Portál AbcLinuxu, 17. května 2024 06:59

Knoppix 3.1

6. 3. 2003 | Tomáš Hála
Články - Knoppix 3.1  

aneb co dokáže jedno bootovatelné CD.

Knoppix je poněkud netradiční distribuce německého autora Klause Knoppera postavená na Debianu. Její netradičnost spočívá v tom, že jde o tzv. "live CD", tedy Linux na jednom CD, který není třeba instalovat. CD šoupnete do mechaniky, restartujete počítač a vše ostatní už se začne dít samo. V případě, že Váš počítač nepodporuje bootovaní z CD-ROM, musíte si nejprve vytvořit bootovaci disketu z image uloženého na CD.

Po spuštění se Knoppix pokusí automaticky detekovat a nakonfigurovat veškeré HW vybavení vašeho stroje a počíná si při tom více než schopně. Na mém počítači nalezl a nakonfiguroval vše, co mu bylo k dispozici. Tedy: zvukovku SB128 compatible (modul es1371), ethernetovou kartu Edimax s chipem Realtek (modul 8139too), grafiku NVidia GeForce 2MX (driver nv, takže bez 3D akcelerace), USB čtečku paměťových karet (hotplug + usb-storage) a také power management (apm). Dále si našel a aktivoval swapovací partition na disku a vytvořil do /etc/fstab záznam pro všechny oddíly na všech discích. Ty je možné později pohodlně připojovat a odpojovat pomocí ikonek na ploše (implicitně pouze pro čtení). Knoppix obsahuje podporu pro mnoho souborových systému (ext2, ext3, minix, ReiserFS, NTFS, vfat, EFS, HFS..). Také nezapomněl všude zapnout DMA mode. Jediné, co se mu nepovedlo úplně pünktlich, je PS/2 optická myška, na které nefungovalo scrollovací kolečko, ale to spravil parametr wheelmouse předaný jádru před zaváděním. Na jiném stroji nalezla autodetekce ISA zvukovku ESS ES1868, ale už nenašla ISA síťovku 3com 509 combo. Pokud tedy autodetekce něco přehlédne, je třeba to nakonfigurovat ručně. V mém případě stačilo insmod 3c509 a ifconfig eth0 (rootshell běží na všech textových konzolích). I přesto bych autodetekci oznámkoval jedničkou. A abychom nemuseli nenalezený HW konfigurovat ručně po každém rebootu, umožňuje Knoppix uložit konfiguraci na disketu a při příštím bootování si ji opět načte. K tomu slouží parametr floppyconfig pro jádro. Výčet všech možných parametrů je v nápovědě.

screenshot

Po úspěšném nastavení železa vás uvítá KDE3. Knoppix obsahuje i další grafická prostředí jako Gnome, WM, fluxbox, IceWM a další, ale ostatní prostředí nejsou tak dobře nakonfigurována, aby pěkně vypadala a dala se rovnou pohodlně používat. A nyní nastává to, co dělá Knoppix Knoppixem: obrovské množství programů, kterých je na CD díky transparentní kompresi namačkáno asi 1,7GB. Najdeme tu vše od nepřeberného množství drobných prográmků na nejrůznější účely, přes běžně používané aplikace jako Mozilla, X-CD-Roast, prohlížeče obrázků (chybí můj oblíbený GQview :-( ), prohlížeče dokumentů různých formátů, klienty a servery mnoha internetových služeb, přehrávače videa a hudby, až po takové projekty jako je GIMP nebo OpenOffice.org. Dále jsou zde i různé vývojové nástroje jako Kdevelop, Python, Perl, Qt-designer nebo nástroje na obnovu dat z poškozených filesystémů včetně Parted a Partimage či prográmky pro monitorování provozu na síti. Nechybí ani Wine a celkem slušná kolekce her. Také tu najdete pár průvodců pro konfiguraci tiskáren, zvukových karet a připojení na síť pomocí telefonní linky, ISDN, ADSL, pevnou linkou nebo bezdrátově.

Za další velice zajímavou záležitost považuji Knoppix Terminal Server, který umožňuje stanicím v síti (pokud mají na síťové kartě bootromku) zavádět Knoppix přes síť. Takže např. celá počítačová učebna někde ve škole může nabootovat z jednoho Knoppix CD :-). V tom případě by ale dostala příslušná CD-ROM zatraceně zabrat. To jistě není vhodné jako trvalé řešení, ale je to ideální na demonstraci možností Linuxu. Knoppix je distribuce plná překvapení a určitě sami najdete další jeho možnosti.

Jaké jsou HW nároky Knoppixu? Procesory od i486 dále, paměťové nároky jsou dány tím, co hodláte na Knoppixu provozovat:

Čím více paměti, tím lépe, protože Váš home adresář a veškerá pracovní data jsou umístěna v ramdisku. Tedy čím více paměti budete mít, tím rychlejší bude práce s Knoppixem a CD-ROM bude méně namáhána. Knoppix umožňuje v případě, že máte málo paměti a nemáte na disku swap partition, použít jako odkládací prostor soubor na jiném souborovém systému, který je obvykle na disku dostupný. Že je potřeba co nejrychlejší CD-ROM snad není třeba zdůrazňovat.

Co říci závěrem? Knoppix je vhodná volba hned na několika frontách. Výborně se hodí na demonstrování možností Linuxu svým známým, kamarádům, šéfovi.. Můžete ho používat jako "záchrannou disketu" pro opravování poškozených instalací pevného systému, dále jako bezpečné první seznámení s Linuxem pro lidi, kteří si jej nechtějí rovnou instalovat. Také by mohl teoreticky sloužit jako firewall na bezdiskovem stroji nebo ho jednoduše noste všude s sebou a budete mít svůj Linux vždy po ruce. Možností využití je celá řada a Vy už si určitě najdete tu pro Vás nejzajímavější.

Tato recenze se týká verze 3.1, která běží na jádru 2.4.20 a KDE3, ale v současnosti je navíc k dispozici beta verze Knoppixu označována jako "KDE edition", která jede na KDE 3.1 a obsahuje všechny deb balíčky dostupné pro toto grafické prostředí.

Odkazy a zdroje

Knoppix.net
Homepage projektu
Kompletní seznam balíčků v Knoppixu
Knoppix KDE edition
AbcPalírna: Knoppix

Reklama: Knoppix si můžete nechat vypálit v AbcPalírně.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.