abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Zápis dat do antiferomagnetu femtosekundovým laserem

    13. 12. 2020 | Redakce | Různé | 1042×

    Šifrování dat pomocí magnetických skyrmionů. Kapky tančí bez vnějšího zdroje energie. Sluneční soustava je výjimečná počtem planet a kruhovými oběžnými drahami. Psi a teorie mysli. Uhlík v supernovách může vznikat rychleji. Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu. Věda a koronavirus.

    Šifrování dat pomocí magnetických skyrmionů

    Nová studie navrhuje vytváření skyrmionů přímo pomocí hrotu mikroskopu atomárních sil (AFM). Na tenkém filmu může takto v nanoměřítku vzniknout struktura, kde každý jednotlivý skyrmion funguje jako pixel. Skyrmiony jsou normálně neviditelné a jejich přečtení vyžaduje mít další mikroskop AFM s velkou citlivostí.

    Masivní galaxie mohou růst navzdory kvasaru

    Obří centrální černé díry v galaxiích konzumují stále více mezihvězdného prachu a plynu, eventuálně vyvolávají jevy, při nichž je tento plyn odfoukáván pryč. Ve výsledku se tím snižuje množství hmoty, z níž mohou vznikat nové hvězdy; galaxie pak umírají – v tom smyslu, že v nich tvorba nových hvězd ustává. Nové výsledky ale ukazují, že tento scénář platí pouze většinou.

    Kapky tančí bez vnějšího zdroje energie

    Řídit pohyb kapaliny po různých površích má smysl v celé řadě aplikací včetně těch, které generují teplo – což zase obnáší prakticky veškerou elektroniku. Na Harvardu nyní přišli s tím, co na první pohled vypadá jako perpetuum mobile, kdy kapičky se sem a tam pohybují samy, aniž je na první pohled jasné, kde se kinetická energie bere.

    Čím je Sluneční soustava výjimečná? Počtem planet a kruhovými oběžnými drahami

    Nová studie praví, že planety připomínající Zemi se budou s největší pravděpodobností vyskytovat v systémech, kde je planet hodně – a některá tedy logicky nebude ani příliš blízko, ani příliš daleko od mateřské hvězdy.

    Psi vnímají odlišné preference lidí. Znamená to teorii mysli?

    Psi člověka poslouchají. Dokáží vnímat gesta i pohled. Zajímavý experiment nyní ukázal, co se děje, když ve hře jsou jak vlastní preference psů, tak i přání lidí. Výsledky nejsou jednoznačné: těžko říct, zda/nakolik psi chápali, že lidé mohou mít jiné preference než oni sami…

    Vědcům se podařil zápis dat do antiferomagnetu – femtosekundovým laserem

    Tím, že se lidé dosud soustředili téměř výlučně na feromagnety, vlastně ignorovali většinu možností, které obor magnetizmu ukrývá. Jednou z takových možností by mohlo být vyřešení základního omezení současných počítačů, které souvisí s tím, že mají oddělenou paměť od části, kde se informace zpracovává. V lidském mozku totiž máme naopak obě funkce integrovány v každém neuronu a ty jsou vzájemně propojené v husté síti. Antiferomagnetické součástky umí podobně jako neurony nejen informaci uložit, ale také spočítat, kolik zapisovacích pulzů do neuronu přišlo, případně v jakých časových intervalech.

    Uhlík v supernovách může vznikat rychleji

    Podle nových počítačových simulací procesů probíhajících v supernovách zde fungují jaderné reakce trochu jinak, než se dosud předpokládalo. Nový model vede k další záhadě: proč je kolem nás nezvyklé velké množství některých izotopů ruthenia a molybdenu.

    Krátce

    Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu. Tu a tam se objeví překvapující zpráva, že galaxie XY podle všeho neobsahuje temnou hmotu, nebo jí obsahuje nápadně málo či zase moc…

    Koronavirus může pronikat i do mozku. Někteří nemocní již dříve uváděli kromě ztráty čichu i další neurologické příznaky, závratě nebo bolesti hlavy, někdy koronavirus způsoboval i mozkovou mrtvici.

    Jak si spermie zařídí, aby nestárly? Spermie a vajíčka nesmí na rozdíl od tělních (somatických) stárnout, protože z nich vznikne i další nesmrtelná zárodečná linie. Tento mechanismus vydržel už cca miliardu let.

    Když ryba roste celý život, jak se mění její plodnost? Jak člověk stárne, jeho plodnost se snižuje. U některých živočichů je to ale naopak…

    Proč kyseláče chutnají, jak chutnají. Piva typu „sour ale“ představují kategorii, s níž (mini)pivovary u nás začaly experimentovat až v poslední době.

    Vědecká revoluce: Čechy vs. Holandsko. Třicetiletá válka zvýraznila historicky významné rozštěpení Evropy do nerovně se vyvíjejících, geograficky nejasných a různě předurčených částí, Východu a Západu. (úryvek z knihy Mikuláš Teich: Znovuobjevená vědecká revoluce)

    Krátké elektrické pulzy by mohly sloužit k léčbě nádorů. Na principu ovlivňování dynamiky mikrotubulů fungují některé chemické způsoby léčby nádorových onemocnění.

    Čeští výzkumníci připravují světově unikátní mikroskop. LiteScope schopný např. lokalizovat vady v jednotlivých tranzistorech s extrémní přesností.

    Objevena mutace způsobující poruchy růstu kostí. Pochopení mechanismů je nezbytné pro vývoj léčby a také pro odhalení genetické zátěže v rizikových rodinách.

    Evropa vybuduje síť pro velmi přesné přenosy času a frekvence, na projektu se podílí i CESNET. Dojde k přechodu od vysílání rádiového signálu k přenosu signálu po optických vláknových sítích.

    Molekuly proteinů v buňkách fungují jako miniaturní antény. Vědci připravili bakterie s fluorescentními proteiny.

    Aktivní papír ničí koronavirus. Čeští experti vyvinuli papír, který likviduje viry, bakterie a kvasinky. Výrazný účinek vykazuje i proti viru SARS-CoV-2.

    Velké setkání Jupiteru se Saturnem 21. prosince 2020. Po celý prosinec můžeme hned po západu Slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body – obří plynné planety Jupiter a Saturn, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.