abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce

    22. 3. 2013 | Luboš Doležel | Hry a zábava | 5480×

    Serious Sam 3: BFE (Before First Encounter) je jednou ze zajímavých novinek žánru FPS, které v uplynulých měsících rozvířily stojaté vody her na Linuxu. Se Samem se ovšem nesetkáváme na Linuxu poprvé, tak jej pojďme přivítat zpět!

    Obsah

    Historie a instalace

    link

    Serious Sam od chorvatské vývojářské firmy Croteam ale není na Linuxu žádným nováčkem. I předchozí epizody této herní série se dočkaly portování na Linux – vezmeme-li to popořadě, šlo o Serious Sam: The First Encounter, dále pak The Second Encounter a nakonec Serious Sam 2. Instalátory ke všem těmto epizodám je možné najít na liflg.org. Nutno poznamenat, že žádný z těchto portů se nikdy nezbavil nálepky „beta“ – přinejmenším v případě SS2 pak beta zanechává spíše dojem nedokončení než jen nedoladění.

    Serious Sam 3: BFE

    Pro ty z nás, co promeškali nedávný výprodej této hry na Steamu, je hra ke koupi za necelých 28 euro. Ke hraní si kromě účtu na Steam přichystejte i grafickou kartu NVIDIA (AMD neozkoušeno) a výkonný procesor. Jak už jsem v diskuzích zde na AbcLinuxu mrzutě komentoval, Serious Sam 3 funguje dosti binárně: buď požadavky hry splňujete a pak nebudete mít žádný problém, nebo je nějakým způsobem nesplňujete a budete mít zoufalý vzhled v kombinaci s neustálým sekáním. Většina her, co jsem kdy na Linuxu hrál, měla poněkud pozvolnější degradaci výkonu a kvality, respektive měl člověk na výběr: buď sekání, nebo špatná kvalita. Tady to budete mít najednou.

    Pokud hra ohodnotí jakékoliv ze sledovaných kritérií (výkon CPU, výkon GPU a grafická paměť) označením „LOW“, máte problém. A na opravdu slabých grafikách se s vámi nebude ani bavit; pravděpodobně se nedostanete ani do menu a pokud už se dostanete do hry, nemusí to vypadat tak, jak byste předpokládali.

    Serious Sam 3: BFE

    Pro hru není vůbec podstatný počet jader vašeho procesoru, dle mého pozorování používá jádro jediné, ale to musí být hodně výkonné. Zjistil jsem, že na tom ale hráči na Windows nejsou o moc lépe – i oni považují hardwarovou náročnost této hry za přehnané.

    Oficiální minimální požadavky:

    • Dvoujádrové CPU na 2,8 GHz
    • GPU nVidia GeForce 8600/9600GT, ATI/AMD Radeon HD2600/3600; nezapomeňte aktualizovat ovladače!
    • 2 GB RAM, dle mých pozorování si hra sama vezme 1 GB

    Na závěr budete potřebovat i trochu trpělivosti; hra si na disku zabere necelých 5 GB a stažení takového objemu dat ze Steamu trochu trvá (alespoň mně to plnou rychlostí linky nestahuje...).

    Single Player

    link

    Hned na rovinu vám povím, že u Serious Sama je příběh naprosto podružná věc. Nelze v něm očekávat nějakou logiku nebo cíl, cosi ale zapotřebí je, abyste měli tušení, kam to vlastně jdete. Rovnou si ale zvykněte, že nikdy nic nevyjde tak, jak bylo plánováno. Helikoptéra, co vás měla nabrat, havaruje, vědec, se kterým jste se měli setkat, je před vašimi zraky popraven nestvůrou a tak podobně. Ale vy takhle dopadnout nesmíte!

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    Serious Sam se nachází v Káhiře a jeho cílem je zkrátka pozabíjet všechny mimozemské zloduchy, co mu zkříží cestu. Pokud jste hráli předchozí vydání Serious Sama, tak se můžete těšit na své staré známé – mým favoritem je kříčící bezhlavá osoba běžící s bombami v rukou. Ano, mluvíme-li o mimozemšťanech, pak v žádném případě neočekávejte nějaké zelené E. T. mimozemšťany s anténkami. Nepřítel ostatně ani nemusí být z masa a kostí, nedostatkem toho prvního rozhodně trpí mrštný kostlivec. Nedostatkem obojího pak automatické rotačáky se systémem infra senzorů.

