abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Dotaz: Samba PDC,BDC,Domain member

    20.4.2012 14:05 kajinek
    Samba PDC,BDC,Domain member
    Přečteno: 677×
    Dobry den, mam nainstalovan samba server 3.4.9 jako PDC - overovani pomoci ldap.Dal jsem si nainstaloval BDC server pouzita take samba 3.4.9 overovani pomoci slave ldap. Dalsi je DOMAIN MEMBER take pouzita samba 3.4.9. overovani ldap. DOMAIN MEMBER jsem pripojil do domeny (PDC) vsechno tohle je funkcni. Moje otazecka: Kdyz PDC vypnu prebere vsechno BDC ? myslim jestli prevezme take DOMAIN MEMBER a jeho share adresare ???

    Dekuji

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    21.4.2012 11:44 obrneny vlak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Otazka je divne polozena - chtelo by to presneji. BDC domain memberem uz (z principu) je. Sdileni neprevezme - to nedelaji ani windows (na to je u windows DFS)
    23.4.2012 10:08 kajinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Dobry den, kdyz pripojim FILE Server do PDC jako DOMAIN MEMBER a pak vypnu PDC a necham vsechno delat BDC tak se uzivatel do domeny prihlasi ale na data file serveru se nedostanu ....to je normalni stav ?
    23.4.2012 12:52 obrneny vlak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Se sambou jsem si takhle nehral, takze nevim. Ale kolik mate v siti PC, ze PDC nemuze byt zaroven file serverem? Pokud mene nez 5000, tak to nereste.

    BTW nenastavuje se nekde na file serveru, ze (a na jake adrese) existuje BDC?
    23.4.2012 10:56 kajinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    domain member jsem myslel FILE system kterej ma v sambe nastaveno security=domain.
    23.4.2012 21:23 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Pokud máte Sambu navázanou na LDAP, tak není třeba vůbec řešit mechanismus, kdy je nějaký fileserver jako "DOMAIN MEMBER" a ověřuje uživatele komunikací s PDC/BDC. To se používá, když nemáte LDAP nebo pro ověřování proti MS NT4 serverům.

    Fileserver se nastaví normálně se "security = user", a "passdb backend = ldapsam ...". Vlastně úplně stejně jako PDC/BDC, akorát s "domain logons = no". V "passdb backend" lze nastavit více LDAP serverů jako failover. Pokud máte slave/master LDAP na stejných strojích jako PDC/BDC, nastavíte tam adresy PDC a BDC. Když PDC, a tedy i master LDAP vypadne, začne fileserver automaticky používat druhý LDAP server.

    Fileservery potřebují přístup ke všem Samba LDAP atributům, vč. hesel. Pro jejich přístup ("ldap admin dn") je dobré si v LDAPu udělat zvláštní DN s právem jen pro čtení, jeho heslo se pak na fileserveru nastaví jako obvykle přes "smbpasswd -w".
    24.4.2012 14:58 kajinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Dobry den, nastaveno podle vasi rady a vsechno je funkcni dekuji moc.Jeste jestli jsem to vsechno pochopil dobre tak ten FileServer tedka nemusim pridavat do domeny prikazem net rpc join ?.

    Dekuji
    24.4.2012 17:11 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Přesně tak. Fileserver jednoduše potřebuje nějak ověřit identitu (heslo) uživatele. To může udělat buď přímou komunikací s PDC/BDC přes MS RPC protokol - to je ta konfigurace přes net rpc join společně se security = domain.

    Když máte hesla (jejich LM/NT hash) v LDAPu, může si je fileserver přečíst přímo tam, a o nějakém PDC/BDC vůbec nepotřebuje vědět = není třeba net rpc join.

    Jediná, a spíš teoretická, výhoda první konfigurace je, že fileserver nemá přístup k čistým LM/NT hashům uživatelských hesel (jejich znalost odpovídá znalosti plaintext hesla). Pokud fileserver není spravován někým nedůvěryhodným, tak je to reálně jedno.
    25.4.2012 09:26 kajinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba PDC,BDC,Domain member
    Dekuji moc za vasi ochotu a pomoc.Zase je clovek o neco chytrejsi.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.