abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (66%)
     (7%)
     (13%)
     (14%)
    Celkem 174 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Domácí síť - II

    8. 5. 2003 | Vlastimil Ott | Sítě | 24544×

    V prvním díle jsme si připravili Server k instalaci systému na druhý počítač -- Stanici. Dnes budeme pokračovat v instalaci.

    Dokončení přípravy Serveru

    Pokud vám funguje síťová komunikace na Serveru, je systém připraven ke komunikaci s jiným počítačem. Teď je ale nutné specifikovat typ komunikace (protokol a služby) a nastavit sdílené zdroje (adresářový strom s balíčky distribuce, kterou chceme instalovat na Stanici).

    Network File System -- NFS

    NFS je systém určený k nezabezpečenému sdílení zdrojů (souborů). Na straně serveru poskytneme adresáře ke sdílení (export adresářů), které na klientovi připojíme (mount) do existující adresářové struktury. Exportování adresářů umožňuje program (daemon, démon) nfsd. Ten se spouští skriptem z adresáře /etc/rc.d/ (ve Slackware je to /etc/rc.d/rc.nfsd, v jiných distribucích pravděpodobně podobný skript nebo prostřednictvím rutiny typu setup). Spustit jej pochopitelně musí root, nejlepší je nastavit jeho spouštení po startu systému. To, jestli démon běží, zjistíte příkazem

    ps aux | grep nfsd
    root    164  0.0  0.0   0    0 ?   SW   17:06    0:00 [nfsd]

    Pokud bude výstup z programu ps prázdný, program neběží. Nyní je nutné specifikovat adresáře, které mají být poskytnuty "do sítě". Je vhodné poskytnout je pouze konkrétním/u počítači/počítačům. Editujte soubor /etc/exports (bude pravděpodobně prázdný) a dopište do něj adresář, ve kterém se nacházejí zdrojové balíčky distribuce. Formát každého řádku je následující:

    adresar     IP_adresa_nebo_jmeno_klienta(priznaky)

    Příznaky specifikují přístup k adresáři ze strany klienta. Pro podrobný popis vyhledejte man exports. První z níže použitých znamená, že klient může obsah adresáře pouze číst, a to i když má adresář nastavená práva zápisu pro všechny uživatele. Předpokládejme, že distribuci máte připravenu v adresáři /install (volitelně přímo z připojeného cédéčka).

    # See exports(5) for a description.
    # This file contains a list of all directories exported to other computers.
    # It is used by rpc.nfsd and rpc.mountd.


    /install     stanice.byt(ro,insecure)  # nebo cd-rom?
    #/mnt/cdrom  stanice.byt(ro,insecure)

    Pokud démon nfsd běží, restartujte jej; nejčastěji příkazem /etc/rc.d/rc.nfsd restart nebo podobným. Tím dojde k aktualizaci seznamu exportovaných adresářů. Pokud neběží, spusťte jej. Tento démon spustí v případě požadavku na připojení adresáře /install rutinu rpc.mountd, která komunikuje se stanicí a poskytne na ní běžícímu nfsd "odkaz" (resp. "obraz") adresáře /install. Ten je na stanici připojen do adresářové struktury. Připojení tedy funguje stejně jako v případě lokálního média. Úspěch operace ověřte (jako root) příkazem exportfs:

    exportfs
    /install    stanice.byt

    Pro jistotu

    Některé distribuce mohou implicitně zakazovat přístup k systémovým službám. Proto se přesvědčte, že v souboru /etc/hosts.allow není žádný záznam, nebo je tam záznam

    ALL:ALL

    Je ovšem nebezpečné (a hloupé) používat takový soubor v "otevřené" síti, proto jej po instalaci změňte (viz man portmap). Analogicky: soubor /etc/hosts.deny by měl být prázdný -- nejsou žádní klienti, jimž by byl zakázán přístup k síťovým službám (opět: později vhodné změnit).

    Příprava instalace

    Nyní je tedy vše připraveno, zbývá ještě vytvořit bootovací a instalační disketu/diskety. To se v každé distribuci liší, popis najdete na instalačním CD. Pochopitelně je nutné použít diskety určené pro síťovou instalaci. Obvykle jejich počet nepřesáhne tři kusy. Po jejich vytvoření se ujistěte, že jsou k dispozici zdrojové balíčky distribuce, síťová karta je nainstalovaná, běží portmapper (předchozí díl) a démon nfsd čeká na síťové spojení. Pusťte k počítači přítelkyni/manželku/syna/dceru (nehodící se škrtněte) a doufejte, že je nebudete muset rušit. Vy se přesuňte na (delší dobu) ke Stanici.