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    Serious Sam se s tím ovšem nepáře a při zabíjení se od základní pistolky rychle propracujete k těžším kalibrům. Pokud preferujete ruční práci, je tu pro vás i „meelee attack“, tedy hezky na férovku utrhnete protivníkovi hlavu/lebku (pokud ji ovšem má), případně mu vytrhnete oko nebo něco na ten způsob. Takto získanou trofej je radno rychle odhodit, protože podle mých zkušeností zlobra okem jeho bratříčka opravdu neumlátíte. K podobnému experimentování člověka spíš motivují trofeje Steam.

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    Že jde do tuhého, vám vždy napoví to, že případnou tématickou egyptskou hudbu na pozadí nahradí drsný metal. Je to skutečně dobrá nápověda, protože změna hudby nastane i pokud se nepřítel skrývá za betonovým zátarasem nebo se k vám blíží zezadu. Jenže Serious Sam se ničeho nebojí a varování, že se blíží do oblasti se spoustou nepřátel, kterého se mu z vysílačky dostává, nedbá a s vtipem je přechází. A když mu překáží něco opravdu velkého, pak postrádá zábran to jednoduše vyhodit do povětří.

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    Myslím si, že v tento moment už je všem jasné, že pokud máte potřebu u her přemýšlet nebo snad dokonce něco tvořit, tak pro vás Serious Sam nebude to pravé ořechové. Zde je jedinou strategií vypnout konstruktivní část svého mozku a začít střílet. Abych ale Samovi úplně tak neškodil, tak hra je rozdělena na jednotlivé tématické mise, jež na sebe zpravidla místně plynule navazují. A na konci každé takové mise vás potká nějaký gigantický zmetek, kterého jednou ranou mezi oči maximálně tak více rozzuříte. Právě pro souboje s ním se budete muset probudit a začít přemýšlet, jakým způsobem mu ubrat na zdraví a současně nepřijít o své vlastní. Jít do finálního souboje se zdravím blíže ke stovce než k nule je ale základ.

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    I v průběhu samotných misí ale budete potkávat novinky nejen ve vašem arzenálu. Někdy jde o nepřátele vyloženě výkonné (určeno kadencí jejich raketometu), jindy vzhledově zajímavé. Polonahé slečny s křídly vás ale rozhodně nevynesou do nebe, když už, tak spíše do pekla. Málem bych ale zapomněl. Kromě střelby je druhotným cílem odhalování různých „secrets“, tedy typicky ukrytých zásob munice, zbraní nebo zdraví. Často vám zůstává ukryta existence těchto secrets, jindy jsou vám vyloženě na očích a záhadou pak je, jakým způsobem je možné k nim vyšplhat. Mnoho hráčů – jak videa na YouTube dokladují – po prvním dokončení hry zkouší hru „zajet“ na čas, a přitom posbírat všechny tyto skryté zásoby. Proto, když si nebudete vědět rady a nedává vám spát, jak se dostat k nablýskanému kanónu, který máte na očích, a přesto je vám nedostupný, hledejte nápovědu právě tam.

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    Potěší, že si hru můžete neomezeně často ukládat, a tedy nevyjde-li to poprvé, tak podruhé už snad ano. A pokud se prostřílíte až ke konci hry a stále to pro vás bude málo, vězte, že vyšel datadisk zvaný „Jewel of the Nile" (za 6,99 €). Ten vám přidá tři mise navíc a nové zajímavé zbraně.

    Serious Sam 3: BFE

    Multi Player a Survival

    link

    Serious Sam asi není zrovna hrou, která by vás napadla v souvislosti s multiplayerem u stříleček. Ačkoliv tedy na legendy jako Quake, Counter Strike nebo Unreal Tournament nemá, je to stále něco, co si s kamarády můžete vychutnat. S kamarády říkám schválně, protože SS3 se nedá označit za zrovna populární online hru. Nechybí ale běžné typy hry jako Deathmatch nebo Capture the Flag.

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    A na výběr máte nejen zabíjení svých kamarádů, ale i kooperativní režim, kdy jednotlivé mise procházíte skupinově. Primární výhodou takové hry je to, že na to, abyste prohráli a museli misi opakovat od posledního uložení, musí vetřelci z vesmíru dostat všechny Samy.

    Serious Sam 3: BFE

    Pokud kamarády na multiplayer nemáte a přes Internet se vám hrát nechce, je tu pro vás ještě režim hry Survival. V něm se nacházíte na mapě omezené velikosti, kde se neustále objevují noví útočníci. Smyslem je dokázat přežít co nejdéle...

    Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE Serious Sam 3: BFE

    Verdikt

    link

    Ano, Serious Sam je hloupá střílečka. Ale ve svém (pod)žánru zkrátka nemá konkurenci. Jestliže se vám tedy stává, že se vracíte domů z práce nebo ze školy rozhněvaní, tak si místo v silničním provozu vybíjejte zlost v Serious Samovi. Spokojenost je zaručená.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    D.A.Tiger avatar 22.3.2013 01:32 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Osobně moc multiplayer nehraji, ale i tak mě docela udivuje, že si zrovna tahle hra nezískala moc velkou přízeň u internetových hráčů. O_o
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    bambas avatar 22.3.2013 08:33 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ano neziskala, protoze je to hra na styl old school. Dnesni hraci jsou prilis rozmazleni hordama naboju, lekarnicek, atd. Tohle neni hra pro zadny panenky, ale poctiva kosicka jako za dob dooma a duke nukema.
    Fluttershy, yay! avatar 22.3.2013 13:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Dnesni hraci jsou prilis rozmazleni hordama naboju, lekarnicek, atd.

    Jak do toho schématu pasuje např. DayZ?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    bambas avatar 22.3.2013 13:55 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ano, vezmeme jeden priklad a postavime na nem dogma. Tvuj priklad nicmene nevyvraci fakt, ze vetsina her je takovych, jak jsem psal vyse...
    Fluttershy, yay! avatar 22.3.2013 14:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Uvedl jsem protipříklad k tvé generalizaci.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    bambas avatar 22.3.2013 14:54 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ale no tak, nejsme pravnici, abysme chytali kazde slovicko. Predpokladam, ze smysl ti neunikl. Nikoho jsem nehazel do j ednoho pytle. No jo, to je dnesni trend, na zadnou mensinu se nemsi zapomenout ji zminit. Chjo.
    22.3.2013 18:00 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Já bych spíš řekl, že dnešní hráči jsou zvyklí hlavně na health regen, ne na haldu lékárniček.
    22.3.2013 20:45 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Grunt avatar 24.3.2013 13:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Jo a co teprve kdyby dělali takový Doom[1][2]. Na druhou stranu, některé nové herní prvky ve starých hrách jsou hodně zajímavé. Viděl si Brutal Doom?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    D.A.Tiger avatar 26.3.2013 00:05 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ty potoky krve a tuny lítajících střev a končetin mě moc neuchvátily, ale ten arzenál, jeho možnosti a zvuky, to je opravdu paráda. Není to náhodou založené na prboom?
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    D.A.Tiger avatar 26.3.2013 09:59 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Tak ne. Je to pro Gzdoom
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Grunt avatar 26.3.2013 17:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ty potoky krve a tuny lítajících střev a končetin mě moc neuchvátily
    Nejsem si jistý jestli někdo dělá další modifikace na modifikace nebo se dá někde nastavit úroveň násilí nebo co, ale to je ještě nic. Doporučuju podívat se na originální autorove verze resp. vůbec na jeho kanál. Když sleduju tohle nebo tohle tak mi přijde, že původní autor, SGtMarkIV, nemůže být psychicky v pořádku. Zase když se to dobře poladí na nějakou střední úroveň je to moc dobré. Skoro až chuť si to stáhnout a zavzpomínat na staré dobré časy a navrhnout id Softu jak by měl vypadat budoucí Doom 4.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    29.3.2013 19:41 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Genialne, vobec som o tom nevedel. :D V mnohom mi to pripomina Blood respektive Shadow Warrior. :) Najlepsie hry. :) Skoda ze ostatne epizody Doom 1 boli oproti prvej tragicke. Ale D1E1 a coop mod zostane asi pre mne neprekonany, co sa tyka zabavy. :) Pri Doome1/2 bolo super aj to kvanutm naozaj genialnych balikov map a modifikacii. :)
    Fluttershy, yay! avatar 29.3.2013 20:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Blood respektive Shadow Warrior

    Díky za připomenutí. To jsem hrál, když mi bylo tuším deset. Laskavý čtenář si to jistě uvede do souvislosti se současnou debatou o vlivu násilných her na mládež — zatím jsem žádnou školu nevystřílel.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 29.3.2013 20:41 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    současnou debatou o vlivu násilných her na mládež
    Huh?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    D.A.Tiger avatar 2.4.2013 08:58 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    On ten vliv tam asi nějaký bude, ale záleží dost na konkrétním člověku jak to pobere.... Ono takový generalizování je dobrý tak akorád pro Novu, aby měli co servírovat vykuleným ovcím ;)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Grunt avatar 26.3.2013 17:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ale sám za sebe musím přiznat, že když z Pinkieho uletí půlka jeho bachratého torza při zásahu z blízka dvouhlavňovkou, jeden má jakýsi pocit zadostiučinění :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 22.3.2013 19:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ale no tak, nejsme pravnici, abysme chytali kazde slovicko.

