abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mandrake 9.0 - první dojmy

    1. 10. 2002 | František Hucek | Recenze | 6909×

    aneb jaká je nová verze této distribuce?
    Úvod

    Všechny hlavní distribuce připravují, nebo už mají hotovou, novou verzi své distribuce. Jak RedHat 8.0, tak Suse 8.1 mají být oficiálně uvedeny 30.září. Mandrake 9.0 už je alespoň na internetu na stažení, takže se podívejme na první dojmy s touto distribucí.

    Stažení proběhlo ze serveru ftp.linux.cz linkou 512 kbps. Stažení image všech 3 instalačních cédéček trvalo celkem asi 10 hod.

    Instalace

    Instalace klasicky na mandrakovském modrém pozadí je jednoduchá, instalační program se zeptá na jazyk, typ myši, rozdělení disku, nabídne výběr instalačních balíčků a grafických prostředí. Všechen hardware včetně tiskárny HP 920c je detekován, na prezenci modemu jsem pouze upozorněn a odkázán na www.linmodems.org. Proběhne detekce síťové karty a její nastavení. Vytvoření root hesla, jména a hesla uživatele, nastavení defaultního grafického prostředí a parametrů bootovacího programu a hotovo.

    Dojmy

    Na počítači s procesorem Celeron 1,3Ghz a 256MB Ram trvala instalace většiny balíčků včetně nastavení 25 minut.

    Po prvním zapnutí se objeví stránka Mandrake s možností registrace a vytvoření profilu uživatele. Grafické prostředí obsahuje KDE 3.0.3, které se od svého předchůdce verze 3.0 až tolik neliší. Naopak Gnome 2.0 je velmi změněné oproti verzi 1.4, je velmi propracované a příjemné. Pro ty, co nevědí, jaké programy na co používat, je připraveno v obou prostředích menu "co chcete udělat", které pokračuje položkami typu: "upravit obrázek" s odkazem na Gimp, "poslouchat hudební soubory" s odkazem na Xmms atd. Toto je myslím ideální do kanceláře pro méně zkušené uživatele/uživatelky.

    Co se aplikací týče, je zde výběr menší než například v Suse 8.0, rozhodně je ale dostačující, navíc jsou dle mne vybrány opravdu ty nejlepší aplikace. Na prohlížení internetu je tu kromě Konqueroru a Galeonu Mozilla 1.1, jako e-mailového klienta lze použít KMail, Ximian Evolution či mail klienta Mozilly. Jako kancelářský balík je použit OpenOffice 1.0.1, který kromě .mdb souborů zvládá všechny soubory jako Microsoft Office. Jako správce souborů lze použít Konqueror, nebo velmi graficky zdařilý Nautilus. Pro přehrávání hudebních souborů slouží XMMS velmi podobný Winampu, jako Winamp skinovatelný. Pro přehrávání video souborů, včetně divxových avíček je tu Xine, na vypalování GnomeToaster, na přenos souborů přes FTP gFTP, na chatování na ICQ GnomeICU.a

    Co mne velmi překvapilo, je plně grafické rozhraní pro správu Samby. Pár kliků v Mandrake ovládacím centru a Samba je nastavená, včetně nastavení sdílení adresářů.

    Většina programů je počeštěna, některé programy, jako mapř. Nautilus mají část menu česky a část anglicky.

    Závěr

    Mandrake 9.0 splnil moje očekávání a udělal na mne velký dojem. Je to distribuce, která se lehce a rychle instaluje, má velmi dobře propracovanou grafiku, přehledné nastavování, obsahuje potřebné programy pro běžného uživatela a je zdarma... Myslím, že čas Linuxu na desktopy právě nastal.

           

