abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 42/2007

    22. 10. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4113×

    Bývalý výkonný předseda Linspire přešel na Ubuntu. IP Innovation: U nás open/closed source nerozhoduje. Poslední vývojové novinky z dílny KDE 4. KDE 4.0 Beta 3. KOffice 2.0 Alpha 4. PAIPIX 7.10. Slamd64 Linux 12.0. elpicx 1.1. Distribuční rada: apt-file.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu a Xubuntu 7.10 Gutsy Gibbon - zkrácený přehled novinek jste si mohli přečíst už v jednom z minulých čísel Distribučních novinek. Na světě je Puppy Linux 3.01, jedná se o opravnou verzi. Vyšel VectorLinux 5.9 Beta 1 - přechází na X.Org 7.2, glibc 2.5 a GCC 4.1.2. V StartCom MultiMedia Edition 5.0.6 RC2 byly odstraněny historické balíčky Mozilly, přešlo se na Pidgin plus několik dalších vylepšení. Foresight Linux 1.4.1 nabízí GNOME 2.20.1 a představuje PackageKit - systém pro snazší instalaci a aktualizaci softwaru.

    Bývalý výkonný předseda Linspire přešel na Ubuntu

    link

    Výkonný předseda firmy Linspire, která vyvíjí distribuce Linspire a Freespire, Kevin Carmony opustil svůj post ke konci července tohoto roku. Na fórech Ubuntu před časem oznámil své rozhodnutí přejít právě na Ubuntu. Už prý není vázán povinností používat konkrétní distribuci, a tak se rozhodl najít pro sebe tu správnou. Vyzkoušel i openSUSE, Fedoru, PCLinuxOS nebo Kubuntu. „Nuže, po mém průzkumu vám musím říct, že to bylo snadné rozhodnutí. Ubuntu! Těším se na novou verzi, která vyjde za několik dnů [už vyšla, pozn. red.], a která nahradí systém na těch několika linuxových desktopech a noteboocích, které mám (pět).“ Přechod zpět na Windows byl prakticky vyloučený - je prý zmlsaný stabilitou a nepřeplácaností Linuxu. Má jeden počítač s Windows Vista, ale používá jej jen když je to nutné. Zajímavé je, že několik dalších dobrých lidí z firmy Linspire před časem také odešlo k Ubuntu, a to rovnou do Canonicalu.

    IP Innovation: U nás open/closed source nerozhoduje

    link

    V minulých Distribučních novinkách jste se mohli dozvědět o patentovém sporu, který byl zahájen proti firmám Novell a Red Hat. Nyní se podařilo získat vyjádření firmy, která zde představuje žalující stranu. IP Innovation se prý nesnaží přidat k filosofickým debatám, zda jsou produkty a služby založené na open source předmětem stejných práv/chování jako proprietární produkty. Podle výkonného předsedy mateřské firmy Acacia Paula Ryana se nejedná o žádné spiknutí proti open source. Dále odmítl názor, že Microsoft je do celé věci zapleten a Acacia je zde jen prostředníkem v boji proti Linuxu. „Zatímco nás těší, že bývali zaměstnanci Microsoftu Brad Brunell a Jonathan Taub se připojili k našemu týmu, mezi 'běžným' obchodním chováním IP Innovation LLC a licenčními aktivitami s poskytovateli open source softwaru není žádná spojitost. Microsoft, jak také veřejně prohlásil, není s IP Innovation LLC nijak zapleten a Acacia spolu s dceřinými společnostmi mají pouze zájmy na tom, aby investice a výzkum, z kterých vznikají patenty, vytvářely ekonomické odměny.“ Více naleznete na InternetNews.com.

    Poslední vývojové novinky z dílny KDE 4

    link

    KDE 4.0 Beta 3

    link

    17. října vyšla třetí betaverze očekávaného prostředí KDE 4.0. Nyní už není vývoj zaměřen na přidávání nových funkcí, ale spíše na dolaďování a opravování chyb. Důležitou věci bylo také dokončení návrhu knihoven pro uvolnění Vývojové platformy KDE. Plasma nyní nabízí základní sadu komponent, včetně panelu s okny, dalších dodatečných panelů, věcí na pozadí plochy atd. Díky modulárnosti Plasma bylo nové KickOff menu z dílny openSUSE integrováno také jako dodatečná komponenta. Jinou zajímavou novinkou je integrace správce stahování KGet s Plasma.

