abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (67%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 183 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Soukromá síť - III

    21. 9. 2004 | Kamil Kantar | Sítě | 29858×

    Ve třetím díle seriálu se budeme zabývat jedinou, zato však obsáhlejší konfigurací - nastavením serveru Samba jako primárního doménového řadiče domény NT.

    Samba - úvod

    Samba je balík nástrojů, který umožňuje na unixových či linuxových serverech využívat protokol SMB (Server Message Block) vyvinutý společností Microsoft pro sdílení souborů a tiskáren na systémech jako jsou Windows nebo OS/2. Můžeme ji tedy využít v naší síti s windowsovými klienty a linuxovým serverem. V naší síti budeme Sambu používat k následujícím činnostem:

    • Nastavíme Samba server, aby fungoval jako primární doménový řadič v naší sítí. Vytvoříme doménu Windows NT s naším serverem, který bude pracovat jako řadič domény, tzn., že bude poskytovat přihlašování do domény a autentizaci přístupu ke sdíleným prostředkům. A protože používáme Sambu ve verzi 2.2 a novější, můžeme náš server použít jako primární doménový řadič jak pro klienty se systémy Windows 95/98/Me, tak pro klienty s Windows NT/2000/XP. V tomto smyslu předpokládám, že v síti zatím není žádný jiný počítač, který by sloužil jako doménový řadič.
    • Sdílení domovských adresářů našich uživatelů. Po přihlášení do domény NT bude uživateli k dispozici jeho domovský adresář na serveru. Ten bude moci využít pro ukládání jakýchkoliv dat, avšak bude omezený diskovými kvótami vytvořenými v minulém díle seriálu, aby nedošlo k zaplnění diskové kapacity serveru neukázněnými uživateli.
    • Sdílení dalších souborů a adresářů. Pomocí Samby můžeme na serveru či stanici sdílet další soubory či adresáře a poskytnout je ostatním klientům. To vše samozřejmě s využitím uživatelských práv.
    • Nastavíme Sambu k používání cestovních profilů. Cestovní profily slouží k poskytnutí lepšího pohodlí našim uživatelům tím, že po přihlášení na jakýkoliv počítač v naší síti jim bude k dispozici poslední nastavení jejich pracovního prostředí (ikony na ploše, nabídka Start, dokumenty apod.).

    Základní nastavení

    Začneme opět na serveru. Hlavní konfigurační soubor Samby se jmenuje smb.conf a na mém Slackwaru je uložen v adresáři /etc/samba/. Může se stát, že po instalaci Samby se vytvoří soubor s názvem jako smb.conf.example, který bude obsahovat jednoduchý příklad nastavení Samba serveru. Pokud je to tak, tento soubor klidně přejmenujte nebo odstraňte a vytvořte nový. Výsledkem nechť je prázdný soubor smb.conf. Abychom mohli využít všech výše zmíněných vlastností, musíme soubor smb.conf správně nastavit. Příkladem takového nastavení může být vzorový soubor smb.conf, který si můžete stáhnout na konci toho článku. Zde jsou vysvětleny funkce důležitých řádků:

    [global]
    Říkáme, že budeme nastavovat globální parametry našeho Samba serveru.
    workgroup = DOMA.CZ
    Název pracovní skupiny. Přestože, se proměnná jmenuje workgroup (pracovní skupina), pracovat budeme s doménou.
    netbios name = SERVER
    Jméno našeho počítače.
    encrypt passwords = yes
    Chceme šifrovat hesla. Pokud se hlásíme do domény, musíme šifrování použít. U pracovní skupiny je tento údaj nepovinný.
    domain master = yes
    Chceme náš server použít jako doménový hlavní prohlížeč, což znamená, že bude spravovat prohlížecí seznamy mezi podsítěmi.
    local master = yes
    Chceme náš server použít jako místní hlavní prohlížeč, což znamená, že bude udržovat seznam aktivních počítačů (prohlížecí seznam).
    os level = 65
    Čím vyšší číslo, tím vyšší šance, že náš server vyhraje volbu místního hlavního prohlížeče. Tuto funkci využijeme, pokud máme v síti další doménové radiče. Ty v tuto chvíli nemáme, ale pokud bychom je přidali, takto vysoké číslo nám zajistí, že náš server se Sambou volbu vyhraje.
    security = user
    Určuje zabezpečení, které bude Samba používat při autentizaci. V tomto případě bude vyžadovat jméno a heslo.
    domain logons = yes
    Samba se bude starat o přihlašování do domény.
    logon path = \\%L\profiles\%u\%m
    Cesta pro ukládání cestovních profilů našich uživatelů ze systémů Windows NT/2000/XP. Cesta se skládá z proměnné %L (jméno serveru), sdílení "profiles" (bude definováno později), proměnné %u (přihlášený uživatel) a proměnné %m (jméno klienta).
    add machine script = /usr/sbin/useradd -c "Machine account" -d /dev/null -g 103 -s /bin/false %u
    Definuje skript pro automatické registrování stanic do domény (viz níže).

