Portál AbcLinuxu, 22. května 2024 07:57

Avast varuje před nebezpečnými aplikacemi v Google Play

8. 2. 2015 | Martin Stančík
Články - Avast varuje před nebezpečnými aplikacemi v Google Play  

Bezpečnostní společnost Avast oznámila, že několik oblíbených aplikací dostupných v e-shopu Google Play obsahuje skrytý kód, díky kterému se uživatelům zobrazují nebezpečné reklamy.

Podle Avastu je například u jedné z aplikací – bezplatné verze karetní hry Durak – v Google Play zaznamenáno již deset milionů stažení. Google ihned po zveřejnění této informace zablokoval ke zmíněným aplikacím přístup. Avast podle svých slov na problém přišel poté, co jej kontaktoval jeden uživatel, který se snažil zjistit, jak byl jeho smartphone Nexus 5 infikován tzv. adware, díky němuž mu neustále vyskakovaly reklamy. Kromě toho se začala objevovat okna se zprávami, jež se tvářily jako systémová upozornění, která naváděla k „řešení“ problému stažením nové aplikace.

„Pokud kliknete na odkazy v těchto vyskakujících zprávách, jste přesměrováni na nebezpečné stránky, kde jsou nabízeny například aplikace, které za vašimi zády odesílají prémiové SMS nebo sbírají data o vašem chování, přičemž nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu,“ uvedl analytik Avastu Filip Chytrý.

Původní „legitimní“ aplikace podle Chytrého začínají vyskakovací okna zobrazovat úmyslně až několik dnů po jejich instalaci. „Většina lidí tak nebyla schopna najít zdroj tohoto problému, jelikož se jim zobrazovaly podvodné reklamy pokaždé, když odemknuli své zařízení,“ dodal Chytrý s tím, že řada uživatelů jistě uvěří slibům útočníků ve vyskakujících upozorněních, podle kterých problém bude vyřešen, pokud si stáhnou nabízené „řešení“. Kromě karetní hry Durak je nebezpečný kód obsažen také v ruskojazyčném IQ testu, jenž má v Google Play již 5 milionů stažení a ruském vzdělávacím nástroji s padesáti tisíci staženími.

Ti samí vývojáři, kteří stojí za těmito aplikacemi, však podle průzkumu BBC v Google Play nabízejí celou řadu dalších aplikací jako hry, software na plánování svateb či kuchařské tipy. Google většinu z nich zablokoval a další podle svého vyjádření zkoumá.

Někteří experti se však snažili mírnit obavy. „Počet stažení zmíněných aplikací bych bral s rezervou, jelikož jejich tvůrci mohli počet stažení umělě navýšit tak, aby aplikace vypadaly jako legitimní,“ uvedl Steven Murdoch z University College London. „Všechny aplikace umístěné do Google Play procházejí skenem, který rozpozná známé škodlivé kódy, a Google využívá k odhalení nebezpečného chování aplikací také některé pokročilejší techniky.“

I když Avast využívá publicitu, kterou získal díky varování před zmíněnými aplikacemi na svém blogu k propagaci vlastního bezpečnostního softwaru, podle Murdocha by ani ten všechny typy červů nedokázal rozeznat. Murdoch tak, stejně jako jiní experti, doporučuje, aby si lidé vždy pozorně četli uživatelské recenze.

Další články z této rubriky

V sobotu se uskuteční konference CryptoFest
Pozor na androidové aplikace
Silent Circle představil bezpečný smartphone Blackphone 2
Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává
Avast varuje před nebezpečnými aplikacemi v Google Play

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.