abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 841 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNU Lilypond - The music Typesetter - I

    19. 11. 2002 | Tomáš Kopeček | Multimédia | 12612×

    Jak efektivně na sázení not pod Linuxem.

    Takže popořádku -- co, proč, kdy a kde?

    Logo Skalní TeXisté toužící sázet kromě téměř dokonalých textů také téměř dokonalou hudbu kdysi dávno napsali MusiXTeX - sadu maker pro TeX, které byly schopny sázet velmi kvalitní hudbu, ovšem za použití velmi hrůzných postupů. Možná jste se s ním někdo setkal a pokud ano, tak bych se věru nedivil, že vás odradil a už jste zase sázeli notičky v nějakém klikacím programu.

    Něco podobného se stalo také jistému Janu Nieuwenhuizenovi (to jméno se mi snad nikdy nepodařilo vyslovit). Ten se však nenechal odradit a začal psát preprocesor pro MusiXTeX (tedy něco, v čem se bude psát podstatně jednodušeji a výstupem bude vstup pro MusiXTeX). Tento projekt se jmenoval MPP (MusiXTeX preprocessor). A pak to řekl kamarádovi a ten mu to rozmluvil, že takhle teda rozhodně nee. Pak se spolu s ním (Han-Wen Nienhuys) pustili do pořádného projektu pro sazbu hudby. To všechno se stalo někdy mezi lety 1995-96. O šest let později vychází GNU Lilypond již ve verzích 1.6.x (stabilní řada) a zároveň jede na plné obrátky další vývoj. Ale dost už historie - takže o čem to celé je.

    GNU Lilypond je překladač z popisu hudby ve vlastním formátu do několika výstupních formátů. Původním výstupním formátem byl TeXový zdrojový kód. Postupem let se přidaly možnosti výstupu přímo do PostScriptu, Scheme a poněkud pofidérně i do ASCIIartu. Zatím stále nejjistějším a nejpoužívanějším je TeXový výstup. Tímto způsobem lze získat jak kvalitní PostScript, tak PDF. Lilypond je schopen kompletního zpracování tiskové strany pomocí skriptu ly2dvi (.ly je standardní přípona Lilypondu, .dvi je pak device independent formát pocházející z TeXu). Druhou variantou je začlenění zdrojového kódu pro Lilypond přímo do dokumentu v jiném jazyce. Tak můžeme získat kousky notového partu téměř kdekoli. Tímto způsobem jsou podporovány formáty LaTeX, HTML a TeXinfo.

    V současnosti se Lilypond snaží zcela oprostit od závislosti na TeXu jako finálním sázecím prostředku a hledá se možnost nějakého univerzálnějšího prostředku pro popis sazby. Uvažuje se například i o XML. Ale to vše je hudbou budoucích verzí. Zatím je stále nejjistějším způsobem průchod přes TeX, který už je doveden téměř k dokonalosti a i tudy se dostaneme ke všem nabízeným výstupním formátům.

    A proč vlastně neklikat? Aspoň pro mne je výrazně rychlejší něco psát, než klikat myší někam do osnovy (ovšem i pro Lilypond existuje jakýsi grafický frontend Denemo. Bohužel mám pocit, že se na něm již delší dobu nepracuje). A abych uklidnil alespoň nějakou část myší veřejnosti, tak existuje fičurka point-and-click, která alespoň umožní kliknutím v prohlížeči (xdvi) výsledného souboru odskočit na patřičné místo ve zdrojovém textu. A druhý důvod je celkem nasnadě - výstup Lilypondu je opravdu kvalitní a plně ovladatelný. Lilypond je propracovaný překladač. Ostatně binárka má svých 16 MB. No dobře, po ostripování se dostaneme na 2,5 MB. Nicméně ani základní dokumentace není z nejmenších - má 164 stran.

    A abych vás dlouho nenapínal, tak krátký kousek kódu pro Lilypond může vypadat třeba takto:

    \key c \minor c'8
    [picture of music]

    Nyní se možná rozpomenou někteří "trackisté". Podobnou syntaxi pro zápis not totiž používaly svého času snad všechny hlavní programy pro psaní modulů (FastTracker, ScreamTracker, atd.) Než se ovšem pustíme do složitějšího příkladu, bylo by dobré vědět, jak Lilypond nainstalujeme, takže:

    Instalace

    Lilypond pracuje jak na unix-like systémech, tak na MS Windows (pomocí Cygwinu). Nutnou prerekvizitou je především interpret jazyka scheme a to je v tomto případě guile. Většina nových distribucí ignoruje vývoj tohoto interpretu, ač je použit na mnoha místech (např. GIMP). Bude tedy pravděpodobné, že si jej budete muset stáhnout sami (nebo sáhnout po starší verzi Lilypondu). Další potřebné programy pro běh jsou TeX, ghostscript a python. Pro prohlížení výstupu pak ideálně xdvi (součást většiny distribucí TeXu). Na serveru se čas odčasu dá narazit i na aktuální RPM či deb. Pokud to není váš případ, tak následuje stažení aktuální verze a klasický postup: configure; make; make install. Ovšem ke kompilaci je potřeba o něco více programů než ke běhu. Jsou to: gcc (c++), make, flex, bison a TeXinfo (kvůli dokumentaci).

