abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (13%)
    Celkem 192 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Srovnání kvalit prohlížečů - II

    13. 6. 2003 | Robert Krátký | Různé | 9112×

    V tomto volném pokračování se po více než půl roce podíváme, jak pokročil vývoj webových prohlížečů dostupných pro Linux.

    Článek Ondřeje Prokopa z listopadu 2002 naleznete zde. Kromě odkazů na domovské stránky a doprovodné screenshoty se pokusím zhodnotit i praktickou zkušenost s tím, jak jsou jednotlivé programy schopné při zobrazování různě obtížných stránek.

    Kvalitní srovnání schopností prohlížečů na tomto poli (CSS) přináší na AbcLinuxu recenzovaná kniha "CSS Kaskádové styly - Kompletní průvodce".

    Také trochu upravím výběr browserů, o kterých bude řeč. V původním článku figurovaly Mozilla, Opera a textová i grafická verze Linksu. Já textovou verzi vynechám (porovnávat ji s grafickými prohlížeči mi přijde zbytečné a že je lepší než Lynx, to ví každé malé dítě ;-) ). K tomu však přihodím ještě pár browserů, které si určitě zaslouží pozornost. Totiž Konqueror a Dillo.

    Dříve než se někdo začne rozčilovat, proč jsem vynechal Galeon, přečtěte si následující: GNOME prostě nemám rád, ve srovnání s KDE stojí za starou belu, a proto jsem také zařadil radši Konqueror a ne Galeon. Jasné?

    A teď doopravdy ;-)

    Samozřejmě jsem žertoval. Ještě než mi začnete posílat hate-mail, čtěte dál...

    Proti GNOME nic nemám, ale Galeon používá Gecko a jednoho zástupce této engine už tu mám. Konqueror používá khtml. Určitě je spousta důvodů, proč si jako prohlížeč zvolit radši Galeon než Mozillu/Firebird, ale chtěl jsem počet browserů v článku udržet na čísle 5, a proto nedostanou některé aplikace příležitost.

    Pokud se vám to stále nelíbí, připomínám, že se chci zaměřit především na renderovací schopnosti - nikoliv nutně na uživatelskou přívětivost. Z toho samého důvodu jsem nezačlenil ani Skipstone nebo Firebird, který je z praktického hlediska pro samotné browsení asi přijatelnější než Mozilla.

    Poslední věcí je malá vysvětlivka ke screenshotům. Používám antialiasované písmo, kde jen to jde. Vím, že spoustě lidí to nevyhovuje, ale budete se s tím muset protentokrát smířit. Ostatně, AA lze vypnout vždy - spíše s jeho zprovozněním mohou nastat problémy.

    Dlouho jsem přemýšlel, jakou stránku pro obrázky použít. Mohlo by jich sice být několik jako v předchozím článku, ale nakonec jsem zvolil pouze dvě. První je povinné zobrazení AbcLinuxu.cz. Po druhé jsem požadoval maximální využití CSS stylů, které myslím můžeme s trochou nadsázky považovat za velmi dobrý metr vyspělosti browserů. Nakonec mě napadla stránka Erica A. Meyra css/edge, na kterou si často chodím pro inspiraci.

    Začněme u nejtěžšího kalibru.

    Mozilla

    Kdo by neznal Mozillu (a když ne Mozillu, tak alespoň Netscape Navigator). Ponecháme-li stranou všechny její nesporné uživatelské nevýhody (nemám na mysli nepřeberné množství funkcí, ale ohromnou těžkopádnost), musíme uznat, že mezi jinými browsery vyniká svou kvalitou zobrazování webových stránek. Gecko si nejlépe poradí s většinou uznávaných standardů. Pokud by někdo chtěl namítnout, že některé stránky zobrazí korektně pouze MS IE, není téměř jistě příčinou nedokonalost Gecka, nýbrž chybná implementace rozličných funkcí webu, která se neřídí zmiňovanými standardy, ale pouze kompatibilitou právě s IE.

