Portál AbcLinuxu, 2. června 2024 15:54

Týden na ScienceMag.cz: Neutrina a drony

20. 7. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Neutrina a drony  

Může existovat více typů neutrin než tři známé? Kouzla s atomy, skládáme struktury s prstenci. Bezpilotní letouny v dějinách. Vzniklo zemědělství kvůli chlebu, nebo pivu? Astronomické novinky.

Nepolapitelná sterilní neutrina

Sterilní neutrina se jeví jako ještě nepolapitelnější částice než standardní neutrina, která nemají náboj a mají téměř nulovou hmotnost. Standardní model rozeznává neutrina tří vůní – elektronová, mionová a tauonová. Při pohybu vesmírem neutrina mezi jednotlivými vůněmi oscilují. Některá mionová neutrina zřejmě oscilují na sterilní a ta se následně mění na elektronová. To ale není všechno.

Saturn z uhlíku

Tedy nejde o planetu, ale její analogii v nanoměřítku: chemickou strukturu z koule obklopené plochým prstencem. Uvnitř se skrývá fulleren C60, kolem pak kruh ze 6 spojených antracenů. Unikátní na této struktuře má být to, že nejde o „kouli zavřenou v jiné kouli“, ale opravdu v prstenci. Jak taková „molekula“ vůbec drží pohromadě?

Historie dronů aneb Bezpilotní letouny v dějinách

V roce 2017 jsme oslavili už 100 let s drony a připomněli si tak vzlet prvního dronu na bázi letounu. Ten vyvinuli Američané z hydroplánu a po několika letech výzkumu a testování úspěšně vzlétl v roce 1917. Uletěl tehdy 40 km a po desetiletích pokusů s dálkově naváděnými raketami nebo vypouštěním horkovzdušných balónů s bombami nad nepřátelská města se stal prvním opravdovým dronem.

Krátce

Chleba vs. pivo. Aneb proč vůbec vzniklo zemědělství? Co mohlo lidi přinutit dřít se na polích? Drobné úvahy inspirované aktuálním objevem „nejstaršího chleba“.

WASP-96b: Exoplaneta bez mraků. Podle nových pozorování se v atmosféře horkého saturnu (analogie k horkému jupiteru) WASP-96b nevyskytují žádné mraky.

Napomáhá železo nádorovým „superbuňkám“ uniknout léčbě? Buňky iniciující nádor mají oproti kontrolním buňkám vyšší nároky na železo – vykazují zvýšenou hladinu volného železa, vyšší míru transportu železa do buňky i zvýšený obsah železa v mitochondriích.

Kosmonauti nula – rekordy v rychlosti i přetížen. Úryvek z knihy: Stanislav Kužel: Kosmonauti nula. Kniha pojednává o hrdinech, o nichž nepsaly noviny, nebyli v televizních reportážích a světu zůstala jejich jména – často záměrně – utajena.

Řasy mají geny, které umožnily rostlinám kolonizovat souš. Parožnatka je nejsložitější řasou skupiny Charophyta, kterou botanici považují za sesterskou skupinu všech suchozemských rostlin.

Nejdelší úplné zatmění Měsíce. Podrobný „manuál“ o tomto jevu.

Proč ptáci nemají zuby? Předkové ptáků, dinosauři, ale ještě i nejstarší ptáci, byli ozubení. Proč o zuby přišli?

Přesná detekce enzymů v krvi. Studentský projekt při AV ČR vedl k založení start-upu DIANA Biotechnologies, který od investorů získal přes 80 milionů Kč.

Laserová tomografie a Neptun. Dalekohled VLT s novou adaptivní optikou pořizuje superostré snímky.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.