    Nicméně je tu netriviální počet lidí, kteří prodělali aspoň základní kurs matematické logiky.

    Predpokladam, ze smysl ti neunikl.

    Smysl je, že herní průmysl produkuje v prvé řadě nenáročné hry? Neříkají ti v tom případě Cpt. Obvious?

    Nikoho jsem nehazel do j ednoho pytle. No jo, to je dnesni trend, na zadnou mensinu se nemsi zapomenout ji zminit.

    To radši ani nekomentuju.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.3.2013 12:40 RootDad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    A přesto se nemalý počet absolventů základního kursu matematické logiky nepřeměnil na ichtyly, neboť chápou a rozumí, že generalizace, nebo-li česky zobecnění, je narozdíl od zmiňované matematické logiky základním stavebním kamenem mezilidské kumunikace. A kupodivu na to není ani potřeba základního kursu linguistiky ...
    Fluttershy, yay! avatar 24.3.2013 13:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    generalizace, nebo-li česky zobecnění, je narozdíl od zmiňované matematické logiky základním stavebním kamenem mezilidské kumunikace
    Kdy se argumentační klamy staly základním kamenem komunikace?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.3.2013 19:48 RootDad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Zobecnění není argumentační klam, a kupodivu nestačí označit něčí výrok jako "unáhlené zobecnění" a pak jeho výrok rozcupovat; chce to trochu vyjít si mezi lidi a tento proces "coming outu" spojit s průzkumem běžné mezilidské komunikace.
    Fluttershy, yay! avatar 24.3.2013 20:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Co jiného je mnou citovaný výrok? Vzít hráče současných mainstreamových akčních her, prohlásit o nich něco a následně to vztáhnout na současné hráče obecně totiž nic jiného není.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.3.2013 22:34 RootDad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Původní citát neobsahuje kvantifikátor "všichni" a generalizace je tedy ještě v mezích koncensu.

    Podobně, řeknu-li, že "ptáci létají", pak se nedopouštím argumentačního klamu, přestože existují ptáci, kteří jsou nelétavci. Jinými slovy létající ptáci jsou "mainstream" a lidská mluva zajišťuje dostatečnu (nutnou!) "šedou zónu" pro význam, abychom se vůbec mohli společně domluvit. Není to přesné, ale je snaha udržet efektivní kompromis mezi popisností a užitností.

    K zamyšlení:
    1) jak by vypadala mluva, kdyby každá generalizace byla chápána jako absolutní (kvantifikátor "všichni")? Doporučuji vzít si na to libovolné noviny.
    2) jak se v běžné mezilidské řeči nejčastěji používá "implikace"? (většinou nikoliv jako implikace ...)

    V této takzvané moderní době musí autor dávat na úvod svých myšlenek úvodník typu "... následující řádky jsou generalizací, jež nepopisuje všechny možné ...", aby se někdo necítil dotčeně. A i přesto jsou pak v důsledku zaplevelené (nejen) Internetové diskuze, ach jo.
    Fluttershy, yay! avatar 24.3.2013 23:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Původní citát neobsahuje kvantifikátor "všichni" a generalizace je tedy ještě v mezích koncensu.

    Pak by se dalo říct, že je pravda, že "ptáci nelétají" — určitě je pravda, že nějací ptáci nelétají. (Neboli by bylo žádoucí specifikovat ten konsensus.) Považuji za rozumné brát "drtivá většina" jako implicitní kvantifikátor. Jenže tvrdit, že drtivá většina dnešních hráčů je rozmazlená lékárničkami apod.? Spíš si bambas chtěl kopnout a ukázat, jak on je borec, když preferuje hardcore hry. Nebylo by to poprvé, už tu naříkal nad tou dnešní mládeží.

    jak by vypadala mluva, kdyby...