    AbcLinuxu.cz

    Screenshot to jen dokládá. Zobrazení stránek css/edge plně odpovídá autorovu úmyslu. Schválně jsem zobrazení zúžil, aby bylo poznat, že "kosmonaut" prosvítá i pod menu na levé straně.

    Opera

    Opera pro Linux již je také ve verzi 7.x. Pokrok se dá označit za významný, i když asi ne každý z něj musel být nutně nadšen. Na první pohled je vidět změněné uživatelské rozhraní. Program už také obsahuje emailového klienta. Připočteme-li rychlost a fakt, že verze "shared" (dynamicky využívající knihovny Qt již nainstalované v systému) má nějakých 3,4 MB (statická 5 MB), zjistíme, že jde o fajn program. Bohužel však také něco stojí - konkrétně 39 USD. A to není žádná láce...

    Podobně jako Mozilla, ani Opera neměla se zobrazením css stránky žádný problém.

    Poznámka: Článek původně vyšel se screenshotem, který ukazoval, jak to Opera nezvládla - bylo mi to sice divné, ale nedokázal jsem ji k tomu přinutit. Dvěma čtenářům článku se to také nelíbilo a když do diskuze napsali, že jim tu stránku Opera ukáže bez chybičky, zastyděl jsem se a začal pátrat ještě dál. Pomohlo však až smazání konfiguračního souboru - na příčinu mého předchozího neúspěchu jsem nepřišel (a nebyl to zapnutý vlastní stylesheet).

    AbcLinuxu.cz

    Ač jsem se snažil seč jsem mohl, vyhlazená písma na stránkách AbcLinuxu.cz jsem také nevykouzlil. Stylesheet totiž jako první variantu určuje písmo Lucida, které Opera odmítla antialiasovat. Ani nahrazením za vlastní stylesheet jsem si nepomohl - opět pravděpodobně chyba někde na mé straně.

    Konqueror

    Browser a File manager prostředí KDE. Khtml se poslední dobou dostalo dost velkého uznání, když si firma Apple vybrala khtml jako základ pro svůj nový browser Safari pro MAC OSX. Sice jsem na různých místech viděl zmínky, že Safari není žádná velká výhra, ale to sem nepatří. Ze screenshotu poznáte, že dokonale si Konqueror s CSS neporadí.

    Je vidět, že obrázek na pozadí se opakuje, což by neměl.

    AbcLinuxu.cz

    Dillo

    Dillo je ďábelsky rychlý prohlížeč postavený na gtk+ (1.2), který ke zobrazování html využívá gzillu. Nepodporuje pokročilejší funkce jako Javascript, CSS nebo frames. Při současné komplikovanosti většiny webových stránek se asi moc pro surfování nehodí. Potřebujete-li však na internetu nebo lokálním disku procházet různá HOWTO a podobně, Dillo vám bude sympatickým pomocníkem.

    AbcLinuxu.cz

    Links (grafická verze)

    Links vlastně nemá dvě různé verze z nichž jedna by byla textová a druhá grafická. Binární soubor je pouze jeden a záleží na vás, podporu čeho všeho si do něj přikompilujete. Když se ve výběru moc neomezujete, nebude z linkse žádný malý chudinka: při kompilaci jsem zapnul podporu Javascriptu a grafického módu (s ovladačem pro X a SVGAlib), nabobtnal výsledný spustitelný soubor na více než 4 MB.

    Links má mnoho (z mého pohledu) obskurních vlastností (např. nastavení gamma hodnot), které obyčejný smrtelník pravděpodobně moc nevyužije (viz články na root.cz). Kromě toho však zvládá spoustu věcí, pro které si ho mnoho lidí oblíbilo. Já k němu uteču vždy, když kvůli přílišnému experimentování s různými nestabilními vývojovými verzemi X window skončím bez grafického prostředí. Pak se pro hledání na google s pomocí SVGAlib úžasně hodí.

