Portál AbcLinuxu, 15. května 2024 06:20

Výzva: jaký projekt máme podpořit?

31. 3. 2003 | Leoš Literák
Články - Výzva: jaký projekt máme podpořit?  

V AbcPalírně se nám už nahromadilo šest tisíc korun na podporu Open Source, pomozte nám je rozdělit.

Jak asi víte, z každého páleného CD s linuxovými distribucemi a z našeho Offline CD odvádíme 10 Kč na podporu hnutí Open Source. Jelikož jste si naše služby oblíbili, podařilo se nám nashromáždit dostatek prostředků, abychom mohli vyhlásit první kolo pseudovýběrového řízení. Porotci budete vy, naši čtenáři.

Je několik způsobů, jak s těmito penězi naložit. Jednou z variant je zaslat je na konto Free Software Foundation. Nicméně nemyslím si, že by to bylo nejlepší řešení. Američany těch dvě stě dolarů moc nevytrhne, zatímco u nás šest tisíc korun má už nějakou váhu. Navíc jsou to místní peníze, proto bychom také rádi podpořili místní projekty. Teď je jen najít :-).

Hledání bude probíhat ve třech fázích. V prvním kroku je třeba identifikovat projekty, o které mají zájem uživatelé. Pak musíme najít vývojáře, kteří jsou ochotni za tyto peníze něco naprogramovat. Nakonec proběhne hlasování, který programátor peníze získá.

Podmínky jsou celkem jasné. Programátor se zaváže vytvořit či vylepšit existující projekt a uveřejnit výsledek pod Open Source kompatibilní licencí, nejlépe GPL. Napíše projekt a sepíše s firmou AbcLinuxu s.r.o. smlouvu o dílo. Po úspěšném dokončení projektu mu bude vyplacena odměna.

Nyní se nacházíme v první fázi. Pište sem prosím své návrhy, co by někdo mohl napsat. Fantazii se meze nekladou. Naše firma má tyto návrhy:

  1. šablony do OpenOffice
  2. import z Text602 do OpenOffice
  3. podpora češtiny v OCR (převod obrázku na text)

Přesně za týden v dalším článku vyzveme programátory, aby se přihlásili se svými návrhy. Jaké projekty chtějí vytvořit a kolik peněz za to chtějí. Další týden proběhne hlasování mezi zvolenými projekty (vyhrazujeme si právo vybrat 10 nejzajímavějších projektů). S vítězem pak sepíšeme smlouvu (opět si vyhrazujeme právo veta, například kdyby ten člověk nebyl spolehlivý, vyhrál podvodem ...).

Věříme, že touto troškou společně přispějeme rozvoji Linuxu a Open Source (respektive Free Software) obecně. Prosím, informujte o této akci své známé, ať je nabídka i poptávka skutečně reprezentativní. Nyní se prosím zamyslete a napište svá přání do diskuse ke článku.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.