    Značná pozornost je věnována balíku aplikací KDE PIM. KAlarm byl kompletně portován na KDE 4 a nabízí pár nových funkcí. Nyní podporuje několik zdrojů alarmů a pomocí jejich sdílení je možné sdílet alarmy například mezi desktopem a notebookem. Dále jsou správně vyřešeny časové zóny a letní čas, přičemž je možné upozorňování omezit na pracovní hodiny. KPilot spolu se svými knihovnami, démony a hlavním UI byl také portován na KDE 4 a je funkční. Bohužel se to nedá říci o dalších komponentách, takže KPilot bude plně funkční až v KDE 4.1.

    Tým KDE EDU také nezahálel a několik výukových programů (např. Marble a Parley) se dočkalo všelijakých vylepšení. Parley (dříve KVoctrain), který může být použit k trénování slovíček, je nyní lépe použitelný, lépe vypadá (také díky možnosti přidat ke slovům obrázky) a má nové funkce. Projekt Marble se chlubí vítězstvím v soutěži QtCenter v kategorii desktopových aplikací - je to widget a framework určený pro zobrazování a práci s mapami. Nově má schopnost zobrazovat svět v 2D podobě jako klasickou mapu. Původně se zdálo, že Kopete se do KDE 4.0 nedostane, ale vývojáři změnili rozhodnutí, a tak port přítomen bude - nicméně nové funkce a plány (Kopete 1.0) se objeví až v KDE 4.1. Další změny probíhaly například v Gwenview, který byl zařazen do kdegraphics, v KWin, který nyní automaticky detekuje hardware a sám se nastaví pro optimální výkon, a na mnoha dalších místech - čtěte dlouhé oznámení s popisem všech novinek. Následující screenshoty pocházejí z KDE Four Live 0.5.

    kde kde kde kde kde

    KOffice 2.0 Alpha 4

    link

    Druhou radostnou novinkou uplynulého týdne bylo KOffice 2.0 Alpha 4, s upozorněním, že se jedná o technologickou ukázku softwaru pro ty, které zajímají nové speciality a nápady v KOffice 2. Tato verze je především ve znamení vylepšení podpory OpenDocument Format v KWord, KSpread a KFormula. Dále přibyly další vzorce do KSpread, KPresenter nyní zvládá šablony a animace, plus další opravy v Kexi a KWord. Nástroj pro plánování projektů KPlato začíná fungovat a KWord spolu s Krita nyní fungují i pod Windows. KChart je nově dostupný jako tzv. Flake tool, takže může být jeho objekt vložen do programů z KOffice. Zároveň umí pracovat jako KPart, což znamená, že se může objevit například uvnitř Konqueroru. Podrobnosti jako obvykle najdete v oznámení.

    koffice koffice

    PAIPIX 7.10

    link

    PAIPIX je instalovatelná živá distribuce založená na Debian Live. Nabízí software z mnoha kategorií, zaměřuje se však na oblast vzdělávání s důrazem na informační technologie a související témata. PAIPIX je vyvíjen na Vědecké fakultě Lisabonské univerzity. Poslední řada distribuce používá stabilní základ Debianu Etch, ale backportuje některé zajímavé aplikace (OpenOffice.org 2.2) a používá novější jádro (2.6.22). Díky ovladačům spca5xx a ov511 podporuje distribuce celou řadu webových kamer, experimentálně jsou podporovány některé ADSL USB modemy. V boot manageru je možné zvolit použití NVIDIA nebo ATI ovladačů, systém nabízí i několik svobodných her. Zahrnuta je celá řada serverového softwaru, včetně squid, Apache, MySQL, PostgreSQL, Cyrus, Samba a dalších. Zajímavostí je podpora distribuovaných výpočtů.

    paipix paipix paipix paipix paipix

    Slamd64 Linux 12.0

    link

    Slamd64 je neoficiální port Slackware Linuxu na architekturu x86-64. Byl založen na slackware-current v roce 2004, přičemž byl cross-kompilován od základů (nestojí na existující 64bitové distribuci). Je to tzv. multilib distribuce, takže je možné bez větších potíží používat 32bitové programy - je přímo možné instalovat většinu x86 balíčků Slackwaru. Ve verzi 12.0 je nově možné 32bitové programy i kompilovat.

