Portál AbcLinuxu, 14. května 2024 08:39

SuSE Linux 8.2 na desktopu - klady a zápory

29. 4. 2003 | Ondřej Prokop
Články - SuSE Linux 8.2 na desktopu - klady a zápory  

Jak obstojí nejnovější SuSE na desktopu běžného uživatele?

Úvodem

Distribuci SuSE Linux používám od roku 2000. V té době jsem jako linuxový začátečník instaloval SuSE Linux 7.0 na Samba server. I přes velmi malé zkušenosti s Linuxem jsem byl schopen pomocí této distribuce a hlavně českých manuálů Samba server nakonfigurovat a spravovat. Server běží dodnes a mé zkušenosti najdete zde. SuSE Linux využívám i na firemním serveru pro připojení do internetu, kde bych chtěl vyzdvihnout balík SuSEfirewall, pomocí kterého je schopen i laik zprovoznit jednoduchý firewall + maškarádu, případně proxy Squid.

Na desktopu se snažím Linux používat již dlouho, ale jako hlavní desktopový operační systém pro domácí využití mám Linux nainstalovaný až od začátku roku 2002. Distribuce pro desktop jsem používal různé - Mandrake, Slackware, SuSE. Každá distribuce má své klady i zápory. Na Mandrake se mi líbí jednoduchost použití, perfektní vzhled a dostupnost mnoha *.rpm balíčků v contribu a cookeru. Distribuce Slackware mě dostala svojí jednoduchostí, rychlostí a čistotou. Ve Slackware nenajdete adresář /etc „zaneřáděný“ různými konfiguračními soubory a adresáři, které ve vašem systému nepotřebujete, a které mi osobně velmi vadí. Na SuSE si cením české podpory a manuálů.

Pro desktop mám tyto požadavky:

Největší nedostatky Linuxu pro použití na desktopu podle mého názoru jsou:

Poznámka: Jaké by to bylo krásné, kdyby Linux používal několik druhů fontů, na které by spoléhal, že v systému jsou. Nastavení fontů ve všech aplikacích by se konfigurovalo v jednom konfiguračním souboru, kde bych si nastavil např. že požaduji, aby se ve všech aplikacích v menu použil font Luxi Sans s vyhlazováním. Vždyť i Windows si vystačí jen s několika druhy fontů a musíte uznat, že výsledek je mnohem lepší. Chtěl bych také upozornit, že vyhlazování fontů v rozlišení 1024x768 vypadá příšerně, ale v rozlišení 1280x1024 to je bez problémů použitelné.

SuSE Linux 8.2

Nebudu se zde rozepisovat o tom, co SuSE Linux obsahuje a jaké má vlastnosti. Tyto informace najdete na suse.cz nebo seznam verzí použitých balíků na distrowatch.com. Chtěl bych tady spíše upozornit na věci, které mě zaujaly, nebo se mi nelíbí.

Klady:

Zápory:

Závěr

Distribuci SuSE Linux 8.2 považuji za vhodnou pro použití na desktopu. Obsahuje ještě drobné chybky, které ale jdou odstranit. Problém je, že tyto chyby odrazují začínající uživatele od použití Linuxu. Ti čekají, že hned po instalaci bude systém plně funkční a bez problému využitelný. Největší problémy má SuSE v oblasti multimédií. Například v Mandrake je tato podpora velmi dobrá, přehrávání videa je bez problémů, na internetu jdou najít balíky programů pro přehrávaní DVD, ripování, titulkování atd. Což u SuSE není – pár balíku těchto programů na internetu od fandů je, ale není to ono. Myslím si, že SuSE velmi chybí otevřený vývoj a dostupnost balíků na internetu, něco na způsob Mandrake contrib a cooker. V oblasti multimédií jsou změny velmi rychlé a čekání na novou distribuci je pro mne nevyhovující. Použití distribuce na server je bezproblémové a po mých zkušenostech vám ji pro toto využití vřele doporučuji.

Ale za těch pár let co Linux používám vidím, jak velké a rychlé vývojové skoky linuxové distribuce prodělávají. Proto věřím, že budoucnost použití Linuxu na desktopu je reálná. Až se Linux na desktopu rozšíří, bude pro něj vznikat více aplikací, se kterými má doposud problémy - např. účetní a ekonomické systémy, hry, CAD/CAM, atd. Záleží i na vás, přechod z Windows na Linux může být těžký – pro mě tedy byl – ale stojí to za to.

Obrázky

Po prvním spuštění Grub
GrubPo prvním spuštění
1280x1024, 360 kB
Rozdělení balíků KDE YaST2
Rozdělení balíků KDEYaST2

Související články

Začínáme s distribucí SuSE 8.1

Odkazy a zdroje

www.suse.cz
ftp://ftp.suse.com/pub/project

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.