abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox

    26.5.2018 20:50 hodza | skóre: 8 | Olomouc
    Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    Přečteno: 261×
    Hezký večer všem. U jedné firmy provozuji Linuxový mailserver (Debian + postfix + amavisd-new + spamassassin + antivir), který filtruje přichozí poštu a následně ji pomocí transport_maps předává na patřičné lokální exchange servery. Vše bezproblémově již poměrně dlouhou dobu funguje, nicméně zákazník teď přišel s legitimním požadavkem, že by chtěl emaily označené jako SPAM forwardovat do jednoho speciálního mailboxu (aktuálně se doručují přímo uživateli s přidaným tagem v hlavičce a upraveným předmětem). Požadavek je, aby toto dělal již linuxový box a nikoliv exchange. Přemýšlím jak to udělat, ale výsledku se nějak nemůžu dobrat.


    Slepé cesty:
    1. Do postfixu - header_checks přidat:
    /^X-Spam-Status: Yes/ REDIRECT nejaky@spam.box.cz
    - Toto korektně funguje, pokud již email přijde řádně označený. Pakliže ho jako SPAM označí až můj Linux PCRE filtry se již neaplikují

    2. Do postfixu - milter_header_checks přidat:
    /^X-Spam-Status: Yes/ REDIRECT nejaky@spam.box.cz
    - Nahradit content_filter za milters není (kvůli amavisu) možné. Pro jistotu hned uvedu, že Amavisu se zbavit nemůžu, protože v něm dělám nějaké další operace.

    3. Využít Sieve filtrů / procmailu a pod.
    - Emaily vůbec nejdou přes lokální uživatele - transportní mapy je sypou přímo na patřičné Exchange servery (podle [sub]domén).

    4. V amavisu nastavit $spam_quarantine_to (nejaky@spam.box.cz), $sa_kill_level_deflt a $final_spam_destiny (D_DISCARD);
    - Tohle řešení by bylo vyhovující. Problém je v tom, že u tohoto typu emailu se IMHO nedá přepsat subjekt na požadovanou hodnotu.

    Žádné další jednoduché metody mě nenapadají. Dopředu avizuji, že bych se chtěl vyhnout ne zcela standardním řešením (jedná se o cca 1 200 mailboxů a mail je ve firmě více-méně primární komunikační platforma, takže tomu odpovídá i provoz).

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 26.5.2018 22:51 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    5. Takový zásah do pošty je značně neslušný a nebude se dělat. Nechť si uživatelé nastaví na svém exchange serveru filtr, pokud o to stojí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    27.5.2018 00:32 hodza | skóre: 8 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    Ptal jsem se na technické řešení problému. Reagovat na cokoliv jiného nemá smysl.
    Max avatar 27.5.2018 02:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    Já vím, že to nerad slyšíš, ale mně to nepřijde jako legitimní požadavek. Není to vůbec rozumné. Antispam kontroly nejsou 100% a tímto zásahem se stane vlastně to, že může důležitý email skončit u nevhodné osoby (v tom jednom mailboxu, ke kterému bude mít přístup asi jen někdo). Vlastně tím značně snížíš schopnost doručit mail adresátovi.
    Já jsem postupně dospěl k tomu, že prostě maily nezahazuji, jen opravdu nad nějakou šílenou hranici spam score (asi 20 a více). Vše nad hranici 4 body doplňuji do předmětu "**** SPAM ****" a posílám uživateli, ať si finální rozhodnutí vyřeší sám.
    Občas někdo napíše, že mu chodí nějak moc spamu, což v překladu znamená, že mu ten den přišlo 20 mailů označených jako SPAM.
    Prostě doručení mailu adresátovi je to nejhlavnější a touto změnou to porušíš.
    Jinak jsme firma, co jedeme také business převážně přes maily, jedná se asi o 40k mailů denně, antispamem projde asi 12k (zbytek = 100% spam), teď přesně nevím.
    Zdar Max
    PS: dříve jsme to měli podobně, jako chce tvůj zákazník, ale v takovém mailboxu se denně nastřádalo třeba 2000 mailů a někdo je musel zkontrolovat, zda tam není nějaký správný a ten kdyžtak přeposlat. Chybovost takového třídění byla a navíc byl problém i s časama, kdy ten, kdo jí kontroloval, jí nemohl kontrolovat celodenně, takže regulérní maily přeposílal z antispamu z velkým spožděním, což taktéž způsobovalo problémy. Prostě takové řešení je značně nerozumné.
    Měl jsem sen ... :(
    Řešení 1× (hodza (tazatel))
    27.5.2018 08:22 pupu | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    Dokumentace amavisu rika:

    If it is desired to reroute extension-tagged mail to some mailbox away from the usual LDA, the virtual alias mapping by MTA is the tool for the job. With Postfix, a pcre-based virtual map can specify for example:

    /^(.*)\+spam@([^@]*)\.example\.com$/ spam-$2-box@example.com

    which will collect all spam into one mailbox for each subdomain.

    Asi bych se snazil jit touhle cestou.
    27.5.2018 08:53 hodza | skóre: 8 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    Děkuji. Toto bude nejspíše funkční řešení problému.
    27.5.2018 09:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix - forwarding SPAMu na specifický mailbox
    Antispamový filtr přece musí e-mail předat ke zpracování zpět Postfixu a v tom okamžiku mu předává i e-mail, kam se má e-mail doručit (standardně tam bude původní e-mail adresáta, který filtr dostal od Postfixu). Mělo by stačit tuhle adresu změnit. Přinejhorším to můžete udělat tak, že do zpracování zařadíte další jednoduchý filtr, který prohlédne e-mail a když bude mít nastavený příslušný tag, pošle e-mail na zadanou adresu, jinak ho pošle na původní adresu.

    Každopádně mi připadá zbytečné ještě měnit subjekt e-mailu, když všechen ten spam půjde do jedné schránky – že jde o spam je snad jasné už z toho, že je e-mail v dané schránce, ne?

    Také nezapomeňte, že obálkový adresát nemusí být v hlavičkách e-mailu nikde uveden (např. pokud byl poslán jako skrytá kopie), takže u těch zpráv ve speciální schránce nemusíte být schopen rozpoznat, komu byl e-mail původně určen. Dokonce může být v hlavičce To platný e-mail z vaší firmy, ale e-mail byl ve skutečnosti určen pro někoho jiného. Tohle byste musel řešit tak, že v rámci antispamové kontroly ten původní e-mail přidáte do nějaké vlastní hlavičky, a pokud se pak rozhodnete z té speciální schránky na spam předat e-mail původnímu adresátovi, musíte se řídit touhle přidanou hlavičkou.

    A jak už psali jiní, uživatelé těch e-mailových adres musí být informováni o tom, že ty adresy nejsou soukromé a e-maily doručované na tuto adresu mohou být doručeny do speciální schránky a čteny někým jiným.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.