abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 210 hlasů
     Komentářů: 14, poslední dnes 15:03
    Rozcestník

    Awk & sed: Příručka pro dávkové zpracování textu

    20. 12. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 11549×

    Recenze praktického titulu o programech, které vám usnadní práci.

    Knihu jsem si vybral zejména proto, abych si ujasnil syntaxi příkazů a také použití regulárních výrazů. Oba nástroje (awk, sed) chci využívat častěji a efektivněji, takže mě taky zajímalo, jestli "mě to kniha naučí".

    Asi už nemá cenu zmiňovat kvalitu překladu, jen si myslím, že by mohla být vyšší, což je případ všech přeložených knih, které jsem v poslední době držel v ruce (a nemyslím jen knihy od CPressu). To neznamená, že je překlad špatný, ale někdy mi dalo více práce pochopit překlad jako takový než problematiku. Čas od času se objeví nějaká ta chyba nebo překlep. Úsměvné je, že jedno vyšinutí z větné vazby je v poslední větě na zadní obálce - a samozřejmě se nejedná o překlad.

    Dále chybí na (nečíslované) straně 10, v úvodu, internetová adresa, odkud je možné stáhnout soubory použité v knize. Nemilé je, že poslední věta, která adresu uvozuje, končí dvojtečkou, takže je chyba patrná na první pohled. Sazba příručky je provedena na standardní úrovni, každý konkrétní příklad je uveden číslem v tmavém rámečku, takže je hned vidět, kde začíná. Domnívám se ale, že - vzhledem k celkové délce výpisů - je na čase změnit a vylepšit font pro jejich sazbu. Tah znaků strojopisu je tenký jako vlas a snadno čitelný je jen na přímém světle. Nemluvě o špatné vizuální orientaci v částech kódu.

    Kniha je rozdělena na dvě části: první se věnuje programu awk, druhá sed. Začíná se rychlokurzem awk, následuje popis jazyka awk, příklady použití, rozdíly mezi starou a novou verzí a kritické připomínky. Druhá část se zabývá sedem: spouštění, parametry, spolupráce s dalšími programy a příklady použití. Část knihy tvoří také přehled regulárních výrazů v různých programech, soubor tabkal, s nímž se v příkladech pracuje a také ještě rejstřík.

    Rád bych se vyjádřil k samotnému obsahu nosných částí. Text je psán zcela odtažitě, takže působí jako pouhý manuál. Skládá se opravdu jen ze zadání, řešení a vysvětlení. Nejsou uvedeny žádné z hlediska tematiky nedůležité informace, takže když se na začátku knihy pracuje s výsledky zápasů bundesligy, nečekejte, že autor (je vůbec nějaký?) prozradí své preference. Buď tyto věci nevnímal, nebo to byl záměr. Ani při výpočtech energetické hodnoty jídel ze souboru tabkal vám neudělí žádnou radu typu "Cholesterol je nezdravý". Prostě nic.

    Knihou prolíná několik tematických zdrojových souborů. Už zmíněný soubor s výsledky zápasů bundesligy, obsah různých chemických prvků v jídle, jednoduchý soubor typu jméno-adresa-povolání, dále počet obyvatel ve městech, (smyšlené) výsledky voleb v Německu a další, drobné nápady. Hlavní kapitola (Příklady použití awk) řeší velice sofistikované úkoly, namátkou: program pro výpočet měsíčních splátek, vyhodnocení výsledků voleb, vyhledávání popisů funkcí v knihovně ANSI C, návrh relační databáze, návrh automatické tvorby síťových plánů pro kontrolu projektů, statistika slov v textových souborech a mnoho dalších.

    Kapitola věnovaná sedu je o poznání kratší a méně komplexní. Hlavní částí je popis jednotlivých parametrů a vysvětlení jejich funkce. Následuje praktické použití ukázané v úkolech jako vyhledávání souborů v adresářích, vytvoření seznamu křížových odkazů pro C zdrojáky, další pomůcka pro kompilaci programů v céčku, zobrazení dnešního dne v kalendáři.

    Příklady jsou tak hutné, že to není (alespoň pro mne) čtení do vlaku či autobusu. Je potřeba prostě všechno vyzkoušet nebo se nechat inspirovat při psaní vlastních skriptů. Udržet pozornost je náročné: příklady jdou jeden za druhým a mnohdy se jedná o variace zadání lišící se v detailech. Velice podrobně je například popsána problematika řízení vstupu a výstupu dat do a z programů awk a sed.

    Kniha stojí za to, i když jsem nenašel nic, co by mě vyloženě nadchlo. Možná jsou zvolené příklady příliš odtažité, nebo mám malou fantazii. Ty praktické detaily každodenní rutiny musím ale stejně "dolovat". Věřím alespoň, že oproti starším klasickým titulům, jsou zde použité parametry a volby opravdu funkční. Kniha tedy už má místo v mé knihovně, zbývá snad jen litovat, že neobsahuje cédéčko s příklady.

    Názevawk & sed - Příručka pro dávkové zpracování textu
    AutorHelmut Herold
    VydalComputer Press
    ISBN80-251-0309-9
    Datum vydání2004
    Počet stran254
    Doporučená cena297 Kč/447 Sk
           

    Hodnocení: 49 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.12.2004 10:49 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Brutál
    Je to opravdu brutál, místy až moc.
    21.12.2004 18:51 Mst. Spider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Brutál
    Jsou tam chyby, ale za ty prachy se ta knizka vyplati...Kupoval jsem si ji na Invexu a nepovazuju ji za zbytecnou investici...
    21.12.2004 23:15 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Brutál
    Jsou tam chyby, ale za ty prachy se ta knizka vyplati...Kupoval jsem si ji na Invexu a nepovazuju ji za zbytecnou investici...
    Ne, v žádném případě není zbytečná! Jenom způsob psaní je trochu nezvyklý a "hardcore"...;-) 8-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    7.2.2007 09:21 Terka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Brutál
    Errata jeste neni k dispozici, muzete prosim napsat chyby, ktere jste nasli? Jsou nekde na internetu k dispozici v knize uvadene priklady?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.