    Dalšími novinkami ve Slamd64 je GCC 4.1.2, podpora bootování instalátoru z USB nebo přes PXE a nabízeno je automatické připojování médií přes HAL. V softwarové nabídce se nacházejí KDE 3.5.7, Xfce 4.4.1, Mozilla Firefox 2.0.0.6, Mozilla Thunderbird 2.0.0.6, SeaMonkey 1.1.4 a Pidgin 2.2.1. Ze serverových produktů jsou k dispozici Apache 2.2.4, PHP 5.2.4, Perl 5.8.8 a MySQL 5.0.37.

    elpicx 1.1

    link

    Elpicx je živé DVD založené na KNOPPIXu a CentOS. Má jediný cíl - pomoci studentům připravit se na certifikační zkoušky Linux Professional Institute. Nabízí řadu emulátorů, stejně tak řadu referenčních poznámek, přípravných průvodců a dalších cvičení. Poslední verze 1.1 přidává data potřebná pro zkoušku 102, navíc zdrojový kód Linuxu 2.4 a 2.6 a Sendmail.

    elpics elpics

    Distribuční rada: apt-file

    link

    apt-file je užitečný nástroj pro hledání v obsahu balíčků, a to i v obsahu těch, které nemáme nainstalované. Nástroj se může hodit jako náhrada služeb packages.debian.org nebo packages.ubuntu.com.

    Klasické vyhledávání v obsahu nainstalovaných balíčků je možné přes dpkg takto:

    dpkg -S /nějaký/soubor

    Pokud si nainstalujeme apt-file a zaktualizujeme jeho databázi pomocí apt-file update, můžeme hledat v obsahu všech balíčků následovně:

    apt-file search jméno_souboru

    Dále si můžeme obsah konkrétního balíčku prohlédnout:

    apt-file list jméno_balíčku

    Pokud chceme již dále nepotřebnou cache s informacemi o balíčcích odstranit, použijeme:

    apt-file purge
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.10.2007 01:35 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Skoro samé radostné distribuční novinky.
    22.10.2007 02:17 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    KDE se me nikdy moc nelibilo, ale budiz, dalo se v pohode pouzivat - ale kdyz vidim to, jak bude vypadat KDE4, tak omg :(
    22.10.2007 07:47 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Opravdu hodnotny komentar od trolla
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    tsLnox avatar 22.10.2007 10:00 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Komu nevyhovuje KDE, nechť používá Gnome, komu nevyhovuje Gnome, nechť používá Xfce... A komu nevyhovuje nic, ať raději mlčí anebo ať si naprogramuje vlastní prostředí. :-)

    Console is da best :-P
    22.10.2007 13:58 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    +1 :) najlepsie je IMHO postupne vylepsovat a doladovat ako to robi napr. gnome, ziadne vyrazne skoky - na male zmeny sa lepsie zvyka; tymto si mozu odplasit vela uzivatelov
    22.10.2007 15:49 kuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Nebo přilákat.
    22.10.2007 07:36 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Bývalý výkonný předseda Linspire přešel na Ubuntu

    jak jsem mohl doteď bez této informace žít? :-D
    pools avatar 22.10.2007 08:39 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Už jsme si z této zprávičky dělali srandu na rootu... Příště tu budou zprávy o tom, jak si šel Linus koupit rohlíky a chleba... (na tomto místě si představte zvracejícího smajlíka)
    Vivre libre ou mourir!
    David Ježek avatar 22.10.2007 09:25 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    náhodou, zdali daná osoba konzumuje spíše rohlíky nebo spíše chleba může být za jistých okolností poměrně podstatná informace. Kupříkladu do bochníku chleba schováš větší pilník než do rohlíku (to pro případ, že Linus půjde do basy za vykrádání intelektuálního vlastnictí Microsoftu ;-)).
    22.10.2007 10:10 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Nebo půjde navštívit Hanse. :-)
    Saljack avatar 22.10.2007 19:19 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Nebo návrh na anketu :-D
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    22.10.2007 15:39 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Podle mě je to zpráva zajímavá, stejně jako jaké distribuce používá Linus (kdysi to bývalo suse a debian, jestli se nepletu). Linus kdysi vyvolal velkou "diskuzi", když prohlásil, že by lidé měli používat spíše KDE, než GNOME. (velmi mírně řečeno). Kdysi jsme se "hádali", jestli je lepší Emacs nebo Vim (to už místní mladší generace asi nepamatuje).

