Portál AbcLinuxu, 14. května 2024 08:03

Mandrake 9.0 - první dojmy

1. 10. 2002 | František Hucek
Články - Mandrake 9.0 - první dojmy  

aneb jaká je nová verze této distribuce?

Úvod

Všechny hlavní distribuce připravují, nebo už mají hotovou, novou verzi své distribuce. Jak RedHat 8.0, tak Suse 8.1 mají být oficiálně uvedeny 30.září. Mandrake 9.0 už je alespoň na internetu na stažení, takže se podívejme na první dojmy s touto distribucí.

Stažení proběhlo ze serveru ftp.linux.cz linkou 512 kbps. Stažení image všech 3 instalačních cédéček trvalo celkem asi 10 hod.

Instalace

Instalace klasicky na mandrakovském modrém pozadí je jednoduchá, instalační program se zeptá na jazyk, typ myši, rozdělení disku, nabídne výběr instalačních balíčků a grafických prostředí. Všechen hardware včetně tiskárny HP 920c je detekován, na prezenci modemu jsem pouze upozorněn a odkázán na www.linmodems.org. Proběhne detekce síťové karty a její nastavení. Vytvoření root hesla, jména a hesla uživatele, nastavení defaultního grafického prostředí a parametrů bootovacího programu a hotovo.

Dojmy

Na počítači s procesorem Celeron 1,3Ghz a 256MB Ram trvala instalace většiny balíčků včetně nastavení 25 minut.

Po prvním zapnutí se objeví stránka Mandrake s možností registrace a vytvoření profilu uživatele. Grafické prostředí obsahuje KDE 3.0.3, které se od svého předchůdce verze 3.0 až tolik neliší. Naopak Gnome 2.0 je velmi změněné oproti verzi 1.4, je velmi propracované a příjemné. Pro ty, co nevědí, jaké programy na co používat, je připraveno v obou prostředích menu "co chcete udělat", které pokračuje položkami typu: "upravit obrázek" s odkazem na Gimp, "poslouchat hudební soubory" s odkazem na Xmms atd. Toto je myslím ideální do kanceláře pro méně zkušené uživatele/uživatelky.

Co se aplikací týče, je zde výběr menší než například v Suse 8.0, rozhodně je ale dostačující, navíc jsou dle mne vybrány opravdu ty nejlepší aplikace. Na prohlížení internetu je tu kromě Konqueroru a Galeonu Mozilla 1.1, jako e-mailového klienta lze použít KMail, Ximian Evolution či mail klienta Mozilly. Jako kancelářský balík je použit OpenOffice 1.0.1, který kromě .mdb souborů zvládá všechny soubory jako Microsoft Office. Jako správce souborů lze použít Konqueror, nebo velmi graficky zdařilý Nautilus. Pro přehrávání hudebních souborů slouží XMMS velmi podobný Winampu, jako Winamp skinovatelný. Pro přehrávání video souborů, včetně divxových avíček je tu Xine, na vypalování GnomeToaster, na přenos souborů přes FTP gFTP, na chatování na ICQ GnomeICU.a

Co mne velmi překvapilo, je plně grafické rozhraní pro správu Samby. Pár kliků v Mandrake ovládacím centru a Samba je nastavená, včetně nastavení sdílení adresářů.

Většina programů je počeštěna, některé programy, jako mapř. Nautilus mají část menu česky a část anglicky.

Závěr

Mandrake 9.0 splnil moje očekávání a udělal na mne velký dojem. Je to distribuce, která se lehce a rychle instaluje, má velmi dobře propracovanou grafiku, přehledné nastavování, obsahuje potřebné programy pro běžného uživatela a je zdarma... Myslím, že čas Linuxu na desktopy právě nastal.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.