reakce ze strany Ubuntu na sebe nenechala dlouho čekat - Matt Zimmerman (technický ředitel) označil Gregova tvrzení za nevhodná a jeho statistické metody za nepřesné. Měl námitky také k jeho pojmu "Linuxový ekosystém", který zahrnoval GCC, binutils, X.org, Glibc a Linux, ale ignoroval desktopová prostředí. Událost popisují Linux Magazine a Heise.

    openSUSE 11.1 Beta 1

    link

    openSUSE dělá velké kroky kupředu. Ve verzi 11.1 Beta 1 se KDE 3 přítomné na DVD ve verzi 3.5.10 přesouvá do seznamu „ostatních správců oken“. Do popředí se tak definitivně dostává KDE 4.1, kde jsou standardně zapnuté kompozitní efekty a ve kterém můžete vyzkoušet Amarok 2.0 Beta 1. GNOME je dostupné v připravované verzi 2.24 a nabízí Ekiga 3.0, IM program Empathy, podporu tabů a jiné novinky v programu Nautilus, Banshee 1.3 a různé drobnosti a vylepšení. YaST obsahuje přepsané moduly pro správu tiskáren, zabezpečení a pro práci s oddíly. Distribuce je připravená pro IPv6 prostředí a je podporován Elastic Compute Cloud (EC2). Kromě AppArmor mají nyní uživatelé možnost používat také SELinux.

    PLD Live 2008.09

    link

    PLD je nezávislá distribuce zaměřená na pokročilejší uživatele a administrátory. Živé CD tohoto projektu používá prostředí GNOME 2.22, umí automaticky spravovat drátové i bezdrátové sítě (NetworkManager 0.7svn) a experimentálně umožňuje instalaci na pevný disk. Systém startuje velmi rychle a pohání jej Linux 2.6.25.16.

    pld pld pld

    Pardus Linux 2008.1

    link

    Pardus Linux 2008.1 nabízí překlad do dalšího jazyka - tentokrát je to švédština - a počet jazyků díky tomu dosahuje čísla 11. Živá CD tentokrát vyšla ve dvou variantách: KDE 3 a KDE 4. Také do Pardusu se dostává nový NetworkManager s podporou Ad-Hoc sítí, sdílením připojení a dalšími funkcemi. A jak je obvyklé, byl aktualizován software: Mozilla Firefox 3.0.1, OpenOffice.org 2.4.17, KDE 4.1.1 a Linux 2.6.25.16.

    pardus pardus pardus

    Distribuční rada: snadný přístup k fotkám s flickrfs

    link

    Flickrfs je další virtuální souborový systém postavený nad FUSE. Tento vám umožňuje snadnou správu fotek s účtem na službě Flickr. Flickrfs je v Gentoo dostupný jako balíček sys-fs/flickrfs (i když mně osobně ebuild nefungoval). Nejprve spustíme hlavní skript, který zajistí připojení virtuálního FS a autentizaci:

    flickrfs.py /kam/pripojit

    V připojeném adresáři můžeme vidět adresář tags a sets. Přes sets můžeme přistupovat k sadám obrázků (v podobě adresářů) a vytvářet nové a kopírovat do nich obrázky. U nahraných souborů se dá pomocí změn práv nastavovat přístupnost pro přátele, veřejnost apod.:

    • 755 - veřejná fotka
    • 774 - dostupná jen prátelům a rodině
    • 764 - dostupné jen rodině
    • 754 - dostupné jen přátelům
    • 744 - čistě soukromá fotka

    Při vytváření nové sady je možné roznou přiřadit štítky jejich vložením do názvu sady (adresáře):