    AbcLinuxu.cz

    Závěr

    Tento výčet pochopitelně není vyčerpávající. Řekl bych však, že jde o docela reprezentativní vzorek - především z hlediska renderovacích schopností dostupných engines.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.6.2003 07:45 Vladislav Janeček
    Rozbalit Rozbalit vše U mne opera v poradku
    Ahoj, moje opera 7.11(koupena) tu sranku se styly zobrazila uplne v poradku.
    13.6.2003 08:27 Rob
    Rozbalit Rozbalit vše U mne opera v poradku
    Ahoj, u mne 7.11 (nekoupena) taky. I s tou ficurou pri zuzeni (F4).
    13.6.2003 08:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše U mne opera v poradku
    zdalo se mi to podezrele - netusim, kde jsem delal chybu - uz se mi to take podarilo... omlouvam se za zavadejici informaci. opravim clanek.
    13.6.2003 08:40 myxlmynx
    Rozbalit Rozbalit vše U mne opera v poradku
    Aj u mna Opera 7.11 zobrazuje uvedene CSS bez problemov. Registrovana aj neregistrovana.
    13.6.2003 09:07 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše mozilla - vsechny jeji nesporne uzivatelske nevyhody
    Autor si koleduje (kdo vi snad to byl opravdu umysl) o slusnou flame :-). A kdyz k tomu pripoctu i vyroky na ucet jinych programu (co naplat, ze se hned omluvi) :-( Jakakoliv takova okata zaujatost velmi snizuje kvalitu jakehokoliv srovnavani - aspon v mych ocich (ale uznavam, ze nekoho to mohlo opravdu pobavit) priste bych prosil, pokud se snazite neco srovnavat, tak bez postrannich provokativnich narazek. Pokud se vam neco na nejakem programu nelibi, tak to uvedte rovnou, seriozni cestou a proboha ne provokativnimi narazkami.
    13.6.2003 09:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše mozilla - vsechny jeji nesporne uzivatelske nevyhody
    zcela zjevne jsem to nenapsal dostatecne ironicky. to vsechno je totiz skutecne pouze legrace - nesnazim se nejakymi forky zamaskovat svou zaujatost vuci nejakemu programu.

    tak jeste jednou: ja sam gnome na notebooku pouzivam (na stolnim poc. mam KDE). jsem hracicka, a proto mam pocit, ze bych o neco prichazel, kdybych nemel nainstalovane oba hlavni desktopy v poslednich verzich. galeon sice nainstalovany nemam, ale ne z duvodu, ktere jsem tvrdil v clanku.

    mel jsem za to, ze cely inkriminovany odstavec zni tak posetile provokativne, ze ho nikdo nemuze brat vazne. vubec me nenapadlo, ze by v tom nekdo mohl vycist jeste zakuklenejsi podumysl -- totiz, ze se mi na gnome skutecne neco nelibi a jenom to balim do omluvnych zertiku...
    13.6.2003 09:59 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše mozilla - vsechny jeji nesporne uzivatelske nevyhody
    Me to tak nevyznelo :-( a myslim si, ze do takoveho clanku podobne vyroky nepatri (uz jen proto, ze to kady nepochopi tak, jak jste myslel). Co kdyz se na to podiva nejaky zacatecnik, ktery tomu nerozumi? Precte si takove negativni vyroky a odradi ho to. U takove Johanky bylo hned jasne, ze clovek to ma brat cele tak trochu v uvozovkach, ale pokud najdu clanek "Srovnani kvalit prohlizecu" ocekavam, ze se neco dozvim a bud to bude cele vtip, nebo to bude brano vazne. V pripade michani obojiho vzniknou problemy :-( (Mozna, ze to vsichni ostatni pochopili spravne, ale ja jsem z toho rozhodne takovy pocit nemel.)
    13.6.2003 10:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše mozilla - vsechny jeji nesporne uzivatelske nevyhody
    mozna, ze zbytecne trosku provokuji, ale kdybych nemel v umyslu pouze legraci, preci bych to vubec nemusel zminovat. pak by se mozna nekdo v diskuzi zeptal, proc chybi ve srovnani galeon a ja bych mel zase cukani mu jakoby vazne odpovedet tak, jak jsem to udelal v clanku. a pak bych opet musel doplnit, ze to byla jen hloupa sranda a ze skutecny duvod je jiny.

    a co se tyce michani vtipu a vaznych veci... nezda se mi, ze by celkova informacni hodnota clanku musela utrpet zarazenim nejakeho vtipku.

