abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (14%)
     (25%)
     (39%)
     (21%)
    Celkem 28 hlasů
     Komentářů: 7, poslední včera 22:24
    Rozcestník

    Jaderné noviny 213

    21. 4. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3395×

    RadeonFB. Stav Software Suspend. Backport patchů pro lepší interaktivitu scheduleru. OpenSSI 0.9.6.

    Do konference přišlo celkem 1749 emailů, nejvíce jich poslali Alan Cox, Greg KH, Andrew Morton.

    RadeonFB, 1 e-mail

    Benjamin Herrenschmidt ohlásil:

    Vytvořil jsem patch, který obsahuje spoustu oprav ovladače radeonfb. Mezi jinými obsahuje nové PCI id, řeší problém s některými TFT panely, opravuje akceleraci v grafickém modu 800x600 a tak dále. Navíc přináší novinky z kódu PowerMac PM.

    Patch najdete na adrese http://penguinppc.org/~benh/radeonfb_ben.diff.

    Stav Software Suspend, 6 e-mailů

    Nigel Cunningham napsal:

    Nový port do 2.5 z verze 2.4 je dostupný na www.sourceforge.net/projects/swsusp.

    Změny od poslední verze nejsou velké, snad nejdůležitější je implementace dynamicky alokovaných bitmap. Pro většinu lidí to neznamená nic, ale Andrew Morton, Pavel a Patrick budou šťastní. Doufám, že brzy najdu čas a začnu bombardovat Pavla, Patricka a Linuse inkremenentálními patchi pro snadné začlenění :-).

    Pod jádry 2.4 používáme skripty pro vypnutí problematických ovladačů, přepnutí do textové konzole atd. před začátkem procesu. Doufáme, že toto se stane zbytečností v řadě 2.5, až bude model ovladače hotov. Mezitím byste měli začít testovat při minimální zátěži a pomalu přidávat věci. Funguje to dobře na mém Omnibooku XE3! YMMV.

    Krátký návod:

    1. Aplikujte patch a zkompilujte jádro jako obvykle.
    2. Ujistěte se, že příkazová řádka kernelu obsahuje resume=/dev/hdaX, kde X je použitý swap oddíl. Je možné použít více než jeden swap oddíl. Toto jen určuje, že systém byl suspendován a kde se najdou data. Pro debug informace: echo 1 20 15 31 > /proc/sys/kernel/swsusp. Proces zahájíte pomocí echo 4 > /proc/acpi/sleep.
    3. Pokud chcete debug informace, musíte stisknout SHIFT na konci každého kroku. Pokud jej stisknete jindy, můžete přepínat mezi pauzou. Ať máte zapnutý debug nebo ne, stisknutím ALTu zrušíte proces. Pro obnovení stačí nabootovat stejné jádro. Obraz by měl být detekován a nahrán, aniž byste museli něco udělat.
    4. Měli byste získat systém ve stavu, ve kterém byl, než jste spustili proces.

    Pavel Machek měl pocit, že kód není zcela připraven a Alan s ním souhlasil, nicméně Pavel si všimnul, že Nigelův kód opravuje obecnou chybu, která by mohla v jádře dělat něco moc špatného dokonce i bez swsusp. Poprosil jej tedy, ať opravu zašle Alanovi.

    Backport patchů pro lepší interaktivitu scheduleru, 9 e-mailů

    Con Kolivas napsal:

    Dostal jsem spoustu požadavků na zpětnou portaci změn interaktivity v O(1) scheduleru. Vzdoroval jsem, protože lidé mi popisovali skutečné problémy s těmito patchi. Nicméně zdá se, že většina, pokud ne všechny problémy jsou spjaty s jediným patchem.

    Zasílám sadu patchů, které obsahují interaktivní patche bez toho jednoho odpovědného za problémy. Není třeba žádného patche pro ladění desktopu, takže jsem jej odstranil z webu. Tyto patche musí být aplikovány ručně v daném pořadí. Používám už je chvilku bez problémů.

    Stáhněte si je z:

    http://kernel.kolivas.org

    OpenSSI 0.9.6, 1 e-mail

    Aneesh Kumar K.V citoval dopis Briana J. Watsona z konference ssic-linux-devel:

    Od verze 0.8.0 je OpenSSI schopné nabootovat na více než 67 IA-32 uzlech. Obsahuje první ukázku HA-CFS, která umožní clusteru ztratit svůj root CFS filesystém na serverovém uzlu a pokračovat v běhu, pokud jiný uzel je připojen se stejným diskem. Lustre a NFS klienti byli integrováni. LVS nyní dokáže automaticky registrovat libovolný soket, který dělá listen(). Unix domain sockets, sdílená paměť SysV a SysV semafory jsou všechny clusterovatelné [clusterwide].

    Pro migraci procesu použijte raději /proc rozhraní než SIGMIGRATE. Ssidevfs je připojen pro každý uzel, /dev je kontextový symbolický odkaz na ssidevfs pro uzel procesu. CFS nově podporuje uzamykání souborů pomocí fcntl(). SSI verze util-linux byla začleněna do 2.11z. Xinetd server nyní automaticky běží na všech uzlech.

    Poslední verze OpenSSI je 0.9.6. Binární RPM a zdrojové kódy jsou k dispozici na adrese http://openssi.org/.


           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.