    Instalace systému na Stanici

    Nastavení síťové komunikace

    Do disketové mechaniky vložte startovací disketu a propracujte se k síťové instalaci (bude nutné vložit další disketu s podporou sítě). Během tohoto procesu by měl instalační program najít a nakonfigurovat síťovou kartu. Pokud se tak nestane, citelně "odstraňte" osobu sedící u Serveru a položte dotaz do diskuze na AbcLinuxu. Je totiž pravděpodobné, že je karta na Stanici příliš stará/nová a distribuce, kterou jste vybrali, ji nepodporuje. Je to nepravděpodobné, ale stát se to může. Řešením je zvolit jinou verzi nebo distribuci.

    Pokud je karta správně nastavena, program se vás zeptá na zdroj instalačních balíčků -- vyberte NFS (další volby bývají HTTP nebo FTP). V následujících dialogových oknech zadejte údaje o síťovém spojení. Na tomto místě musím maximálně abstrahovat, takže se omezím na přehlednou tabulku.

    DHCP(ne)
    Adresa vašeho stroje192.168.1.20
    Síťová maska/Netmask255.255.255.0
    Gateway(žádná)
    Adresa serveru, ze kterého instalujete192.168.1.10
    Adresář, ve kterém jsou na serveru uloženy balíčky/install

    Tato část je kritická. Pokud něco nefunguje, projeví se to právě nyní. Nejčastější chyby, které mohou ovlivnit instalaci, jsou: na serveru neběží některá služba (portmapper, nfsd), špatně vyexportovaný adresář, špatně zadaná cesta k adresáři (v adresáři /install na serveru by měl být kořenový adresář instalačního CD), zakázáný přístup ke službě, nefunkční síťová karta na Stanici.

    Vlastní proces instalace

    Dostali jsme se k meritu věci. Pokud se spustí instalační program v celé své kráse (obvykle grafický), máte vyhráno. Vyberte pouze balíčky, které jsou nutné pro běh Stanice, její zasíťování a běh x-serveru. Nemá smysl instalovat grafická prostředí nebo manažery, multimediální programy, servery (kromě nfsd), podporu SCSI (pokud na Stanici není harddisk tohoto typu, což je velice nepravděpodobné ;-) ) apod. Kompletní instalace by měla být naprosto minimální, řádově pod 100 MB, ale může to být i mnohem méně. Pro x-server nainstalujte pouze základní sadu fontů, neinstalujte freetype fonty; ty budeme sdílet ze Serveru. Vhodnými doplňkovými programy jsou Midnight Commander a mpg123/mpg321 pro přehrávání mp3 z příkazové řádky. Ostatní programy nemají opodstatnění. Dokončete instalaci zadáním názvu Stanice (tedy stanice), domény (byt) a ujistěte se, že se při každém startu načtou ovladače síťové karty a spustí se síťové služby (portmapper a nfsd). Vytvořte si startovací disketu pro případ, že se LILO nebo jiný bootovací manažer (GRUB) nenainstaluje správně. Pokud instalátor nabízí nastavení x-serveru, nebraňte se; udělali byste to takjakotak později. Instalace končí restartem systému.

    Tenkrát poprvé...

    Při nabíhání systému sledujte výpisy jádra, zda se nastaví síťová karta a síťové rozhraní. Pokud ano, všechno důležité je hotovo. Pokud ne, prostudujte výpis jádra (dmesg | less). Optimální výpis vypadá např. takto (výřez):

    ...
    via-rhine.c:v1.10-LK1.1.14 May-3-2002 Written by Donald Becker
    http://www.scyld.com/network/via-rhine.html
    PCI: Found IRQ 11 for device 00:12.0
    PCI: Sharing IRQ 11 with 00:10.0
    eth0: VIA VT6102 Rhine-II at 0xec00, 00:0a:e6:61:48:d9, IRQ 11.
    eth0: MII PHY found at address 1, status 0x7849 advertising 05e1 Link 0000.
    ...
    Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de).
    ...

