abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 967 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nanotechnologie pomocí laseru

    19. 11. 2017 | Redakce | Různé | 3498×

    Může být oklika stejně dlouhá jako úsečka? Diamant jako základ pro kvantové počítače. Přínosy sdílené ekonomiky pro ČR. Kamera s grafenem a kvantovými tečkami. Jak se měří podobnost DNA. Chemické složení vzdálených galaxií.

    Překvapující geometrická kouzla: Foton v zakalené vodě

    Máme dvě skleničky, jednu s vodou čirou a druhou zakalenou. Do obou vyšleme paprsek světla. V jaké z nich fotony v průměru urazí delší dráhu? A co když si foton nebudeme představovat jako kuličku, ale jako vlnu? Souvisí to i s šířením gravitačních vln?

    Kvantové počítače z defektů v diamantu

    Způsob výroby kvantových počítačů ve větším až průmyslovém měřítku by mohl být založen na diamantu. Informaci by v tomto konceptu nesly defekty v diamantových krystalech, samozřejmě na rozměrech nanometrů. Vady v krystalové mřížce diamantu přitom fungují jako přirozený zdroj světla…

    Sdílená ekonomika v Česku má potenciál až 60 miliard korun

    Očekávané přínosy sdílené ekonomiky: Zpřístupnění luxusního zboží spotřebitelům, kteří by si jejich vlastnictví nemohli dovolit. Generování dodatečných příjmů pro vlastníky aktiv či zboží dlouhodobé spotřeby a flexibilnější využití jejich času. Vyšší využití kapacit v ekonomice. Zvýšení kvality poskytovaných služeb díky konkurenci mezi platformami zprostředkujícími sdílení a tradičními firmami. Úspora přírodních zdrojů.

    Kamera s grafenem a kvantovými tečkami

    Španělští fyzici vyrobili kameru, která obsahuje grafen zpracovaný běžnými průmyslovými technologiemi. Kamera je citlivá na daleko širší spektrum světelného záření než dosavadní zařízení a současně dává vyšší signál. Nový postup může být užitečný také při vytváření vysokorychlostních optických komunikačních sítí.

    Vysokorychlostní vytváření pravidelných povrchových struktur pomocí laseru

    Pro každý laser se nabízí řada specifických možností a klíč je v nalezení správného postupu a parametrů – úhlů, geometrie, frekvence a intenzit pro daný materiál. Řešení vyvinuté v HiLASE (laserové centrum u Prahy v Dolních Břežanech) patří mezi technologie označované HR-LIPSS (highly regular laser-induced periodic surface structures) a může být alternativou složitých a nákladných procesů výroby nanostrukturních povrchů jako jsou naprašování, chemické a plazmové leptání, chemické vylučování z plynné fáze, nanoimprinting, optické a fyzikální litografiie, které často potřebují vakuum nebo jiné speciální prostředí.

    Jak se vlastně měří podobnost DNA?

    Co znamená, když se řekne, že „člověk a šimpanz sdílí 98 % svých genů“? Devadesát osm procent čeho vlastně je identických? Přesné číslo záleží na tom, jak velké jednotky počítáme. Vše si vysvětlíme na jednoduché ilustrativní analogii. Představte si, že máme dvě verze jedné knihy a chceme je navzájem srovnat… Jak ale proces provádět jinak než čtením písmenka po písmenku? U DNA na rozdíl od knihy můžeme molekulu zahřát a přitom pro stanovení podobnosti využít jejích fyzikálně-chemických vlastností…

    Krátce

    Bonobové pomáhají cizincům i bez požádání. Dělají to „vědomě“? Je to evolučně výhodné?

    Největší vakuový kompresor ČR. Optický kompresor je součástí laserového systému, bude komprimovat výstupní laserové pulzy na 30 femtosekund.

    Protein, který hlídá normální vývoj mozku. Dělení vs. funkční specializace nervových buněk; narušení mechanismu vede k problémům včetně nádorů.

    Astrofoto: Dvojice galaxií ve Velké Medvědici. Titul Česká astrofotografie měsíce za říjen 2017 obdržel snímek Galaxie M81.

    55 let satelitního televizního vysílání. Rok 1962 se zapsal do historie satelitního TV vysílání, televizní signál totiž poprvé překonal Atlantický oceán.

    Chemické složení vzdálených galaxií je překvapivě podobné jako u Slunce. Vědci ukázali, že k podobnému objemu prvků jako železo či nikl přispěly jak v naší, tak ve vzdálených galaxiích dva druhy supernov typu Ia.

    Stěhování ježčích národů – jak se ježek dostal na Krétu. Doby ledové, izolace a kryptické druhy.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.