Portál AbcLinuxu, 20. května 2024 14:56

Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy

23. 11. 2009 | Tomáš Heger
Články - Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy  

Nová verze tohoto francouzského počinu nesoucí kódové označení „Adelie“ je s námi již více než dva týdny, a tak nastává čas se podívat, co přináší: Jak si vybrat „tu správnou“ Mandrivu? Máme staženo. Co dál? První dojmy, druhé dojmy. Gnome 2.28.1, KDE 4.3.2 a Moblin. Software a nástroje pro správu systému.

Obsah

Jak si vybrat „tu správnou“ Mandrivu?

link

Mandriva Linux 2010.0 je jako obvykle k dispozici v několika edicích. První z nich je Mandriva Free, která obsahuje pouze svobodný software. Stáhnout ji můžeme jako ISO obraz DVD, dvou CD nebo takzvanou Mini verzi. Další je Mandriva One neboli instalovatelné živé CD, které obsahuje i proprietární ovladače grafických karet a wifi adaptérů. Můžeme si vybrat mezi prostředími Gnome 2.28 a KDE4 (KDE3 již v nové Mandrivě nenajdete). Pokud máme zájem o oficiální podporu, můžeme si také zakoupit krabicovou edici Powerpack. Ta navíc obsahuje kodeky a volitelně i komerční software. Nejnovější verze Mandrivy se chlubí lepší podporou netbooků, což se projevuje mimo jiné také možností stáhnout si GUI, které vám z ISO obrazu udělá bootovatelnou USB klíčenku. Poslední možností je zakoupit publikaci Mandriva Linux 2010 CZ. Jedná se o pokračování úspěšné české edice. Na pultech ji sice ještě nenajdete, ale je možné si ji předobjednat – k dispozici by měla být koncem listopadu.

Máme staženo. Co dál?

link

Instalace (konkrétně z Free DVD edice) probíhá poměrně standardním způsobem, takže by to nemělo být nic nezvládnutelného. Klasicky se proklikáte nastaveními jako volba jazyka, odsouhlasení licence, rozdělení disku, výběr pracovního prostředí (volitelně i skupin balíčků či dokonce jednotlivých balíčků), instalace zavaděče a základní nastavení systému (například časová zóna, uživatelé, rozložení klávesnice,...) a podobně. Pokud by se přece jen objevily pochybnosti, můžete využít služeb nápovědy. Musíte ovšem alespoň trošku vládnout angličtinou.

mandriva 2010 dvdmenu mandriva 2010 pracovni prostredi mandriva 2010 skupiny balicku mandriva 2010 balicky mandriva 2010 instalace

Mezi novinky, které se projeví přímo při instalaci, patří ext4 jako výchozí souborový systém, názornější nástroj pro dělení disku nebo ikonka reflektující sílu hesla (ta je přítomna i v GUI pro správu uživatelů v nainstalovaném systému).

mandriva 2010 instalace oddily

mandriva 2010 heslo nebojsa mandriva 2010 heslo franta mandriva 2010 heslo paranoik

První dojmy

link

O spuštění systému se stará SpeedBoot, což je funkce, která spustí X server co nejdříve a další služby jsou spouštěny na pozadí, takže je start poměrně svižný. Splashy je nově nahrazen bootovacím procesem Plymouth, který je lépe nastavitelný. Na přihlašovací obrazovce si můžeme všimnout, že nyní je ve výchozím stavu povolen účet hosta. Vzhled se mezi jednotlivými edicemi liší. Free se chlubí skákajícími tučňáky v tmavších barvách – toto téma se podle mého názoru velmi povedlo. Edice One nabízí světlejší vzhled s motivem květu a Powerpack přináší jeho mírnou obměnu. Pokud používáte Gnome nebo KDE, můžete si všimnout, že se pozadí plochy nepatrně mění v závislosti na denní době.

mandriva 2010 boot mandriva 2010 login mandriva 2010 tema free mandriva 2010 one desktop mandriva 2010 tema one

