abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Průmyslová příprava 2D materiálů

    18. 5. 2018 | Redakce | Různé | 945×

    Může sůl v atmosféře ochladit Zemi? Sledujeme sodíkové ionty. Údržba dronů. Utajení kosmonauti. Kouzla se sulfidem molybdeničitým. Kmenové buňky. Mezinárodní hackathon ActInSpace poprvé v ČR.

    Geoinženýrský nápad: Posolíme, ochladíme

    Vědci nezamýšlejí solit zemský povrch – rozptýlení slaného prachu v atmosféře prý ale může zvýšit odrážení slunečního záření. Vhánět od atmosféry popílek nebo oxid siřičitý sice již navrhuje řada studií, nicméně v praxi to nikdo nezkusil. Sůl by měla mít méně potenciálních vedlejších účinků.

    Jak se starat o dron

    Jakmile se dron ve vzduchu začne chovat nestandardně nebo hází chybovou hlášku, pomůžou v 90 % případů aktualizace v kombinaci s kalibrací všech jednotek (IMU, kompas, gimbal, ale i RC). (pokračování seriálu pro začínající uživatele dronů)

    Iont sodíku ve vodě

    Vědci učinili průlom v poznání pohybu a struktury iontových hydrátů. Nejrychleji se pohybuje iont sodíku hydratovaný třemi molekulami vody. Hydratace iontů na površích má velký význam například při korozi, v elektrochemii či při transportu iontů v živých organismech.

    Jemnější ladění 2D materiálů

    Na Pennsylvania State University se soustředili na problém, že připravené 2D materiály často nemají očekávané vlastnosti. Týká se to nejčastější průmyslově používané metody, tedy desublimace z plynu na podkladový substrát (chemical vapor deposition, CVD). Nový postup byl demonstrován pro sulfid molybdeničitý vytvářený ukládáním na safírový substrát.

    Kosmonauti nula – ti, co nedoletěli

    Postupně bylo uváděno více než deset jmen mužů, kteří měli být první, ještě před Gagarinem, ale jejich kosmický let údajně skončil buď tragédií a kosmonaut zahynul, nebo se vrátil na Zemi ve stavu, ve kterém nemohl být sovětskou propagandou představen světu. (Úryvky z knihy: Stanislav Kužel: Kosmonauti nula aneb Ti co nedoletěli. Kniha pojednává o hrdinech, o nichž nepsaly noviny, nebyli v televizních reportážích a světu zůstala jejich jména – často záměrně – utajena.)

    Krátce

    Tři galaxie a miliony světelných let. Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2018 obdržel snímek „NGC 3718, Arp 214, NGC 3729, Hickson 56“.

    Scipio a Caesar: Meze římské republiky. Určující posedlostí Římanů byla hierarchie. (úryvek z knihy Tom Holland: Dynastie – vzestup a pád Caesarova rodu)

    WASP-104b: exoplaneta tmavší než dřevěné uhlí. Astronomové objevili další temný svět, který odráží jen naprostý zlomek záření své hvězdy.

    Na Hedvábné stezce se moc dobře nejedlo. Lidé pohřbení ve městech se kupodivu živili celkem stereotypně a základem jejich obživy byly místní obilniny; naopak strava nomádů byla pestřejší.

    Proč jsou vodní savci velcí, ale ne zase tolik? Lze velikost živých organismů odvozovat čistě ze zákonů fyziky a chemie?

    Jak pravěcí lidé vypalovali České Švýcarsko. Pyl, spory hub a uhlíky dokládají, že lidé v době bronzové záměrně vypalovali les a změnili tím krajinu severních Čech.

    Prekurzory nervových buněk a poranění míchy Jednou z překážek pro použití buněčné terapie u míšního poškození je fakt, že použití nervových kmenových buněk odvozených z buněk jiného dárce vyžaduje zablokování imunitní odpovědi příjemce.

    Budou pražské přívozy jezdit na vodík? Do dvou let má vzniknout v Česku první vodíková plnička pro malá vozidla.

    Nemoc motýlích křídel vede k poruchám jater. Nemoc motýlích křídel (bulózní epidermolýza) je dědičné onemocnění, které postihuje přibližně 1 z 50 000 narozených dětí.

    Mezinárodní hackathon ActInSpace poprvé v ČR. Hlavním organizátorem národního ActInSpace je CzechInvest (ESA BIC Prague).

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.