    Hodnocení: 22 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.10.2002 08:54 JirkaS
    Rozbalit Rozbalit vše less
    a co 'less neco.jpg'? porad ukazuje obrazek? tak s takovou distribuci at jdou do haje...
    2.10.2002 17:12 Ales
    Rozbalit Rozbalit vše less
    me to na 8.2 i 9.0 zobrazi ten soubor jako data a ne jako obrazek ... PS: Pozdravuj v haji!
    hwsoft avatar 1.10.2002 09:16 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    Myslím, že MDK 9.0 je na správné cestě rozšířit Linux i na desktop a v kancelářích. To však neznamená, že tam směřuje "Linux" jako takový. Pro tvrďáky tu je mnoho usernofriendly distribucí, pro moje děti MDK 9.0 :-). A tak to má být, každý má možnost volby.
    1.10.2002 13:12 Zdenek Mazanec
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    A proc jenom pro vase deti? Neco je na mandrake spatne ze jej nemuzou pouzivat i dospeli lide? Jinak clanek je docela dobry, lec neprilis podrobny. A mozna taky trosku moc optimisticky ;-)
    1.10.2002 13:12 Jaroslav Kodet | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    Takže když se mi MDK9.0 líbí, tak to jsem jako dítě ? :-) Na nadupané mašině se mi opravdu MOC líbí, ale na těch slabčích člověk musí vystačit třeba s brutusware ;-)
    1.10.2002 18:36 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    Na nadupané mašině to chce zkusit slackware, já jsem ho před pár dny vyměnil za RH7.3 a nestačím se divit jak se to zrychlilo(ve stejných aplikacích).
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    2.10.2002 17:58 David Streibl
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    jestli muzu doporucit tak este zkuste Debian(Woody ne Potato) a dostanete Slacka 8 s balickama, podporou a hlavne i kdyz ma distribucni balicky nevnucuje se jako MDK a podobni a je asi nejlepe testovany Linux vubec, jedinou jeho vadou je ze nema KDE 3 ale jen KDE 2.2. Skousel jsem MDK 9 nainstallovat jen tak na test doma kde linux sridam jednou tejdne ale dopadlo to hruzne, nejen ze to sami co ma Debian ve 500Mb ma MDK v 850, ale nabehnuti XF86(prepnuti rele v monitoru) trvalo 45 vterin od zadani startx v Woodikovi to trva asi tak 10-15 a neseka se kdyz lezete na Files v NTFS a hlavne ma prehledne configy coz se MDK rict rozhone neda (pokud ovsem nectete scripty jako obycejny text) ja bych to vystihl takto MDK je linux ALE ne stary dobry linux jako Slack nebo Debian
    3.10.2002 05:56 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    Ja bych Debiana zkusil, ale nekde jsem cetl, ze XFree86 4.1, ktera je v Debikovi neumi Radeona 7500. Je snad nekdo komu tam funguje? Uznavam, ze bych to mohl vyzkouset sam, ale tech X CD si kvuli tomu palit nebudu, na to jsem moc linej...
    6.10.2002 13:06 Juraj Bednar
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    Woody samozrejme neobsahuje XFree86, ale to nie je ziadny problem. Do /etc/apt/sources.list si pridas unstable distribuciu, spustis apt-get update a apt-get install nazvy_xfree86_balikov (pripadne cez aptitude). To ti stiahne a nainstaluje XFree86 4.2.1 z unstable (co nie je ziadny problem, tie baliky boli dlho testovane). Cize distra bude woody, ale iksy budu z unstable. Co sa tyka CDcok, existuju male netinstall CDcka. Z takeho sa nainstaluje zakladny system a potom sa uz moze vsetko instalovat cez siet. Je to o dost ekonomickejsie, lebo urcite nebudete potrebovat vsetok softver z Debianu, tak naco ho tahat s tolkymi CDckami?
    hwsoft avatar 2.10.2002 08:54 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Rozšíření možností
    To ne, ale nemusel jsem svoje děti 4 a 9 let nic učit. Jenom jsem Mišce nastavil přihlašování bez hesla, nezná ještě písmenka. Toť vše, nebo možná takhle: MDK je pro moje děti a spoustu dalších lidí :-O.
    4.10.2002 14:13 Rodrake
