Portál AbcLinuxu, 20. května 2024 00:46

Linuxové herní novinky - červenec 2016

19. 8. 2016 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - červenec 2016  

V červenci byla vydána nová verze herního vývojového prostředí Superpowers, vyšly hry Urban Terror 4.3, Life Is Strange - Episode 1, Starbound, Undertale, 7 Mages, trojice Overlord, Overlord: Raising Hell a Overlord II, Salt and Sanctuary a mnohé další. První prázdninové linuxové herní novinky jsou tady.

Superpowers 1.0 a 1.1

Po několika měsících vývoje spatřila světlo světa první „ostrá“ verze herního vývojového prostředí pro HTML5 Superpowers. Zmínka o něm byla již v lednu, kdy bylo vydáno pod svobodnou licencí (BSD/MIT-like); nyní vyšly verze 1.0 a 1.1. První zmíněná verze přinesla nové uživatelské rozhraní, integrovaný IRC chat, vylepšenou správu serveru a zlepšení bezpečnosti. Verze 1.1 pak přinesla opravu chyb a pár překladů.

Superpowers je možné zdarma stáhnout z domovské stránky, zároveň je vhodné vývojáře podpořit na Patreonu, kde se vybírají peníze na další vývoj. V jednom z posledních blogových zápisků je zmíněn nedávno přidaný RPG soubojový systém.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Urban Terror 4.3

Novou verzi s číslem 4.3 vydala známá freeware FPS Urban Terror. Hlavní novinkou je mód „Instant Giblets“, v němž všichni hráči dostanou odstřelovací pušku, která nepřítele zabije na jediný náboj. Dalšími změnami byly především opravy chyb, neboť toto vydání je poslední větší v major verzi 4. Vývoj je v současnosti zaměřen na pátou verzi, u které dojde k přechodu z ioQuake na Unreal Engine.

Urban Terror je zdarma ke stažení z domovských stránek hry.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Life Is Strange - Episode 1

Na Linux se po roce a půl od vydání dostala i adventura Life Is Strange - Episode 1, tedy její první díl. V ní se vžijete do kůže ostřílené fotografky Max Caulfield, která ke svému překvapení zjistí, že je schopná manipulovat s minulostí a změnit tak přítomnost či budoucnost. Díky této schopnosti se vydá zachránit svou dávnou přítelkyni Chloe Price, se kterou objeví hrozbu, která se nevyhnutelně řítí na celé město.

Na Metacritic nasbírala hra sice pouze 83/100, ovšem na Steamu ji hodnotilo 58 000 hráčů v 96 % pozitivně.

První díl Life Is Strange najdete zdarma na Steamu.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Starbound

Dlouho očekávaným titulem byla 2D sandboxovka Starbound, která si svůj upgrade z režimu Early Access odbyla v červenci. Po odletu z vlastní planety se vaše loď rozbije uprostřed pustého vesmíru a vám nezbude, než se vydat na nejbližší planetu, nasbírat tam suroviny, pozabíjet pár nepřátel, kteří si střeží své bohatství, a po opravě korábu se vydat opět na další průzkumnou cestu. Nebude-li vás pouhé sbírání cenných artefaktů naplňovat, můžete zkusit zapustit kořeny a vybudovat si vysněný svět a nebo vše kolem sebe ovládnout. Multiplayer u hry není nadstavbou, ale základním stavebním kamenem; tvůrci též mysleli na kreativní hráče a nabízejí širokou škálu možností pro tvorbu modifikací.

U kritiků hra získala 84 bodů ze sta, na Steamu ji z 55 000 hráčů hodnotí kladně 89 % z nich.

