abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (14%)
     (25%)
     (39%)
     (21%)
    Celkem 28 hlasů
     Komentářů: 7, poslední včera 22:24
    Rozcestník

    Trička AbcLinuxu jsou hotova

    3. 2. 2003 | Reklama | Novinky | 2292×

    Chcete unikátní linuxové tričko, které má šťávu? Máte rádi AbcLinuxu?

    Po veleúspěšném vydání loňského trička jsme připravili další tričko s novým motivem.

    Tričko je tmavěmodré, vpředu na prsou je naše logo v decentní velikosti. Na zádech je citát z Linusova prvního emailu oznamujícího vznik Linuxu jako malého hobby projektu, který nemá ambici stát se něčím velkým, seriózním. Následuje historie významných jader s datem vzniku a velikostí. Tato tabulka jasně demonstruje, jak dlouho již Linux existuje a jak rychle roste a tedy se i zlepšuje. Pod tabulkou je naše internetová adresa.

    Tričko je z bavlny a je k dostání ve velikostech M až XXL. Můžete jej již brzy zakoupit v brněnském knihkupectví Mareček, od dnešního odpoledne v naši kanceláři, kde prodáváme i linuxové distribuce a v půlce února na našem srazu (upřesníme již brzy). Další zájemce o distribuci uvítáme. Cena je 250 Kč.

    Nezapomeňte - zakoupením trička přispíváte na provoz serveru AbcLinuxu. Děkujeme.

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.2.2003 12:09 cervajs
    Rozbalit Rozbalit vše marecek.kup.to
    jeste to tam nemaji...:(
    3.2.2003 14:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše marecek.kup.to
    ted jsem je privezl do kancelare, zitra odnesu na postu. nicmene pan Marecek prijima objednavky jiz dnes
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    3.2.2003 21:06 Pavel Marecek
    Rozbalit Rozbalit vše marecek.kup.to
    Uz ano :) Pavel Marecek
    3.2.2003 14:20 Kolcaba
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    Tricko za 250 Kc? To je humus. Kdyz si chcete vydelat penize, tak poctive a ne predrazovanim komodit. To uz si radeji koupim tricko od Roota ci Linuxzone. Poslednimu jmenovanemu bych ty penize i dal, nebot mi to vrati v obsahu, tady se o obsahu nelze bavit, protoze za nic nestoji...
    3.2.2003 14:36 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    Kolcabo, ty penize jsou urcene na honorare. Bud se vam tricko libi a chcete prispet na provoz serveru a pak si jej kupte nebo ne a pak si ho nekupujte. nadavanim nic nevyresite. ad obsah: pockejte do ctvrtka. pak neco reste. ted zaciname dva vynikajici serialy. a ten vas slavny linuxzone - ne nebudu zatim resit jejich praktiky.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    3.2.2003 15:48 Kolcaba
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    Nevidim v mem prispevku jedinou jednu nadavku. Jen muj nazor, ze 250Kc za tricko je v obchodnim svete oznacovani neprimerenym ziskem, ale to je fuk, vzdycky se najde spousta takovych, kterym je to jedno a par tech, kteri to zakoupi v domeni, ze tim prispeji na zlepseni obsahu. A odvolavat se na neco, pockejte do ctvrtku? To je jak "jedna pani povidala". Sam vidim, jeden den tiskova zprava, druhy den rozebrani ankety, treti den nejaky clanek uz dat musime... Jedine, proc tento server navstevuji jsou jaderne noviny, ktere pisete. Ty jedine stoji za to. A kdyz bych mel prispet na clanek, tak na roota a linuxzone, rozhodne ne sem, nebot ty penize nemuzou koncit u redaktoru, nebot kvalita tomu neodpovida. Takhle mi to prijde, ze nejdriv nakrmime sebe a kdyz neco zbyde, tak hold dame nejaky drobak i jinemu redaktorovi, at tu aspon neco mame... A vyjadrovat se k linuxzone? Myslim, ze jedine co jste celou kauzou ukazal, ze vam jde o penize az na prvnim miste. Nevim jak muze nekdo brblat, kdyz image sborniku ma byt dle vyjadreni k dispozici zdarma. Tady je jasne videt, kdo svou "praci" dela pro ostatni a kdo z komercnich duvodu. Vy jste ten druhy pripad, takze nad tim neomylejte hubu, mel byste se tak akorat stydet.
    3.2.2003 16:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše hnus

    vas nazor, ze tu nevychazeji zadne clanky neni spravny. viz nasledujici seznam za leden (plus 4x jaderne noviny):