    Ověřte, že běží portmapper (viz výše). Příkazem

    ifconfig

    eth0   Link encap:Ethernet HWaddr 00:0A:E6:61:48:D9
           inet addr:192.168.1.20 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
           UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
           RX packets:299767 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
           TX packets:313747 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
           collisions:29616 txqueuelen:100
           RX bytes:42149005 (40.1 Mb) TX bytes:103680242 (98.8 Mb)
           Interrupt:11 Base address:0xec00

    lo     Link encap:Local Loopback
           inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
           UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
           RX packets:86 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
           TX packets:86 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
           collisions:0 txqueuelen:0
           RX bytes:6092 (5.9 Kb) TX bytes:6092 (5.9 Kb)

    ověříte, že je síťové rozhraní funkční. Příkazem

    route -n

    Kernel IP routing table
    Destination   Gateway   Genmask       Flags Metric Ref Use Iface
    192.168.1.0   0.0.0.0   255.255.255.0   U      0    0   0   eth0
    127.0.0.0     0.0.0.0   255.0.0.0       U      0    0   0   lo

    si ověříte, že je správná směřovací tabulka síťových paketů, tzn., že data posílaná přes síťovou kartu eth0 mají kam směřovat. Nyní zkuste

    ping server

    PING server.byt (192.168.1.10): 56 octets data
    64 octets from 192.168.1.10: icmp_seq=0 ttl=64 time=0.1 ms
    64 octets from 192.168.1.10: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.0 ms
    64 octets from 192.168.1.10: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.0 ms

    --- server.byt ping statistics ---
    3 packets transmitted, 3 packets received, 0% packet loss
    round-trip min/avg/max = 0.0/0.0/0.1 ms

    a dozvíte se, že Server odpovídá. Heureka! Pokud je odezva následující

    ping server

    PING server.byt (192.168.1.10): 56 octets data

    --- server.byt ping statistics ---
    4 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss

    portmapper na straně Serveru neodpovídá. Chyba "Network unreachable" znamená, že portmapper neběží na stanici. Další hlášení mohou značit špatnou konfiguraci síťové karty. To vše ale lze vyřešit, protože jste přece už nainstalovali systém. Hledejte opět v archivu diskuzí na AbcLinuxu.

    Testujte, instalujte

    Pokud se vám síťová instalace nezdaří na první pokus, nezoufejte, existují lidé, kteří to dělali i desetkrát (třeba já; chyba byla v síťové kartě). Příště vytvoříme ze Stanice grafického klienta, na kterém budete moci pracovat stejně komfortně jako na Serveru. Budu vděčný za jakékoliv připomínky či dotazy nebo kritiku.


