Portál AbcLinuxu, 28. května 2024 20:46

Týden na ITBiz: Trh PC roste, dokonce i desktopy

5. 12. 2021 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Trh PC roste, dokonce i desktopy  

AI od firmy Konica Minolta proti požárům. Umělou inteligenci IDC umí „spočítat“. Důvody pro IT outsourcing se mění. Trh PC roste, dokonce i desktopy. Nový Veeam Backup & Replication v11a klade důraz na rozšířené možnosti cloudu.

AI od firmy Konica Minolta proti požárům

Podle průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Konica Minolta, dochází k nahlášení požáru ve firmách průměrně každých pět minut. Úspěšnost protipožárního zásahu je přitom nižší než 20 %. Nová řada chytrých kamer od společnosti Konica Minolta dokáže odhalit požár, než vypukne, předejít dlouhodobým odstávkám strojů nebo například rozpoznat zaměstnance v místě, kde by se pohybovat neměl, a zamezit jeho případnému zranění.

Umělou inteligenci IDC umí „spočítat“

Pamatuji dobu, kdy měly analytické agentury zamotanou hlavu, jak segmentovat smartphony, tablety, tablety s připojitelnou klávesnicí, konvertibilní notebooky, ultrabooku, sami analytici vytvořili pojem phablety… Dnes přichází AI. Zda a jak lze umělou inteligenci „spočítat“ jsme měli příležitost zeptat se Ondřeje Plachého, který pracuje u analytické společnosti IDC jako Senior Research Analyst.

Důvody pro IT outsourcing se mění (Ness Czech)

Zájem o outsourcing v oblasti IT díky zrychlující digitalizaci, širšímu využití podnikových aplikací a rozšířenější práci z domova roste. Ve stále větší míře se uplatňuje mezi velkými i menšími společnostmi z řady oborů – od telekomunikací a financí až po e-commerce a výrobu. Nejčastěji firmy poptávají outsourcing IT podpory, správy infrastruktury a provozu podnikových aplikací. Hlavním důvodem pro outsourcing je přitom nedostatek IT expertů na českém trhu. Vyplývá to z dat českého systémového integrátora a poskytovatele IT outsourcingu Ness Czech. V následující letech se dá očekávat další významný růst a pozornost bude věnovaná zejména kybernetické bezpečnosti a práci s daty.

Trh PC roste, dokonce i desktopy

Podle aktualizované prognózy IDC dosáhnou dodávky tradičních osobních počítačů (tj. desktopů, notebooků a pracovních stanic) v regionu EMEA v roce 2021 95,8 milionu kusů, což představuje meziroční nárůst o 13,2 %. Z toho ve 3. čtvrtletí 2021 bude dodáno 24,1 milionu osobních počítačů (+11,4 % meziročně). Rostoucí čísla odpovídají vysoké poptávce ve firemním segmentu i u koncových uživatelů, současně jde ale také o to, že dodávky se opožďují za objednávkami – růst dodávek tedy odpovídá i tomu, že příslušné lhůty se zase zkracují a vracejí na úroveň před pandemií.

Nový Veeam Backup & Replication v11a klade důraz na rozšířené možnosti cloudu

Společnost Veeam začala v roce 2006 se zálohováním rychle se rozvíjejících virtualizovaných prostředí VMware, čímž de facto vytvořila zcela nový trh. Jak se produkty Veeam vyvíjely, co umějí dnes a kam směřují, sděluje Martin Štětka, regionální manažer CEE ve společnosti Veeam.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.