Starbound je k mání na Steamu za 14€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Undertale

Undertale asi nejlépe vystihuje popisek od vývojářů na Steamu: „RPG hra, ve které je zabíjení zbytečné.“ Příběh se odehrává v podzemí, kam dírou v magickém ochranném poli spadne malé dítě. To se brzy naučí v tomto světě plném monster žít a vydá se na cestu ven na povrch. Ne všechna monstra jsou však přátelská, a tak se častokráte dostane do situací, které hráče přepnou do tahového „bojového“ režimu, ve kterém se však namísto bojování dá vyhrát pomocí vyjednávacích mechanismů.

Hra získala od kritiků na Metacritic souhrnné hodnocení 92/100, na Steamu ji během měsíce od vydání hodnotilo více než 50 000 hráčů v 96 % kladně. Hra byla navíc pro svůj novátorský přístup navržena na několik herních cen.

Undertale je v prodeji na Steamu za cenu 10€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

7 Mages

Z dílny českého vývojářského studia Napoleon Games vyšla RPG 7 Mages. Vydáte se v ní na magický ostrov Roven, kam vás za žold povolají bezradní vesničané, kterým neznámé síly kradou úrodu. Vyrazíte tedy do zasněžených hor, městského podzemí a další zapomenutá místa, kde na vás čeká více než třicet druhů nepřátel. Při bojích s nimi můžete využít taktiku rozdělení se na menší týmy nebo se naopak spojit k vydatnějším kouzlům, kterých je ve hře pět tuctů. V každém levelu na vás též čeká zapeklitý úkol, který musíte pro projití do dalšího kola vyluštit.

Na Steamu zatím od více než třicítky hráčů získala hodnocení 75 %, na Metacritic zatím hodnocena nebyla, ale iOS verze dostala 90 bodů ze 100.

7 Mages je k dispozici na Steamu za 14€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Overlord, Overlord: Raising Hell a Overlord II

Tak trochu výletem do historie je linuxová premiéra trojice na sebe navazujících RPG Overlord, Overlord: Raising Hell a Overlord II. Původně vyšly v letech 2007, 2008 a poslední v následujícím roce, 2009. Scénář ke hrám napsala Rhianna Pratchett, dcera známého fantasy spisovatele a autora děl o Zeměploše Terryho Pratcheta. Po něm nejspíše zdědila specifický smysl pro humor, který najdete i ve hře. V prvním díle se vydáte jakožto hrdina a vůdce skupiny malých tvorů známých jako Minioni bojovat proti nepřátelskému impériu. Ve jménu vítězství vedete armádu skřetů i v dalších pokračováních a říše se vám poddávají jedna po druhé.

První díl získal od kritiků 81 bodů ze sta a 92 % pozitivních ohlasů na Steamu, pokračování Raising Hell bylo hodnoceno pouze na Steamu a získalo shodně 92 % pozitivních ohlasů a druhý díl dostal od kritiků 79/100 a hráči mu dali kladný hlas v 87 % případů.

Overlord stojí na Steamu 5€, pokračování Raising Hell se dá pořídit tamtéž za 9€ a Overlord II stojí také 9€. Komplet balíček pak vyjde na 20€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Salt and Sanctuary

2D RPG Salt and Sanctuary vás zavede na opuštěný ostrov, který se v roli ztroskotaného námořníka vydáte prohledat. V hlubokých údolích na vás čekají hordy nestvůr, které drží při životě lidmi dávno zapomenuté zlo. Až potud se jedná o příběh z obvyklé RPG, čím však Salt and Sanctuary vyniká, jsou souboje. A to jak jejich propracovanost, tak i brutálnost.

Na Metacritic hra nasbírala 84/100, na Steamu ji hráči hodnotili pozitivně v 92 % případů.

Salt and Sanctuary je na Steamu za 18€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem linuxovým herním světem

Závěr

Červenec byl na hry štědrý a i informace od tvůrců jsou pozitivní: pro Linux se chystají nové herní pecky, stejně jako nové verze legend, například Wormsů či remake původního System Shocku.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - červen 2016
Následující díl: Linuxové herní novinky - srpen 2016

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.