abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.5. 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 43
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1010 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Writer: Práce se styly

    1. 12. 2011 | Michal Polák | Návody | 4458×

    Bezesporu jedním z hlavních nástrojů, který vám dokáže usnadnit práci při psaní jsou Styly a formátování. Stačí jen vybrat část textu a zvolit předvolený, upravený nebo zcela nově vytvořený styl, podle kterého se text automaticky a hlavně rychle upraví. Proto se dnes zaměříme právě na styly a to, co nejen s nimi v kancelářském balíku OpenOffice.org, respektive LibreOffice, souvisí.

    Obsah

    Úvod do stylování

    link

    Styly nejsou ničím jiným, než předvolbou s určitým nastavením. Běžně je používáme v souvislosti s textem, ale svým způsobem automatické formátování, respektive předvolené formátování můžete použít i u dalších objektů vašeho dokumentu jako například na obrázky, vzorce, odrážky apod.

    Hned na začátek však musíme říci, že styly nejsou vůbec nic nového a v žádném případě nejsou doménou jediného kancelářského balíku. Tento nástroj najdete ve všech plnohodnotných kancelářských balících, respektive textových editorech. Co se týče textu, pak zásadně dělíme styly na formátování jakožto odstavce a dále pak nadpisů. Těch kategorií je však mnohem více, jak již bylo naznačeno na konci minulého odstavce.

    Vyvolání nástroje a nejjednodušší použití

    link

    V aplikaci Writer vyvoláte nástroj Styly a formátování hned několika způsoby. Tím prvním je malá ikonka vlevo od rozklikávací nabídky, na které je standardně vybraná možnost Výchozí. Právě pomocí rozkliknutí této části vede nejjednodušší cesta k použití stylů. Totiž Výchozí je sám o sobě styl, který používáte ať o tom víte, či nikoliv. Vedle něj můžete bez dalšího vyhledávání použít řadu dalších předvolených stylů, mezi které patří zejména Tělo textu (uzpůsobené k psaní odstavce) a celou řadu nadpisů.

    Nestačí-li vám těchto několik výchozích stylů pak můžete kliknout na zmíněnou ikonu (po najetí na ní se zobrazí popisek Styly a formátování) vyvolat jí klávesovou zkratkou F11 (pokud jste ji ve Volbách nezměnili) nebo po rozkliknutí Výchozí dole v nabídce zvolit Více...

    Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer

    Rozšířená nabídka předvolených stylů

    link

    Poté se vám otevře samostatné okno Styly a formátování, kde máte v horní části několik ikonek a v hlavní části seznam daných stylů k nastavení. Ve výchozím nastavení máte aktivovanou ikonku Styly odstavce. Je jich opravdu celá řada a je úplně zbytečné je jednotlivě popisovat, jelikož jsou kompletně přeloženy do českého jazyka. Pokud však chcete editovat pouze použit styl, pak zaměřte pozornost na spodní výběr, kde si můžete jednoduché styly jednoduchým kliknutím vyfiltrovat.

    Kompletní přehled hlavních kategorií dle ikon nahoře:
    • Styly odstavce
    • Znakové styly
    • Styly rámce
    • Styly stránky
    • Styly seznamu

    Jejich rozšířené nastavení se pak samozřejmě odvíjí od toho, k čemu daný styl přísluší.

    Styly v LibreOffice Writer

    Nový styl z výběru a další

    link

    Ještě předtím, než se vrhnu na praktické ukázky úpravy použití stylů, musíme zmínit funkce, které představují ikony umístěné vpravo nahoře. Především se pak jedná o Nový styl z výběru.

    Pokud si zkušebně naformátujete cokoliv manuálně a jste s tím spokojení, nemusíte ve Stylech nastavení provádět znovu, které umožňuje uložit formátování jako styl. Jediné, k čemu budete vyzváni bude vložit název stylu a potvrdit tlačítkem OK. Nově vytvořený styl se už pak zařadí mezi ty ostatní a vy jej samozřejmě můžete použít tak jako kterýkoliv jiný.

