Portál AbcLinuxu, 26. května 2024 22:52

Týden na ScienceMag.cz: Přepínání supravodičů pro budoucí tranzistory

20. 9. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Přepínání supravodičů pro budoucí tranzistory  

Černé díry a nejčernější uhlíkové nanotrubičky. Protonová vodivost v pevných látkách. Jak naučit umělou inteligenci navrhovat chemické syntézy – inspirace analýzou her. Hmotnost neutrin, neutrina i antineutrina. (Skoro) 2D zlato. Exotické sloučeniny helia s vodou.

Nejčernější uhlíkové nanotrubičky z MITu

Desetkrát černější než dosud známé materiály. Černé ze všech úhlů stejně, vůbec není vidět ani struktura ve 3D. Nově připravený materiál má podobu lesa z uhlíkových nanotrubiček, vertikálně umístěných na fólii z hliníku vyleptané chloridem. Materiál pohltí a na teplo přemění 99,996 % energie dopadajícího světla.

Černá díra v centru Mléčné dráhy hodovala

Obří černá díra v centru naší galaxie se během 16 let systematického pozorování chová celkem krotce. Aktuální data však ukázala, že letos v květnu spořádala nezvykle velké množství mezihvězdného prachu a plynu. Má to nějakou speciální příčinu?

Umělá inteligence a chemické syntézy jako hry

Jak přimět software, aby navrhl syntézu látky X? Na chemii můžeme pohlížet stejně jako na hraní šachů nebo Go. Úkol pro neuronovou síť byl jednoduchý a odpovídal běžnému zadání v chemické laboratoři – retrosyntetická analýza. K cílové látce se dostaneme nějakými reakcemi, ovšem tyto molekuly ještě stále nemusí být dostupné na vstupu, proces tedy může mít více kroků.

Obyčejná slída skvěle vede protony, překonala i grafen

Kromě vodivosti elektronové mohou proud vést i kladně nabité částice – a to nikoliv díry ve smyslu chybějících elektronů, ale i protony (vodíkové kationty). Příslušné procesy mají blízký vztah třeba k vodíkovým palivovým článkům. Vodíkové kationty přitom mohou vést proud nejenom v roztocích...

Grafen lze mezi supravodičem a izolantem snadno přepínat

Supravodivé látky lze měnit na izolanty zvýšením vnějšího magnetického pole nad určitou maximální hodnotu. Grafen v kombinaci s nitridem bóru ale umožňuje realizovat tento proces vratně a pomocí jednoduchého přepínače. Takto přepínaný systém by se mohl uplatnit v budoucích tranzistorech nebo kvantových počítačích.

Krátce

Vlci pomáhají kolegům více než psi. Experiment se psy i ochočenými vlky. Jakou roli hrála v ochotě spolupracovat domestikace?

Neutrina a antineutrina mohou být totožná. Podle jedné teorie by neutrina mohla být svými vlastními antičásticemi, jednalo by se tedy o tzv. Majoranovy částice. Pokusy o experimentální řešení problému. Vztah k otázce, proč hmota převládá nad antihmotou.

Turbulentní proudění si zachovává svůj turbulentní charakter pouze v tom případě, je-li přítomen „zdroj turbulence, který proudění zásobuje poruchami“. (úryvek z knihy Zbyněk Jaňour: Modelování mezní vrstvy atmosféry)

Exotické superionické sloučeniny helia s vodou. Superionická fáze vody představuje podivný stav za vysokých teplot a tlaků, něco mezi kapalinou a pevnou látkou.

Jak rostliny řídí své soužití s „přátelskými“ houbami. Rostlina musí svého partnera držet na uzdě, tedy kontrolovat, zda se houbová vlákna nerozrůstají v kořeni víc, než je nutné.

Nejtenčí vrstva zlata. Ještě to není úplně 2D, nicméně se to už blíží. Zlato v podobě dvouvrstvé.

Kyslík z lunárního regolitu? Odborníci z Kennedyho střediska chtějí vyvinout zařízení, které by tavilo lunární regolit (jemný prach pokrývající povrch Měsíce), aby z něj vytvořilo kyslík

Již první výsledek KATRIN významně ohraničuje hmotnost neutrina. Již první výsledek mezinárodního experimentu KATRIN rozsah možné hmotnosti neutrin výrazně zúžil – pod 1 eV (elektronvolt).

V ČR se poprvé narodilo dítě z transplantované dělohy. Projekt dává naději všem pacientkám s chybějící dělohou porodit vlastní zdravé dítě.

Olomoucký výzkum pomůže obohatit pšenici o vzácné geny jejích divokých příbuzných. Výsledky výzkumu umožní cíleně využívat určité geny příbuzného planě rostoucího druhu pšenice s důležitými vlastnostmi, které moderní odrůdy ztratily v průběhu mnoha let šlechtěn.

Laktobacily mohou snížit riziko rakoviny vaječníků. Lékaři do studie zahrnuli 360 žen s rakovinou vaječníků a dalších 220 žen s dědičnou dispozicí (BRCA1/2).

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.