    Dokumentaci lze vygenerovat pomocí make web-doc (pro korektní zpracování tohoto cíle budou zapotřebí ještě programy autotrace, pktrace a t1asm - všechny jsou dosažitelné ze serveru Lilypondu). Nainstalují se tyto spustitelné soubory:

    • lilypond - vlastní překladač, ten budete sami spouštět asi málokdy, většinu práce za vás odedřou následující dva skripty
    • ly2dvi - skript pro převod souboru .ly na .dvi, PostScript nebo PDF)
    • lilypond-book - převede LaTeXový soubor s vnořenými příkazy Lilypondu na jakýsi druhotný vstup pro LaTeX, který uže je jím přímo zpracovatelný.
    • abc2ly, etf2ly... - skripty pro převod z jiných formátů do .ly
    • midi2ly - skript pro převod souboru midi na .ly. Kvalita převodu je přinejmenším různá.
    • convert-ly - skript umožůnjící dopřednou konverzi souborů pro aktuální verzi syntaxe. Dojde-li totiž k nějakým změnám syntaxe (a to občas dochází z důvodů větší systematičnosti a přehlednosti), tak jsou tyto změny podchyceny v tomto skriptu. Nemusíte tedy mít obavy, že soubory napsané pro starší verzi už nikdy nezpracujete.

    V adresáři /usr/local/share/lilypond/cislo_verze/scm (tedy pokud jste pomocí configure nezměnili --prefix) se nacházejí všechny inicializační soubory pro scheme. Je to vhodné místo pro náhled jak vypadají například definice jmen akordů. Poblíž v adresáři ly se nacházejí všechny soubory, které byste mohli chtít vložit do své skladby (definice formátů papíru, jiné názvy not - pro nás je aktuální soubor deutsch.ly).

    Teď vám nechám trochu času na vydýchání a kompilaci a příště se pustíme do nějaké větší skladby.

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.11.2002 08:33 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Diky moc
    Super, presne tohle jsem potreboval. Chtel jsem zacit hledat nekde na webu, ale musim rict, ze tento clanek mi velmi usnadnil praci.
    19.11.2002 23:39 Ctibor Ott | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Nadhera
    ani jsem netusil, ze jdou noty ukazovat v PDFku,
    takze to jde posilat i windousakum.
    20.11.2002 02:11 OldFrog
    Rozbalit Rozbalit vše Dik, prima
    Diky, prima clanek.
    20.11.2002 22:50 Wanthalf
    Rozbalit Rozbalit vše A jine ...
    Mimochodem, jeste pred MusiXTeXem byl MusicTeX, a jeste pred nim MuTeX. Preprocesoru pro MusiXTeX je vic a i kdyz Lilypond je mozna nejlepsi, stejne mam obavu, ze kdyz uz se clovek nauci to, tak se muze naucit i MusiXTeX samotny. Je to opravdu o tolik snazsi a prehlednejsi? A zaroven to ma stejne plne moznosti? W.
    21.11.2002 15:34 Tomáš Kopeček | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše A jine ...
    a) Nebylo mym umyslem psat o preprocesorech pro MusiXTeX a byla to spise zminka o historii. Lec priznavam, ze to mohlo pusobit jako lehka mystifikace. Tedy: Lilypond nema s MusiXTeXem _nic_ spolecneho. b) V MusiXTeXu vidim znacnou nekonzistenci v pouzivanych makrech a predevsim velmi problematicke sestavovani vetsich celku (zapis vyrazne visehlasych skladeb). Tez system prekladu se mi (osobne) nelibi. c) Osobne povazuji syntaxi Lilypondu za vyrazne cistsi a intuitivnejsi. V pristim pokracovani se na ni podivame a nechavam kazdemu na posouzeni, zda je tento system jednodussi. Dalsi vyhodu vidim v aktivnim vyvoji, coz se o MusiXTeXu asi rict neda. d) Jake jsou meze? Ano, Lilypond rozhodne neumoznuje vse, co MusiXTeX ve vychozi instalaci. Ovsem vse lze dotvorit pomoci scheme a TeXu. Osobne jsem narazil na jediny problem, ktery v MusiXTeXu nebyl a to jsou akordove znacky ve forme tabulatur. I ty ovsem lze v Lilypondu realizovat. Jde spise o konkretni pripady. Oba jsou moznostmi mocne a nema smysl popisovat, co jeden umi a druhy ne, kdyz v obou to jde popsat makrem. Druhou otazkou je kvalita vystupu a ta je v mnohych pripadech u Lilypondu na lepsi urovni (reseni ruznych kolizi apod.)
    25.11.2002 08:40 Pavel Bilík
    Rozbalit Rozbalit vše Čeština & lilypond
    Osobně taky MOC děkuji za článek. Než se s radostným očekáváním začtu do dalšího dílu, chci ještě moc poprosit autora o doplnění informací, jak v instalaci lilypondu rozchodit češtinu. Jsem spíše začátečník - v linuxu i lilypondu, takže bych chtěl poprosit o co nejsrozumitelnější návod "krok po kroku" (raději i těch kroků, které se zdají být samozřejmé). Moc děkuji. Pavel Bilík
    17.7.2004 01:50 Lucas
    Rozbalit Rozbalit vše XWC
    Prosím možná je to hloupý dotaz, ale čím lze přehrát soubory s příponou XWC...odp. na adresu maresias@centrum.cz

    děkuji
    29.9.2004 12:38 Antonin
    Rozbalit Rozbalit vše UUUUzasneeee
    To musi bejt nadhera. Uz to vidim. Osmihlasej sbor , varhany a komorni orchestr zapsanej v tomhle jazyce musi bejt nadhera. Cist notovy partitury a hlavne je slyset, neni neco, uplne trivaialniho, ale kam se to hrabe na to, kdyz se budu potrebovat zorientovat ve dvacetiosnovovym systemu popsanym jenom pismenkama a cislama.

    Jirka Vysata
    12.11.2005 20:49 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UUUUzasneeee
    A jéje, já si hned říkal, kdo asi tak něco takového mohl napsat. Podívám se dolů: A ejhle, kolega hudebník... :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.