    Dále definujeme sekci [profiles] vytvářející sdílení, kam budeme ukládat cestovních profily uživatelů.

    [profiles]
      path = /home/roaming  ;Sem se budou soubory ukládat
      browsable = no        ;Sdílením nebude možno procházet
      writable = yes        ;Ale zapisovat do něj ano
      create mask = 0600    ;Masky souborů a adresářů. Plná práva
      directory mask = 0700 ;pro vlastníka, nula pro všechny ostatní

    Nyní můžeme lépe pochopit hodnotu příkazu logon path, který jsme před chvíli nadefinovali. Cesta se skládala z proměnné %L (jméno serveru), sdílení "profiles", proměnné %u (přihlášený uživatel) a proměnné %m (jméno klienta). Skutečná cesta tedy může vypadat například takto (na serveru):

    /home/roaming/kamil/vader

    Upozorňuji, že toto nastavení bude fungovat pouze s Windows NT/2000/XP, nikoliv s Windows 95/98/Me.

    V poslední sekci ve vzorovém souboru smb.conf je definované sdílení domácích adresářů uživatelů. Sdílení se MUSÍ jmenovat [homes], jinak jej Samba bude brát jako obyčejné sdílení (a navíc by nefungovalo, protože nemáme nastavenu žádnou cestu). O sdílení domovských adresářů si více řekneme později. Správnou syntaxi souboru smb.conf si ověříme příkazem testparm. Ten by nám měl mimo jiné vypsat řádek

    Server role: ROLE_DOMAIN_PDC

    který oznamuje roli našeho serveru v naší siti (PDC = Primary domain controler = Primární doménový řadič).

    Abychom na to později nezapomněli, vytvoříme si na serveru adresář /home/roaming s potřebnými právy:

    mkdir /home/roaming
    chmod 777 /home/roaming

    Vše potřebné máme nyní připravené, a tak můžeme Samba server spustit.

    /etc/rc.d/rc.samba start

    Příprava na připojení klientů

    Abychom mohli naše klienty přihlásit do domény, musíme jim (podobně jako uživatelům) na serveru vytvořit účty, což se budeme snažit dělat automaticky. Doménový řadič pak povolí přístup pouze počítačům, které zná. Pro udržování dvojic uživatelské jméno - zašifrované heslo používá Samba soubor /etc/samba/private/smbpasswd. Ten je podobný známému souboru podobného významu /etc/shadow. Pro přidání uživatele slouží příkaz:

    smbpasswd -a jmeno_uzivatele

    A potom následuje dvojí zadání hesla. Když budete přidávat prvního uživatele, možná dostanete negativní odezvu, že databáze uživatelů neexistuje. Druhý pokus by už měl být úspěšný. Ještě než zaregistrujeme naše skutečné uživatele, vytvoříme na řadiči domény účet doménového administrátora, kterým je na Sambě uživatel root. Pomocí tohoto účtu budeme později registrovat naše stanice do domény.

    smbpasswd -a root

    Jako heslo doporučuji vybrat jiné než to, které má váš root na serveru.

    Nyní je čas říci si něco o registraci stanic. Aby byl ve věcech pořádek, vytvoříme skupinu hosts (příkazem groupadd hosts), kam budeme přidávat účty všech našich stanic (u mě má GID 103). K přidávání stanic do databáze slouží příkaz add machine script v globální sekci souboru smb.conf, který by měl zabezpečit, že se NetBIOS jméno naší stanice (následované znakem "$") automaticky přidá jak do souboru/etc/passwd (díky hodnotě useradd), tak do souboru smbpasswd.

    Nicméně setkal jsem se s případy, kdy řadič odmítl stanici automaticky zaregistrovat, což se projevilo hláškou "Neplatné uživatelské jméno" při pokusu registrovat stanici do domény. Pravděpodobně to mají na svědomí různé verze Samby, přičemž ta starší (2.2?) používá pro ten samý úkon příkaz add user script. Každopádně pokud máte s přidáváním stanic problémy, vždy pomůže manuální přidání "uživatelského účtu" stanice do databáze uživatelů a následné přidání stejného účtu do databáze smbpasswd. Návod, jak to udělat, najdete v příštím díle.