    13.6.2003 09:54 robo
    Rozbalit Rozbalit vše IE6
    Mne to css/edge na IE 6 s tym kozmonautom nejde ako by malo :-)
    13.6.2003 10:35 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Dillo -- charset?!
    Čau Roberte, musím si rýpnout. Co ta znaková stránka na screenshotu Dilla? To člověka dost odpuzuje! Nevykládej nám tady, že v tom tvém linuxu neumíš nastavit češtinu!!!! Jak to můžeš takhle prezentovat?! Co třeba takový začátečník, když to uvidí? Nemyslíš, že ho to odradí? :-/ --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.6.2003 11:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Dillo -- charset?!
    no jo, mas pravdu. je to proto, ze ja jsem snad jeste nikdy s dillem neprohlizel stranku, na ktere by byly ceske znaky -- a ted jsem to prehledl.

    nicmene snazil jsem se ted opet chybu napravit a musim bohuzel konstatovat, ze nevim, jak na to. normalne pouzivam dillo z unstable distribuce debianu, ktere vzdy pri startu vypise 'setting locale to C...'. zkusil jsem v konfiguracnim souboru nastavit jiny font, coz se mi nepovedlo. prekompiloval jsem tedy dillo se spravne nastavenym 'LC_ALL', ale nijak jsem si nepomohl. napada te neco?

    13.6.2003 13:46 Martin Dvořák | skóre: 6 | blog: jezek2
    Rozbalit Rozbalit vše Dillo -- charset?!
    Dillo je třeba opatchovat. Nebo to alespoň bylo potřeba, nevím jak je to dnes. Něco o tom naleznete na http://www.keczy.cz/index.php?id=152 .
    13.6.2003 20:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Dillo -- charset?!
    na keczy.cz je link na stranku, kde lze najit patche pro verzi 0.6.6 (soucasna je 0.7.2). nicmene me to nakoplo tim spravnym smerem a snadno jsem objevil misto, kde ten samy autor poskytuje zaplaty i pro aktualni verzi. bohuzel, patche se mi nepodarilo ciste aplikovat a kompilace selhala (dokonce i pri pouziti zdrojoveho kodu, ktery je na tech strankach vystaveny - divne. autorovi patchu jsem o tom poslal zminku.).

    jako posledni moznost jsem zkusil prevest ASPLinux rpm balicek (poskytovany autorem patchu) pomoci 'alien' na deb - vzniknul vsak nespustitelny paskvil. skoda...

