abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 9-11/2009

    25. 3. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 3645×

    TomTom a Microsoft v patentových sporech. Přejde Sun pod křídla IBM? Páté Google Summer of Code se blíží. Red Hat Enterprise Linux 4.8 Beta. Zenwalk Linux 6.0. Wolvix GNU/Linux 2.0.0 Beta 1. Distribuční rada: přehráváme videa v MPlayeru přes VDPAU.

    Obsah

    Letem světem

    link

    NetBSD 5.0 RC3 opravuje poslední nedostatky. Parsix GNU/Linux 2.0 je desktopová distribuce se spoustou nových verzí. ClarkConnect 5.0 Beta 1 schází k dokončení ještě nový správce QoS a šířky pásma. Scientific Linux 5.3 aktualizuje iwlwifi, a to včetně příslušného firmwaru. Igelle PC/Desktop 0.6.0 je nezávislá desktopová distribuce šířená v podobě živého CD. Vyšlo OpenGEU 8.10, neboli Ubuntu s Enlightenment 17. Ubuntu 9.04 Alpha 6 opravuje minimálně sedm problémů, stále však schází funkce šifrovaného domovského adresáře. PCLinuxOS 2009.1 nadále přichází s KDE 3.5.10, protože KDE 4 neposkytuje obdobné množství funkcí.

    TomTom a Microsoft v patentových sporech

    link

    Firmy TomTom a Microsoft se dostaly do soudní rozepře kvůli patentům. V USA je něco takového běžná situace, tento případ je však specifický tím, že Microsoftu se nelíbí používání souborového systému FAT v linuxových zařízeních od TomTomu. Ačkoliv je FAT zastaralý a nekvalitní, Microsoft využívá toho, že Windows bez extra ovladačů podporují jen FAT a novější NTFS. Použití FAT je tak pro TomTom nejsnazší cestou, jak umožnit zákazníkům snadné kopírování dat na zakoupené výrobky. Různé zdroje sdělují, že Microsoft už podobné spory vedl v minulosti, ale silný vzdor ze strany TomTomu vedl k tomu, že se o případu dozvěděla veřejnost.

    Otázkou nyní je, jak z toho ven? Jeremy Allison, který vede projekt Samba, tvrdí, že licencování patřičné "technologie" není v tomto případě snadné. Taková licence by v tomto případě vedla k porušení licence GNU GPLv2, takže TomTom by zcela ztratil právo Linux používat. Nabízejí se dvě jiná řešení: 1) Přestat FAT používat a nahradit jej jiným souborovým systémem a buď odlišně vyřešit nahrávání a správu souborů, nebo dodávat potřebné ovladače pro Windows. 2) Přejít na Windows pro mobilní zařízení, což se samozřejmě negativně projeví na ceně produktu.

    Ve vztazích mezi TomTomem a Microsoftem nyní došlo ke dalšímu zvratu. TomTom se rozhodl žalobu Microsoftu opětovat a ukázat tím, že i on má použitelnou munici v podobě patentového portfolia. Jde o čtyři patenty, které jsou údajně používány v produktech Microsoft Streets & Trips. Žádá náhradu v podobě trojnásobku způsobených škod, protože Microsoft byl na porušování patentů upozorněn a nereagoval na to patřičným způsobem.

    Tento spor rozhodně v USA vyvolal další dávku obav, že Microsoft používá a bude používat patenty k vydírání firem, které se rozhodly stavět na open source řešení. Ačkoliv je to s vymahatelností softwarových patentů v Evropě velmi nejisté, lobby se pochopitelně snaží o to, aby i zde byla situace podobná té v USA. Navíc vzhledem k významu USA v open source světě mají už teď softwarové patenty nepřímý dopad i na nás.

    Přejde Sun pod křídla IBM?

    link

    IBM prý v současnosti jedná o akvizici Sun Microsystems. Oba giganti nejsou ve světě Linuxu a open source nikým neznámým - Sun je proslavený například Javou a OpenSolarisem, kdežto od IBM asi mnoho lidí zná Lotus Notes nebo webový portál developerWorks. Cena za tuto transakci by měla být alespoň 6,5 miliardy amerických dolarů a IBM si od kroku slibuje posílení pozice proti konkurentům Hewlett-Packard a Cisco Systems. IBM nyní ovládá 33 % trhu se servery, kdežto HP má jen 30 % - koupí Sunu by IBM získalo dalších 9,6 % k dobru. Sun při hledání vhodného kupce oslovil i zmiňované HP, ale to jej odmítlo. Pozice Sunu na trhu se v posledních letech zhoršovala, neboť zákazníci opouštějí RISC servery a volí levnější výrobky na bázi x86.