    Češtině by ohromně pomohlo, kdyby se zbavila dvojího záporu, lidé si udělali jasno v rozlišování "nebo" s čárkou a bez ní atd. Ano, i kvantifikátory k tomu patří.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.3.2013 00:13 RootDad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    specifikovat ten konsensus
    Obávám se, že to není možné z toho důvodu, že podstatná část komunikace není založena na racionálním zvážení, ale na emoci/intuici. A tato "neracionální" (nepřisuzuji tomu negativní konotaci) komunikace je principiálně rychlejší a účinnější ve svém působení a důsledku než ta racionální - využívají se jiné, rychlejší mozkové "okruhy" (více spolupracují s centry pro přežití). "Specifikace" není možná a lidé ji budou ignorovat, protože chtějí efektivně komunikovat a budou preferovat raději dostačující (z jejich pohledu) rychlou šedou "významovou" zónu konsensu, který nemusí být (a většinou nikde není) veřejně a exaktně definován - člověk jej "nasákne" společně s kontextem, ve kterém žije. Hypoteticky, Eskymáci by mohli tvrdit, že ptáci nelétají. Pokuď tedy mají abstraktní třídu "ptáci", což netuším.
    Fluttershy, yay! avatar 25.3.2013 00:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    *headdesk*
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2013 08:36 poi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    +1
    bambas avatar 25.3.2013 10:59 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Ja jsem nekde psal, ze preferuji hardcore hry? Muzes mi ukazat konkretne KDE? Zase se neco odehrava pouze v tve paranoidni mysli. Rozhodne nepreferuji hardcore hry, ale je dobre z jsou, je to skvely svezi vanek na mainstreamove vlne herniho pole. Takze nez me zase zacnes bezduvodne osocovat, zkus se trochu zamyslet, nez placnes zase nejakou zhovadilost.
    Fluttershy, yay! avatar 25.3.2013 11:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Muzes mi ukazat konkretne KDE?

    Není problém. ಠ_ಠ

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    D.A.Tiger avatar 25.3.2013 23:44 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Dnesni hraci jsou prilis rozmazleni hordama naboju, lekarnicek, atd. Tohle neni hra pro zadny panenky, ale poctiva kosicka jako za dob dooma a duke nukema.
    No, zrovna Duke Nuken..., nevím jak originální 2D, ale pokud si pamatuji tak tak v Duke Nuken 3D byly náboje a lékárničky snad na každém rohu. A na každém druhém byly kufříky do inventáře, kterýma se bylo možno léčit průběžně. A v případě nouze, bylo možno rozflákat nějaké to umyvadlo, záchod, či fontánky a doplňovat zdravý z tryskající vody ;-)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    22.3.2013 14:24 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Pravděpodobně ze stejného důvodu, proč tahle hra nezískala moc přízně ani u singleplayeru. I ten Counter Strike se dal přenastavit tak, že na staré plečce měl strašné detaily, ale běžel. U Sama abyste si přátele pro hru velice pečlivě vybíral.
    D.A.Tiger avatar 25.3.2013 23:50 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Nevím, ale téměř s každou nová hra, nebo verze je nenažranější než ta předtím. A s nadsázkou - aby jsi si skoro pokaždé koupil nový kompl. Není na tohle majoritní skupina hráčů PC her už trochu zvyklá?

    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    22.3.2013 01:41 Firefoxik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Nevim, ale slovo "skuečností" mi tak nejak nedava smysl...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.3.2013 08:45 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Opraveno.
    Ruža Becelin avatar 22.3.2013 08:27 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    SS3 povazuji za dustojneho nastupce Duke Nukem 3D - takhle mel podle me vypadat Duke Nukem Forever :-(

    BTW. Doted jsem zil v tom, ze BFE znamena Big Fucking Encounter??
    bambas avatar 22.3.2013 08:31 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    S tim verdiktem: hloupa strilecky bych byl opatrny. Serious Sam 3, jak sami tvurci rekli, je tak trochu pocta old school strileckam - hordy nepratel, malo naboju, malo zdravi. Pokud umrete, je to jen vase chyba. Je to totiz hardcore, hra se s vama nijak nemazli. Tohle muze nekoho odradit, ale pro toho, kdo pamatuje Wolfensteina 3D, Dooma, Quaka, atd., to bude opravdu zabava. Pripravte se na chvile, kdy se u hrani pekne zapotite a nektere casti bude opakovat treba i 10x, protoze vas proste vzdy zabijou. A save pozice? No..jak bych to rekl....old school ;)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.3.2013 10:31 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    S tim verdiktem: hloupa strilecky bych byl opatrny.
    To je spíš jen upozornění pro řadu linuxáků, kteří očekávají od her, že je budou rozvíjet a vzdělávat. Mně se SS3 moc líbí ;-)
    22.3.2013 08:36 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    příběh naprosto podružná věc.
    Tak nevím, asi to někdo považuje za zábavné...
    22.3.2013 09:56 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Hru jsem si poridil jak byla nekdy v listopadu 2012 v akci na steamu za 7E ... Hral jsem vsechny SS a velmi me bavily, proto jsem musel mit i tento dil. Jen ty naroky na HW jsou docela vysoke.