    13.6.2003 13:41 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazene fonty
    Neni nekde nejake howto, kde by bylo popsane, jak zaridit antialiasovane fonty v celych Xech? Tedy nejenom v KDE :)
    13.6.2003 15:38 Zdenek Kaminski
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon nefunguje v KDE?
    Dobry den, on Galeon nefunguje v KDE a Konqueror nefunguje v GNOME? Hmm.... Nerozciluji se, jen se autora ptam...
    13.6.2003 18:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon nefunguje v KDE?
    Samozrejme, ze funguje - oboji. Jak jsem vsak v clanku uvedl, neslo o volbu mezi KDE a GNOME, ale o to, ze Galeon pouziva 'Gecko' engine (Mozilla), kdezto Konqueror 'khtml'. Vzhledem k tomu, ze Gecko uz je ve vyberu zastoupeno Mozillou, Galeon jsem nezaradil.
    13.6.2003 16:00 Lamicka
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon ruluje
    Galeon pouzivam a libi se mi. Konqueror jsem prestal pouzivat, kdyz vyslo KDE ala XP (3.x), a presel jsem ke Gnome :-)
    13.6.2003 18:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon ruluje
    Vzdyt jak KDE, tak Gnome lze snadno zmenit pomoci temat, ruznych sad ikon a dekoraci oken. Nebo nemas na mysli vzhled? Pokud ne, v cem je tedy KDE podobne XP?
    14.6.2003 10:39 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon ruluje
    Já jsem zase nikdy nemohl přijít KDE na jméno, ale od verze 3.1 jsem obrátil o 180 stupňů a už bych neměnil. Keramik vypadá naprosto super (s omalovánkama win XP se to vůbec nedá srovnat) a ani po měsících se mi neokoukal. Konečně mám pocit uceleného prostředí s hafem aplikací, kjteré jsou skutečně použitelné a spolupracují jedna s druhou, nikoliv jenom hezké fasády na rámečky oken s hezkými ikonkami a taskbarem. A Konqueror je super, v mnohém předčí mozillu.
    16.6.2003 16:02 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon ruluje
    V čem konkrétně? Nikdy jsem mu nepřišel na chuť, třeba mi právě proto, že jsem mu nedal dost času, něco uniklo. Dík
    13.6.2003 18:53 Pablos
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazená písma v Mozille
    Pořád nějak nemohu přinutit Mozillu aby mi stránky www.abclinuxu.cz zobrazovala s vyhlazeným písmem, přestože jsem udělal vše podle článků na tohle téma tady a na jiných stránkách je vyhlazuje. Další problém je ten, že se často stává že v textu "jakoby vypadne pár řádků obrazovky" uprostřed písma a to je pak o něco snížené a špatně čitelné.
    13.6.2003 19:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazená písma v Mozille
    abclinuxu ma ve svem stylesheetu pisma v tomto poradi: 'lucida,helvetica'. pokud mate nainstalovany jeden z techto fontu, ktery neni vektorovy, a mozilla ho automaticky pouzije, nebudou vam jine trutype/type1 fonty nic platne. bud si nainstalujte font lucida, ktery lze vyhladit, a nebo v nastaveni mozilly vypnete 'allow documents to use other fonts'.
    13.6.2003 21:31 qwerty
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazená písma v Mozille
    mne sa clanok lubil a bral som ho s nadhladom
    14.6.2003 11:24 Pablos
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazená písma v Mozille
    To zní docela logicky, ale nevim kde vyhlazovaný písmo lucida sehnat a jak se pak zbavit nevyhlazenýho.
    14.6.2003 13:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Vyhlazená písma v Mozille
    po pravde receno netusim, kde by se dal sehnat... ja ho mam totiz z OEM win, ktere uz jsem dostal s pocitacem ;(. nekde jsem na webu zahledl, ze nejaka lucida (truetype) byla take soucasti staroffice 5.2 for windows - tudy by mohla vest cesta, protoze ten balik je zadarmo.

    co se tyce odstraneni nejakeho fontu, tak v kazda distribuce ma na spravu fontu nejaky mechanismus. lze to take udelat rucne -- font smazat, znovu vytvorit soubory 'fonts.dir' a 'fonts.alias' a pak znovu nacist fonty do X (xset fp rehash).