    1. MessageWall - kladivo nejen na spam
    2. Kprogramovanie 1
    3. Dosemu podruhe
    4. Kancelářský balík Hancom Office (2)
    5. Linux Terminal Project 1
    6. Kprogramovanie 2
    7. TurboPrint
    8. Alternativy win programu
    9. Administrace systému Linux
    10. Linux Terminal Project 1
    11. Nastaveni DNS
    12. C-Pen
    13. Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS
    14. Slackware
    15. CzFree.net

    zitra vyjde uvodni clanek o vypalovani, serial bude mit asi pet dilu a pujde velmi do hloubky. pozitri demilitarizovane zony, opet nejmene 4 dilny serial a rozhodne se neda nazvat povrchnim.

    Ad pakovani moji kapsy: mesicne od abclinuxu s.r.o. beru 1000 kc mesicne, na autorskych honorarich ted zaplatime mnohonasobne vice. nebudu to specifikovat, protoze jednou jsem neco o firme rekl panu Smardovi a on to zneuzil vuci mne. podruhe tu chybu neudelam.

    ad linuxzone: sbornik je hezky napad, ale podminky byly jednostranne vyhodne pro linuxzone. proto jsem to odmitl. stejne jako root a underground. tim to mohlo skoncit. nicmene pan Smarda se s tim nesmiril a za nasimi zady se pokusil vzit clanky primo od autoru. podle meho nazoru je takove jednani silne nefer. momentalne tedy panuje valka, na jedne strane je linuxzone, na druhe strane abclinuxu, root a underground.

    vy si opravdu myslite, ze pan Smarda je lidumil, ktery to dela z lasky k lidem? jste velmi naivni. nerikejte mi, ze naklady pri 1000 kusech na jedno CD jsou 150 kc. podle nas jsou tretinove, kdyz praci ohodnotime 20 tisicy. pan smarda je ale odmitl rozepsat. takze jsem vychazel z toho, ze linuxzone by mel automaticky z kazdeho CD stovku zisku. moje navrh na ferove podminky odmitl. proto jsem se odmitl ucastnit.

    jeden z predstavitelu ostatnich serveru napsal toto:

    nevidime duvod, abychom pod hlavickou "podpory linuxove komunity" venovali svoji praci soukrome firme, ktera ji se ziskem vyda na CD.