    Ještě předtím, než budeme moci vyzkoušet, zda automatické přidávání stanic funguje, musíme přidat do databáze smbpasswd naše skutečné uživatele - uživatele našich stanic. Upozorňuji však, že se musí jednat o uživatele, kteří mají na našem serveru skutečně zřízený účet s platným UID. Ty jsme vytvářeli ve druhém díle našeho seriálu. Příkazem

    smbpasswd -a kamil

    a dvojím zadáním hesla přidáme do databáze uživatele kamil. Příkaz opakujeme pro všechny uživatele, které chceme přidat. Příkazem findsmb pak překontrolujeme, zda naše stanice reagují na SMB dotazy. Pokud ano, můžeme se pustit do jejich konfigurace. To bude náplní dalšího dílu.

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.9.2004 08:07 Tomáš Šimek
    Rozbalit Rozbalit vše Spousta věcí
    Chybí tam nastavení češtiny (bez toho neuděláte ani "novou složku"). "čím vyšší číslo, tím vyšší pravďepodobnost že vyhraje master browsing" to neni pravda. Nikde ani slovo o tom že je třeba udělat účty počítačů W2000/XP a to buď ručně, nebo nakonfigurovat add machine script. Konfiguraci profilů a jejich funkčnosti se dá napsat celý článek, tady o tom neni nic. I laika snad napadne, že než ukládat profily na server prokaždou mašinu a uživatele, je lepší je asi nechat lokálně. Článek je natolik laický a zhuštěný, že je k ničemu, přečtěte si radši oficiální SAMBA-3 HOWTO (myslím, že je to i v češtině)
    21.9.2004 08:11 Tomáš Šimek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spousta věcí
    No tak účty počítačů tam jsou, za to se omlouvám
    21.9.2004 08:57 vader | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spousta věcí
    Bohuzel mi v redakci muj puvodni clanek zkratili na polovinu (zbytek o sambe tedy vyjde pristi tyden), cimz mi pripada ze clanek ztraci na konzistenci .. o profilech i o uctech pocitacu je prave psano v tom "druhym" clanku. A navic zde popisuji pouze nektere radky smb.conf (v clanku na to upozornuji), pricemz mam v clanku avizovano, ze kompletni smb.conf lze stahnout na konci clanku (coz naopak v redakci zase neudelali).
    Buď byl šílený Philip K. Dick, nebo jsou šílení všichni ostatní.
    21.9.2004 11:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spousta věcí
    Díl o konfiguraci Samby byl rozdělen na dva, protože v původní podobě byl příliš dlouhý.

    Co se týče absence linku na smb.conf, způsobil ji výpadek připojení k netu. Bohužel jsem před výpadkem nestihl přípravu článku zcela dokončit. Teď už by vše mělo být v pořádku.
    21.9.2004 08:33 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše protokol SMB neni od $MS
    co ja vim tak SMB vyvinulo IBM
    OndraZX avatar 21.9.2004 08:37 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše PDC - v male siti
    Nechapu proc vsude se propaguje nastaveni Samby jako PDC. Vzdyt tato technologie je pro usnadneni spravy velkych siti, kde jsou stovky uzivatelu a nekolik serveru. V normalni male siti, s jednim serverem a napr. 50 klienty je to podle mne blbost, protoze si montujete Microsofti technologii do vasi site, cimz muzete mit v budoucnu problemy, pokud budete chtit prejit kompletne na linux. Navic podpora teto technologie v Sambe neni porad 100% - ikdyz rada 3 je na tom lepe. Potom vznikaji takove anomalie, ze se pta uzivatel v Linuxove konferenci na nastaveni Samby s PDC pro sve tri domaci pocitece.

    Takze ja doporucuji security=user

    Viz http://www.sweb.cz/samba/samba/index.htm
    21.9.2004 10:08 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDC - v male siti
    No, ani v "normální malé síti s jedním serverem a 50 klinty" to není blbost. Už jenom proto, že pomocí login skriptu můžete automatizovat spoustu činností, které byste jinak musel zvládat ručně(nebo pomocí speciálních programů).
    18.2.2006 23:52 vobr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDC - v male siti
    není nad to si některé věci vyzkoušet v klídku doma na třech počítačích, kde o nic nejde. Získáme tím jen zkušenosti... :)
    21.9.2004 13:31 rooter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDC - v male siti
    a nemal si na mysli skor security = share?
    OndraZX avatar 21.9.2004 13:42 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDC - v male siti
    security=share bych pouzil u domaci site, kde neni treba zadne zabezpeceni.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.