abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 5/2009

    9. 2. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 4252×

    Compiz se bude reorganizovat. Linux Defenders - proti patentovým trollům. Blíží se sjednocení akceleračních API videa? Jibbed 5 RC. Fedora 11 Alpha. PCLinuxOS 2009 Beta 3. Distribuční rada: zjišťování míry fragmentace.

    Obsah

    Letem světem

    link

    StartCom Enterprise Linux 5.0.3 kromě jiného zařazuje OpenJDK a přináší větší škálovatelnost virtualizace na x86-64. PapugLinux 09.1 je minimalistické živé CD na bázi Gentoo s Fluxboxem. PelicanHPC 1.8 je živé CD postavené na Debianu určené k rychlému sestavení výpočetního clusteru. K12Linux F10 "Live Server" předvádí integraci Linux Terminal Server Project do Fedory 10. Ubuntu 9.04 Alpha 4 oproti předchozí alfaverzi chytřeji nastavuje hodnotu DPI. iMagic OS 2009.3 si můžete koupit za 80 dolarů, jde o vylepšené Ubuntu Hardy Heron. Linux Mint 6 "x86_64" se chlubí novými 64bitovými pluginy: Flash a Java. TinyMe 2009 Alpha 1 řeší spoustu drobností, na živém CD používá kompresi LZMA, odstraňuje Xarchiver, gFTP a GThumb a používá SLiM místo GDM.

    Compiz se bude reorganizovat

    link

    Compiz je projekt, který na linuxový desktop přináší celou řadu užitečných nebo jen zajímavých 3D efektů. Už od začátku okouzlil spoustu uživatelů a přilákal také řadu nových vývojářů. Mnoho vývojářů bohužel také znamenalo mnoho různých pohledů na směřování projektu a taková situace měla za následek vznik forků. Tím nejznámějším byl Beryl (vývojová větev Quinnstorm), který vznikl v září 2006 a velmi rychle si získal své fanoušky. Beryl se zbavil závislosti na gconf (z GNOME) a nabídl mnoho různorodých pluginů. Vývojáři se v roce 2007 nakonec dohodli na sloučení s Compizem a toto rozhodnutí dalo za vznik projektu Compiz Fusion.

    V roce 2008 se nálady k vytváření forků obnovily a vznikly větve Compiz++ a NOMAD. Compiz++ mířil k oddělení kompozitních a OpenGL vrstev a NOMAD usiloval o zlepšení výkonu při používání desktopu na dálku. Bylo uznáno, že situace není udržitelná, a nejprve Compiz++ (do verze 0.9.0) a později i NOMAD se s Compizem sloučí. Mezi vývojáři pak proběhla konference, kde se dohodlo sestavení pětičlenné rady. Ta má na starost určovat termíny pro vydání a udržovat jasný směr projektu. Členy rady jsou samozřejmě aktivní přispěvatelé.

    Linux Defenders - proti patentovým trollům

    link

    Byl spuštěn projekt Linux Defenders (LD), který má pomoci zapojit veřejnost do patentových procesů v USA. V současnosti je americký patentový úřad zavalen žádostmi o softwarové patenty a i kvůli složitosti odvětví zcela nezvládá situaci a přiznává patenty na naprosté absurdity. Tento stav je živnou půdou pro patentové trolly, kteří se po získání patentu bez jakékoliv vlastní invence snaží vysoudit peníze z různých firem. Za zmiňovaným LD stojí známé organizace Linux Foundation, Software Freedom Law Center a Open Invention Network, což by mu mělo zajistit nějaké jméno. LD má v současnosti tři sekce: první je Peer to Patent, což je iniciativa patentového úřadu, kde se veřejnost účastní schvalovacího procesu a může pomoci k lepšímu rozhodnutí. Druhou je Post-Issue Peer to Patent - zde se řeší platnost již schválených patentů. Na závěr je zde Defensive Publications: veřejnost může zdokumentovat již známé produkty, zařízení nebo postupy a specifikaci vydat jako public domain. Taková specifikace zabrání patentování nebo značně usnadní případné řízení o zrušení patentu.

    Blíží se sjednocení akceleračních API videa?