    Stejně tak si můžete styly načíst nebo je aktualizovat po změně.

    Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer

    Kategorie: Styly odstavce, naformátování textu

    link

    Nejzákladnějšími styly jsou ty odstavce. Editujete je tak (stejně jako v dalších případech), že ve Styly a formátování kliknete na danou položku pravým tlačítkem myši a zvolíte Upravit... Otevře se okno pro nastavení v podstatě stejné, jako když jdete do Formátu a editujete danou část textu manuálně. Jen s tím rozdílem, že výsledek vašeho snažení můžete použít nesčetněkrát, což o manuálním a opakovaném formátování (které mimochodem používá v domnění, že je to nejrychlejší cesta, mnoho lidí).

    Styly odstavce se vyznačují tím, že mění formátování daného odstavce od jeho začátku do jeho konce nebo jen označeného textu (pak samozřejmě záleží, jak se vůči sobě chovají dva styly vedle sebe). Jedním z hlavních stylů je nadpis, přičemž 1 úroveň je nejvyšší a největší a dále se to stupňuje. Pro běžný odstavec budete pravděpodobně nejčastěji používat styl Tělo textu. Vedle toho je však připravená celá řada dalších stylů jako například oslovení, podpis nebo citace. Ve všech případech stačí jen označit danou část textu a poklikat na daný styl.

    Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer

    Kategorie: Znakové styly, nastavení hypertextového odkazu

    link

    Přitom právě citace je zahrnutá také v kategorii Znakové styly. Hlavním rozdílem znakových stylů od stylů odstavce je však to, že jej můžete použít jak na celý odstavec tak například jen na jednu větu, slovo nebo jen několik znaků a nebude to mít vliv na odstavec jako takový. Samozřejmě dané rozdíly se mohou projevovat různě a to zejména podle zvolené kombinace stylu odstavce a znakového stylu.

    Sám znakové styly používám právě k citacím, ale těch stylů je mnohem více. Jen namátkou zmíníme Zdůraznění, Zdrojový text nebo Příklad. Mimochodem pokud byste hledali, kde změnit automatické barvy u hypertextového odkazu – pak právě tady. Jedná se o styly Internetový odkaz (na ten ještě uživatel neklikl) a Navštívený internetový odkaz (na ten již uživatel klikl a proto se změnila barva, která se vám však nelíbí a tak jí právě zde můžete změnit).

    Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer

    Kategorie: Styly rámců, ohraničení obrázku

    link Další kategorií jsou rámce. Přednastavených stylů v této kategorii je sice málo, ale na druhou stranu jsou velmi užitečné:
    • Obrázek
    • OLE (objekt)
    • Popisky
    • Poznámka
    • Rámec
    • Vodoznak
    • Vzorec

    Z těch všech bych úplně nejraději zmínil především tu výhodu, že rámce můžete určitou část textu zvýraznit od textu dalšího. Přitom se nemusí, jak je ze seznamu zřejmé, jednat výhradně o text, ale může jít o obrázek nebo třeba vzorec. V tomto ohledu pak musím znovu a důrazně připomenout to, že pokud si na konci rozmyslíte nastavený rámeček, respektive formát, stačí změnit ve Stylech nastavení a změny se projeví u všech objektů a textů, ke kterým byl styl přiřazen.

    Samotný rámeček je tak ve všech případech v podstatě ohraničení. S tím se tedy pojí v úpravě po otevření okna Styl rámce: Obrázek (například) nastavení na kartě Ohraničení. Pokud si totiž například nastavíte ohraničení obrázku, nebude na něj přímo nalepené. K tomu je třeba nastavit na kartě Ohraničení vzdálenosti pod nadpisem Vzdálenost k obsahu, který je umístěn v okně vpravo nahoře. Vzdálenost rámce/ohraničení od obrázku (nebo jiného objektu, textu, vzorce atd) je totiž nastavená na 0,05 cm. Pak už jen stačí nastavit 0 cm a potvrdit tlačítkem OK.

    Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer Styly v LibreOffice Writer

    Kategorie: Styly stránky

    link

    Předposlední kategorií ve Stylech jsou Styly stránky, které aplikujete na stránku jako takovou. Ve své podstatě se pak jedná o stejná nastavení, která jsou dostupná v hlavní nabídce přes Formát | Stránka... Samozřejmě s tím rozdílem, že je můžete nastavovat samostatně, máte k dispozici řadu předvolených možnosti a nově vytvořená nastavení si stejně jako u ostatních stylů lze uložit.

    Ve výchozím nastavení máte k dispozici:
    • HTML
    • Levá stránka
    • Obálka
    • Poznámka pod čarou
    • Pravá stránka
    • První stránka
    • Rejstřík
    • Výchozí
    • Vysvětlivka

    Samozřejmě použití stylů stránky je velice diskutabilní. Pokud totiž pracujete s nějakým typem dokumentů častěji, pak je v hodné si vytvořit spíše šablonu. Ani u větších dokumentů mne samotného nenapadá využití. Navíc rozhodnete-li se pro větší dokument použít Writer, pak to zřejmě bude nárazová činnost (za předpokladu, že například časopis či brožurku vytváříte ve specializované DTP aplikaci).

    Styly v LibreOffice Writer

    Kategorie: Styly seznamu

    link

    Úplně poslední kategorií, o které se jen zmíníme jsou styly seznamu. V podstatě jsou to styly, které přiřazujete například k odrážkám, pokud je nechcete pokaždé stejně nastavovat manuálně. Princip je pak shodný jako ve všech ostatních příkladech.

    Styly v LibreOffice Writer

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.12.2011 20:39 čaknoris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Úvod tohoto seriálu vypadá naprosto skvěle. Moc děkuju. Článků o stylech v oowriteru sice pár existuje, ale teď to snad konečně vzal někdo z gruntu. Těším se na další díly.
    2.12.2011 22:51 petulko | skóre: 10 | Žilina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Ano pekny clanok len tak dalej
    (c) Peter Gažo, ICQ:233 236 856
    3.12.2011 10:26 VOV | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Nevím, ale nikde v článku jsem nenašel nic, co by nasvědčovalo tomu, že bude článek bude pokračovat.
    3.12.2011 16:06 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    3.12.2011 12:48 Zdeněk Válek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Když už se tady řeší styly, musím se zeptat, protože článek mi nepomohl: Mám problém se styly stránky. Skoro pořád se mi stává, že když změním styl jedné stránky, změní se i na ostatních stránkách. Neví náhodou někdo, co bych mohl dělat špatně? Jak se nastaví styl na jednu stránku, případně na skupinu stránek?
    3.12.2011 14:38 VOV | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Musíte mít pro různé vzheldy stránek odpovídající stránkové styly. Zkuste se podívat na níže uvedený odkaz, kdyby Vám nepomohlo, tak se ještě ozvěte. http://linuxveskole.cz/wp-content/uploads/2011/07/Styly_v_OpenOffice_org_3-3.pdf
    3.12.2011 16:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    5.12.2011 23:16 Jose.D | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Zdravím, nedají se do OO stáhnout nějaká hotová sada stylů? Ty defaultní se mi úplně nelíbí a v typografických pravidlech si zase tolik nevěřím..
    7.12.2011 23:30 edumach | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Writer: Práce se styly
    Mohu též doporučit příručku Styly v OpenOffice.org 3.3 v PDF autora Vladimíra Vojty na http://linuxveskole.cz/prirucka-o-formatovani-dokumentu/. Obsahuje i popis pokročilejších technik, jako křížové odkazy, seznam použité literatury apod.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.