Portál AbcLinuxu, 7. května 2024 16:58

Jak na duální boot s Windows 2000

18. 4. 2002 | Leoš Literák
Články - Jak na duální boot s Windows 2000  

Jste nuceni občas používat W2K? Už vás nebaví bootovat Linux z diskety? Chcete přidat Linux do startovací nabídky Windows 2000?

I já jsem byl nucen řešit v nové práci tento problém. Disk už byl rozdělen a okna nainstalována, takže jsem neměl moc možností na výběr. V tomto článku vám ukáži řešení, které mi funguje. Text je psán tak, aby pomohl i začátečníkovi, guru ať tyto pasáže přeskočí a mi promine. A pro pořádek uvádím, že jsem tento návod našel někde na internetu.

Zjištění startovacího oddílu

Prvním krokem je nabootování Linuxu. Pravděpodobně z předem připravené diskety. Pokud jste na ni zapomněli, můžete zkusit nabootovat z CD s vaší distribucí, ale návod je mimo rozsah textu. Přihlaste se jako root. Nyní musíte zjistit, který diskový oddíl je nastaven jako startovací. Pokud si to pamatujete z instalace, je to nejlepší. Jinak budete muset trošku hledat. Není to ale nic složitého. Příkaz

[root@localhost root]# mount
/dev/hda6 on / type ext3 (rw)
none on /proc type proc (rw)
usbdevfs on /proc/bus/usb type usbdevfs (rw)
none on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
/dev/hda7 on /mnt/transfer type vfat (rw,uid=500)
none on /dev/shm type tmpfs (rw)

vám vypíše všechny připojené oddíly. Pokud by zde byl některý oddíl připojen jako /boot, zapsali byste si jeho jméno. V mém případě jsem takový oddíl nevytvořil, proto je pro mě startovacím oddílem kořenový adresář /. Ten je na prvním řádku výpisu a jmenuje se /dev/hda6.

Zaváděč jádra

Dalším krokem je instalace linuxového zaváděcího kódu. Pravděpodobně tento krok provedla už instalační procedura vaší distribuce, takže tuto část může většina z vás vynechat. Pokud se teprve chystáte instalovat Linux na váš počítač, zvolte při konfiguraci zaváděče operačního systému (bootloaderu) umístění do oddílu, nikoliv do MBR (master boot record).

Instalace lila není nic složitého, ale je to přeci jen riskantní krok. Pokud se spletete, můžete poškodit startovací tabulky a operační systémy budete bootovat už jen z diskety. Proto buďte velmi opatrní a tuto část použijte opravdu jen tehdy, když nic jiného nebude fungovat. S největší pravděpodobností následující část je pro vás zbytečná, takže pokud k tomu nemáte dobrý důvod, přeskočte ji.

Prvním krokem je vytvořit nebo upravit soubor /etc/lilo.conf. Měl by vypadat zhruba takto, místo /dev/hda6 použijte váš startovací oddíl.

prompt
timeout=50
default=linux
boot=/dev/hda6
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
message=/boot/message
lba32

image=/boot/vmlinuz-2.4.7-10
  label=linux
  initrd=/boot/initrd-2.4.7-10.img
  read-only
  root=/dev/hda6

Také nezapomeňte upravit i ostatní cesty, přesněji soubor s jádrem, který se bude pravděpodobně lišit. Jeho jméno zjistíte takto:

[root@localhost root]# ls /boot
boot.b
chain.b
initrd-2.4.7-10.img
kernel.h
kernel.h-2.4.7
message
module-info
module-info-2.4.7-10
os2_d.b
System.map
System.map-2.4.7-10
vmlinuz
vmlinuz-2.4.7-10

Ještě jedno upozornění: řádek label=linux a následující jsou odsazeny tabulátorem, nikoliv mezerami! Podrobnou nápovědu získáte spuštěním příkazu

man 5 lilo.conf

Posledním krokem je spuštění příkazu

[root@localhost root]# lilo
Added Linux

Na tento krok nesmíte zapomenout!

Uložení obrazu zaváděče

Nyní je třeba uložit binární obraz zaváděče linuxového jádra do souboru. Použijeme na to standardní příkaz dd, v příkladě si nahraďte název oddílu vaším startovacím oddílem:

dd if=/dev/hda6 of=/root/bootsect.lnx bs=512 count=1

Tímto příkazem se uložilo prvních 512 bytů z oddílu /dev/hda6 do souboru /root/bootsect.lnx. Při použití toho příkazu buďte opatrní, pokud byste přehodili hodnoty parametrů if a of, mohli byste si poničit data ve vašem Linuxu.

Nyní je nutné vygenerovaný soubor přenést do Windows nebo na disketu. Kdyby Microsoft neházel vývojářům Linuxu klacky pod nohy, nebylo by nic jednoduššího, než soubor přímo zkopírovat na disk C:. Bohužel podpora zápisu na souborový systém NTFS skončila v prachu dějin, takže musíme použít disketu. Případně jej zkopírovat na disk se souborovým systémem VFAT. Pokud se teprve chystáte instalovat váš počítač, doporučuji vám vytvořit si malý oddíl s tímto souborovým systémem a používat jej pro přenos dat mezi W2K a Linuxem.

Zkopírování dat na disketu není žádný velký problém. Pravděpodobně vám bude stačit následující serie příkazů:

[root@localhost root]# mount -t msdos /dev/fd0 /mnt/floppy/
[root@localhost root]# cp /root/bootsect.lnx /mnt/floppy/

Dokončení

Po té, co jste přenesli zmíněný soubor na médium, které je přístupné na čtení pro W2K, můžete přebootovat do Windows. Zbytek instalace už je hračka. Nejdříve soubor bootsect.lnx zkopírujte na disk C:. Potom v ASCII editoru otevřete soubor C:\boot.ini a přidejte do něj na jeho konec následující řádek:

C:\BOOTSECT.LNX="Linux"

Pak rebootujte váš počítač a během startu se vám objeví menu se dvěma položkami. Doufám, že budete častěji volit tu druhou :-).

Přeji hodně úspěchu a podělte se s ostatním o své zkušenosti v diskusním fóru.

Související články

Na co se často ptáme 1: LILO

Další články z této rubriky

Praktický test komprese ZPAQ v programu lrzip
Porovnávání souborů PDF
Microsoft rozdává zadarmo stovky e-knih
Minimalistické prezentace s Markdown
Kde hledat Creative Commons a alternativy

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.