abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    PostgreSQL - Praktický průvodce

    9. 3. 2004 | Michal Semler | Recenze | 6857×

    Brněnské nakladatelství Computer Press nám do našich knihkupectví dodalo publikaci PostgreSQL - Praktický průvodce autora Bruce Momjiana. My se jí nyní podíváme na zoubek. Jaká je tato brožovaná kniha se slonem na obalu?

    O kvalitě této knihy hovoří už jméno autora. Bruce Momjian je totiž ve světě IT velmi známou osobností. On a ještě několik dalších osobností založilo před několika lety PostgreSQL core-team. Je tedy jednou z několika osobností, které tomuto systému rozumí naprosto dokonale. A on to dává v této publikaci až okatě najevo.

    Kniha je velmi čtivá, rozdělená do několika kapitol, bohatě prokládaná příklady a velmi často se odkazuje na Oracle databázi, se kterou možnosti a schopnosti PostgreSQL autor srovnává. Velkým plusem je referenční příručka, která zabírá téměř polovinu knihy. Čtenář tak nemusí stále hledat na internetu. Otázkou je, zdali v praxi nebude kombinaci google+dotaz rychlejší než zasvěcené listování.

    Kniha má 20 kapitol a onu výše zmiňovanou referenční příručku, celkem 402 číslovaných stran. Projděme jednu po druhé, vždyť čtenáři to přeci chtějí :-).

    První kapitola - Historie PostgreSQL - zde snad není ani co dodat. Dozvíme se o začátcích databázových systémů, o univerzitě v Berkeley, o vzniku open source databází a podobně.

    Druhá kapitola - Databázové příkazy - nám zodpoví otázky ohledně připojení se k databázi, výběru pro nás vhodného rozhraní a o tom, jak se v PostgreSQL pokládá dotaz.

    Základní příkazy jazyka SQL - to je název třetí kapitoly. Naučí nás databázově myslet v příkazech INSERT, SELECT, WHERE, DELETE, UPDATE a ORDER BY. Kdo o SQL něco ví, nepotřebuje slyšet víc. Vy ostatní začněte hltat stránky knihy :-). S těmito znalostmi už můžete udělat nějakou triviální databázi.

    Čtvrtá, podle mne nelogicky pojmenovaná kapitola - Přizpůsobování dotazů - nám prozradí taje jazyka v kombinaci s regulárními výrazy, AND/OR logických výrazů, LIKE, mnohonásobného větvení CASE a mnohé další.

    Pátá kapitola, zde již značně přituhuje! Agregační funkce jazyka SQL - seskupování GROUP BY, klauzule HAVING a agregační funkce. Malinko mě polilo horko :-).

    V kapitole 6 se probírá spojování a práce s tabulkami. Podle mne ne moc zajímavá část knihy. Příkazy zde zmíněné vám vyrobí každý alespoň trochu rozumný RL modelář. Pojďme tedy dál.

    Kapitola 7 probírá označování řádků pro následnou práci s nimi. Má znovu podivný název - tentokrát Číslování řádků.

    V osmé kapitole autor seznámí čtenáře s klauzulemi typu UNION, EXCEPT, INSERT a poddotazy a jejich klauzulemi NOT IN, ANY, ALL a další. Tady začíná kniha být zajímavá i pro profesionály, protože přehlednou formou shrnuje probíranou látku a přehledný sumář se přeci vždy hodí.

    Devátá kapitola se zabírá typy dat a jejich podporou v PostgreSQL. Dále nabízí souhrn a ukázky podpory funkcí, operátorů, proměnných a nezůstává jen u nich. Podpora polí a binárních objektů jistě také potěší :-).

    To, co dělá PostgreSQL skvělou databází, je podpora Transakcí a zámků. Popis je zde na 8 stran. Ať každý sám rozhodne, zdali to je hodně, či málo.