    14.6.2003 22:18 Matej
    Rozbalit Rozbalit vše Truetypove pisma od Microsoftu
    Skuste sa pozriet na stranku http://corefonts.sourceforge.net/ Najdete tam aj popis, ako ich nainstalovat. Ak pouzivate Debian, je k dispozicii aj balicek, ktory to vie urobit za Vas automaticky.
    15.6.2003 09:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Truetypove pisma od Microsoftu
    Microsoft Truetype Core Fonts for the Web ale bohuzel zadne pismo Lucida neobsahuji, a proto jsem je ani nezminoval. Navic, pochopil-li jsem spravne uvodni otazku, tato pisma uz ma 'Pablos' nainstalovana podle zdejsiho navodu...
    15.6.2003 11:50 Jakub Hegenbart
    Rozbalit Rozbalit vše Rendering Gecka
    Je správně, že Mozilla zobrazila text položky menu vybíhající z přiděleného rámečku? To byla první věc, které jsem si na screenshotu všimnul ^_^ Nevím, jak by se tyhle věci podle CSS měly řešit, ale zdá se, že Opera si s tím poradila v tomhle směru trošku lépe (ačkoliv, jak říkám, neviděl jsem zdrokáky stránky ani CSSka)
    15.6.2003 12:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Rendering Gecka
    mozna jsem mel operu take vice zuzit - pak by bylo poznat, ze se zachova stejne jako mozilla. myslim ostatne, ze ani nic jineho nezbyva - v CSS je bocnimu sloupci urcena velikost 23% a v html je dany radek s adresou uzavren do <small> - nic vic. protoze se jedna o jedno dlouhe 'slovo', nelze jej zalomit na vice radku, a proto od urcite velikosti proste musi presahovat. opravte me nekdo, pokud se mylim a lze tomu nejak zabranit (pomoci CSS).
    15.6.2003 23:30 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše mozila - godzila - hmmm, dekuji ale zalez zpatky do draci nory
    Zdravim Lidi a vsimli jste si vubec nekdo, ze druhy a treti nejoblibenejsi prohlizec na svete neni schopnej ani zobrazit tak trivialni vec jako je obrazek vpravo od formulare? Viz ta ikonka lupy u vyhledavani na abclinuxu? Zobrazit ji umi jen Konqueror, Dillo a MSIE. Takovyhle veci me na godzile fakt muzou nastvat. A pak ze je to nejlepsi renderovaci engine. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    16.6.2003 01:22 Undertaker
    Rozbalit Rozbalit vše mozila - godzila - hmmm, dekuji ale zalez zpatky do draci nory
    Ja teda neviem, ale mozilla na kompe kde prave sedim (nie je to moj komp) tu lupu zobrazi normalne vpravo ako to je napr. u dilla.
    16.6.2003 08:18 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše mozila - godzila - hmmm, dekuji ale zalez zpatky do draci nory
    Hochu (Zdenek Stepanek), tobe bych sve stranky udelat nenechal. Zkus si v Mozille zmensit font, pak to konecne budes mit jako v uzasnem MSIE. Taaak, hezky Ctrl a zaroven '-'. Super, velika drina je za nami. Pokud si prohlidnes zdrojak stranky, vidis, ze nic tomu posunu nebrani. Pokud by to nekdo dal do tabulky do dvou poli na radek a pak doslo k tomuhle zobrazeni, to by byla jina. Priste doporucuji alespon na chvili pochybovat o tom, ze mas vzdycky pravdu, usetrils bys jinym cas. Takhle jsi pro me jenom nechutny vseznalek, co zvani a nemysli.
    16.6.2003 09:07 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    Mne to jako reprezentativni vzorek nepripada, neni tady zastoupen nejrozsirenejsi prohlizec Internet Explorer.
    16.6.2003 09:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    v podtitulu se pise: "...jak pokročil vývoj webových prohlížečů dostupných pro Linux."

    nepovazuji IE za prohlizec pro linux.

