Portál AbcLinuxu, 19. května 2024 17:04

Minimalistické prezentace s Markdown

30. 4. 2013 | David Kolibáč
Články - Minimalistické prezentace s Markdown  

Ohledně tvorby prezentací je de facto průmyslovým standardem MS PowerPoint, resp. tu a tam se objeví alternativa z jiného kancelářského balíku, tedy OpenOffice.org/LibreOffice Impress nebo Keynote (součást Apple iWork). Tyto aplikace jsou ovšem poměrně těžkopádné a příslušné datové formáty často trpí v oblasti přenositelnosti. Existuje alternativa? Určitě ano, v tomto článku se podíváme na některé šablony, které používají standardní webové technologie, a tak si při prezentování vystačíme s textovým editorem a moderním webovým prohlížečem.

Úvod

Kancelářské balíky zpravidla používají pro ukládání svůj nativní formát, ať už je to ODF, OpenXML nebo třeba starší skupina binárních formátů MS Office. Jejich zásadní nevýhodou, se kterou se pravděpodobně setkal skoro každý, je nekompatibilita nejen mezi aplikacemi různých dodavatelů, ale i mezi různými verzemi téže aplikace. Je to tím, že tyto formáty jsou velmi komplexní a aplikace se snaží poskytovat WYSIWYG tvorbu dokumentů, přičemž v souborech postupnými editacemi zůstává různý balast. Když se chceme vyhnout problémům s kompatibilitou, obvykle výsledek snažení exportujeme do PDF, které jde zobrazit na téměř libovolném osobním počítači. Jenže pak zase nastává problém s editací takového souboru.

Když člověk chce mít absolutní kontrolu nad tím, jak bude prezentace vypadat, použije latexový Beamer nebo si prezentaci rovnou “naprogramuje” v QML, JavaScriptu nebo třeba Pythonu (typicky s použitím SDL). To zase není pro každého…

Naštěstí existuje jednoduché řešení, a sice některá minimalistická šablona v HTML, která používá CSS a JavaScript k tomu, aby obyčejnou webovou stránku proměnila v klasické “slajdy”. Nebudeme ale editovat přímo HTML, ačkoliv i to je možné, nýbrž využijeme jednoduchý značkovací jazyk Markdown, resp. jeho implementaci (a rozšíření) pandoc, o němž jsem se zmiňoval v dřívějším článku.

Od prostého textu k prezentaci

Ukažme si tedy jednoduchý text (uvažujme, že je v souboru prezentace.txt), který následně proměníme v prezentaci:

% Lokalizace (svobodného) softwaru
% David Kolibáč
% 30. dubna 2013

# i18n, l10n

> * systémy psaní
> * překlady
> * kulturní zvyklosti
> * typografie

----

# GNU gettext

1. `printf(_("About application %s.\n"), app_name);`
2. `xgettext --keyword=_ derp.c -o derp.pot`
3. `derp.po`

~~~~~~~
#: src/derp.c:42
msgid "About application %s.\n"
msgstr "O aplikaci %s.\n"
~~~~~~~

4. `msgfmt derp.po -o derp.mo`

----

# otázky?

Syntaxi zde nebudu rozebírat, jednak jsem základy naznačil ve výše odkazovaném starším článku, jednak je rozebraná v dokumentaci. Za zmínku stojí několik drobností specifických pro prezentace:

Nyní si uvedený zdrojový soubor přeložíme do prezentace, která už bude vypadat… jako prezentace:

pandoc -i -t dzslides -s prezentace.txt -o presentace.html

Na první pohled je vidět, že -s prezentace.txt označuje vstupní soubor a -o presentace.html soubor výstupní. Význam přepínače -i jsem zmínil výše, slouží k tomu, aby se položky seznamů zobrazovaly postupně. Přepínač -t, resp. slovo za ním následující určuje použitý výstupní formát, v tomto případě použitou šablonu — dostupné šablony jsou:

S5 (s5)
populární šablona původně od Erica Meyera, která existuje ve velkém množství různých variant a rozšíření
Slidy (slidy)
velmi prostě vypadající šablona z dílny W3C
Slideous (slideous)
další šablona, evolučně navazující na předchozí dvě
DZSlides (dzslides)
minimalistická novinka využívající možností HTML5, proto nemusí fungovat ve starších prohlížečích; dá se snadno např. vložit do webových stránek
Beamer (beamer)
prezentace v LaTeXu, vyžaduje následný export do PDF/PS, tento formát je mimo rámec tohoto článku

Další užitečný parametr je --self-contained, který zajistí, že všechno, co je pro spuštění prezentace v prohlížeči třeba, bude zahrnuto v jediném souboru — od samotné prezentace přes javascript a stylopis až po obrázky.

Pokud náhodou nemáte na počítači k dispozici pandoc, není všem dnům konec. Prezentaci můžete vytvořit jako stránku ve wiki gitit a exportovat ji do kýženého formátu. Tento CMS mimochodem mohu jen a jen doporučit — krom toho, že používá pandoc, má ještě jednu zajímavou vlastnost, data jsou totiž uchovávána v klasickém gitovém repozitáři a můžete s nimi podle toho nakládat.

Export ve wiki gitit

Kterou šablonu zvolit?

Všechny čtyři šablony mají společné to, že se ovládají pomocí kurzorových kláves a vypadají podobně jednoduše. Pokud chcete vychytávky jako obsah prezentace nebo číslování stránek, sáhněte po některé z prvních tří. DZSlides se také vyhněte, pokud vám hrozí riziko nekompatibility prohlížeče s novinkami v HTML5.

Osobně jsem Slideous snad nikdy doopravdy nezprovoznil a nevyhovuje mi výchozí ovládání a vzhled S5, tudíž se omezuji na čisté Slidy — nebo v poslední době DZSlides. Na nich se mi zamlouvá to, že kaskádové styly jsou přímo v souboru s prezentací, proto je úprava vzhledu triviální, není třeba upravovat šablonu. Výchozí šablony mimochodem najdete v adresáři jako např. /usr/share/pandoc-1.9.1.1/ v mém případě.

Výchozí vzhled S5 Výchozí vzhled Slidy Výchozí vzhled DZSlides

Další články z této rubriky

Praktický test komprese ZPAQ v programu lrzip
Porovnávání souborů PDF
Microsoft rozdává zadarmo stovky e-knih
Minimalistické prezentace s Markdown
Kde hledat Creative Commons a alternativy

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.