Portál AbcLinuxu, 15. května 2024 16:14

Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank

23. 10. 2002 | Leoš Literák
Články - Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank  

Nový seriál o elektronickém bankovnictví začínáme u Raiffeisen banky.

Častým dotazem našich čtenářů je podpora elektronického bankovnictví našich bankovních domů. Většina z produktů dostupných na trhu je totiž primárně vyvíjena pro uživatele Windows s Internet Explorerem a na jiných operačních systémech či prohlížečích mají tyto služby velké problémy, či nefungují vůbec.

Proto jsme se rozhodli zmapovat situaci na trhu a připravili tento seriál. V něm hodláme oslovit všechny významné banky a zeptat se na podporu Linuxu v jejich elektronickém bankovnictví. Náš seriál otevírá rozhovor s panem Michalem Bošinou, ředitelem odboru elektronických kanálů Raiffeisen banky a s panem Jakubem Feldsteinem, vedoucím Internetového týmu.

Logo banky

Mohl byste našim čtenářům představit vaši banku a její profil?

Michal Bošina: Raiffeisenbank je členem rakouské finanční skupiny Raiffeisen, která je jedním z největších uskupení tohoto druhu v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Raiffeisen poskytuje svoje finanční služby už více než 100 let.

V ČR působí Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) od roku 1993 jako univerzální banka. Její základní kapitál činí 2 mld Kč, celková bilanční suma přesahuje 59 mld Kč. Obchodní síť zahrnuje 44 poboček a přibližně stejný počet bankomatů po celé ČR. Nabízíme bohatý sortiment produktů a služeb pro soukromé osoby, malé a střední podniky a podnikatele i velké společnosti. Nejvyšší důraz klademe na individuální a profesionální přístup ke klientům, využití moderních technologií a špičkovou kvalitu služeb.

Produkty RBCZ: internetové bankovnictví, GSM bankovnictví, bankovnictví po telefonu, běžné účty, balíčky služeb pro soukromé osoby (Kompletkonto) i malé/střední firmy/podnikatele (Profikonto/Pluskonto/Benefitkonto), veškerý platební styk, platební karty, spořící účty, termínované vklady, hypoteční zástavní listy, směnárenské služby, podílové fondy, úvěrové rámce, osobní půjčky, hypoteční úvěry, elektronické bankovnictví Gemini a Multicash atd.

Jaké metody přístupu k účtu Raiffeisen Bank podporuje?

Michal Bošina: Raiffeisenbank nabízí samozřejmě tradiční způsoby přístupu tj. pobočky, bankomaty a platební karty. Alternativními možnostmi jsou internetové bankovnictví (webová aplikace na bázi java appletů), GSM bankovnictví (na bázi SIM Toolkit karty s Eurotelem), bankovnictví po telefonu (telefonní bankéř na bezplatné lince) a elektronické bankovnictví na PC - všechny tyto služby jsou dostupné 24 hodin denně.

Zůstatek na účtě

Proslýchá se, že připravujete platformově nezávislé elektronické bankovnictví. Můžeme tedy očekávat funkčnost i pod Linuxem a v jakém časovém rámci?

Michal Bošina: V současné době skutečně připravujeme novou verzi internetového bankovnictví, která by měla být použitelná více platformově nezávisle (dnešní verze podporuje pouze operační prostředí MS Windows a prohlížeč Microsoft Explorer) - její uvedení plánujeme na prosinec tohoto roku.

Nová aplikace internetového bankovnictví typu "tenký klient" bude pracovat v prohlížeči s HTML a apletem pro digitální podepisování, tedy bude na straně uživatele potřeba mít odpovídající verzi prohlížeče podporujícího HTML 4.0 standard a JVM kompatibilní s Javou 1.1.

Do budoucna uvažujeme i o zavedení alternativních způsobů podepisování, například jednorázovými kódy zasílanými na mobilní telefon, což by opět mělo platformovou nezávislost zvýšit.

Provádíte testy i na počítačích s jinými operačními systémy než od Microsoftu, například na Linuxu? Které prohlížeče jste zkoušeli? Pod Linuxem jsou nejpopulárnějšími prohlížeči Mozilla 1.0, Konqueror z KDE a Opera, které by všechny měly splňovat vámi uvedené podmínky. Budete testovat i jejich funkčnost?

Jakub Feldstein: Ano, připravovanou verzi internetového bankovnictví testujeme také na Linuxu v prohlížeči Mozilla. Chceme tak internetové bankovnictví zpřístupnit i okruhu uživatelů, kteří nepoužívají produkty společnosti Microsoft. Nicméně bych rád zdůraznil, že naším hlavním cílem je připravit aplikaci, která se bude dobře používat všem našim klientům, z nichž více než 95% používá Windows a Internet Explorer. Pro tento operační systém a prohlížeč proto také aplikaci optimalizujeme.

Jakou šifru používáte v novém klientovi? Jaká je její délka?

Jakub Feldstein: V nové verzi budeme používat stejnou šifru jako nyní, tedy 128 bitů.

Zadání příkazu

Které služby bude možné tímto způsobem ovládat?

Michal Bošina: Nové internetové bankovnictví bude od prosince rozšiřovat stávající funkčnost (prohlížení zůstatků, pohybů a výpisů z účtů, zadávání domácích jednorázových i trvalých příkazů, termínovaných vkladů, vnitrobankovních cizoměnových a zahraničních příkazů, odesílání a příjímání zpráv z banky) o nové produkty a služby například>

Jakým způsobem si váš zákazník může objednat tuto službu a kolik za ni zaplatí? Budete zvýhodňovat elektronicky podané příkazy?

Jakub Feldstein: Službu Webkonto si klient může zřídit na kterékoliv naší pobočce. Nezávazně si ji může objednat přes naše webové stránky, případně Callcentrum. Pro nové čtvrtletí připravujeme také nový sazebník, ve kterém bude samozřejmě elektronické podávání příkazů zvýhodněno.

Děkuji za rozhovor.

Seriál Elektronické bankovnictví (dílů: 9)

První díl: Elektronické bankovnictví - Raiffeisenbank, poslední díl: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu.
Následující díl: Elektronické bankovnictví - eBanka

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.