    Následující tři kapitoly probírají postupně nastavování PostgreSQL na maximální výkon, řízení výsledků přes klauzule LIMIT a správu tabulek. Zde leží dle mého názoru největší plus celé knihy. Neprobírá jen SQL jako takové, ale i jeho bezpečnost.

    Kapitola 14 - Omezení - zde se dozvíme o klauzulích NOT NULL, UNIQUE, CHECK, co je primární klíč a cizí klíč a jejich reference.

    Kapitoly 15 a 16 spolu úzce souvisí. Je v nich obsaženo téměř vše o Importu a exportu dat do a z databáze a jednotlivé databázové dotazovací nástroje. Možná je mohl autor raději spojit a zbytečně nedrobit knihu do tolika kapitol.

    Sedmnáctá kapitola - Programová rozhraní - pro mne byla nezajímavá. Každý má přeci to své a o jiném pokud možno nechce moc slyšet :-).

    A je tu osmnáctka. Tady jistě zaplesá srdce pana inženýra Halašky aneb semestrálky z jazyka SQL obsahující funkce a triggery :-).

    Rozšíření PostgreSQL pomocí céčka je trochu na začátečníky moc "hutné" téma. Začátečníci přeskakují, databázoví specialisté také, C programátoři to nepotřebují :-).

    V poslední kapitole je probrána Administrace databáze od A do Z. Naleznete tam opravdu vše. Já alespoň při čtení této kapitoly nenašel věc, která by chyběla.

    Kniha je opravdu dobrá. Má světlá i zbytečná místa, ale ne špatná. Její výhodou je, že se nezabírá jen PostgreSQL, ale i dalšími databázemi obecně. Je čtivá a nabízí plno praktických příkladů. Jistě se o ní vyplatí uvažovat.

    NázevPostgreSQL - Praktický průvodce
    AutořiBruce Momjian
    VydalComputer Press
    Datum vydání2003
    Počet stran424
    Doporučená cena447 Kč / 669 Sk
           

    Hodnocení: 27 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.3.2004 18:00 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše verze?
    Vzhledem ke spatne zkusenosti s knihou o Pythonu od tohoto nakladatelstvi by me zajimalo, ktere verzi Postgree se venuje.
    9.3.2004 19:50 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše verze?
    Špatné zkušenosti? No to jste asi nečetl Davida M. Beazleyho -- Python (u nás Neokortex). Totální katastrofa, prakticky vytisklá API dokumentace k Pythonu... To co jste četl muselo být o třídu lepší :)
    10.3.2004 17:12 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše verze?
    To jsem cetl taky, proti tomu nic nemam. Me jdo o knihu o Pythonu, kterou vydalo nakladatelstvi, ktere vydalo i zde recenzovanou knihu.
    12.3.2004 07:43 ziav
    Rozbalit Rozbalit vše verze?
    Nikde jsem nenasel, ze by se venovala konkretni verzi. Je v ni zminka o 7.0 v souvislosti s OUTER JOIN a tusim i o 7.1.
    10.3.2004 06:48 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše odduvodneni
    zdravim,
    v clanku se si autor pridava par svych poznamek. tak by me zajimalo cim jsou odduvodnene.
    1)"Agregační funkce jazyka SQL - ........... . Malinko mě polilo horko :-)."
    2)"Rozšíření PostgreSQL pomocí céčka ........... databázoví specialisté také, C programátoři to nepotřebují :-)."
    bye goldenfish
    10.3.2004 10:27 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše A co jazyky?
    Zajímalo by mě, jestli tam najdu popis, kterak nastavit české prostředí.

    PePa
    10.3.2004 17:22 Vasso
    Rozbalit Rozbalit vše A co jazyky?
    createdb -E latin2 database_name

    Zeby takto?
    17.8.2005 12:08 Habi
    Rozbalit Rozbalit vše Rejstřík
    Ta knížka má snad nejchaotičtější rejstřík, co jsem kdy viděl. Což ji činí silně nepoužitelnou...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.