abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

    28.4. | Redakce | Různé | 1084×

    Nová metoda zlepší bezpečnost a spolehlivost autonomního řízení. Kolik energie se skrývá ve vakuu? Webbův dalekohled znovu ukázal podivně vyspělý obraz raného vesmíru.

    Webbův dalekohled znovu ukázal podivně vyspělý obraz raného vesmíru

    Pozorování pomocí Vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST) opět odhalují galaxie hmotnější a vyspělejší, než se pro tak brzkou dobu vesmíru předpokládalo. Nová studie popisuje podrobné pozorování jedné z nejstarších známých galaxií Gz9p3.

    Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

    Klidová hmotnost neutrina je pro současnou fyziku docela záhada. Téměř jistě není nulová (jak původně předpokládal Standardní model), ale nic moc víc nevíme. Výsledek by přitom mohl mít význam při hledání „fyziky za Standardním modelem“. Tým vědců měl nyní v rámci mezinárodní spolupráce ECHo k „vážení“ neutrin významně přispět.

    Kolik energie se skrývá ve vakuu

    Nezáleží na tom, kolik energie se skrývá ve vakuu, nemůžeme z ní udělat zbraň, vyvíjející impozantní síly dostatečné na zničení planet. Ve skutečnosti nemůžeme energii vakua vůbec použít. Je to proto, že je všude stejná. Abyste mohli uskutečnit něco vzrušujícího, potřebujete energetické rozdíly, potřebujete gradienty – ale se skutečnou základní energií vakua prostě žádné nejsou. Ale s gravitací energie prázdna zdivočí. (úryvek z knihy Antonio Padilla: Fantastická čísla a kde je nalézt. Kosmická výprava od nuly k nekonečnu)

    Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii

    Hvězdné černé díry vznikají zhroucením velmi hmotných hvězd. Ty, které byly dosud identifikovány v Mléčné dráze, jsou v průměru asi desetkrát těžší než Slunce. Pozorování hvězdné černé díry 33krát hmotnější než Slunce je tak opravdu výjimečné.

    Nová metoda zlepší bezpečnost a spolehlivost autonomního řízení

    Celkovou motivací je vyvinout metody pro vyhledávání hraničních jízdních situací, které jsou často kritické pro bezpečnost automobilu, ale v záznamech z jízdy v autě jsou velmi vzácné. Cílem výzkumu je umožnit vyhledávání těchto nasnímaných situací v obrovských souborech čítajících petabajty dat jen pouhým zadáním instrukcí v přirozeném jazyce.

    Krátce

    Alkohol přispěl ke vzniku komplexnějších společností. Má pravdu bonmot, že lidé začali pěstovat obilí kvůli pivu, protože než se dřít na poli, to by člověk radši umřel hlady, ale pivo přece jen nějak motivovalo?

    Budeme se živit azolou? Azoly jsou jakési drobné vodní kapradiny. Azola karolínská dokáže zdvojnásobit svou biomasu během dvou dnů a fixovat dusík ze vzduchu (pomocí symbiotických sinic). Dosud se využívala jako zelené hnojivo.

    Šance pro život? V raném vesmíru rychle přibývalo kyslíku. V galaxiích vzrostlo zastoupení kyslíku v rozmezí cca 500-700 milionů let po velkém třesku a od té doby zůstalo stabilní.

    HIV v buněčné kultuře se podařilo zcela eliminovat pomocí techniky editování genů CRISPR-Cas. V rámci výzkumu vědci použili molekulární nůžky a dvě gRNA proti „konzervovaným“ sekvencím HIV – zaměřili se na části genomu viru, které zůstávají stejné u všech známých kmenů HIV, a dosáhli vyléčení T-buněk (lymfocytů) infikovaných HIV.

    Astrofotografie měsíce: IC 2087. Na obloze tato reflexní mlhovina zabírá oblast přibližně 10“ x 10“ a i s celým mračnem Barnard 22 se nachází ve vzdálenosti přibližně 430 světelných let. Její jasnost v oboru V dosahuje 8 magnitud.

    Nad Sluncem se během jeho zatmění vypařila kometa. O to větší překvapení bylo, když se ukázalo, že krom avizované komety Pons-Brooks se u Slunce objevila během jeho zatmění ještě druhá kometa, která dostala označení SOHO-5008.

    Nový pohled do embryonálního vývoje a na protein CKD13. Vědci studovali vývojové vady v obličejové oblasti na myších modelech, které mají mutaci v genu Cdk13.

    Na oblohe je v činnosti meteorický roj Lyríd. Po dlhej jarnej prestávke, keď od ukončenia činnosti meteorického roja Kvadrantíd začiatkom januára nebol v činnosti žiadny meteorický roj, sa v týchto dňoch začína aktivita Lyríd.

    Olomoučtí kardiologové vyjmuli defibrilátor z těla pomocí laserové technologie. Pomocí takzvaných sheatů, které mají podobu černé trubice zaváděné do těla pacienta, aplikujeme energii zprostředkovanou laserovým generátorem na konci katetru. Působí tak jako nůž, který řeže struktury a tkáně v místech, kde je elektroda přirostlá, říkají lékaři.

    Osiky mohou lesům pomoci při změně klimatu. V minulosti byla osika mnohem rozšířenější.

    Na ÚOCHB vyvinuli novou metodu pro enzymovou syntézu RNA léčiv. Upravené DNA polymerázy umějí začlenit v podstatě jakoukoliv úpravu do jakékoliv sekvence RNA.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.4. 08:27 Somebody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
    V RSS adrese clanku je chyba, vede na abclinuxu.cznull.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.