    s jeho nazorem se ztotoznuji

    ach jo to bude flame. :-(

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    3.2.2003 17:34 Kolcaba
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    No ja jsem to myslel tak, ze sem chodim pro jaderne noviny, coz je velmi kvalitni clanek a zadny jiny co zde vychazi se jim nerovna, asi tak :-) A mel byste uvesti, ze na jedne strane stoji Linuxzone. linuxworld, interval a reboot a na druhe strane vy tri a to tak, ze root od zacatku, abclinuxu se k nemu pridalo a underground se stotoznil. A o duvodech primo snad vite jen vy :-) Ja vim, co jsem se docetl, co mi preposlali kamosi, kteri jako redaktori komunikovali s obema stranami. A mam jen svuj maly nazor. Sbornik je SKVELA vec a jestli se mu nekdo bude pricit, tak ho asi nebudu mit rad. A naklady na vytvoreni 20k? No ja si dovedu predstavit co to asi obnasi, uz jenom to, ze pokud to nekdo bude chtit dat do jedne databaze, tak bude muset presazet vsechny clanky. Takze 20k se mi zda odhad jak od studaka, ktery je nerealny. Studujete? :-) Ostatne napisu na Linuxzone, aby se k tomu jeste vyjadrili a podrobne to rozepsali. Pokud to ma byt profesionalne pojato, tak si troufam rici, ze se to bude pohybovat okolo 100k a to se zivim analyzou problemu. Ale pokud to udelate lacineji, tak se toho ujmete, budu jen rad, pokud vysledna cena CD se tim snizi, i kdyz mne osobne by to melo byt jedno, ja si stahnu a smahnu image... A k osloveni redaktoru. Myslim, ze neni fer, aby redakce trvala na exkluzivite psani clanku, to co udelal Root po dane kauze, i kdyz mou prizen si tim neztrati, cist tam budu porad, akorat kdybych chtel neco napsat, tak to pro neho nebude. A je jedine spravne reseni ziskat souhlas primo od autora. Vzdyt pokud se dodrzi treba mesicni lhuta, ze clanek nevyjde jinde, ci jina primerena doba, tak je zajmem snad vse co nejvice sirit tuto tematiku mezi lidi? A ohanet se, ze to bylo napsano pro abclinuxu a ze vy nedate svoleni, to je nepripustne, navic ho ani dat nemuzete, kdyz k tomu nemate opravneni, coz je celkem joke :-) A vubec, koncim tuto debatu, nestojim o flame war. Kazdy mate sve svedomi a vite kde je sotek, ja si to jen myslim z informaci, co se ke mne dostali a sotek neni sbornik, sotkem jste vy, redakce, ktere ukazujete gaunerske chovani...
    3.2.2003 19:06 Leos
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    1) mohl byste se aspon predstavit, udat email apod,. kdyz uz tu na nas sypete spinu? 2) exkluzivita: jste naivni? ja stravim x hodin komunikaci s autorem, vymyslim tema, pomaham mu to vylepsit, radim mu a on pak clanek za mesic uverejni na linuxzone? toto je podle vas v poradku? 3] ad naklady: pocital jsem mesic prace, v brne odhaduji plat na 15 kkc mesicne. samozrejme, pokud to date Deloitte and Touche, naklady se vysplhaji do milionu. pan smarda se vsak o nakladech odmitl bavit a poslal me (slusne) nekam. 4) v konferenci autoru jsme to probrali, pokud vim, vetsina stoji na moji strane. dokonce i ti, kteri puvodne chteli publikovat do sborniku, nakonec odmitli Smardovu nabidku pote, co jsem jim ukazal jeho navrhy a reakce na moje pripominky.
    CIJOML avatar 3.2.2003 22:10 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    No Leosi, u me uz toho moc konzultovat nemusis :)) Tim bych se neohanel :)))
    BTW rozhodne dle autorskeho zakona nemuzete mit neomezenou dobu, po kterou je clanek vas :) To byste museli koupit exkluzivitu a ta JE DRAHA - to ale porad nesnizuje me sympatie k tobe a k tomuto serveru, pro ktery pisu rad a snad jeste i dlouho budu :)
    4.2.2003 08:28 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    Nebudu se vyjadrovat k nejakym sporum mezi servery, ale konkretne me, nepripadne 250,- Kc za tricko vubec predrazene. Ne, ze by to pro me byla malickost, ale u nas v Brne stoji treba v Tescu uplne obycejne bile bavlnene tricko 400,- ....
    3.2.2003 15:35 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    > Tricko za 250 Kc? To je humus. Kdyz si chcete vydelat penize, tak poctive a ne predrazovanim komodit. To uz si radeji koupim tricko od Roota ci Linuxzone. Myslim si, ze koupe tricka je vec zcela dobrovolna. A obzvlaste v tom clanku je zdurazneno, ze "prispivate na provoz Abclinuxu", cimz se ledacos vysvetluje. Nevim, proc se certite. Obcas si rikam, ze je skoda, ze dnes ten svet linuxaku uz nacichl osocovanim a hadkami - to za starych casu nebyvalo.
    3.2.2003 16:09 Kolcaba