    Páté Google Summer of Code se blíží

    link

    Summer of Code je už od roku 2005 jednou z cest, jak Google pomáhá open source projektům v rozvoji. Jako obvykle byla i letos vybrána spousta projektů, ke kterým se budou studenti moci přihlásit a plněním typicky programátorských úkolů dobře přivydělat. Za dobu své existence se jej zúčastnilo už téměř 2500 studentů, nad kterými dohlíželo 2500 mentorů a dalších pomocníků. Tento rok se přihlásilo 400 projektů, z nichž se na konečnou listinu probojovalo 150. Většina projektů není ve světě open source žádnými nováčky, a tak se za několik měsíců jistě všichni dočkáme novinek ve svých oblíbených aplikacích.

    Red Hat Enterprise Linux 4.8 Beta

    link

    Nový Red Hat Enterprise Linux 4.8 Beta (stará větev distribuce) běží nad jádrem 2.6.9-82.EL. Nástroje Kerberosu jsou sestaveny s podporou PAM, přibyla podpora router solicitation nebo ovladače virtio pro prostředí pod hypervizorem KVM. Zvládá HDMI v podání AMD/ATI a aktualizuje ALSA ovladač HDA. Autofs by mělo být stabilnější a k tomu došlo na opravy v NFSv4 pro zacházení s krátkými pakety.

    Zenwalk Linux 6.0

    link

    Zenwalk Linux 6.0 je v případě hlavní edice postaven kolem Xfce 4.6 - u edice GNOME jde o GNOME 2.26.0. AbiWord a Gnumeric byly nahrazeny odlehčenou a optimalizovanou verzí OpenOffice.org 3.0.1, která je rozdělená do dvou balíčků. Ze standardní instalace zmizel MPlayer (který je nadále dostupný v repozitářích) a místo něj najdete Totem. Systém se rychleji spouští díky doladěným init skriptům a hlavním nástrojem pro konfiguraci sítí se stalo Wicd. Správa drátových i bezdrátových sítí se spolu se správcem disků stala předmětem nového Zenpanelu. Pro správu balíčků slouží Netpkg s hledáním osiřelých balíčků a offline režimem.

    Při testování bohužel nedokázal Zenwalk 6.0 "GNOME" ani vytvořit oddíly. Položka v menu nefungovala.

    Wolvix GNU/Linux 2.0.0 Beta 1

    link

    Wolvix je norská desktopová distribuce na bázi Slackware Linuxu. Jejím prostředím je Xfce a kombinuje aplikace pro práci i zábavu. Verze 2.0.0 Beta 1 používá jako základ Slackware 12.2 a Linux-Live 6.2.9, s čímž souvisí Xfce 4.6.0. K tomu náleží hromada aktuálních programů jako Mozilla Firefox 3.0.7, Mozilla Thunderbird 2.0.0.19, GIMP 2.6.5 nebo Pidgin 2.5.5. U této verze se zrušilo dělení na edice a bohužel se kvůli většímu objemu už nevejde na půlgigové flashdisky.

    wolvix wolvix wolvix

    Distribuční rada: přehráváme videa v MPlayeru přes VDPAU

    link

    VDPAU (Video Decode and Presentation API for Unix) je novinka z dílny nVidie, která umožňuje, aby se při přehrávání videa dekomprese prováděla na grafickém procesoru (GPU). Pokud máte alespoň GeForce 8 Series, může vám k přehrávání videa v H.264 ve vysokém rozlišení postačovat i relativně slabý procesor. Dále potřebujeme relativně nový snapshot MPlayeru (na Gentoo zabere únorový snapshot a USE flag vdpau) a pokud možno nejčerstvější ovladač NVIDIA. VDPAU je totiž stále ve vývoji a snad s každým novým ovladačem přichází opravy chyb.