    Věřím, že nejsem sám, koho zajímá, co používají známé osobnosti OS komunity a co je k tomu vede.

    P.S. Používám Ubuntu/GNOME. Sice to nikoho nezajímá, ale píšu to sem, abyste se do mě mohli snáze v dalších komentářích trefovat.
    michich avatar 22.10.2007 16:43 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Linus nedávno psal, že používá Fedoru.
    pools avatar 22.10.2007 16:48 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Chudák Linus ;-)
    Vivre libre ou mourir!
    22.10.2007 17:18 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    A chudák Fedora.
    freshmouse avatar 22.10.2007 09:22 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Ty snímky obrazovky KDE... KDE je tam už skoro tak nepřehledné jako OS X. A navíc to SuSE (?) menu, tomu se musím smát. No, máte to, hoši, asi za trest.
    tsLnox avatar 22.10.2007 10:01 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Přestože jsem zastáncem KDE, čtyřka mě taky moc nenadchla. Nu což, čas vše ukáže :-)
    freshmouse avatar 22.10.2007 10:03 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Ale já neříkal o KDE nic špatného. Mluvil jsem jen o tom, že na těch snímcích (výchozí vzhled?) je to nepřehledné, a že to nové menu (výchozí?) je špatné. Obojí půjde určitě změnit.
    22.10.2007 10:06 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Jestli on nebude vtip v tom, že v KDE si to menu "přepnete" do klasického módu případně upravíte podle sebe... Co uděláte v případě, že vám nebude vyhovovat menu GNOME? NIC.

    PS.: Tento styl menu také nemám rád.
    freshmouse avatar 22.10.2007 10:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Vždyť jsem to napsal výše, takže ti může krevní tlak zase klesnout zpátky.

    Když mi nebude vyhovovat nabídka v GNOME, tak si tam dám jedno z alternativních -- a co s tím zmůžeš ty? NIC.
    22.10.2007 10:36 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    já mám krevní tlak naprosto v pořádku. Čistě pro rozšíření mých obzorů, které to jsou ty "alternativní" menu v GNOME? :-D

    Nehádám se, jen se ptám.
    freshmouse avatar 22.10.2007 10:48 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Například zrovna to SuSácké (v Ubuntu balíček gnome-main-menu). Ale neviděl jsem nikoho to používat, většině se líbí to výchozí (ať už jako celá lišta, nebo jako jedna ikonka)
    22.10.2007 10:53 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    No to SUSácké je docela povedené, ale je to jediné, co jsem kdy viděl. Mě vždycky hodně mátla ta 3-lišta. Pak je tam klasické menu, a to je více méně podobné tomu z KDE, jen je uzší. Jak je to s editací? Už jde konečně editovat vše, nebo jenom některé položky(pokud má člověk 3-menu)
    freshmouse avatar 22.10.2007 11:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    To "klasické" je lišta koncentrovaná do 1 ikonky.

    Já ani nevím, kdy nešlo editovat "všechno", a to mám GNOME tak 2 roky.

    Vlastně jen Místa "nejdou": generují se podle GTK záložek a taky podle připojených disků (nebo CD, DVD, flash disků...) a podle míst na síti, ke kterým se člověk připojí.
    srigi avatar 22.10.2007 12:48 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Velmi prijemnou alternativou je menu z Linux Mint 3.0
    Be kind to newbies.
    murzim avatar 22.10.2007 10:43 murzim | skóre: 12 | blog: murzim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Dobrý pokus o flame :-) Myslím, že je jedno jestli používáš GNOME nebo KDE. Podstatné je, že používáš LINUX a můžeš se svobodně rozhodnout. Nikdo tě nenutí používat to či ono. Máš svobodu volby a chováš se, jako bys ji neměl.
    Bůh stvořil člověka a opice vznikly evolucí "o pár let později" z blbých lidí.
    22.10.2007 10:49 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    já jen poukazuju na fakt, že kritizovat defaultní vzhled něčeho, co si můžeš změnit podle svého vkusu mi přijde malicherné... A to zvlášť v případě, když to ani nepoužíváš. o GNOME vs. KDE tady přece vůbec nejde :-D
    pushkin avatar 22.10.2007 18:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 42/2007
    Notes plasmoid? BOMBA!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.