    link

    S API pro akceleraci dekomprese a přehrávání videa se na Linuxu doslova roztrhl pytel. Dříve se používalo XvMC, které mělo podporu jen u některých karet a tam, kde podpora byla, šlo obvykle jen o MPEG-2, se kterým si dnešní procesory hravě poradí. Výrobcům grafických karet toto API zjevně nevyhovovalo, a tak se všichni vrhli do psaní API vlastních. Současná situace je taková, že NVIDIA protlačuje své VDPAU (Video Decode and Presentation API for Unix), jež funguje na kartách GeForce 8 a novějších a zvládá MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 AVC, VC-1 a WMV3/WMV9. Intel pracuje na VA-API (Video Acceleration API) podporujícím obdobně bohatou paletu standardů pro video a na závěr je tu AMD s XvBA (X-Video Bitstream Acceleration). Nejširší podpoře v přehrávačích se těší VDPAU, ale každému je jasné, že stav, kdy se musí psát a testovat podpora pro tři různé výrobce, má daleko k ideálnímu. Gwenolé Beauchesne, autor podpory VA-API pro MPlayer a FFmpeg, začal pracovat na VDPAU backendu pro VA-API, což ve výsledku znamená, že stačí, aby přehrávač uměl VA-API a rovnou bude umět i VDPAU. Nyní začne pracovat také na XvBA backendu, takže to vypadá, že díky práci komunity se podaří uklidit nepořádek od výrobců. Můžeme doufat, že backendy budou spolehlivé a dostupné dost brzy na to, aby se z akcelerace dekomprese videa stala na Linuxu samozřejmost.

    Jibbed 5 RC

    link

    Jibbed je (neinstalovatelné) živé CD sestavené z posledního kódu z HEAD stromu NetBSD. Tentokrát poprvé vyšla také verze pro x86-64. CD obsahuje vybrané balíčky z pkgscr a zvládá automatickou konfiguraci sítě a grafických karet. Po zadání příkazu startx naběhne X.Org s grafickým prostředím Xfce. V systému se používá komprese VND a výsledný obraz tak má jen 405 MB. Jibbed vyžaduje procesor alespoň i686 a 128 MB RAM.

    jibbed jibbed jibbed jibbed

    Fedora 11 Alpha

    link

    První alfaverze Fedory 11 (Leonidas) je hotová. Zatím se do ní dostala řada vývojových verzí programů: otestovat můžete snapshot GNOME 2.26, KDE 4.2 RC2 nebo Xfce 4.6 Beta. Pro vývojáře pak nalezneme NetBeans 6.5, Python 2.6 a Git 1.6.1.1. PackageKit nově podporuje firmware, můžete používat zbrusu nové souborové systémy ext4 a Brtfs, řídit hlasitost zvukových karet přes nový panel a kompilovat pro Windows díky mingw32.

    PCLinuxOS 2009 Beta 3

    link

    Zkušení uživatelé, testujte PCLinuxOS 2009 Beta 3. Běží na Linuxu 2.6.26.8 s prostředím KDE 3.5.10. Kancelářský software zastupuje OpenOffice.org a od Mozilly můžete používat Firefox 3.0.5 a Thunderbird 2.0.0.14. Dále samozřejmě najdete KTorrent, Amarok, Flash a Java pluginy a Compiz Fusion. Vývojáři upozorňují, že z této a dalších betaverzí není možné provést upgrade na konečnou verzi.

    pclinuxos pclinuxos

    Distribuční rada: zjišťování míry fragmentace

    link

    Fragmentace souborů je jev, který se více či méně vyskytuje u všech tradičních souborových systémů, a dokud budeme používat klasické magnetické pevné disky, bude závažně snižovat výkon při čtení i zápisu do souborů na disku. Součástí balíku nástrojů e2fsprogs je program filefrag, který dokáže napovědět, pokud vám přijde něco velmi pomalé. Stovky tisíc fragmentů u virtuálního disku pro VMware u mě dokázaly způsobit neuvěřitelné zpomalení, které teprve až filefrag vysvětlil.

    # nutné spustit jako root
    filefrag soubor

    Pokud filefrag ukáže velké číslo, co s tím? Con Kolivas napsal skript defrag, který může v některých situacích pomoci, ale výsledky jsou spíš věcí náhody:

    # ls -s soubor.pdf
    7768 soubor.pdf # Soubor má velikost něco přes 7 MB
    # filefrag soubor.pdf
    soubor.pdf: 2 extents found
    # /tmp/defrag
    Creating list of files...
    65 files will be reordered
    
     0 files left - Reordering large file sized 16049246 ...
    Succeeded
    # filefrag soubor.pdf
    soubor.pdf: 55 extents found
    

    Lepší situace by měla nastat s ext4, kde bude dostupná skutečná online defragmentace. Na vývoji se aktivně pracuje, nedávno vyšly patche verze 1.0.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.2.2009 02:52 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2009
    ...iMagic OS 2009.3 si můžete koupit za 80 dolarů, jde o vylepšené Ubuntu Hardy Heron...

    80 dolarů je při dnešním kurzu (cca 22 Kč za dolar) příliš vysoká částka. Za tolik peněz iMagic nestojí, rozhodně lepší je mít Ubuntu zadara.
    9.2.2009 12:53 vrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2009

    to už by som začal uvažovať o inej platenej alternatíve

    Jardík avatar 9.2.2009 16:45 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2009
    ArchLinux :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    Drom avatar 9.2.2009 20:30 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5/2009
    +1

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.