    S VDPAU můžeme přehrávat videa v MPEG-4 AVC (H.264), MPEG-1, MPEG-2, VC-1 a WMV3/WMV9. Klasická MPEG-4 videa (kde se ke kompresi použil např. XviD) zatím akcelerovat nelze. Takto přehrajeme video v H.264:

    mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau video.mkv

    Používání VDPAU může značně usnadnit skript, který by použil akceleraci, kdykoliv je to možné. Sestavit takový skript naštěstí není složité:

    #!/bin/sh
    codec=$(mplayer -identify -vo vdpau -frames 0 "$1" | grep ID_VIDEO_CODEC | cut -c 16-25)
    
    case $codec in
    ffmpeg2)
            params="-vo vdpau -vc ffmpeg12vdpau"
            ;;
    ffh264)
            params="-vo vdpau -vc ffh264vdpau"
            ;;
    ffwmv3)
            params="-vo vdpau -vc ffwmv3vdpau"
            ;;
    ffvc1)
            params="-vo vdpau -vc ffvc1vdpau"
            ;;
    esac
    
    mplayer $params "$1"
    
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.3.2009 00:32 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Pěkná distribuční rada.
    Grunt avatar 25.3.2009 00:58 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009

    A jak si přehrával videa pod VDPAU do teď?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.3.2009 07:33 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Myslim, ze moje grafika VDPAU ani nepodporuje. Akcelearuju pres XvMC. (Mozna. ;-))
    25.3.2009 00:47 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    "Při testování bohužel nedokázal Zenwalk 6.0 "GNOME" ani vytvořit oddíly. Položka v menu nefungovala."

    Těch problémů je tam bohužel více.
    25.3.2009 11:01 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009

    To se tyka jen te Gnome vetve, nebo Zenwalku 6 obecne?

    Grunt avatar 25.3.2009 00:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Ačkoliv je FAT zastaralý a nekvalitní

    No to zas bude povyku.

    Tento spor rozhodně v USA vyvolal další dávku obav, že Microsoft používá a bude používat patenty k vydírání firem, které se rozhodly stavět na open source řešení.

    Je vůbec možné si licencovat a nebo patentovat nějakou strukturu dat či obecné rozhraní? U použití softwarového patentu na spustitelný software chápu alespoň jeden důvod, ale toto? Kdo toto mohl odsouhlasit? Vždyť u něčeho takového to jde i proti zdravému selskému rozumu.

    neboť zákazníci opouštějí RISC servery a volí levnější výrobky na bázi x86.

    Tento trend se mi vůbec nelíbí. Co tak proti tomu udělat?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.3.2009 06:21 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009

    Co dělat? Levnější a výkonější RISC stroje. Když nenabízejí nic podstatného navíc, proč by je měly firmy kupovat.

    A co se týče toho FATu, tak proč by neměl MS vybírat poplatky jen proto, že je zastaralý a nekvalitní, lol. Vážně míněno.

    25.3.2009 06:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009

    Ja zase nechapu rozpor mezi licencovanim FAT a GPLv2. AFAIK GPLv3 je velmi restriktivni ohledne patentu, ale v2 je snad neresila, ne?

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Limoto avatar 25.3.2009 19:01 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009

    V tom skriptu by se na posledním řádku asi hodilo dát $1 do uvozovek

    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.3.2009 22:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Doplněno.
    elenril avatar 25.3.2009 20:40 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Na automatické použití VDPAU kdykoliv to jde by mělo stačit dát do konfiguráku vc=ffh264vdpau, a vo=vdpau,. Důležitá je čárka na konci, která MPlayeru řekne, že má zkusit autodetekci, pokud vdpau selže.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.3.2009 22:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Zabralo až
    mplayer -vc ffh264vdpau,ffmpeg12vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau, -vo vdpau, "$*"
    Takže ten skript ve článku se dá vážně zkrátit.
    Grunt avatar 25.3.2009 22:26 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009

    Doporučuji ještě rozšířit o -vo vdpau:denoise=1. Není to sice nic moc, ale když to stojí čas nějaký obvod místo procesoru, tak lepší než nic.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.3.2009 22:33 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 9-11/2009
    Ještě jsem si tam přihodil sharpen=0.6.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.