abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektrody mohou simulovat chuť

    20. 12. 2016 | Redakce | 2085×

    Technologie na jazyku v době vánočního obžerství. Pilulky pro lepší zážitek ze samořízených aut i aplikací virtuální reality. Jak do programů dostat „zdravý rozum“. GMO tabák zrychluje fotosyntézu. Qubity, Galileo, eSIM, temná hmota a děti tří rodičů.

    Elektrody na jazyku

    Ve virtuální realitě se dají vytvářet i chuťové vjemy. Když jazyk položíme na elektrody, podle dráždění takto prý lze navozovat dojem základních chutí (což se zařizuje např. různou teplotou dráždících bodů). A pulzy pouštěné do žvýkacích svalů zase simulují i kousání, respektive konzistenci určité potraviny. Ještě to nefunguje příliš spolehlivě, ale určitě by to našlo využití při různých dietách (namísto soli si líznout pár voltů apod.); po syntéze komplexnějších vjemů než jen základních chutí by takto bylo možné zkoušet také exotické potraviny.

    Po chytrých brýlích přijdou rukavice a boty

    10 spotřebitelských trendů pro rok 2017: AI a virtuální realita. Chytré brýle budou brzy následovány rukavicemi a botami. V rámci předpovědí technologického vývoje se kromě často zmiňovaných trendů (umělá inteligence, internet věcí, autonomní auta…) objevuje v této prognóze Ericssonu jedna zajímavost: Lidé prý očekávají, že samořízená auta zhorší zážitek z jízdy, takže se objeví i speciální pilulky proti nevolnosti v autech. Stejně tak možná budou na trhu tablety pro lepší snášení virtuální/rozšířené reality. (Poznámka: Jakkoliv to působí kuriózně, na základě určitých vlastních zážitků mi to přijde rozumné. Virtuální realita není jen otázka zábavy, ale má i další využití, kde bude potřeba snést i něčím nepříjemnou aplikaci. Nebo někoho napadne i kombinace pilulek a erotických aplikací VR?)

    Turingův test a smysl vět

    Modifikovaná verze Turingova testu vychází z toho, že konverzační robot má mít k dispozici informace o reálném světě, a získat tak „zdravý rozum“. Dokáže pak rozhodnout, co věta znamená, i když ze samotné gramatiky to poznat nejde. (Počítač se nevešel do kufru, protože byl příliš velký/malý. Co je podmětem vedlejší věty?) Jak je příslušný požadavek silný oproti klasickému Turingovu testu? A jak se liší od technik, které se již používají v automatických překladačích?

    Kvantový počítač vydrží déle

    Qubity mohou být stabilnější. Realizovány jsou spinem (celkem běžné), v nové podobě má příslušný atom od okolí izolovat elektromagnetické pole, které ruší okolní šum. Qubit tak vydrží 10krát déle. Co ovšem ono desetkrát déle znamená?

    Rostliny pomalu vypínají chlazení

    Jak zrychlit fotosyntézu? Rostliny rozptylují energii, aby se při plném slunečním příkonu neuvařily. Když přijde mrak, trvá poměrně dlouho tento systém vypnout. Přenesením genů huseníčku do tabáku lze reakční doby zkrátit, a zvýšit tak účinnost zachycování energie i fixace oxidu uhličitého. (Poznámka: Vlastně je s podivem, proč fotosyntézu v tomto ohledu už nějak podobně neoptimalizovala samotná selekce.)

    Temná hmota stále záhadná

    Různá měření dávají rozporné výsledky týkající se toho, jak je ve vesmíru rozložena temná hmota. Data ze sondy Planck a tzv. kosmický střih se vůbec neshodují, aktuální výsledky naznačují, že temná hmota je rozložena rovnoměrněji, tedy méně se shlukuje. Temná hmota hraje ústřední roli v současné kosmologii i v rozvoji fyziky, která jde za standardní model; navíc ani samotná její existence není přijímána bez výhrad a existují i konkurenční teorie.

    Krátce

    Galileo zítra začne poskytovat služby. Zítřkem se myslelo 15. 12., plně funkční by systém měl být v roce 2020.

    Velká Británie jako první na světě povoluje počít dítě s DNA tří dárců. Myslí se tím dodávka mitochondriální DNA z dalšího zdroje, je-li mtDNA matky nějak problematická. I když i tato metoda má své odpůrce, je celkem nekontroverzní.

    Firmy v ČR chtějí více investovat do výzkumu a vývoje. Jako velký problém se vnímá nejistota, jaké položky by při zpětné kontrole byly daňově uznatelné.

    IBM Watson: Umělá inteligence proti kybernetickému zločinu. Téměř 60 % odborníků na bezpečnost považuje kognitivní systémy za novou prioritu.

    Na konci neolitu zasáhlo sucho. Kolem roku 4000 př. n. l. ve střední Evropě ubývá dokladů lidské přítomnosti, přitom v té době byly zvládnuty nové technologie (vůz, oradlo, měď aj.). Jak tehdejší lidé žili?

    Začne testování karet eSIM. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že karty eSIM lze programovat na dálku.

    Nejkulatější objekt ve vesmíru. Tedy alespoň mezi hvězdami. (Platí-li, že čím větší, tím kulatější, budou nejkulatější obří černé díry uprostřed galaxií?)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.