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    No linuxaci porad drzi pospolu, jen vznikli rozepre, co ja pozoruji, v dobe, kdy se zjistilo, ze nekdo se muze svym konickem i zivit a vzkvetali prvni portaly o linuxu, ktere si na sebe vydelali - teda spise jeden a to Root :-) No Leos se myslim snazi take si na sebe vydelat a ja mu to preji, jen proste vse se da delat v souladu s obecnym smyslenim. Konkretne u sborniku, co chysta LZ, myslim, ze chyby ukazali vsichni zucastneni, ale presto nekdo dal jasne najevo, ze na tom chce vydelat ci nechce nechat vydelat ostatnim. Nemel by na tom vydelat nikdo, ale na druhou stranu kdyz to nekdo pripravi, tak at se mu zaplati naklady. Nechapu, proc se to tak rozhadalo a snad se to utisi. Nerad bych videl, jak tu portaly mezi sebou valci, to je smesne... Jo vratit se o par let zpet, kdy lide psali clanky pro sve poteseni a nic za to nechteli. Dnes jsme jinde. A pamatuji si jednu vec, co Leos pronesl na Linux Hallu, ktery jsem navstivil. Je tu misto pro 1 server, ktery muze profitovat a ostatni jen paberkovat. To 1 misto vyzobne Root ci Linuxzone a sam sebe timto vyrokem odsoudil do druhe linie :-) Proto se ani nedivim, ze se ted musi snazit vydelat kde se da, tak smele do toho, ale s rozmyslem :-)
    3.2.2003 16:48 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    • ja si taky myslel, ze linuxaci drzi pri sobe a nedelaji si naschvaly ci dokonce podrazy.
    • snazim se na sebe vydelat, ale rozhodne na skrze portal abclinuxu. mame sro, poskytujeme komercni sluzby. abclinuxu je nas vyvesni stit, nas milasek :-)
    • kdo se na tom snazi vydelat? co je na tom spatneho? nejste nahodou komunista? klidne at ma na tom linuxzone zisku, kolik chce. ale at si vydava jen vlastni obsah. kdyz jej ma podle vas tak skvely, proc potrebuje i ten nas a proti nasi vuli? ja jsem jen chtel rovne podminky.
    • linuxhall - to stale plati. proto je pro nas reklama jen male prilepseni.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Dobre to delas, Leosi. Nekterym lidem nema smysl odpovidat. Jen je to vyzve ke tvorbe dalsich blabolu. Tricko vypada pekne, koupim si ho. Prvni bylo taky super. O jeho kvalite svedci i to, ze mi ho nekdo ukradl i pres to, ze bylo po telocviku silne propocene. ;-)
    4.2.2003 10:14 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše hnus
    Ja nemyslim, ze je spatne, kdyz nekdo umi na linuxu vydelat. (Ehm, to "umi" nechapejte ve spatnem smyslu, jak by si nekdo v teto republice a v teto dobe mohl vylozit). Je jasne, ze v dobe, kdy v Cechach Linux pouzivalo par desitek nadsencu by se zadny linuxovy portal neuzivil. Dnes jich tu je nekolik. Jsem za to na jedne strane rad na druhe me vadi, kdyz se pak mezi sebou takhle hadaji, ale to uz je proste o lidech. Je dobre, ze existuji free portaly (penguin) i komercni root, abclinuxu, linuxzone aj. - pokud tomu bude kvalita clanku odpovidat, tak na tom nakonec nejvic vydela ctenar a o tom to je. Co se mne tyce, jsem ochoten prispivat nejakou formou na server, na kterech budou vychazet dobre clanky, ja z tech clanku budu mit uzitek, protoze mi usetri spoustu casu a trapeni. A kdyz vedle toho budou takove portaly jako je penguin, kde budou take vychazet pekne clanky, ale holt ne ty nejlepsi (protoze za ty autor rad dostane zaplaceno - a to je jenom dobre - podpora dobrych autoru), tak myslim, ze nikdo neprijde zkratka.
    Co je na obsahu hnus? Celkom rad by som vedel konkretne? Mne sa tento server celkom paci, myslim ze je dost jedinecny na to aby sa ho dalo vobec porovnavat! Takze prosim konkretizovat ten humus. To co sa ziska z predaja vsetkych triciek postaci na pokrytie honorarov na 3 mesiace. A nebude z toho ani koruna zisku. A prace do toho Leos investoval IMHO dost... Takze pred tym ako napises takyto prispevok sa zamysli. Ak sa Ti server nepaci nenavstevuj ho, a ak chces nieco zmenit, tak vezmi klavesnicu a ZMEN to NAPIS clanok a dostanes HONORAR. A dostanes tie peniaze co ini platia za tricko :) Otazka je skor ci si schopny TY produkovat nieco ine ako HNUS :)
    10.2.2003 16:08 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše hnus no to snad ne!
    Jen si pridam:
    Kdyby tento server nedelal nic jineho nez jednou mesicne vydal sve ABiCko tak si zaslouzi misto pod sluncem.
    PS: libi se vam jiny server? fajn! Dekujeme za navstevu. Nikdo vas tu preci nedrzi. nadavat a nic nedelat(rozumej nepridat ruku k dilu - at se to vylepsi) to je hnus.
    Petr Jakubec.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.