Druhé dojmy

link

Gnome 2.28.1, Kde 4.3.2 a Moblin

link

S novými verzemi grafických prostředí se do Mandrivy dostávají i změny pro ně typické. KDE by mělo být stabilnější než dříve a přináší nové verze aplikací – namátkou zmíním Amarok 2.2 nebo KOffice 2.0.82. Mezi zajímavé novinky bezpochyby také patří možnost mít na jednotlivých virtuálních plochách různé widgety nebo integrace serveru Nepomuk, který umožňuje opatřovat soubory štítky nebo komentáři a pak například vyhledávat dle vztahu k ostatním souborům. Aplikace KMoney byla z Mandrivy odstraněna pro nestabilitu. Uživatele Gnome čeká změna v podobě Empathy, aplikace, která nahrazuje doposud výchozího IM klienta Pidgin. Dále se mohou těšit na vylepšenou správu bluetooth, nový Gnome Power Management, který nyní podporuje laptopy s více bateriemi, nebo odstranění ikonek z menu a dialogů. Novinkou, která stojí za zmínku, je grafické prostředí postavené na distribuci Moblin určené převázně pro netbooky a jiná mobilní zařízení. Zkoušel jsem jej používat jen chvíli, protože mi připadalo neskutečně pomalé. Jak jsem posléze zjistil, tak nejsem sám, ale není to ani pravidlem. Je tedy možné, že vám bude fungovat dobře a my ostatní se snad brzy dočkáme zlepšení. Když pominu problém s rychlostí, tak myslím, že si Moblin své fanoušky najde.

mandriva 2010 moblin aplikace mandriva 2010 moblin desktop mandriva 2010 moblin internet

Další software

link

Ve vydání 2010 samozřejmě najdeme také nové verze programů – například uvedu Linux 2.6.31, X.Org 7.4, X Server 1.6.5, Mozilla Firefox 3.5, OpenOffice.org 3.1.1. Paranoici si nově mohou nainstalovat tomoyo-gui. Tomoyo je bezpečnostní modul, který má na starosti hlídání procesů. Vyžádá si informace o tom, co se proces chystá dělat, a pak mu nedovolí dělat nic jiného. Od verze 2010 je tedy tento nástroj přístupný i "klikačům". Pokud jste byli zvyklí používat Elisa Media Center, tak vězte, že tohoto správce multimédií najdete v novém grafickém kabátě pod názvem Moovida. Nové GUI u mě bylo opět velmi líné a celkově mě aplikace příliš nezaujala. Například v souboji s XBMC, které jsem nedávno zkoušel, by rozhodně neuspěla.

mandriva 2010 moovida hudba mandriva 2010 moovida menu

Nástroje pro správu systému

link

Mandriva 2010 přináší nový nástroj určený pro monitorování sítě. Nahrazuje net_monitor z balíčku drakx-net a přístupný je pomocí net_applet. Dalším změněným síťovým nástrojem je Netprofile, který byl úplně přepsán. Zjednodušuje vytváření a správu síťových profilů, čímž napomáhá snadnému přecházení mezi sítěmi. Ještě zmíním tři konfigurační změny – v Ovládacím centru Mandriva Linuxu si můžete všimnout nových možností snadného nastavení restartu X serveru pomocí klávesové zkratky Ctrl + Alt + Backspace nebo frekvence, s jakou je zjišťováno, zda jsou k dispozici aktualizace, a grafický správce balíčků rpmdrake již ve výchozím stavu nevyhledává pomocí regexpů.

mandriva 2010 net applet mandriva 2010 netprofile mandriva 2010 oc hardware mandriva 2010 oc system mandriva 2010 sprava sw

Závěrečný verdikt

link

Podle mého názoru Mandriva Linux 2010 potěší hlavně majitele netbooků. Slibuje jim lepší podporu hardwaru (explicitně jsou zmiňovány všechny Eee nebo Acer Aspire One či MSI Wind), usnadňuje bezdrátové připojování k internetu, zpřístupňuje Moblin a podobně. To ale určitě není vše, co může Mandriva nabídnout. Poměrně dlouho je jednou z několika nejoblíbenějších desktopových distribucí a troufám si tvrdit, že aktuální vydání její pozici neohrozí. Otázka je, jestli přináší něco natolik převratného, aby mohla nečekaně zaútočit na nejvyšší příčky; myslím, že zatím ne.

Související články

Krátký pohled na Mandriva Linux 2010 Beta
Krátký pohled na Mandriva Linux 2009.1 Spring
Seriál: Mandriva Linux 2009 CZ
Mandriva Linux 2008.0
Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
Mandriva Linux 2006 CZ
Mandrakelinux 10.1 CZ Pack

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.