    Rozbalit Rozbalit vše MDK pro deti -to je omyl
    Zdravim !!:o) MDK je jen pro deti nebo desktop ??Vazeni a kde jste na to prisli?? Vzdyt to neni pravda ,mdk muze samozrejme oproti jinym distribucim vyuzit i jako spicka desktopu v Linuxu ale na druhou stranu muze byt plnohodnotne pouzit pro lidi vyuzivajici konzoly .Mdk je linux jako kazdy jiny ale oproti jinym je trosicku vice vychytanejsi(viz.historie proc a jak mdk vznikl) ,ma spousty untilitek ktere ostatni nemaji a tak setri spousty casu ,ja osobne pouzivam mdk 8.1 a spousty veci si musim prekompilovat a volim praci v konzoly.Diky drakx tools mam moznost rychle a efektivne pracovat a to se nevyhybam konfiguraci primo v konfiguraku..Priznavam ,ze mdk je nastaven jako desktop ale komu brani si ho prizpusobit????(a ze to trva spousty casu?Prizpusobeni trva tolik casu kolik mate vedomosti a prirozene jak rychly mate stroj).Jeste bych rad doplnil ,ze mdk 9.0 jsem netestoval,nemam duvod opoustet starsi vyladenou a aktualizovanou dist.pro novou,vzdyt Linux neni Windows ...Ale testnu ho ..:o)
    1.10.2002 14:58 Jose
    Rozbalit Rozbalit vše Sklamanie
    vcera som ho skusil instalnut aj ja, ale nadseny nim zrovna nie som. uz po prvom starte sa zacyklil s nejakou spravou o detegovani USB line 37, alebo co. Tak som ho zrusil ctrl z a potom zas xvilku cosi vypisoval a nakoniec zatuhol s hlaskou Starting system logger. Tak neviem. Skusim upgrade pc, ale ak to nepomuoze, tak skusam SuSE.
    2.10.2002 10:33 jose
    Rozbalit Rozbalit vše Sklamanie - dodatok
    tak som to zacyklenie nexal xvilku bezat a po asi 40 hlaskax to konecne nabehlo.. takze to aspon funguje. usb sa mi ale rozbehat nedari. keby mal niekto navrh how_to, tak budem vdacny. som mala lama, takze neviem ani kde najdem systemovy log.. :(
    2.10.2002 15:14 rADOn
    Rozbalit Rozbalit vše Sklamanie - reseni
    nekde jsem zaslechl ze problem muze zpusobit vypnuti USB v BIOSu, resp. neprideleni IRQ radici USB. zkuste se podivat do BIOSu na "Assign IRQ to USB".
    6.10.2002 23:16 Murcin
    Rozbalit Rozbalit vše Sklamanie - reseni
    Jo jo, USB musi mit pridelene IRQ :-)
    2.10.2002 10:20 Jirka Chomat
    Rozbalit Rozbalit vše k tem detem...
    Ma dcera sla prave nyni do prvni tridy a pre tydnem jsem ji nemohl od her v MDK 8.2 vubec dostat :o) Jo a prisla na par veci na ktere ja do te doby ne. Prece jen je to budoucnost naroda, tak proc jim vzdy predkladat jasna a jednoducha reseni... at si svou cestu najdou sami.
    2.10.2002 11:25 Cejvik
    Rozbalit Rozbalit vše k tem detem...
    Hra doma s počítačem sice zlepšuje počítačovou gramotnost, ale na druhé straně vede k sociální izolaci, která má přirozeně neblahé důsledky pro další vývoj dítěte. Nedostatečný styk dětí s přirozeným přírodním světem má řadu negativních dopadů na jejich tělesný i duševní vývoj. Je nesporné, že děti, které jsou od nejranějšího věku uzavřené v místnostech, mají méně rozvinuté pohybové schopnosti, chybí jim různé praktické manuální dovednosti a jsou náchylnější k různým onemocněním. Viz http://pes.eunet.cz/veda/clanky/9121_44_0_0.html
    3.10.2002 10:10 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše k tem detem...
    Smarjaá! Kdo tady mluvi o "uzavirani v mistnostech"??? Vseho s mirou, ne? Ja bydlim na male vesnicce a moje deti (3 a 6 let) litaji povenku a kdyz je to omrzi hraji si s hrackami nebo s pocitacem a kdyz je to omrzi zase litaji povenku, atd... To se mi zda uplne normalni. Umet s pocitacem je jako umet si zavazat tkanicku. Proste to potrebujete znat. Kazdy extrem je skodlivy, takze kdyz klackove akorat cuci do obrazovky, tak je tam odsud musite vykopat. Na tom neni nic sloziteho. Vice nez vedeckych teorii je treba konktretnich rodicovskych cinu.
    2.10.2002 13:16 David Olszyński
    Rozbalit Rozbalit vše mdk 9.0 splnil ma ocekavani, stoji za h****