    NazevSady:stitek1:stitek2

    V adresáři /tags je možné prohledávat fotografie podle jejich štítků. Najdeme zde podadresáře public (hledání ve všech veřejných fotkách) a personal (hledání ve vašich fotkách). Pokud uvnitř vytvoříme adresář s názvem

    stitek1:stitek2:stitek3

    Po jeho otevření uvidíme nalezené fotografie jako soubory. Flickrfs má ještě další funkce jako automatická změna velikosti obrázku při nahrávání, úprava metadat a další. Více najdete na stránkách projektu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Sešívaný avatar 22.9.2008 00:47 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Je fakt, že obviňovat Canonical, že nepřispívá do kernelu a přitom opomenout komponenty pro desktopový Linux není moc fér. Ubuntu je primárně desktopové distro a na rozdíl od Red Hatu a Novellu neprohlásili, že je pro ně Linux na desktopu ještě na několik let vedlejší cíl. Canonical teď prohlásil, že najímá grafiky, designéry a odborníky na uživatelské prostředí, aby posunul linuxový desktop dál. Pokud nezůstane jen u slov a bude se mu to dařit, tak ani nevadí, že nepřispívá do kernelu. Jeho vývoj pokračuje rychle a přispívá do něj celá řada velkých IT firem, drtivá většina z nich ale hází bobek na jakýkoliv software pro desktop.
    Jardík avatar 22.9.2008 02:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Místo grafiků by mohli najmout "zrychlovače GTK" - např. by rozhodně pomohlo změnit "property" indentifikátory ze stringu na třeba int. Sice se tam i pracuje s hashem, ale práce s číslem je rychlejší než zahashovat string a porovnat to. A když se pak při změně velikosti nastavuje 100 properties, tak je to pak na výkonu znát.
    Věřím v jednoho Boha.
    alblaho avatar 22.9.2008 12:36 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Myslíš, že zrovna tohle je bottleneck? To musí být tedy hooodně pomalé když sto provedení trvá tak dlouho, že by si toho mohl všimnout uživatel.

    Lidi často nadávají na pomalost GTK (já jsem subjektivně spokojen), tohle je ale poprvé, co slyším nějakou konkrétní věc. Ale moc se mi to nezná, spočítat hash kraťoučkého stringu nemůže být brzda.
    22.9.2008 09:45 Kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Tok softwaru z RH nebo Novellu do Canonicalu je silnější než tok opačným směrem. Canonical si hraje na vlastním písečku. Jedinou věc bych vyzdvihl u Canonicalu a to marketing, ten mají sakramentsky dobrý. Při zběžném procházení OpenSUSE jsem nenarazil na trademark Canonical nebo něco obdobného, zato jsem narazil na RH. Že najmou lidi pro zlepšení a kdesi cosi, to jsou jenom marketingové silácké řeči. Důležitější je realita.
    belisarivs avatar 22.9.2008 11:58 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Marketing asi tak dobry nebude, kdyz je pro ne Linux ztratovy.

    RH a Novell na Linuxu vydelavaji vic a tak mohou zaplatit vice vyvojaru a ti vyprodukuji vice.

    Jednoducha logika.

    Jdi vsem ukazat jak se to ma delat a silacke reci si nech od cesty. Ty taky od komunity vic dostavas nez vracis a nikdo te nebuzeruje.

    Situace kolem Ubuntu neni idealni, ale zas takova katastrofa to neni.
    IRC is just multiplayer notepad.
    22.9.2008 12:15 Kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Novell zatím dotuje svou linuxovou divizi z jiných aktivit.
    alblaho avatar 22.9.2008 12:38 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Jo a RH byl v červených číslech dlouhatánské roky. Nicméně Shuttleworth někde řekl, že ztrátu kterou mají může ze svých peněz lepit dost dlouho.
    Sešívaný avatar 22.9.2008 14:10 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Tak třeba taková Mandriva má roční náklady ve výši cca 5 milionů euro, vzhledem k tomu, že Shuttleworth dostal za Thawte 575 milionů dolarů, tak může lepit ztráty za Canonical opravdu hooodně dlouho.
    22.9.2008 21:03 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Ehm... jiných aktivit..., myslíte služby postavené kolem Linuxu? (kouknu do menu novell.com a vidím tohle: # Virtualization, # Identity & Security, # Systems Management, # Collaboration)

    Něco jsem přehlédl?

