Portál AbcLinuxu, 1. června 2024 18:32

Týden na ITBiz: Nový hybrid z germania a hliníku udělá z germania supravodič

27. 2. 2022 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Nový hybrid z germania a hliníku udělá z germania supravodič  

Poptávka po smartphonech v zemích V4 neklesá. Trendy v moderní ochraně dat. Podniky si stěžují na problém s dostupností dat. Kdy udeří killware. Jak ovlivní Akt o umělé inteligenci evropský trh softwaru s AI. Nový hybrid z germania a hliníku udělá z germania supravodič.

Poptávka po smartphonech v zemích V4 neklesá

Odbyt chytrých mobilních telefonů v zemích Visegrádské skupiny vloni meziročně vzrostl o 25,2 %. Podle IDC nakoupili zákazníci v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku celkem 17,1 milionu nových přístrojů. Lídrem trhu v zemích V4 se po roce opět stala firma Samsung, která obsloužila bezmála třetinu regionálního trhu.

Trendy v moderní ochraně dat (Veeam)

Ze zprávy Veeam Data Protection Trends Report 2022 v podstatě vyplývá, že se rozevírají nůžky mezi schopnostmi IT a obchodními potřebami. Zeptali jsme se Martina Štětky, regionálního manažera pro střední a východní Evropu ve společnosti Veeam Software, která se zabývá zálohováním, obnovou a správou dat, co se s tím dá dělat. Odpověď je jednoduchá, prostě se vrátit ke kořenům a data správně zálohovat. Veeam Modern Data Protection totiž umí díky znalosti IT procesů předcházejících katastrofě eliminovat bezpečnostní rizika.

Podniky si stěžují na problém s dostupností dat (Veeam)

90 % respondentů potvrdilo, že mají mezeru v dostupnosti, tedy mezi očekávanými SLA a tím, jak rychle se mohou vrátit k produktivitě. 67 % organizací již využívá cloudové služby jako součást své strategie ochrany dat.

Kdy udeří killware

Třetí vlna ransomwaru bude vydírat přímo ohrožením lidských životů a dříve nebo později si útočníci budou moci udělat i symbolickou čárku. Tedy fakticky ransomware, dalo by se odhadnout, již téměř jistě někoho zabil, ovšem nepřímo (mrtvice, sebevražda kvůli finanční ztrátě, autonehoda řidiče stresovaného v důsledku incidentu…). Podvodníci zrovna o tohle neusilovali a ani tím nevyhrožovali. To se změní.

Jak ovlivní Akt o umělé inteligenci evropský trh softwaru s AI

Unijní zákonodárci v současnosti finalizují nařízení známé pod názvem Akt o umělé inteligenci, jehož přijetí představuje hrozbu i příležitost, uvádí IDC. Vzniká riziko odlivu investic i know how z Evropy.

Nový hybrid z germania a hliníku udělá z germania supravodič

Nová elektronická součástka z TU Wien (Vídeňská technická univerzita) by mohla být důležitým prvkem budoucí kvantové informatiky. Pomocí speciálního výrobního procesu výzkumníci dokázali propojit čisté germanium s hliníkem tak, že vznikla rozhraní s přesností na úrovni atomů. Výsledkem je tzv. monolitická heterostruktura typu kov-polovodič-kov.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.