    Instaloval jsem to na 3GB jednotku (zvolil jsem XFS) + 512MB swap. Vse slo perfektne az do prvniho startu systemu (tedy hned po instalaci). Vsechny startovaci skripty kricely, ze svazek je pripojen v read-only modu. Pak to vzdy vytuhlo na loggeru a muselo se to restartovat. Tak jsem natvrdo ve startovacim skriptu remountnul / do read-write (musel jsem nabootovat s linux 1) a pak uz to slo. Takhle ma vypadat distribuce vhodna pro zacatecnika?! Doufam, ze ne! Druha vec. Jeden den po instalaci jsem se rozhodl pridat par balicku. Stahnul jsem je a dal rpm -Uvh *. Dostal jsem tuto hlasku: rpmdb: region error detected; run recovery. error: db4 error(-30981) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery error: cannot open Packages index Kdyz dam --rebuilddb, dostanu totez. Tohle uz resit nebudu, instaluji RH8.0 a snazim se na mdk zapomenout jak nejrychleji to je mozne.
    2.10.2002 14:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše offtopic
    Na zadost pana Kolesara byli jeho prispevky jako offtopic z diskuze stazeny..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    3.10.2002 10:23 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Mne se libi
    Instaloval jsem na cistou partition a az na male chybicky o kterych se toho uz dost napsalo na www.mandrake.cz a mandrake.redbox.cz jsem docela spokojen. Pouzivam to jako desktop a samba server. Jako filesystem jsem dal EXT3 a jako desktop mam KDE3. Proti 8.2 pozoruji take celkove zrychleni behu.
    7.10.2002 00:54 Pavel Čejka
    Rozbalit Rozbalit vše celkový dojem z MDK 9.0
    Cvičně jsem zkusil i tuto distribuci a připadla mi vcelku hodně povedená. Jedniný problém, který jsem zaznamenal a mohl by dělat začátečníkům problémy je nastavení obrazovky, resp. refreshe. Když jsem si s tím hrál, MDK 9 mi nabídl pouze změnu rozlišení a typu monitoru, monitor jsem zadal správný (a zkusil postupně i pár dalších typů), ale přesto se mi nepovedlo nastavit nejvyšší možný refresh, který můj monitor umí (kombinace GF2 Ti + Sony CPD G400). MDK instalátor mi prostě v rozlišení 1280x1024 tvrdošíjně vnucoval 75Hz místo obvyklých 83Hz. Příslušnou volbu jsem nenašel, takže jsem to nakonec obešel a upravil si XF86config. Další drobnost, která se mi na MDK velmi nelíbí je implicitní nastavení konzole (jak bashe tak xtermu a konsole v KDE). Jsem zvyklý hledat v historii tak, že napíšu prvních pár písmen a stisknu pageup. MDK (v libovolné ze tří posledních verzí) toto neumí a je nutné v historii hledat přes Ctrl+R což mi připadá značně nepohodlné. Nelíbí se mi ani vnucování se skrze implicitně nastavenou stránku ve všech prohlížečích, jeto zbytečné (I když, co si budeme povídat, SuSE je v tomto ještě horší, po nainstalování jejich distribuce mají celá KDE nastavené barvy ve stylu SuSE - ještě ke všemu pro práci zcela nepoužitelně). Narazil jsem na problém s ISA zvukovou kartou, mám v počítači Gravis Ultrasound PnP (mnohol let stará, ale mnohem lepší zvukovka než integrovaná chrastítka) a ačkoliv ho v SuSE 7.2 i SuSE 8.0 používám bez nejmenších problémů (tuhle jsem měl příležitost zkusit i Wokna a fungoval taky), v MDK 9.0 jsem ho rozeběhnout nedokázal. Fakt, že v SuSE GUSe používám s ALSA, kdežto v MDK jsem se pokoušel rozchodit ovladače jádra. To by ovšem problém být neměl, leč nepovedlo se (sndconfig, vyberu v seznamu, nastavím adr. irg, dma ... a nic). Naopak, líbí se mi znatelné zrychlení distribuce a to nejen oproti MDK 8.2. Líbí se mi i použití nejnovějšío GCC 3.2, protože 8.1 a 8.2 se starým GCC 2.96 dělaly docela nepříjemné problémy (zkuste si třeba zkompilovat mplayer, nejde to a autoři navíc jasně uvádějí, že to ani jít nemůže). Bohužel jsem zatím neměl čas vyzkoušet zrovna mplayer, ale třeba v případě FreeCraftu jsem si všiml, že se GCC