    Není to dost efektivní spravovat vlastní distribuci a prodávat služby okolo? Není to vlastně modelový byznys kolem opensource - vydělávat na přidané hodnotě?
    Sešívaný avatar 22.9.2008 22:42 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Kvartální tržby Novellu jsou kolem 250 milionů dolarů a divize Open Platform Solutions vykazuje tržby necelých 40 milionů, takže asi tak. Celý OSS se na tržbách Novellu podílí stále malou měrou, ač dynamika růstu je slušná, přesto investice do této divize stále hradí tradiční produkty.
    22.9.2008 14:14 Ondar
    Rozbalit Rozbalit vše OpenGL
    No prave -z toho ma strach, aby OGL nezaspalo za Direct3D - pak by nam zbyly jen oci pro plac....
    22.9.2008 15:21 Kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    Zda OGL zaspalo nebo né, o tom rozhodne úplně něco jiného (někdo jiný). A to Intel. Intel se snaží protlačit do vykreslování ray tracing. Pokud se mu to podaří, tak dnešní podoba Direct3D se může jít klouzat. Pokud je mi známo, tak dosud ray tracing byl demonstrován právě s OGL.
    22.9.2008 22:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    hm, budoucnost raytracingu je nejistá ... Nvidia, ač dřív tuto technologii kritizovala, vypadá, že se k tomu vrací a mění názor, a intel to protlačuje, ale to ještě neznamená, že z toho bude úspěch. Třeba to nebude dost efektivní nebo něco...
    Anebo zůstane jen u profesionálních aplikací...
    Pro budoucnost OGL je ale žádoucí, aby se v něm masivně psaly hry.
    Kromě toho, malý & měkký může rychle odpovědět a přijít s vlastní technologií raytracingu v dx, kdoví... =/
    22.9.2008 22:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    Kromě toho, malý & měkký může rychle odpovědět a přijít s vlastní technologií raytracingu v dx, kdoví...
    Otázka je, jak to bude fungovat. Prvních několik verzí DX taky stálo za nic moc a s OpenGL se těžko mohlo měřit.
    Quando omni flunkus moritati
    22.9.2008 22:22 Kuk!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    Podle tady toho clanku to s OGL vypada dost blede.
    23.9.2008 09:44 Kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    Já bych to viděl takto, tam kde neběží Widle tam lze implementovat jenom OGL. A to je dnes většina zařízení!
    23.9.2008 12:16 Ondar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    To je sice pravda, ale pokud si bude Microsoft dost jistej v kramflecích (a to už je), tak donutí výrobce grafáren aby design dělali primárně pro D3D. To sice neznamená, že to nepoběží s OGL, ale bude to pod OGL pomalejší. A protože to bude pomalejší, tak si každej pařan tu hru raději zahraje na Woknech -> víc woken a míň Linuxu na desktopech.
    Zas na druhou stranu chápu snahy Khronosu hájit zájmy velkých CAD providerů o stabilní vývojové prostředí. Určitě nechceme měnit API každý rok, to by pro enterprise market nebylo přijatelné.
    Takže možná že ten koncept označení části API za "obsoleted" s tím, že nové aplikace by to neměly používat má něco do sebe....
    23.9.2008 16:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenGL
    No von si MS taky nemůže vymejšlet. Výrobce grafik ovlivňovat imho nebude, na to nemá. To spíš ovlivní výrobce her.

    SGI by se teda měli rozhodnout, jestli vyvíjí API pro profesionály/CAD nebo pro hry.
    Kromě toho, zlepšení 3d enginu ještě nemusí znamenat změnu API. Když je tvůrce co k čemu, je každé nové API zpětně kompatibilní.
    22.9.2008 18:53 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Nokia Maemo? spíš jsem zvědav, co vzejde z Nvidia Tegra. Vyzerá totiž vééélmi zaujímavě...
    22.9.2008 22:50 nt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Maemo je softwarova platforma, Tegra hardwarova.
    22.9.2008 22:51 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 38/2008
    Diky za to upozorneni na flickrfs to je pekna hracka. A funguje moc pekne.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.