    Na mem ntb s Pentium T3200 Dual Core 2GHz, 4 GB RAM a Geforce 9600M 512MB to hratelne je, ale v 800x600 s medium detaily, s vykonem cca 15-22 fps (vetsinou u te horni hranice) - cekal jsem to lepsi
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    22.3.2013 14:17 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Na pet let stare grafarne nemuzes cekat zazraky.
    22.3.2013 16:23 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Hraju na Intel HD3000 na 1440x900. Na medium je to ale skoro nehratelný.
    Já si to koupil před časem s nějakým časákem (sice z časáku, ale i tak Steam verze) a do dneška jsem to hrál asi 5 minut. Dneska jsem to zkusil trošku rozehrát a je to teda neuvěřitelná smažba.
    22.3.2013 16:28 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Zapomněl jsem napsat, že pod Windows. V Linuxu musím ještě stáhnout rozlišení, aby se to dalo hrát.
    22.3.2013 09:57 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Serious Sam asi není zrovna hrou, která by vás napadla v souvislosti s multiplayerem u stříleček....

    Bych si dovolil nesouhlasit. Když slyším Serious Sam, tak mě napadne super Coop..
    Fluttershy, yay! avatar 22.3.2013 13:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Na snímku obrazovky je odhalená bradavka!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.3.2013 14:26 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Tady nejsme v US of A, na Super.cz je veřejně přístupných bradavek mnohem víc, a dokonce ani nejsou CGI.
    27.3.2013 08:38 poi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    ... tady někdo nepochopil ironii;)
    22.3.2013 14:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    No a? Tady jich je.. ;-)
    22.3.2013 14:15 marcus_777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Hudbu mají na svědomí kovotepci Undercode. Po skvělé hudbě k SS: The second encouter, se s nima v BFE nepočítalo. To osobně nechápu. Naštěstí fandové měli jiný názor a petice byla na světě. Doporučuji poslechnout Final Fight a pecku z lunch traileru - Hero ;-) Nároky na hw nejsou nikterak přehnané. Naopak optimalizace je velmi dobrá(odehraná jen Win verze). Ta, na mé obstarošní low-end sestavě Pentium G860, nVidia GTX260, ve fullHD a detaily na max, nikdy nešla pod 30fps(průměr 56fps). A ten Samův břitký humor...
    22.3.2013 14:30 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Tahle hra má hodně vtipnou ochranu proti kopírování. Pokud si myslí, že je upirátěná, tak stále můžete hrát, ale trošku se zvedne obtížnost :-)
    22.3.2013 14:47 marcus_777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Pomsta růžového škorpiona :-D Myslím, že to je jeden z důvodů, proč se netěší zájmu masových hráčů, kteří nakupují na warezu. Na rozdíl od předchozích dílů.
    23.3.2013 15:50 dodik121
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    snad sa dockame i cestiny
    Ruža Becelin avatar 23.3.2013 18:58 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Na co?

    Nehlede na to, ze vetsina foru se prekladem ztrati...
    24.3.2013 10:16 dodik121
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    ale aspon titulky mohli byt
    25.3.2013 21:13 marcus_777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    České titulky jsou součástí hry.Pokud se hra koupí přes Steam. Nevím jak DVD edice.
    26.3.2013 10:53 dodik121
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Hru mam kupenu cez steam ale titulky nikde
    27.3.2013 19:26 marcus_777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    To je zvláštní. U mě probíhala instalace v angličtině, pak se stáhl upgate a po restartu jsem měl hru komplet počeštěnou.
    27.3.2013 20:42 dodik121
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    najnovsi update mam tusim z 22.3. aj dnes sa instaloval dajaky update ale nechce sa prihlasit na moj ucet tak neviem
    24.3.2013 14:31 momo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Serious Sam 3: BFE – řežba od začátku do konce
    Pro hru není vůbec podstatný počet jader vašeho procesoru, dle mého pozorování používá jádro jediné, ale to musí být hodně výkonné
    Z ktereho roku je ta hra ? Podle googleni 2011, ale to bude asi omyl a je z 2001 ..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.