Portál AbcLinuxu, 25. května 2024 18:47

Týden na ScienceMag.cz: Kondenzátory na bázi polysulfátů

4. 6. 2023 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kondenzátory na bázi polysulfátů  

Co si Hawkingův spolupracovník Hertog myslí o původu času. Zachytili vzácný rozpad Higgsova bosonu. Za posledních 5 milionů let se magnetické pole Země přepólovalo 7krát. Exoplanety u červených trpaslíků. Vědci v ČR získali nejpokročilejší systém pro umělou inteligenci.

Co si Hawkingův spolupracovník Hertog myslí o původu času

Thomas Hertog začal spolupracovat se Stephenem Hawkingem v roce 1998 v rámci svého doktorandského projektu. Kontakt pak pokračoval přes 20 let až do Hawkingovy smrti. Výsledkem je nová kosmologická představa (teorie? model?), kterou nyní Hertog popsal v knize O původu času (On the Origin of Time: Stephen Hawking’s Final Theory). Kniha aktuálně vyšla i v češtině. Nyní se podíváme, co o své (a Hawkingově) teorii říká samotný Hertog…

Za posledních 5 milionů let se 7krát změnil magnetismus Země

Zkoumaný valoun ze dna moře v sobě obsahuje záznam změn magnetického pole Země za posledních 4,7 milionů let. Díky magnetickému skeneru tak vědci dokázali k letokruhům na železito-manganové noduli přiřadit časovou škálu a jasně určit, kdy došlo k jednotlivým inverzím magnetického pole Země (přepólování). Analýzy nalezly na noduli sedm oblastí, ukazujících na období, kdy docházelo k destrukci ledu na Antarktidě…

Vědci v ČR získali nejpokročilejší systém pro umělou inteligenci

Vědecká a výzkumná pracoviště z České republiky, která využívají národní e-infrastrukturu pro vědu a výzkum e-INFRA CZ, mají nově k dispozici nejpokročilejší systém současnosti pro výpočty na poli umělé inteligence NVIDIA DGX H100. Byl instalován v centru CERIT-SC na Masarykově univerzitě v Brně. Jednou z výjimečných vlastností NVIDIA DGX H100 je jeho schopnost paralelního zpracování dat, které umožňuje rychlý vývoj a trénování složitých AI modelů.

Krátce

Louky: Všichni proti všem. Louka nikoliv jako místo střetu jednotlivých rostlinných výhonků, ale jako prostředí konfrontace rozvětvených rostlinných „klanů“. Do jaké míry to mění pohled na fungování celého lučního ekosystému? (úryvek z knihy Stanislav Březina: Louky. Dobrodružství poznávání)

Mozek počítá čas podle tepů srdce. Z vlastní zkušenosti samozřejmě víme, že při zpětném pohledu nám nějaký týden nebo měsíc nebo i rok přijde dlouhý pokaždé jinak. Nový výzkum nicméně ukazuje, že podobně různou rychlostí vnímáme i čas přítomný.

Testy přístroje pro měření gravitace planetky. Gravimetr GRASS přistane na povrch planetky Dimorphos a jeho úkolem bude měřit úroveň gravitace, která se podle očekávání bude pohybovat na úrovni menší než je miliontina té pozemské.

V blízké oblasti vznikajících hvězd detekovali řadu organických látek. Podařilo se zaznamenat např. kyanovodík, acetylen, diacetylen, kyanoacetylen, kyanodiacetylen, ethan, hexatriin a benzen, dále pak polycyklické aromatické uhlovodíky a fullereny C60 a C70.

Zachytili vzácný rozpad Higgsova bosonu na foton a boson Z. Podle výsledků několikastupňové reakce se rozhodne, zda i nadále vystačíme se Standardním modelem nebo se prokáže existence dosud neznámých, částic. Rozpad Higgsova bosonu na boson Z a foton je podobný rozpadu na dva fotony.

Co provádějí červení trpaslíci s exoplanetami v obyvatelné zóně? Slunce není typickou hvězdou. Alespoň v Mléčné dráze podle všeho převládají hvězdy menší, červení trpaslíci s hmotností do 0,5 Slunce a nižší teplotou. Většina exoplanet obíhá právě kolem těchto hvězd.

Přišli na to, jak ochladit k absolutní nule i nanočástice. Efektivní techniky chlazení až téměř k absolutní nule pomocí laseru byly dosud využitelné pouze pro jednotlivé, od sebe oddělené atomy nebo molekuly. Nový výzkum by měl umožnit to provádět i s nanočásticemi.

Kondenzátory na bázi polysulfátů vydrží vyšší teploty. Tyto materiály by se daly využít např. k výrobě kondenzátorů na bázi polymerních filmů, které dokážou uchovávají elektrickou energii ve vysoké hustotě, nabídnou velký výkon a zároveň snášejí vyšší teploty a elektrická pole.

Nádorové buňky touží po argininu a snaží se obcházet jeho nedostatek. Ačkoliv pro člověka nejde o aminokyselinu esenciální, je nezbytnou živinou pro rakovinné buňky…

Univerzita Pardubice představila koncept klinické studie diagnostiky rakoviny slinivky. Do klinického ověření metodiky diagnózy z lipidů v krvi se zapojí laboratoře i lékaři nemocnic v Brně, Olomouci, v Pardubicích a další onkologická centra v nemocnicích napříč Českou republikou.

Virtuální realita pomáhá při léčbě mozkových nádorů. Inovativní software pomáhá při zvolení správného rehabilitačního postupu před i po operaci mozkového nádorového onemocnění.

Unikátní podívaná pro malé dalekohledy: Planety ve hvězdných Jesličkách. Hned dvě jasné planety Sluneční soustavy, Venuše a Mars, budou viditelné před pestrou otevřenou hvězdokupou M44 (lidově zvanou „Jesličky“ nebo „Včelí úl“) v souhvězdí Raka…

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.