           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.5.2003 13:42 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše me se to moc nezda
    Zdravim Clanek je sice psany vcelku dobre, ale osobne se mi moc nezamlouva pouzite reseni. Proc budovat v domaci siti tenke klienty? Ja osobne bych nainstaloval klasicky distribuci se vsim vsudy co na desktop patri a na server serverovou instalaci (vsemozny demony a bez X). Navzajem bych to sesitoval a nasdilel. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    8.5.2003 14:49 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše re: me se to moc nezda
    tak to je videt ze si necetl prvni dil... az si ho prectes pochopis
    never use rm after eight
    8.5.2003 16:40 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše me se to moc nezda
    Jak zminuje ctenar pode/nade mnou, v prvnim clanku jsem napsal, proc pouzivam tohle reseni. Proste jsem doma mel stare pentium a chtel jsem na nem mit klasickou distribuci se vsim vsudy. Proto tohle reseni. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    8.5.2003 22:33 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše no, stale mi to neni jasne
    Zdravim Vase duvody uz sice chapu, ale nejde mi do hlavy jedna vec. Nechci vyvolavat flamewar, ale nezda se mi, ze by byl linux nejak narocnejsi nez Win98. Protoze Win98 se na Pentiu 200 s 32MB cejtej jako doma. (W95 osr2 by byly jeste o chlup rychlejsi, ale uz jsou zastarale) Nechci narazet na cenu nebo legalnost tohoto reseni, to si nechame jinam, chtel bych rozebrat vykonosnti rozdily tohoto reseni. Reseni pomoci tenkych klientu muze usetrit vykon klienta v takovych pripadech, ktere se daji obecne oznacit jako davkove vypocetni ulohy, jako je treba kodovani zvuku a videa, zvuk mozna realtime, video uz ne. Naopak je rada uloh, kde toto reseni neprinasi zadny vykon nebo nejde pouzit, jako je treba prehravani filmu. Bud se cely film dekoduje na klientovi (coz musi stihat CPU) nebo se muze dekodovat na serveru a klientovi bosilat cista framebufferova data, coz by zase nezvladla sit (to jsem sice nezkousel, ale silne o tom pochybuju). Narust vykonu bych videl treba u grafickych programu, filtry a jine ukony (vetsinou narocne na vykon) se zpracovavaji na serveru a na klienta se posila jen vysledek, to sit zvladne bez potizi. Vysledek je pak v podstarte neco jako VNC. Tak mi prosim napiste, jake aplikace na techto klientech provozujete a co vsechno to zvladne. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    9.5.2003 09:08 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše no, stale mi to neni jasne
    (Taky nejdu do flame.) Jedna se o domaci sit, tzn. o aplikace typu textovych editoru (KOffice, OpenOffice, Kile, Quanta), aplikaci pro internet (Mozilla, gFtp), dale cas od casu nejaky jiny standardni program (Gimp pro jednoduchou upravu obrazku). Nejde v zadnem pripade o nejakou firemni sit, po ktere bude litat napr. video. Na tom pentiu je grafika S3 (1 MB), coz staci tak akorat na slusne rozliseni na 15" monitoru. Ucelem takove site je soucasna prace vice clenu rodiny. Uz se mi to osvedcilo. Kazdy ma navic svuj ucet, coz je pro me velice dulezity fakt. Nad nejakymi windows me nenapadlo vubec ani premyslet!!!! (Vadi mi uz to, ze je musim pouzivat v praci.) Cili nehledejte v tom nic, co nenajdete ;-) Domaci sit; nic vic, nic min. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    9.5.2003 10:03 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše mala pripominka
    Zdravim, jen jednu malou poznamku, provozuji doma to same a rekl bych, ze k naproste spokojenosti. Ale mam jeste jedno zlepseni. A tim jsou diskless stanice. Zena ma v pocitaci pouze P75/pasivni chladic + sitovou kartu s boot rom. A to je vse. Hlavni vyhoda opravu vysoka odolnost proti cemukoli :-)). Ted nedavno jsem konecne rozchodil sitovou transparentnost v KDE + artsd takze by mel jit i zvuk pres sit.A co se tyka videa tak to po 100M siti lze , ale full screen moc ne. Rekl bych, ze je spis problem v rychlosti terminalu, nez site.
    9.5.2003 10:15 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše mala pripominka
    Jasne. Ja jsem sitovku s boot ROM neshanel, mam tam harddisk 200MB. Neni tam ani swap, neni potreba. Harddisk usina po cca 10 minutach na dlouhou dobu. Vsechno fici po siti. Krome zvuku zatim. Mate ho zprovozneny jen v KDE, nebo obecne v XFree? Zatim totiz nevim, jak na to. Vadi mi, ze nektera zarizeni (prave zvukovka) se berou z terminalu, ne ze serveru. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    9.5.2003 10:41 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše mala pripominka
    S tim zvukem je to prave pakarna neni na to zadny standart. Ted se pripravuje neco jako X-multimedia , ale je to v zacatku. Takze ted mi chodi arts+NAS nebo esound, ale u esoundu zalezi na aplikaci jak dobre to jde. U arts je to zcela transparentni. Jinak pokud bude zajem poradim. Je to celkem pakarna.
