abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Nekonvenční supravodivost

    21. 10. 2022 | Redakce | Různé | 4209×

    Dá se říct, že vesmír je matematickou strukturou? Ze dvou supravodivých obvodů sestrojili kvantové tepelné čerpadlo. Mimozemšťané a politika velmocí. Rekord: 2 hvězdy kolem sebe oběhnou za 51 minut.

    Mimozemšťané a politika velmocí

    Otázka, jak se má pracovat s případnými informacemi o mimozemské civilizaci, spadá nejspíš do teorie her. Jak budou nebo jak by měly postupovat vlády – míněno samozřejmě vlády velmocí, které mají k příslušným projektům nejblíž – v případě objevu cizí inteligence, respektive jejich signálů?

    Hypotéza matematického vesmíru

    Předpokládáme-li, že fyzikální realita existuje nezávisle na nás lidech, pak její fyzikální popis může být kompletní jenom tehdy, když bude dobře definovaný i pro entity, jež lidmi nejsou – například pro mimozemšťany anebo superpočítače – které lidské pojmy nechápou. Jinak řečeno, popis musí být vyjádřen v podobě neobsahující žádný lidský terminologický balast, třeba koncept „částice“, „pozorování“ či jiné podobné slovo. (úryvek z knihy: Max Tegmark: Matematický vesmír)

    Za nekonvenční supravodivostí stojí antiferomagnetické spinové fluktuace

    Z třívrtstvého grafenu se podařilo sestrojit supravodivou diodu. Samotná součástka s takovou funkčností novinkou není, poprvé ale funguje bez vnějšího magnetického pole. Hledání mechanismu supravodivosti u oxidů mědi i hydridů. Přelomová dva roky stará studie stažena z Nature. Přehled posledních novinek z oboru supravodivosti.

    Krátce

    Ze dvou supravodivých obvodů sestrojili kvantové tepelné čerpadlo. Speciální motor studené fotony zesiluje a zahřívá. Současně dodatečný signál pumpuje fotony přednostně jedním směrem…

    Rekord: 2 hvězdy kolem sebe oběhnou za 51 minut. Asi polovina hvězd ve vesmíru jsou dvojhvězdy. Některé dvojhvězdné systémy jsou přitom tak malé, že by se vešly mezi Zemi a Měsíc.

    V meteoritu z dávné planetky našli největší přírodní krystalky lonsdaleitu. Minerál lonsdaleit, jakási podivná šesterečná forma diamantu, mohl vzniknout před asi před 4,5 miliardami let, kdy se dávná trpasličí planetka srazila s velkým asteroidem.

    Peroxid má vznikat v mikrokapičkách vody při kontaktu s pevnými povrchy. Když rozprašované mikrokapičky vody narazí na pevný povrch, dochází k tzv. kontaktní elektrifikaci. Elektrický náboj přeskočí mezi kapalinou a pevnou látkou, a vytvoří různé nestabilní radikály obsahující kyslík.

    Jak souvisí neandrtálské geny s poruchami mozku? Mezi znaky s nejsilnějším podílem neandertálské DNA patřilo kouření, konzumace alkoholu a problémy se spánkovým režimem.

    Proč Jupiter nemá prstence? Podle studie je nepravděpodobné, že by Jupiter mohl mít nějaké prstence, co by stály za řeč, i kdykoliv v minulosti nebo že by je mohl mít v budoucnosti.

    Medvědi nejsou tak docela šelmy, o moc bílkovin nestojí. Medvědy hnědé, medvědy pyskaté a dokonce i medvědy lední prý strava bohatá na bílkoviny v zoologických zahradách pomalu zabíjí.

    Život na Marsu mohl zmrazit sám sebe, Zemi zachránil dusík. Organismy nemusely přežívat v pozemních jezerech, ale i v horninách pod povrchem, kde by navíc byly chráněny před kosmickým zářením. Jenže tím, jak život odčerpával vodík, podkopával svou vlastní existenci…

    Nové metody pomohly odhalit infekci dvěma liniemi stejného viru u divoké myši. Koinfekce, tedy nakažení organismu dvěma liniemi viru, je příležitostí k jejich vzájemnému „zkřížení“. Může vést k náhlému vzniku nových virových variant „kříženců“…

    Astrofoto měsíce: Jupiter a Ganymed. Planeta Jupiter byla v měsíci září jednak nejblíže k Zemi, jednak v opozici se Sluncem.

    Nová analytická metoda odhaluje padělky uměleckých fotografií. Pro archivní tisky se převážně využívají světlu a UV záření odolné inkousty na bázi pigmentu…

    Čerstvý nobelista zkoumal i DNA našich lovců mamutů. Svante Pääbo ve spolupráci s tuzemskými archeology analyzovali mitochondriální a jadernou DNA vybraných jedinců ze světoznámých lokalit Dolní Věstonice II a Pavlov I.

    Atos spolupracuje s ESA na vylepšeních nosné rakety Vega-C. Atos poskytuje klíčové testovací vybavení pro hlavní nosnou raketu a testovací vybavení pro opakovaně použitelnou kosmickou loď Space Rider.

    ORLEN Unipetrol se stal jedním ze čtyř největších producentů dicyklopentadienu v Evropě. Dicyklopentadien bude vyráběn technologií, kterou výzkumní pracovníci ORLEN Unipetrolu vyvinuli ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

    Genetické vyšetření zachraňuje životy. Každoročně je u 7 800 žen v ČR diagnostikována rakovina prsu. Až 400 z nich jsou zároveň nositelkami nebezpečné genetické predispozice BRCA1 a BRCA2…

    Částečné zatmění Slunce 25. října 2022. V úterý 25. října se okolo poledne můžeme těšit na další z řady překrásných nebeských divadel, kdy Měsíc vstoupí do cesty slunečním paprskům.

    Zazáří prach z Halleyovy komety a nastane částečné zatmění Slunce. Konec měsíce října 2022 se ponese v duchu dvou pozoruhodných nebeských úkazů.

    Cena Neuron pro dětského hematologa, světového chemika i šest nadějných vědců a vědecký transfer. Nadační fond Neuron na podporu vědy udělil Ceny Neuron nejlepším českým vědkyním a vědcům.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.