Portál AbcLinuxu, 20. května 2024 00:48

Nevýhody ICQ

12. 6. 2007 | Pavel Šimerda
Články - Nevýhody ICQ  

ICQ je v ČR nejrozšířenější služba pro rychlou textovou komunikaci (Instant Messaging). Většina uživatelů IM v ČR na ní začínala. Bohužel má tato služba i své slabé stránky.

Tím, že je celá postavená na neveřejném protokolu, není příliš vhodná pro veřejnou komunikaci, stejně jako třeba .doc formát není příliš vhodný pro veřejné texty.

Jediný poskytovatel služeb

Když se rozhodnete připojit do ICQ sítě, nemáte možnost výběru poskytovatele služeb. Nezbývá vám nic jiného, než si zařídit účet (číslo) u společnosti AOL. Bez ztráty kontaktů nebudete moci přejít jinam.

Při výpadcích a problémech serverů AOL přestane služba fungovat všem uživatelům. To je v kombinaci se ztíženým přechodem jinam dost nepříjemné. Jistě by bylo lepší mít možnost volně měnit poskytovatele podle kvality služeb, stability serverů a osobních preferencí.

Přes váš účet nemůžete psát uživatelům jiných služeb. Pokud používáte jenom ICQ, tak lidé z jiných služeb nemohou psát vám. V důsledku je tím nutíte, aby si na komunikaci s vámi pořídili ICQ účet a program a vystavili se stejným problémům.

Bezpečnost a soukromí

ICQ nechrání vaše soukromí. Autorizace nefungují, spousta alternativních klientů je umí ignorovat. Stejným problémem trpí i invisible status. Navíc ICQ bez vašeho přičinění zveřejňuje váš status na webu (i když z oficiálního klienta by to mělo jít vypnout).

Přihlašování ani zprávy nejsou v ICQ dostatečně zabezpečené. Bezpečnější přihlášení se poprvé objevuje až u ICQ 6 (a zvládá ho Miranda, pokud ji tak nastavíte). Ostatní komunikace běží Internetem nešifrovaná.

Komunita, integrace a vlastní služby

ICQ se nedá použít na vlastním (domácím, komunitním, firemním nebo veřejném) serveru. Také se s ním nedají propojit a integrovat další služby. Nemluvě o tom, že svoji komunikaci zbytečně posíláte napříč kontinenty.

Na otevřené protokoly najdete spoustu návodů, knihoven, programů a webových aplikací. Obecně se s nimi pracuje mnohem lépe, pokud žádáte víc než jen základní vestavěné funkce. Asi by bylo dost krkolomné snažit se na ICQ stavět portál s kontakty, webovým chatem přístupným z IM aplikace, možností psát jednotlivým uživatelům, přidávat články do blogu přímo z klienta, atd.

Příliš restriktivní podmínky používání

Podle podmínek používání ICQ služeb nesmíte používat alternativní klienty. Na Linuxu byste asi museli na ICQ používat jejich flashového klienta nebo AIM klienta (pokud opravdu na ICQ funguje). Na jiném operačním systému to nemusí jít vůbec. I když používáte oficiálního klienta, nesmíte nijak blokovat zobrazovanou reklamu.

Rovněž máte zakázáno používat ICQ pro firemní nebo komerční účely. Navíc se podle licence vzdáváte všech autorských a jiných práv na cokoli, co na ICQ pošlete.

Málem bych zapoměl, na používání ICQ vám musí být aspoň 13 let :).

Podmínky používání služeb nejsou v případě ICQ jen přehnaně dlouhé a nepřehledné. Zasahují do základních svobod, které by člověk od používání podobného softwaru očekával. Naštěstí si AOL tyto podmínky nevynucuje a nejspíše na našem území ani vynucovat nemůže. Přesto stojí za úvahu, jestli člověk vůbec chce takovou službu používat.

AIM, MSN, Skype, ...

AIM provozuje také AOL, tudíž na tom není o moc lépe. MSN je v mnoha ohledech lepší než ICQ (kvalita, služby a bezpečnost), ale zásadní problémy, které jsem popsal (uzavřenost, centralizace), platí i tam. Jako kuriozitu mohu uvést cenzuru zpráv, které obsahují download.php, gallery.php a možná ještě nějaké další.

Skype má problémů víc. Chybí alternativní aplikace a originální klient je podezřele velký a náročný. Navíc některé bezpečnostní studie (PDF) naznačují, že to má svůj důvod.

Uživatelé AIM/ICQ, MSN, Skype a dalších si ani vzájemně nenapíší.

Google Talk, LiveJournal Talk, Gizmo, Jabbim.cz, ...

Na druhou stranu existují služby, jejichž provozovatelé se rozhodli komunikovat mezi sebou pomocí XMPP, což je IETF standard pro instant messaging, známý rovněž pod starším názvem Jabber. To je pro uživatele obrovská výhoda. Může si přidat do kontaktů kohokoliv, kdo používá službu, která tento standard také podporuje. Nebýt jednotlivých uzavřených sítí, tak je situace stejná jako u e-mailu, kde také nepřemýšlíte nad tím, komu můžete poslat mail a komu ne.

Některé z nich nabízejí i transporty do uzavřených sítí, které mají uživatelům ulehčit práci, zvláště když využívají IM z více míst (např. v práci, doma a z mobilu/PDA).

Více o XMPP a Jabberu se dozvíte v příštím článku.

Související články

Jabber a ICQ: Imcom a mICQ
CenterICQ - komunikační centrála
Skype - internetová telefonie na GNU/Linuxu
VoIP: Telefonování přes internet pro každého
Mé oblíbené dockapps - II

Odkazy a zdroje

Proč je veřejná síť lepší než ICQ (icq.xmpp.cz)
ICQ na české Wikipedii
Český XMPP/Jabber rozcestník
Česká Jabber wiki
ICQ Terms of Service
ICQ: Wikipedia
XMPP Standards Foundation
The XMPP Federation
IM Federation – Why are Federated IM networks better?

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.