přepíná do režimu kompatibilního s verzí 2.95, takže to snad nebude až tak velký problém. Potěšil mne kvalitní výběr balíků a rozumné rozvržení všeho co souvisí s tiskem. Velmi rozumně se jevil i výběr fontů. Vše je prostě jednoduché a bez problémů funkční - alespoň to co jsem zkoušel. Líbí se mi možnost vyhledávat balíky podle jména, ještě lepší by byl fulltext vyhledávač, který by hledal i v jejich stručném popisu. Nicméně i tak je to víc než umí YaST v SuSE. Trochu jsem postrádal oblíbený Koncd, protože na xcdroast jsem si zatím nezvykl. Možná časem uznám, že je náhradou více než dostačující, ale já mám ráději jednoduché nástroje. Taky mne vcelku zarazilo, že je použitý FreePascal 1.0.4, ačkoliv současná stabilní verze je 1.0.6 a přinejmenším 1.0.7 je ke stažení jako vývojová.
    8.10.2002 16:05 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše celkový dojem z MDK 9.0
    Rpmdrake umí vyhledávat v názvech, v popisech balíků i v seznamu souborů. Stačí si vybrat z nabídky vlevo vedle vyhledávacího políčka. Akorát se mi nelíbí nové rozdělení rpmdrake na instalační, odinstalační a updatovací část, ale co se dá dělat.Stejně většinou používám urpmi z konzoly.
    11.10.2002 10:22 Milos Prudek
    Rozbalit Rozbalit vše celkový dojem z MDK 9.0
    Ohledne Gravis Ultrasound PNP: Take mam tuto kartu. Do vcerejska jsem pouzival RedHat, takze umim rozchodit GUS pomoci alsa. V Mandraku jsem instalaci jeste nezkusil, ale melo by to by malicko snadnejsi nez v RedHat (a obtiznejsi nez v SuSE). Urcite se nesnazte pouzivat sndconfig, je to ztrata casu. Nainstalujte alsa z Mandrake CD, prectete si postup a uplatnete ho. Kdyz to nezabere, nainstalujte alsa ze zdrojaku http://www.alsa-project.org. To fungovat musi.
    7.10.2002 15:21 Jan Pfefert
    Rozbalit Rozbalit vše MDK 9 síťovka
    Zdravím,na zkušební stroj jsem si chtěl nainstalovat MDK 9. Problém mám ale se síťovkou - 3Com Etherlink XL 10/100 PCI (3C905C-TX) - při instalaci ji MDK detekuje, sáhne si na net pro aktualizace, ale po restartu síť nefunguje, při startu vypisuje že eth0 failed. Moc tomu nerozumím, preci jen jsem bfu... Pomůže někdo?
    8.10.2002 13:57 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše MDK 9 síťovka
    Nejprve bych se při Vašich zkušenostech podíval do Ovládacího centra: Síť & Internet - Připojení. Tam je uveden status (připojen - odpojen) a dole se ukazuje nastavení sítě (IP adresa a další). Pokud je síť odpojena, zkuste ji připojit a zkuste si uvědomit, zda máte pevně přidělenu IP adresu nebo Vám ji dynamicky přiřazuje síťový DHCP server. Já mám starou ISA kartu NE 2000 kompatibilní a ta vyžaduje manuální specifikaci přerušení (IRQ=5) a portu (0x300). Možná i ta Vaše nepůjde řádně automaticky nainstalovat a budete muset zadat parametry manuálně. Hodně štěstí!
    17.1.2003 18:12 roob
    Rozbalit Rozbalit vše MDK 9 síťovka
    ani mne v mdk 9 nejde siet, ale uz od instalacie, vsetky ipcky, masky..blbosti su spravne nastavene, pri starte eth0 OK, ale siet nejde :( neviem co stym...
    4.1.2003 11:47 pentax
    Rozbalit Rozbalit vše Xwindow
    ahoj. Nainstaloval jsem si mandrake 9 prez web. Po instalaci mi nabehne pouze do textoveho modu a po zadani startx mi vypise: execve failed for /etc/X11/X (errno 2) giving up. xinit: no such file or directory (errno 2). unable to connect to X server xinit: no such process (errno 3): server error Snazil jsem se to nastavit v xf86config , ale to take nepomohlo ikdyz mi system grafiku detekuje. Xwindow je nainstalovane a drakxtools take, lae prikaz drakxtools vypise command not found. Mam grafiku ATI ALL IN WONDER 128PRO 32MB AGP4* monitor Samsung Syncmaster 957p Podobne hlasky mi hlasi i RedHat 7.1 a 8.0 kde jeste blika obrazovka. Prosim o radu dekuji

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.