    16.6.2003 11:51 asd
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    Takove srovnani je 1. k nicemu, za druhe IE se da spustit i pod Linuxem.
    16.6.2003 13:05 finn
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    S oktavkou se da jezdit po poli a v zadnem casopise jsem se nedocetl, ze by ji tam testovali. Zajimave.
    16.6.2003 18:03 abc
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    Kdyz na tom poli, jak trefne, testujete jina auta, proc ne i to nejrozsirenejsi?
    16.6.2003 19:56 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    Jak? wine iexplore? ;-) Mě to vážně zajímá!! --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.6.2003 20:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    jo. viz penguin. ale presto nebudu do _linuxoveho_ prehledu zaclenovat IE.
    18.6.2003 12:49 LK
    Rozbalit Rozbalit vše reprezentativni?
    A hlavně PROČ IE? Co nabídne IE a nenabídne např. Mozilla? Maximálne bezpečnostní díry a o ty nestojím ;-)
    16.6.2003 09:52 Bendis
    Rozbalit Rozbalit vše Verze prohlížečů
    Ahoj, zajímalo by mě, jaké verze prohlížečů (přesně) byly použity...
    16.6.2003 10:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Verze prohlížečů
    • mozilla 1.4b
    • opera 7.11 (static)
    • konqueror 3.1.2
    • dillo 0.7.2
    • links 2.1pre9
    16.6.2003 20:38 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmmm
    Zdravim No tak sorrym, ja jen mozilu prudce nesnasim. Na druha stranu musis uznat, ze cilem webmastera je ikona vpravo. Ze ji nejaky prohlizec zobrazuje jinde nez bylo zamerem autora je problem prihlizece ne? Dost me stve ze uz nemam ty pekny screenshoty z mozily jak brutalne neumi zobrazit zive.cz. je sice fakt, ze to je docela preplacany, ale ikony vpravo na strance kdyz maj bejt uplne vlevo, nebo radiobuttony vykresleny primo v okraji bunky tabulky. Nebo treba text obycejneho buttonu posazeny na spodni okraj a ne doprostred. no a mohl bych pokracovat. Asi je vam jasne ze sedim u MSIE, ale asi to bude tim, ze jsem s nim spokojenej a ze mam na pracovnim kompu XPcka. Na svym routeru mam posledni links i s javascriptem. kdyz je net hoodne pomalej, presedlam spolu s braskou SSHckem na linkse. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    17.6.2003 09:39 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše hmmm
    Když webmaster něco chce, tak to tomu prohlížeči má říct a jestli mu to zděluje hotentotsky a ne mezinárodně uznávanou řečí tak je debil. Což si osobně myslím i o tom, kdo takový postoj zastává.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    17.6.2003 10:02 michal
    Rozbalit Rozbalit vše hmmm
    souhlas. navic vetsina webmasteru spis urcuje, jak to ma zobrazit internet explorer, takze mozilla ma alibi - nikdo ji nic nerek :)
    18.6.2003 13:00 LK
    Rozbalit Rozbalit vše hmmm
    Zdeňku, napadat Mozillu proto, že nezobrazí kód, který pro ní není určen (zvlášť weby CPressu jsou známé tím, jak jsou skoro MSIE-only a pečou na HTML standardy), je akorát známkou toho, že vůbec nemáte ponětí, oč jde. Budu snad hanět kamarádovo auto (benzíňák 1.6i), protože když jsem do něj nalil naftu (na kterou moje auto 1.9TDI bez problémů jezdí), tak bylo na odpis? Ne, jsem blbec, protože neumím odlišit různé typy motorů. A nemůžu řvát "já chci jezdit a ne se učit typy paliva". Obdobně - pokud autor stránky udělá kód v rozporu s definovanými a uznávanými standardy tak, že "jemu v MSIE chodí a ostatní ať si trhnou", tak je blbec, protože podobný přístup je akorát cesta do pekel. A mohu vás ujistit, že v dodržování oněch standardů je Mozilla o několik řádů dál, než MSIE.
    22.6.2003 00:57 johny
    Rozbalit Rozbalit vše hmmm
    Naprosto souhlasim. Sice nevim jestli je to cesta az do pekel ale kazdopadne je to spatne.
    21.12.2004 11:37 o2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmmm
    ...se divim, ze na takoveto prispevky vubec nekdo odpovida. treba ja... ;o)
    21.12.2004 11:42 o2@nextra.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmmm
    ...a taky dost dobre nechapu, co znamena "kdyz je net hoodne pomalej" a jak s "pomalosti netu" souvisi "links s braskou SSHckem" a MSIE...

    mam tomu rozumet tak , ze "kdyz jsem se prvnim prispevkem zaradil mezi blbecky, zamlzim neco o command lajne a budu zase OK"?
    15.7.2003 20:48 mate
    Rozbalit Rozbalit vše Galeon
    Ku tazkopadnosti mozilly si zabudol spomenut ze dana tazkopadnost pri galeonovi odpada a zostavaju len same vyhody :-) .. podla mna je to naj prehliadac na svete

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.