Portál AbcLinuxu, 14. května 2024 13:09

PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce

23. 2. 2017 | David Ježek
Články - PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce  

Zatímco v Canonicalu pomalu dopékají vydání Ubuntu 17.04 a v Mageie stále zápasí s buildovacím systémem, který zpožďuje vydání verze 6 dál a dál, vyšla tento měsíc nová verze distribuce, která tak trochu evokuje oba světy, ale jde si vlastní cestou.

Úvodem

PCLinuxOS je vlastně poměrně stará distribuce. Dokonce starší než první vydání Ubuntu, poprvé se totiž objevila již v roce 2003. Své kořeny má v Mandrake Linuxu, resp. Mandrivě, původně vznikla jako sada RPM balíčků, které svého předchůdce vylepšovaly. Až do roku 2003 zakladatel projektu Bill Reynolds udržoval příslušný repozitář, aby následně založil PCLinuxOS jako samostatnou distribuci. V říjnu 2003 šlo o fork Mandrake 9.2 následovaný řadou dalších vydání. Jak si ukážeme za chvíli, dědictví světa Mandrake/Mandriva je zde vidět dodnes. Od roku 2007 však PCLinuxOS již není pouhým forkem Mandrivy, ale jde si svou vlastní cestou.

Mix světa Mandrake/Mandrivy a Ubuntu/Debianu se v PCLinuxOS projevuje tak, že distribuce používá RPM balíčky, ale k jejich správě APT, resp. Synaptic. Původní mandrivácké urpmi je zcela pryč.

V průběhu posledních let vznikaly edice s desktopovými prostředími KDE, LXDE a nejnověji MATE, na které se dnes podíváme.

Instalace

PCLinuxOS

Nejprve mi dovolte podotknout, že PCLinuxOS jsem instaloval na stroji s CPU Intel „Haswell Refresh“ a grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 750 Ti, kde dříve dlely distribuce Mageia a Lubuntu. Systém tak dostal prostor v rámci již existujícího oddílu, přičemž /home se připojuje už řadu let ten stále stejný.

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

Instalace je pro každého Mandrivistu/Mageiistu chronicky známá. Systém má tendenci ponechat ext4. Výhodou PCLinuxOS je to, že je rovnou na začátku k dispozici uzavřený ovladač pro grafiky Nvidia. Aktuálně instalovaný kernel je poměrně nový, 4.9.8. Instalační proces se jinak na nic moc neptá, instaluje předpřipravený balík programů, výběr není možný. Vše ostatní se děje až po instalaci, a to včetně konfigurace českého (či jiného) prostředí.

Zabydlení a první dojmy

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

S ohledem na to, že ve výchozí podobě se systém instaluje v anglické verzi, ptá se po prvním spuštění, zdali chcete zachovat česky pojmenované adresáře, nebo je překlopit do anglických. Nedělejte to, hned přepneme systém do češtiny. Je na to přímo volba Add Locale v hlavním menu. Ta se postará o vše národního, stačí jen klikat na tlačítka typu YES a OK.

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

Následnou instalaci aplikací je možné realizovat v prostředí programu Synaptic. Ten se pochopitelně v kombinaci s APT/RPM postará o závislosti.

PCLinuxOS

Prostředí MATE je klasika ve stylu GNOME 2.xx. Po těch letech jistě nepotřebuje důvěrnější komentář, zůstaňme tedy u screenshotů.

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

Lze volit z více přihlašovacích programů, nastavit si libovolného avatara pro uživatele. Pro správu diskových oddílů je zde GParted, nechybí Compiz.

PCLinuxOS PCLinuxOS

PCLinuxOS

Některé dialogy, konkrétně konfigurační centrum, je převzaté z Mandrivy a jen kosmeticky upravené.

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

Jinak jsou zde nastavovátka MATE, konfigurace ovladačů GeForce (pokud jsou používány) a další typické věci pro tento desktop a tuto distribuci.

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

Zkušenosti z používání

Zatím jen krátkodobé. PCLinuxOS 2017.2 s MATE používám jako primární desktop zhruba dva týdny. Přechod jsem dělal proto, že už mi vadily neustálé chybové hlášky v Lubuntu a polofunkčnost některých prvků bez zjevné příčiny. A čekat na Mageiu 6 se mi už nechtělo.

Z hlediska výkonu se mi systém jeví viditelně, ale zanedbatelně pomalejší než Mageia s LXDE či Lubuntu. To je pochopitelně daň za použití náročnějšího MATE. Rozdíl je ale opravdu minimální (na PC se SSD).

Narozdíl od Ubuntu ale vše funguje od začátku a bez padání. A to včetně Rawtherapee, které je z nějakého důvodu stabilnější zde, než jsem jej kdy měl v Lubuntu (bez ohledu na verze).

Systém je zajímavý také škálou předinstalovaných aplikací, třeba MKVToolnix se hned tak nevidí. Přímo v balíčkovacím systému je také k dispozici spousta rozšíření a pluginů pro GIMP, včetně výtečného wavelet sharpen.

PCLinuxOS

Není třeba se přitom obávat, že například instalace dalších desktopových prostředí je složitá (zvláště při pohledu na Synaptic). Systém obsahuje metabalíčky, které se o to postarají (např. task-lxde nainstaluje LXDE se vším všudy a v mém případě bez potíží použije v /home uloženou konfiguraci z předchozího OS, tedy Lubuntu). K dispozici jsou meta balíčky pro LAMP, tisk, přehrávání multimédií (ten instaluje věci jako MPlayer, knihovnu pro DVD/CSS, GStreamer včetně Bad pluginů a dokonce Flash Player). Je zde třeba metabalíček, který odstraní všechny KDE hry, metabalíček pro skenování atd.

PCLinuxOS

PCLinuxOS v Česku a na Slovensku používá řada lidí, to je zjevné i z existence místní(ch) komunit(y). Ale systém je tak nějak ve stínu těch opravdu velkých distribucí, kde se často informuje o každém dílčím „uprdnutí“, přitom si z hlediska použitelnosti vede možná mnohdy i lépe, než ony velké. Tak mu třeba dáte také jednoho dne šanci.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.