    9.5.2003 10:48 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše mala pripominka
    No pristi tyden vyjde treti dil Domaci site, doufam, ze to do te doby vyresim. Pokud ne, ozvu se. ;-) Dik --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    12.5.2003 14:25 lonewolf
    Rozbalit Rozbalit vše mala pripominka
    s arts problem neni. je sitove transparetni a stabilni. navic je tu moznost emulace dsp zarizeni pres artsdsp pro aplikace ktere jaksi s arts nepocitaji ;)
    11.5.2003 07:23 Tomáš Tatoušek | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Přechod do středně pokročilých ?
    Předesílám, že jako uživatel Linuxu pouze na desktopu jsem byl sítěmi absolutně nedotčen. První díl mě však natolik navnadil, že jsem se rozhodl do toho konečně říznout. Ve sklepě jsem vyhrabal staré Pentium 120MHz s grafikou S3/1MB bez CD mechaniky, přetaktoval na 133MHz a vyrazil k sousedům do Electroworldu koupit no-name síťovky v "hezkém dárkovém balení" i s kabelem. Měl jsem štěstí. RedHat je detekoval jako Realtek RTL-8139 a vše šlo "skoro" jako po másle. Instalace z PC server.byt na PC stanice.byt se rozběhla v textovém režimu ..... Díky Tomáš Tatoušek
    11.5.2003 18:48 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Přechod do středně pokročilých ?
    Takže to mám chápat tak, že se to povedlo a že nelitujete námahy? Jestli jo, těší mě to. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    11.5.2003 19:25 Tomáš Tatoušek | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Přechod do středně pokročilých ?
    Přesně tak. Námahy rozhodně nelituji. Naopak. Chtěl bych toto řešení využít i ve své práci pro vybudování malé sítě se železem, které je k dispozici. Instalace na stanici.byt se povedla a jsem zvědav, jak si tato "šunka" poradi s OpenOffice. Těším se již na pokračování. Zdraví Tatoušek
    11.5.2003 20:42 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Přechod do středně pokročilých ?
    ;-) Paráda! Jsem rád, že alespoň jednomu ze čtenářů to nějak pomohlo. Díky. Třetí (a poslední) díl bude asi ve čtvrtek. Nejsem sice odborník, ale rád poradím. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    12.5.2003 13:58 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Přechod do středně pokročilých ?
    Toto reseni muzu z vlastni zkusenosti jen doporucit. Pouzivame to v praci a uspora za hardware je znacna. Nejvetsi efekt je prave u toho OpenOffice.org ale musite mit dost pameti na serveru. Pocitejte s cca 150MB + 20MB/user (GNOME) nebo 200MB + 25MB/user (KDE) + 80MB + 10-20MB/user (Mozilla) + 80MB + 10-20MB/user (OO.o) u Mozzily a OO.o hodne zalezi na tom co je tam otevrene. Jinymi slovy s 1GB v pohode uzivite 15 uzivatelu pri bezne kancelarske praci (max 30 users na jednom 100Mbit ethernet segmentu - zakazat screensavery :-) ). S CPU neni problem od nejakych 850MHz PII (5 users) vetsinou se to zapoti jen pri startu aplikace a pak je to tak cca 5% ;-) Nejvic to dostava zahul pri tisku (renderovani PS), nebo nejakem tom pakovani a podobnych davkovych ulohach. Samozrejme, ze na dual Xeonu 2GHz s 4GB RAM a 4 sitovkach utahnete 100 stanic jedna basen a usetrite cca 25 kKc na stanici (kdyz nemate po ruce srot, tak si vystacite s nejakym repasem do 5 kKc misto 30 kKc za herni konzolu, ehm chtel jsem rict beznou pracovni stanici ;-) )
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    13.5.2003 21:25 Vít Heřman | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Portmapper???
    Bud jsem z linuxu na prilis dlouho vypad a nebo je to opravdu Vas omyl - ale to ze server neodpovida na ping ze stanice rozhodne neznamena ze na stanici/serveru nebezi portmapper. Portmapper nema s pingem vubec co do cineni - je nutny pouze na pocitacich na kterych hodlame provozovat nejakou SUN RPC sluzbu - tedy nejspise NFS server (nikoliv klient). Proto na stanici vubec bezet NEMUSI, protoze stanice je pouhym nfs klientem. Na serveru je potrebny pro funkci nfs serveru. Network unreachable tedy neznaci absenci portmapperu ale nejcasteji chybne smerovani ci nastaveni sitove karty. Pro funkci pingu je nutne pouze nastavit spravne sitovku a smerovani. ping je sluzba ICMP protokolu - ten je standartni soucasti TCP/IP kodu v jadre. Pokud mate v jadre TCP/IP (kdo ne???) tak tam mate i ICMP. Pokud se mylim tak me opravte ale jsem si temer jistej. Jinak je clanek pjeknej a tesim se na pokracowani - jeste nikdy jsem tenkyho klienta nedelal a uz jsem na to celej zhawej.
    13.5.2003 22:55 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše ERRATA
    Ano, máte pravdu. Omlouvám se za nepřesnost. Na Stanici mám spuštěný nfsd server, abych se na ni mohl dostat přes NFS ze serveru. Tento fakt jsem ale v článku neuvedl, protože jsem si ho neuvědomil. Omlouvám se. Na Stanici je to zbytečně spuštěná služba. Je to tedy volitelná možnost, ale NE nutnost. Děkuji za upozornění a čtenářům se omlouvám. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.